Πέμπτη 30.05.2024,  

Που οφείλεται η νίκη Τομπούλογλου και η ήττα Βούρου

Δημοσιεύτηκε στις 27/10/2023 στην κατηγορία Γνώμες  |  14 σχόλια

του Διαμαντή Σεϊτανίδη

 

Τώρα που τέλειωσαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και πέρασαν λίγες ημέρες, ώστε όλοι να ηρεμήσουμε και να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα, είναι η ώρα της ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας.

 

Ας θυμηθούμε πρώτα το πλαίσιο: Το 2019 επικράτησε η Πολιτών Πολιτεία έναντι της Δύναμης Πολιτών.

 

Στη διάρκεια της τετραετίας η δύναμη Πολιτών άλλαξε επικεφαλής και στη συνέχεια αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις φετινές δημοτικές εκλογές.

 

Συνεπώς από τις δυο μεγαλύτερες δυνάμεις του 2019, η μια δεν πήρε καν μέρος στις φετινές εκλογές.

 

Φέτος διεκδίκησαν τη δημοτική Αρχή, έξι συνδυασμοί. Από αυτούς, πρωτοεμφανιζόμενοι ήταν δυο, οι οποίοι κατέλαβαν τις τελευταίες θέσεις: Οι παρατάξεις του Στέφανου Γατσούλη και του Γιάννη Τζέλη.

 

Ειδική περίπτωση είναι ο συνδυασμός του εκλεγμένου Δημάρχου, Γιάννη Τομπούλογλου που -ως συνδυασμός- ήταν παλιός, αλλά το άφθαρτο πρόσωπο του επικεφαλής, καινούργιο.

 

Οι άλλες παρατάξεις ήταν επανεμφανιζόμενες, ακόμα κι αυτή του Λύσσανδρου Γεωργαμλή, που με τον ίδιο επικεφαλής είχε πάρει μέρος στις εκλογές του 2014 κι είχε έλθει δεύτερη.

 

Το πρώτο συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι οι νεοεμφανιζόμενοι δεν έπεισαν, όπως λχ είχε πείσει το 2019 ο Γιάννης Βούρος, ή το 2014 ο Άρης Βασιλόπουλος, αμφότεροι πρωτοεμφανιζόμενοι ως υποψήφιοι Δήμαρχοι τις αντίστοιχες χρονιές.

 

Άρα η μάχη θα δινόταν μεταξύ των «παλιών» με τον αστερίσκο που ήδη κατέγραψα, του Γιάννη Τομπούλογλου, νέος επικεφαλής σε παλαιό συνδυασμό.

 

Κατά τα λοιπά, ο πιο «καινούργιος» από τους «παλιούς» ήταν προφανώς ο συνδυασμός του Γιάννη Βούρου, που εμφανίστηκε το 2019, γι αυτό είχε και «το πάνω χέρι», αφού όλοι οι άλλοι αντίπαλοί του που θα μπορούσαν να μπουν στον δεύτερο γύρο,  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν ξαναεκτεθεί στη λαϊκή ψήφο κι είχαν απορριφθεί.

 

Δεύτερο στοιχείο, που ισχύει γενικά για τις εκλογές, άρα και ειδικά για τις φετινές δημοτικές εκλογές στην πόλη μας: Τις εκλογές ή τις κερδίζουν ή τις χάνουν αυτοί που ασκούν την διοίκηση: Κανένας καλός Δήμαρχος δεν έχασε την επανεκλογή του.

 

Κι επειδή το μυαλό πολλών θα πάει στον Κώστα Μπακογιάννη, θυμίζω ότι δεν έκανε μόνο το λάθος του Μεγάλου Περίπατου, αλλά επέμεινε σε αυτόν, με αποτέλεσμα σχεδόν τρία από τα τέσσερα χρόνια της θητείας του, η Πανεπιστημίου να είναι σκαμμένη και να προκαλεί ταλαιπωρία σε όλους όσοι περνούσαν από εκεί, πεζοί ή εποχούμενοι.

 

Υπήρξε κι εφησυχασμός μετά το 41-14 του πρώτου γύρου, υπήρξε και το λάθος του debate…

 

Τα λάθη στην πολιτική πληρώνονται.

