του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Όλη η πόλη συζητά για το τεράστιο χαστούκι από το Ελεγκτικό Συνέδριο προς τους σχεδιασμούς Βούρου -και των πραιτοριανών του, που θα μείνουν στην πόλη και θα τα ακούν σε όλη την υπόλοιπη δημόσια παρουσία τους…- για το μεγάλο σκάνδαλο του οδοφωτισμού στην πόλη.
Ένα σκάνδαλο που αποκάλυψε το Ελεγκτικό Συνέδριο, με διατάξεις που το πόρισμα του Συνεδρίου θεωρεί «φωτογραφικές» και με προβλέψεις που περιορίζουν, όπως σημειώνει, τη δυνατότητα άλλων προμηθευτών να μετάσχουν σε αυτόν.
Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης πολιτικής, εντελώς ξένης προς τα ειωθότα της πόλης όπως κι ο τυπικά ακόμα δήμαρχός της, είναι ότι ένα έργο που σύμφωνα με υπάρχουσα μελέτη κατατεθειμένη στο δήμο, θα μπορούσε να γίνει με 1,7 εκατ. ευρώ, η (ας την πούμε…) διοίκηση Βούρου να επιμένει μέχρι τέλους να γίνει με 3,7 εκατ. ευρώ, κόντρα σε όλους ανεξαρτήτως τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης (που στις τελευταίες δημοτικές εκλογές συγκέντρωσαν αθροιστικά πάνω από 70% των ψήφων) αλλά και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα των Φιλαδελφειωτών και των Χαλκηδονιωτών.
Σπάνια, πολύ σπάνια στην πόλη μας η όποια αντιπολίτευση της εκάστοτε διοίκησης βρίσκει κοινό βηματισμό κι αναλαμβάνει κοινές πρωτοβουλίες.
Αυτό όμως συνέβη στην περίπτωση της κυριολεκτικά ανύπαρκτης διοίκησης Βούρου, ενός δημάρχου που αδιαφορεί πλήρως για την πόλη και που αρκείται σε απανωτές φωτογραφίσεις στο γήπεδο της ΑΕΚ και σε γλαφυρές τηλεοπτικές περιγραφές των εμπειριών του ως ηθοποιού κατά τα γυρίσματα «πικάντικων» σκηνών για την τηλεόραση…
Έτσι, η αντιπολίτευση στο σύνολό της ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί η απόφαση- κόλαφος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία ζητεί να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός χωρίς τις απαράδεκτες προδιαγραφές του προηγούμενου.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αν και θα μπορούσε να προσδιορίσει τη συνεδρίαση του οργάνου αμέσως ώστε να μην «σέρνεται» αυτή η υπόθεση στην πόλη ως εκκρεμότητα, αποφάσισε (λανθασμένα κατά τη γνώμη μου) να ορίσει τη συνεδρίαση περίπου δυο με τρεις εβδομάδες μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δηλαδή, την Τρίτη που μας πέρασε, χθες.
Έφτασε, λοιπόν, η ώρα που ο δήμαρχος έπρεπε ενώπιον του Συμβουλίου να δώσει εξηγήσεις για τις επιλογές του, μαζεύτηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά έλειπε ένας!
Ποιος έλειπε;
Μα, ποιος άλλος;
Ο μονίμως απών από την πόλη
Ο τουρίστας!
Ο τυπικά ακόμα δήμαρχος (μέχρι τη λαϊκή ετυμηγορία) Γιάννης Βούρος!
Κόντρα σε κάθε έννοια πολιτικής ηθικής, υποχρέωσης για λογοδοσία, στοιχειώδους ανάγκης να εξηγήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην πόλη όλα όσα πρέπει να εξηγηθούν για την υπόθεση αυτή, ο Γιάννης Βούρος- αδύναμος να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα κι αδιάφορος για την υποχρέωσή του να ενημερώσει τους πολίτες- απλώς δεν παρέστη!
Την κοπάνησε ρε αδερφέ, πώς το λένε;
«Την έκανε» με ελαφρά πηδηματάκια…
Κι άφησε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
Τους «συνεργάτες» του.
Τους «δικούς» του.
