της Μαίρης Μαργαριτοπούλου (*)
Θα περίμενε κανείς την σαφή, άμεση και δυναμική τοποθέτηση των δημοτικών μας εκπροσώπων σχετικά με το Νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Βουλή και αφορά την κατάργηση της απλής αναλογικής στους δήμους.
Δεν είναι περίεργο, αφού η αντιπαλότητα και στον δικό μας δήμο έχει περιοριστεί σε μια στείρα μικροπολιτική, πολλές φορές σε επίπεδο λαϊκισμού, ενώ απομονώνει την πορεία της από τις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις που όμως επηρεάζουν άμεσα την χρηματοδότηση, τα εργαλεία, τα έργα, τις υποδομές, το προσωπικό και εν τέλει την αξιολόγηση του δημοτικού έργου.
Το βασικό επιχείρημα του νομοσχεδίου, που επικαλείται η κυβέρνηση σήμερα, στηρίζεται στην κυβερνησιμότητα των δήμων. Στην δυνατότητα δηλαδή να αποφασίζει η μικρή συνήθως πλειοψηφούσα παράταξη του δημάρχου κατά παράβαση της συνταγματικής επιταγής περί Ισοτιμίας της ψήφου. Κάτι που η Απλή Αναλογική εξασφάλιζε μέσω της συνεργασίας, της σύγκλισης και του ελέγχου της δημοτικής πλειοψηφίας και όχι μέσω της αναγκαστικής συσσωμάτωσης, όπως τώρα θεσμοθετείται. Της υποχρεωτικής δηλαδή υποταγής κάποιων ανεξάρτητων παρατάξεων στην παράταξη του δημάρχου προκειμένου να ενισχύονται οι αποφάσεις του. Της ακύρωσης επομένως της λαϊκής βούλησης και της μεταφοράς της, άνευ έγκρισης, στην μικρή συνήθως πλειοψηφία που προκρίνεται κατά τις εκλογές. Να σημειώσω εδώ ότι η αποφασιστική αρμοδιότητα ανήκει στα δημοτικά συμβούλια και όχι στον Δήμαρχο. Ο Δήμαρχος είναι το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του Δ.Σ.
Επανερχόμαστε επομένως στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο με χειραγώγηση και χειρουργική επέμβαση στο εκλογικό σύστημα, όπου εσύ άλλον ψηφίζεις και άλλος σου προκύπτει χωρίς να εξασφαλίζεται η διαφοροποίηση της ψήφου σου, αφού δεν βασίζεται σε διαυγείς κανόνες συνεργασίας σε σοβαρά κυρίως ζητήματα.
Παραδείγματα έχουμε και στον δικό μας δήμο.
Επιπλέον, μέσω του Ν/Δ, καταργείται η ανεξαρτησία των Τοπικών Συμβουλίων των οποίων η συμμετοχή, η δράση, η απόφαση θα αποτελεί εφεξής υποχρεωτικό παράρτημα της κάθε δημοτικής παράταξης. Καταργείται ο θεσμός της άμεσης δημοκρατίας με την συμμετοχή ανεξάρτητων πολιτών που μέσω της Απλής Αναλογικής είχε το δικαίωμα αποτύπωσης γνώμης στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και της τοπικής διεκδίκησης. Οι πάνω από 20.000 Έλληνες και νέοι που εκλέχτηκαν στα τοπικά συμβούλια στις εκλογές του 2019, που με την συμμετοχή τους διεύρυναν την δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο, ενίσχυσαν την συμμετοχή στα κοινά, στήριξαν τα τοπικά αιτήματα μέσω της ανεξαρτησίας των αποφάσεων, τώρα θα γυρίσουν σπίτια τους ή θα γίνουν τοποτηρητές του εκάστοτε δημάρχου.
Δηλαδή όσο λιγότεροι, τόσο ευκολότερα.
Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως η κυβερνητική πλειοψηφία φοβάται την δημοκρατία. Φοβάται μήπως χάσει τον έλεγχο.
Φοβάται την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών σε σοβαρές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, αφού μέσω του Ν/Δ καταργεί και τα τοπικά δημοψηφίσματα. Το νομοσχέδιο επιδιώκει την απόλυτη εξάρτηση των δημάρχων από την κυβέρνηση αφού μόνο αν την στηρίζεις και την παρακαλάς θα παίρνεις τα κονδύλια. Απόδειξη είναι και η κατάργηση του θεσμικού πλαισίου χρηματοδότησης των δήμων μέσω του προγράμματος Φιλόδημος, όπως ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, και αγκαλιάστηκε από όλους τους δήμους, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, το οποίο έθετε διαυγή κριτήρια χρηματοδότησης ως προς τον πληθυσμό, τις κτιριακές και πολιτιστικές υποδομές, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την ανεργία, την νησιωτικότητα κλπ.
Αυτή η κατάργηση πάγωσε ώριμα και εγκεκριμένα δημοτικά έργα και έφερε τους δήμους σε αδιέξοδο. Δεν θέλω να υποψιαστώ ότι ο σημερινός μαρασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αδυναμία εκτέλεσης έργων, οφείλεται στην μικροπρέπεια της κυβέρνησης να τιμωρήσει όλους τους δημάρχους που είχαν στηρίξει το πρόγραμμα Φιλόδημος, το οποίο χάθηκε.
Αλλά ακόμη και σήμερα φαίνεται πως η Τ.Α. ως φορέας πρακτικής ικανοποίησης των τοπικών αναγκών δεν θα τύχει καλής αντιμετώπισης. Οι δήμοι αποκλείονται από το αναμενόμενο και πολυπόθητο Ταμείο Ανάκαμψης και την Αναπτυξιακή Τράπεζα και οι χρηματοδοτήσεις θα γίνονται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ επί τη βάσει του χρόνου ωρίμανσης και όχι επί τη βάσει των αναγκών.
Επανέρχομαι στην αρχική μου απορία. Θα το συζητήσουν σοβαρά οι δημοτικές παρατάξεις και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου μας; Θα πάρει την ευθύνη ο Πρόεδρος του Δ.Σ. να φέρει το θέμα σε ανοικτή συνεδρίαση. Έχουν και ευθύνη και λόγο σ´αυτό.
(*) Π. Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Μέλος του Συντονιστικού Οργάνου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν.Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Τρώνε τις σάρκες τους στο Βουρέικο- «Μπάχαλο» το δημοτικό συμβούλιο- Αποχώρησε ο Γεωργαμλής
Όλη η πόλη μαζί κι ο Βούρος χώρια...
Η ντροπή της πόλης
200: Όλη η Ελλάδα γιόρταζε κι ο Βούρος έκανε ομιλία... στα δέντρα!
Οι πραγματικοί εχθροί της ΑΕΚ
Διαχειριστική για το Άλσος: Τα τρία ολέθρια λάθη του Γιάννη Βούρου
Δυο ανακοινώσεις του δήμου επιβεβαιώνουν: Ο Βούρος περιφρονεί Φιλαδελφειώτες και Χαλκηδονιώτες