 

Αλλά ας επιστρέψουμε στην πόλη μας.

 

Κακός Δήμαρχος

 

Το πρώτο και κύριο αίτιο του εκλογικού αποτελέσματος είναι ότι ο Γιάννης Βούρος δεν καταγράφηκε στη συνείδηση της πόλης ως επιτυχημένος Δήμαρχος.

 

Πρώτα έχασε ο Βούρος, και μετά κέρδισε ο Τομπούλογλου -ή ο όποιος κέρδιζε- γιατί στις εκλογές πρώτα χάνει ο υφιστάμενος και μετά κερδίζει ο διεκδικητής.

 

Θα ανοίξω κι εδώ μια παρένθεση.

 

Τι πιστεύετε ότι θέλει ο σημερινός πολίτης από τον Δήμαρχό του σε μια πόλη όπως η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα;

 

Εγώ λέω λίγα πράγματα: Πρώτον και κύριον, η γειτονιά του να είναι καθαρή. Αυτό δεν το ζητάει, το ΑΠΑΙΤΕΙ.

 

Μια βρώμικη πόλη είναι ασφαλές εισιτήριο ήττας για τον Δήμαρχό της. Κι η πόλη μας ήταν βρώμικη τα τελευταία 4 χρόνια.

 

Δεύτερον, ο πολίτης θέλει να έχει την αίσθηση ότι ο Δήμαρχος μεριμνά για τη γειτονιά του.

 

Θέλει να τον νιώθει κοντά του, να έρχεται συχνά στη γειτονιά, να βλέπει την κατάσταση, να είναι αυτόπτης μάρτυς των προβλημάτων και να δρομολογεί λύσεις.

 

Ο Γιάννης Βούρος ούτε κατά διάνοια δεν μπήκε σε αυτή τη λογική.

 

Και τρίτον ο πολίτης θέλει να έχει την αίσθηση ότι «κάτι γίνεται» στην πόλη, κι αυτό το «κάτι» τον αφορά.

 

Ότι φτιάχνεται το Άλσος για να πηγαίνει βόλτα, ότι γίνονται ποδηλατόδρομοι γι αυτόν και τα παιδιά του, ότι μπορεί να βρει από το κινητό του άδεια θέση για να παρκάρει, ώστε να μην ταλαιπωρείται.

                                                                                                          

Αυτά θέλει ο σημερινός πολίτης ενός δήμου σαν τον δικό μας, πιστεύω.

 

Τίποτα από αυτά δεν του έδωσε ο Γιάννης Βούρος και έτσι, ηττήθηκε φυσιολογικά.

 

Κι η ήττα του θα ήταν συντριπτική, αν ο ανταγωνιστής του στον δεύτερο γύρο, Γιάννης Τομπούλογλου, δεν «κουβαλούσε» την, επιβαρυμένη στους πολλούς, εικόνα του αδελφού του, Χάρη.

 

Διακομματική Συμπαράταξη από αναγνωρισμένους

 

Ένας άλλος λόγος ήταν η διακομματική σύνθεση της Συμπαράταξης.

 

Δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί, μετείχαν σε έναν συνδυασμό, επικεφαλής του οποίου ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος προ τριμήνου ήταν πρόεδρος της τοπικής της Νέας Δημοκρατίας.

 

Αυτό δείχνει την παραδοχή πολλών στο πρόσωπο του Γιάννη Τομπούλογλου, η οποία έλαβε τη μορφή κινήματος στον δεύτερο γύρο.

 

Δυνάμεις εντελώς ετερόκλητες ιδεολογικά, πολιτικά, δημοτικά, με όχι μικρές προσωπικές αντιθέσεις μεταξύ τους, κατάφεραν να συνυπάρξουν στη στήριξη του Γιάννη Τομπούλογλου, προκειμένου η πόλη να απαλλαγεί από έναν κακό Δήμαρχο όπως ο Γιάννης Βούρος.