Αυτούς που κόντρα στο λαϊκό αίσθημα τον στηρίζουν και που φυσικά θα τον ακολουθήσουν αύτανδροι (και… αυτογύναικοι…) στο βυθό της κάλπης στις επόμενες εκλογές.
Φυσικά ούτε ο αντ’ αυτού απάντησε σ καμία από τις απανωτές καταγγελίες της αντιπολίτευσης και το χαστούκι του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ευρισκόμενη σε απόλυτη πολιτική αφασία η (ας την πούμε…) διοίκηση, κινείται πλέον χωρίς προσανατολισμό (όχι ότι είχε ποτέ…), χωρίς την παραμικρή αντίληψη της απέχθειας που προκαλεί στην τοπική κοινωνία, χωρίς καμία επαφή με το «τρολάρισμα» που της κάνουν δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί κι απολίτικοι σε όλη την πόλη.
Μια "διοίκηση" που έχει γίνει ανέκδοτο από τη μια άκρη της Φιλαδέλφειας ως την άλλη άκρη της Χαλκηδόνας.
Ο κόσμος γελάει με τα καμώματα της παρεούλας Βούρου (που όλο και μικραίνει, όπως θα δείτε αμέσως μετά) και περιμένει υπομονετικά το στήσιμο της κάλπης, με το φούμο στα χέρια...
Στον αέρα και ο Κοσκολέτος
Στο μεταξύ συγκλίνουσες είναι οι πληροφορίες ότι ο Γιάννης Βούρος, για δικούς του λόγους, έχει καταστήσει «ξένο σώμα» στην Πολιτών Πολιτεία εκτός της γνωστής τετράδας που εδώ και καιρό έχει πάρει ξεκάθαρες αποστάσεις (Καραβίας, Παπακώστα, Γεωργαμλής, Γραμμένος) και τον Σωτήρη Κοσκολέτο.
Δεν υπάρχει, άλλωστε, καμία δημοτική Αρχή με στοιχειώδη σοβαρότητα που μέσα σε τρία χρόνια να έχει αλλάξει τρεις αντιδημάρχους Οικονομικών (Τάφας, Κοσκολέτος, Κωνσταντινίδης) χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση ούτε στα θεσμικά όργανα του δήμου (κυρίως το δημοτικό συμβούλιο) ούτε βέβαια στους δημότες -που ούτε ποτέ τους γνώρισε, ούτε τους άκουσε, ούτε τους λαμβάνει καθόλου υπόψη του ο Γιάννης Βούρος.
Στο ερώτημα, δε, που θέτουν πολλοί προς τη διοίκηση για τους λόγους που αντικατέστησε τον Κοσκολέτο από αντιδήμαρχο Οικονομικών, ο Γιάννης Βούρος απαντά με… το έργο του: Δεν λέει τίποτα.
Βέβαια, η προκλητική απουσία Βούρου την Τρίτη από το κρίσιμο δημοτικό συμβούλιο που θα συζητιόταν το μέγα θέμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν τον εμπόδισε να παραστεί την ίδια ώρα στο ΠΠΙΕΔ και να… απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση της ΑΕΚ.
Λες και μετά τον πεντάλεπτο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, του ήταν... βαρύ να πεταχτεί μέχρι την αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Απλώς, μας περιφρονεί ο κ. Βούρος.
Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.
ΜΑΣ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙ.
Ένας κοινότοπος χαιρετισμός είναι προτιμότερος από την ενημέρωση των πολιτών για τα όσα του καταλογίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Δεν έχει υπάρξει ξανα τέτοια προκλητική αδιαφορία στους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και σε όλου ςτους Φιλαδελφειώτες και Χαλκηδονιώτες, από αυτή που επιδεικνύει ο Γιάννης Βούρος.
Πλήρης, απροκάλυπτη προσβολή του αποξενωμένου από την πόλη δημάρχου προς τους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας οι οποίοι ζητούν απαντήσεις για το πολυσυζητημένο θέμα του οδοφωτισμού, αλλά ο σε αποδρομή ευρισκόμενος Βούρος, απλώς γράφει Φιλαδελφειώτες και Χαλκηδονιώτες στα παλιά του τα παπούτσια και δεν δίνει καμία απάντηση…
Λίγοι μήνες έμειναν να απαλλαγούμε από αυτό το άγος, από αυτή τη ντροπή…