 

Στελέχη του συνδυασμού Γεωργαμλή και ο ίδιος ο επικεφαλής του, ο Παντελής Γρετζελιάς, επιφανή στελέχη της Δύναμης Πολιτών, η μισή Σύγχρονη Πόλη και σημαντικές δυνάμεις που στον πρώτο γύρο βρέθηκαν κοντά στον Γιάννη Τζέλη, στήριξαν τον Γιάννη Τομπούλογλου στον επαναληπτικό γύρο, δείχνοντας ότι η πόλη επιζητεί την αλλαγή, είτε γιατί ο νικητής είναι «σαρξ εκ της σαρκός» της, είτε γιατί ήθελαν να γλιτώσουν από τον ηττημένο.

 

Τα επιχειρήματα

 

Τριτεύων λόγος -δυστυχώς- αλλά υπαρκτός είναι και η δύναμη των επιχειρημάτων που αντιπαρατέθηκαν στην προεκλογική περίοδο.

 

Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης αφορούσαν στην κατάσταση της πόλης, δηλαδή στην ανάδειξη της ακαταλληλότητας της σημερινής δημοτικής Αρχής.

 

Η απάντηση ΔΕΝ ήταν επί της ουσίας των δημοτικών πεπραγμένων Βούρου, αλλά ότι «ο Γιάννης είναι αδελφός του χάρη» που έχει τις γνωστές περιπέτειες.

 

Οι πολίτες, όμως, καλώς ή κακώς, ενδιαφέρονται ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ, όπως ήδη σημείωσα, για τη βελτίωση της πόλης.

 

Ζητούν ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ έναν καλό Δήμαρχο.

 

Γι αυτό και στο Βόλο εξέλεξαν με την πρώτη τον Μπέο, παρά τη θλιβερή, αν όχι γελοία, δημόσια παρουσία του, τις ύβρεις, τις χειροδικίες κλπ.

 

Εδώ δεν είχαμε καν τον Χάρη Τομπούλογλου υποψήφιο -που βλέποντας τα τελικά αποτελέσματα πιστεύω ότι δεν θα είχε εκλεγεί- αλλά τον αδελφό του, τον οποίο οι οπαδοί του Βούρου «πυροβολούσαν» επειδή… είναι αδελφός του Χάρη.

 

Το επεσήμανα καθαρά λίγες μέρες πριν τις εκλογές και θεωρώ ότι επηρέασε καθοριστικά το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Με δυο λόγια: Ο Γιάννης Βούρος έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να ηττηθεί: Πόλωσε τη δημοτική ζωή βάζοντας απέναντί του όλους τους αντιπάλους του, κι απόδειξη είναι ότι στον δεύτερο γύρο οι ελάχιστες δυνάμεις που τον συνέτρεξαν από την αντιπολίτευση ήταν από τις πρωτοεμφανιζόμενες παρατάξεις, που δεν είχαν ζήσει τη δημοτική ζωή των τελευταίων 4 ετών.

 

Επίσης ο Βούρος έχασε τους συμπολίτες που είναι μακριά από τη δημοτική ζωή, διότι είδαν την πόλη τους και τη γειτονιά τους να είναι εγκαταλειμμένη.

 

Και τέλος, στα ισχυρά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για την κατάσταση στην πόλη, απαντούσε με το «ντέρτι» των υποστηρικτών του, όχι με ισχυρά αντεπιχειρήματα που θα μπορούσαν να πείσουν κάποιους πολίτες ώστε να τον στηρίξουν.

 

Με ενδιαφέρον περιμένω τις απόψεις σας στα σχόλια. Στους καλοθελητές επισημαίνω ότι ύβρεις και υπονοούμενα, θα πάνε κατευθείαν «κουβά».

 

Όποιος θέλει να μιλήσουμε πολιτικά, ευχαρίστως.

 

Όποιος θέλει να βγάλει τα απωθημένα του, τα κουβαδάκια του και σε άλλη παραλία…- 

Γράψτε την άποψή σας

Tender 11 (27/10/2023 18:59)

Ο Βούρος ήταν προέκταση της ΑΕΚ και οι Φιλαδελφειώτες - Χαλκηδονιώτες, πιστεύω, θέλουνε ένα Δήμαρχο για την πόλη και όχι για το γήπεδο. Τα τελευταία δραματικά επεισόδια με τους χουλιγκάνους ενίσχυσαν αυτό το διαχωρισμό και ο Βούρος έχασε το πλεονέκτημα. Η ανάλυσή σας είναι καλή και συμφωνώ σε πολλά. Ερωτηματικό μόνο για κάποιες υποψηφιότητες. Ο Γιάννης Τομπούλογλου ξέρει και μπορεί. Λίγη προσοχή χρειάζεται και πιστεύω θα πάει καλά.

Καλησπέρα (27/10/2023 19:24)

Αυτό που δικαιώθηκε ήταν το πολιτικό σχέδιο Χάρη-Ευτυχίας, σε συνεργασία με τον Αλέκο, που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά 1,5 χρόνο πριν. Το σχέδιο αυτό οδήγησε στη δημιουργία μιας πολυσυλλεκτικής παράταξης, που ασκούσε σοβαρή πολιτική στην κοινωνία και στο δημοτικό συμβούλιο, με άμεσα αντανακλαστικά και σοβαρτητα, διοργάνωνε εκδηλώσεις, ήταν σε θέση να συσπειρώσει σοβαρά άτομα από την πόλη. Από κει και πέρα, καθοριστική ήταν η αλλαγή του Χάρη με τον Γιάννη η οποία έδωσε το κλικ που χρειάστηκε για τη νίκη, έστω και με τρόπο οριακό. Φάνηκε ότι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στην πόλη νίκησε τον παραγοντισμό, γιατι όσο και να κατηγορούν οι αντίπαλοί του, το Χάρη για παραγοντισμο, οι πραγματικοί παράγοντες με τα μεταφερόμενα ψηφαλάκια, ήταν κάποιοι υποψηφιοι του Βούρου από την Χαλκηδόνα, η οποία παραλίγο να καθορίσει και το αποτελεσμα.

Αναγκαστικό παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο (27/10/2023 20:04)

Πολλά τα βαρίδια στις τσέπες του πρώην Δημάρχου

ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ (28/10/2023 11:06)

Καλημέρα και χρόνια πολλά .Για τον Βούρο δεν αξίζει να γίνει κανένε σχόλιο .Ξέρουμε όλοι (όσοι καταλαβαίνουν) πως βγήκε το 2019 και ποιός τον βοήθησε να βγεί .Απλά για να μην βγεί ο Συριζα. Πάει αυτό τελείωσε .Τώρα συμμάχησαν όλοι(και καλώς έπραξαν) για να φύγει ο τύπος αυτός . Για τον νέο Δήμαρχο ότι γράφτηκε είναι σωστό .Όλοι περιμένουμε να δούμε τι είδους υποδοχή και αντιμετώπιση θα έχει στο ΔΣ από την Αντιπολίτευση . Το καλός είναι γεγονός . Όμως από τις ικανότητες του (που θα τις δούμε) θα εξαρτηθεί πώς θα αντιμετωπίση την αντιπολίτευση του .Λοιπόν θα ευχηθώ καλή επιτυχία και προσοχή στις ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ που θα παίρνει . Και μία σημείωση : Οι Σύμβουλοι εκπροσωπούν τον Δήμαρχο και όχι ο Δήμαρχους τους Συμβούλους του .Κατανοητόν??????

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ (28/10/2023 16:57)

Μα ήταν πρόκληση για την συντριπτική πλειοψηφία των Φιλαδελφειωτων να ακούνε ανθρώπους που έχουν πάρει πολιτικά τσ.....ια στον Χάρη, κι έχουν υπογράψει δηλώσεις ποινικής του αθωότητας να κατηγορούν για διαφθορά τον αδερφό του. Επίσης το ξεκάθαρο άδειασμα της ΠΑΕ που στον πρώτο γύρο νωθρα υποστηριξε Γεωργαμλη, αλλά και η αμηχανη στάση της ΝΔ [σκεφτείτε ότι ο Άδωνις έφτασε για να υποστηρίξει την υποψήφια που ήταν πιο κοντά στη ΝΔ, να πει ότι ο Ρούσσος (ακραιφνως δεξιοί εργολάβοι του Δημοσίου μου έχουν πλέξει το εγκώμιο του Ρουσσου) είναι υποψήφιος της Ανταρσυα], έφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αντικείμενα οι Φιλαδελφειωτες δεν έδωσαν από το 2002 και μετά σε άλλους δημάρχους με πολύ μεγαλύτερα ερείσματα στην τοπική κοινωνία, πώς να δώσουν στον Βουρο? Κι επειδή ο Βουρος ήταν δήμαρχος ειδικού σκοπου (το γήπεδο εξετελεσθη) μολονότι η διαφορά ήταν μικρή, αυτός τα εξαφανισθεί γιαυτόν ακριβώς το λόγο. Όποιος τον δει μετά την 1-1-2024 να γράψει άρθρο: Παρών ο Βουρος και το 2029...

ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ (29/10/2023 08:39)

Ερώτημα στον/στην ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ .Τι ακριβώς θέλετε να πείτε γιατί είναι αρκετά κωδικοποιημένο το κείμενο και είναι άδικο να βγούνε παραπλανητικά συμπεράσματα .Μπορείτε να το ξαναγράψετε με ποιό απλά Ελληνικά γιατι δεν είναι όλων μας η ίδια ικανότητα κατανόησης της γλώσσας μας Ευχαριστούμε!!

Ανωνυμος (29/10/2023 08:40)

@11.06
1. Το 2019 η παράταξη Τομπουλογλου βοήθησε τον Βασιλόπουλο την δεύτερη Κυριακή. Δεν ήταν ο αγώνας να μην βγει ο ΣΥΡΙΖΑ! Ο Βασιλόπουλος πολεμήθηκε από γυρολόγους "παράγοντες" του τοπικού Συριζα οι οποίοι βοήθησαν ώστε να διαλυθεί η Δ.Π. και έβγαλαν και ανακοίνωση υπέρ του Βούρου!
2.Αντιπολιτευση θα ασκήσει πρωτίστως ο Γατσουλης διότι προσπαθεί να αναδειχθεί σε τοπικό πολιτικό παράγοντα αγνοώντας ότι αυτοί που το κατάφεραν εδώ έφαγαν πολλα καρβέλια πριν! Βούρο και Αϊβάζη δεν περιμένω ούτε να τους δω στα Δ.Σ.
3. Οι Σύμβουλοι εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους και όχι δημάρχους ή επικεφαλεις παρατάξεων!

Ανωνυμος (29/10/2023 08:58)

Η Νέα Φιλαδέλφεια ανέκαθεν μαύριζε υποψηφίους που διεκδικούσαν δημαρχία υπό την σημαία της ΑΕΚ! Και αυτό διότι, ειδικά η Κεντρική Φιλαδέλφεια βιώνει στο πετσί της κυκλοφοριακό και χουλιγκανισμό λόγω της ύπαρξης του γηπέδου!
Με την προσθήκη της Χαλκηδόνας που βρίσκεται μακρυά από τα προβλήματα του γηπέδου και που άγεται και φέρεται από τους Γκρουεζες, άλλαξαν τα δεδομενα! Η αναγνωρισιμότητα του Βούρου συν τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε για το γήπεδο ότι δεν έκαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλάζοντας νόμους προς όφελος του μεγαλοεπιχειρηματία κατόρθωσε να τον φέρει στο δημαρχιακό θώκο! (συνέχεια)

Ανωνυμος (29/10/2023 09:08)

(συνέχεια) Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε εκρηκτικο μιγμα δήμαρχο έναν μεγαλοοφειλετη και διοικητικη παράταξη τους αποτυχημένους της Γαιτανα! Ο περαστικός Βούρος "δούλεψε" πρωτιστως για το εαυτόν του ( ηλεκτροφωτισμός) και μετά για το γήπεδο!
Η τοποτηρητρια του Μελισσανίδη στο Δ.Σ. (Παπακώστα) μετέφερε τα σχετικά στο αφεντικό και αυτός πήρε τις αποστάσεις του αποχώρησαν οι σύμβουλοι που έβλεπαν που πήγαινε η δουλεια και αποδυναμώθηκε ο δήμαρχος!
Από την άλλη η συνεργασία Παπαλουκά με την παράταξη του Χαρη έδωσε τουλάχιστον ένα 5-6%. (συνέχεια).

Ανωνυμος (29/10/2023 09:17)

(συνέχεια) Μεγάλη συμβολή στην άνοδο επίσης έχει η αλλαγή του Χάρη με τον αποδεδειγμένα ικανό Γιάννη και του οποίου η στάση στην κατεδάφιση του γηπέδου τον έκανε αποδεκτό και στους αριστερούς ψηφοφόρους!
Μεγάλη κίνηση ήταν η ποιοτικότερη σύσταση του ψηφοδελτίου του Τομπουλογλου από τις άλλες χρονιές και η αποχώρηση ορισμένων βαριδιων που φορτώθηκαν σε άλλες παραταξεις! Και τέλος πιστεύω επειδή κάποιοι εκδηλώνουν πικρία για την μη στήριξη του Βούρου από την ΑΕΚ ότι ενδεχόμενη στήριξη θα δεκαπλασιαζε την διαφορά των 90 ψήφων υπέρ Τομπουλογλου διότι δεν ψηφίζουν τα διαρκείας αλλά οι κάτοικοι! Η δε έμμεση στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και Γατσουλη στον Βούρο βοήθησε ώστε τα ενδεχόμενα άκυρα η λευκά να γίνουν "Τομπουλογλου" και ο νοων νοειτω!

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ (30/10/2023 12:41)

ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ (29/10/2023 08:39)
Διορθώσεις: Αντικειμενικά από το 2002 κανένας δήμαρχος δεν έχει επανεκλεγεί. Γιατί θα είχε αυτή την ευκαιρία ο Βούρος; Ο Βούρος θα εξαφανισθεί, για τον ίδιο λόγο που εμφανίστηκε. Δηλαδή την ολοκλήρωση του έργου.
Κατά τα άλλα η πρώτη θέση, ότι δηλαδή υποψήφιοι του Βούρου, πρώην υποφήφιοι του Τομπούλογλου, ήταν πολύ να κατηγορούν τον Γιάννη Τομπούλογλου για διαφθορά κλπ.
Ο κόσμος τα άκουσε, αλλά τα προσπέρασε.
Η μπάλα είναι τώρα στο τεραίν του Γιάννη Τομπούλογλου. Στο χέρι του είναι ΟΛΑ.

Παλιός Φιλαδελφειώτης (02/11/2023 19:38)

Η συνεργασία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ήταν που ανέδειξε το Γιάννη Τομπουλογλου δήμαρχο. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσει ούτε μια στιγμή.

Ανωνυμος (02/11/2023 23:48)

@19.38
"Αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσει ούτε στιγμή"
Δηλαδή; Πως μεταφράζεται αυτό που γράφεις;


Οι ξεκαθαρες στηρίξεις Βούρου απο τοπικό Συριζα και παραταξη Γατσουλη συσπείρωσε όλες τις αντίθετες με αυτούς και τον Βούρο δυνάμεις που πήγαιναν για λευκό ή άκυρο και έδωσαν την νίκη στον Τομπουλογλου!
Αυτά παθαίνεις όταν δημιουργείς μόνον αντιπάθειες!

ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ (06/11/2023 23:37)

Ερευνάτε τας γραφάς, είπε Κύριος.
Τι να κάνω λοιπόν κι εγώ, ερεύνησα την γραφή μήπως και βρω κάποια σχέση, κάποια εξήγηση τέλος πάντων στο ερώτημα που έμμεσα θέττεις, κ. Διαμαντή.
Η γραφή λοιπόν αναφέρει (γεν 25) ότι ο Ησαύ πούλησε τα πρωτοτόκια «αντί πινακίου φακής». Φανταστείτε τι είναι πρόθυμος να πουλήσει κανείς «αντί πινακίου ψαρόσουπας».
Παρακάτω (γεν 27) ο Ιακώβ με την σύμπραξη την μητέρας του Ρεββέκας φόρεσε τα ρούχα του αδελφού του, κάλυψε με δέρματα εριφίων τα γυμνά μέρη του σώματός του, παρουσιάστηκε στο Ισαάκ και ζήτησε την ευλογία του. Αυτός μύρισε τα ρούχα του και ψηλάφησε το σώμα του και είπε «η μεν φωνή φωνή Ιακώβ, αι δε χείρες Ησαύ» αλλά τελικά τον ευλόγησε.
Όπως αναφέρει και η γραφή κύριε Διαμαντή, η εξαγορά και η εξαπάτηση χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων για την επίτευξη «σκοπών»
Και όλα αυτά επειδή στη Ρεββέκα δεν άρεσαν οι γυναίκες του Ησαύ, γιαυτό ο λαός μας λέει «έξω απ άδικο κι από κακιά πεθερά.»
Πάσα ομοιότης κλπ εντελώς τυχαία φυσικά.
Έρρωσο.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Άγαμοι Θύται
Xρήστης: Ο Θεός να μας φυλάει.......
Από τον τραμπούκο που κινήθηκε προς το προεδρείο απειλητικά είχαμε κανένα νέο;! Διότι όλοι όσοι είχαν ξεσηκωθεί σε προηγούμενο επεισόδιο κά...

Άγαμοι Θύται
Xρήστης: "Με αγγιξατε;"
Οι Άγαμοι Θύται είναι το συγκροτημα που έχει δημιουργήσει στερητικά σύνδρομα σε πολλούς και πολλές! Θεωρητικά βέβαια είναι το αγαπημένο συγκ...

Οι δυο εναλλακτικές
Xρήστης: ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ
Δυστυχώς η κακή διαχείρηση αφορά:Υπέρογκες σπατάλες,κακοδιοίκηση και κακοδιαχείρηση .μη εφαρμογή των νόμων ,μη αξιολόγηση των δομών και των ...

Οι δυο εναλλακτικές
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@17.08 Τι σχέση έχει το γήπεδο με την ανάρτηση;...

Οι δυο εναλλακτικές
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
@ Διαμαντής Σεϊτανίδης (22/05/2024 17:08) Ελπίζω να μου επιτρέπετε τουλάχιστον τον αυτοσαρκασμό, αν όχι την σκωπτική διάθεση. Ελπίζω....

Οι δυο εναλλακτικές
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@16.44 Τα έχεις παίξει τελείως......

Οι δυο εναλλακτικές
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Δεν είναι το γήπεδο για το λαό;...

Οι δυο εναλλακτικές
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@08.43 Κακοδιαχείριση δεν σημαίνει απαραίτητα ποινικά κολάσιμες πράξεις. Αυτό θα το βρει ο διαχειριστικός έλεγχος που έχει εξαγγείλει η δημο...

Κοιλιακά...
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
Σας έκοψα όλους ,το καταλάβατε; Μην ξαναστείλετε τίποτα εδώ, να λέτε τα ίδια και τα ίδια- τέλος με το ΑΕΚ- αντιΑΕΚ. Δεν ανεβαίνει τίποτα τέτ...

Οι δυο εναλλακτικές
Xρήστης: Μάλιστα
Εγώ θέλω να σας δω μετά από 3 χρόνια, ποιος θα μιλάει με ποιόν και τι θα γράφεις τότε. Πολύ το περιμένω να ξέρεις. ...

Οι δυο εναλλακτικές
Xρήστης: ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ
Καλημέρα .Από το κείμενο που διάβασα απομόνωνω την φράση "" ΄Μετά τον σίφουνα Βούρου που τίναξε στον αέρα Ταμεία του Δήμου "" .Αυτή η τοποθέ...

Κοιλιακά...
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
Μην μου ξαναρχίσετε τα ίδια, σας κόβω επιτόπου!...

Κοιλιακά...
Xρήστης: Ανωνυμος
@GeorgeΚωσταςTassosflouflis Ρε φιλαράκι έχεις κουράσει με τις ίδιες παπάρες τόσον καιρό! Κάπου είχαμε ησυχάσει κάμποσους μήνες! Τι σου ήρθε ...

Κοιλιακά...
Xρήστης: Κώστας
@ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ (19/05/2024 09:09) Το γήπεδο είναι εκεί 75 χρόνια (1930-2003 & 2022-2024)… Εσύ ποιος είσαι ακριβώς; Αν δε σου αρέσει φύγε και β...

Κοιλιακά...
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@09.09 Αυτά που γράφεις είναι απόψεις, όχι ειδήσεις. Εκτός από ακομβίωτος πιάνεσαι κι αδιάβαστος. Μάθε μπαλίτσα που λέγε κι ο Κυρ Νίκος ο σχ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©