Ο λαϊκισμός φέρνει παρακμή ή το αντίστροφο; Πάντως συνυπάρχουν

Δημοσιεύτηκε στις 29/01/2020 στην κατηγορία Γνώμες  |  4 σχόλια

Γράφει ο Θηραμένης (*)

 

Σήμερα αντί σχολίου αποφάσισα να κάνω επιλεκτική «συρραφή» από δύο κείμενα του Γ. Σκαλκέα δημοσιευμένα στο ‘ΒΗΜΑ’ (Γνώμες: Το πολιτικό κόστος φρενάρει τις αλλαγές 2006-2008) και την «Κ» (6-3-2016)

. . .Στην εποχή της γνώσεως και της πληροφορίας επιδίωξη πρώτης προτεραιότητος για κάθε προηγμένη πολιτεία είναι η βελτίωση της εκπαιδεύσεως και η ανάπτυξη της έρευνας, των μέσων που οδηγούν στην πρόοδο και την ευημερία των Λαών. Στην επιδίωξη αυτή δυστυχώς η χώρα μας υστερεί. Επί δεκαετίες η έλλειψη διακομματικής συναινέσεως και τα κεκτημένα δικαιώματα την κρατούν αδρανή. . . .

. . .Η σιωπηλή μεγάλη πλειονότητα του Λαού μας προβληματίζεται και ανησυχεί. Η στρατιά των ανέργων νέων επιστημόνων, που συνεχώς πληθύνεται, δημιουργεί δυσεπίλυτα κοινωνικά προβλήματα. . . .

. . .Εφόσον κύριος σκοπός (της παιδείας) είναι η επαγγελματική κατάρτιση, οι σπουδές θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και τη δυνατότητα ανευρέσεως εργασίας από τους νέους. Η επιλογή του επαγγέλματος είναι αναφαίρετο δικαίωμα των νέων, με την προϋπόθεση ότι με μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού θα πληροφορηθούν και θα κατανοήσουν ποιες είναι οι κλίσεις και οι δυνατότητές τους, αλλά και ποιες οι προοπτικές τους για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ετσι θα ακολουθήσουν τις σωστές επιλογές και δεν θα αξιώνουν χαριστικές θέσεις εργασίας εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. . . . .

. . .Στην Ελλάδα έχει γίνει ένα λάθος. Οι νέοι δεν κατατοπίζονται για το ποιο επάγγελμα τους αρμόζει, καθώς και δεν γνωρίζουν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν. Επίσης δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές του κράτους που να καθορίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας για τα διάφορα επαγγέλματα. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στην Αμερική μόνο το 20% - 30% των αποφοίτων λυκείου πάει στο πανεπιστήμιο. Εδώ θέλουν να πάνε όλοι. Διαθέτουμε 72.000 γιατρούς για δέκα εκατομμύρια πληθυσμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από περίπου 15.000 - 20.000 γιατρούς. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία επιστημονικού προλεταριάτου. Και όταν ένας επιστήμονας αισθάνεται ότι ανήκει σε ένα προλεταριάτο είναι πολύ πιο επικίνδυνος για χρηματισμό, διότι αυτός που έχει μάθει να κάνει μια τέχνη θα τα βγάλει πέρα και θα ζήσει. Ο γιατρός που σπούδασε 15 χρόνια, τι θα κάνει;. . . .

. . .Η καλή και αποδοτική λειτουργία των ΑΕΙ προϋποθέτει σωστή και εμπνευσμένη διοίκηση. . . Σε καμία όμως χώρα η εκλογή πρυτανικών αρχών και των άλλων οργάνων διοικήσεως δεν είναι το αποτέλεσμα κομματικής συναλλαγής, όπως στη χώρα μας, που κρατάει τους διοικούντες «ομήρους» και τους παρεμποδίζει να διοικήσουν ελεύθερα. Έτσι στερεί τη δυνατότητα σε κορυφαίες επιστημονικές προσωπικότητες, όπως οι πρυτάνεις, να εργασθούν, καθώς φιλοδοξούν, για μια καλύτερη και αποδοτικότερη εκπαίδευση.

. . . Σωστή και εμπνευσμένη διοίκηση δεν είναι όμως δυνατή αν στον χώρο του πανεπιστημίου δεν πνέει ηρεμία, γαλήνη και πλήρης ελευθερία, ώστε να γίνεται απρόσκοπτη η διακίνηση ιδεών. Η επιστήμη φύεται μόνον όπου υπάρχει ελευθερία και η έρευνα καρποφορεί χωρίς παρωπίδες. Αυτά προστατεύονται από τον θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου.

Τι είναι όμως πανεπιστημιακό άσυλο;

Οι εκβιασμοί καθηγητών, οι κακοποιήσεις φοιτητών, η καταστροφή και η λεηλασία ερευνητικών εργαστηρίων, αμφιθεάτρων, γραφείων, έργων τέχνης, ή οι εμπρησμοί και οι βόμβες Μολότωφ, όπως γίνεται στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από πρόσωπα που οπωσδήποτε δεν είναι όλα φοιτητές;

Οι βίαιες αυτές πράξεις δικαιολογούνται σε επαναστατικές περιόδους για την ανατροπή ανελευθέρων καθεστώτων, αλλά όχι βέβαια σε δημοκρατικές χώρες όπως η Ελλάδα.

Η αποκατάσταση και η προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως ισχύει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες της Γης, πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της πολιτείας. Δημοκρατία δεν νοείται όταν το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταλυθεί και τα τεμένη της επιστήμης έχουν μετατραπεί σε χώρους αναρχίας. . . .

. . . Η πρόοδος της επιστήμης αποτελεί αυτοσκοπό των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζεται για την εξυπηρέτηση οποιασδήποτε κοινωνικής σκοπιμότητος. Γι’ αυτό η εισαγωγή φοιτητών με μειωμένα προσόντα είναι απαράδεκτη και αδιανόητη, ακόμη και για πανεπιστήμια υπανάπτυκτων χωρών. Απαράδεκτη είναι επίσης η παραμονή στα πανεπιστήμια φοιτητών για απεριόριστο χρόνο. Αυτές οι ακατανόητες ελληνικές «πρωτοτυπίες» πρέπει κάποτε να εκλείψουν. Η παγκοσμιοποίηση, επιθυμητή ή όχι, είναι πλέον γεγονός και στον διεθνή ανταγωνισμό που επέρχεται, η επιβίωση επιστημόνων με μειωμένα προσόντα, αλλά και χωρών με υποβαθμισμένη επιστήμη, έρευνα και τεχνολογία, θα είναι προβληματική. . . .

. . . Ο λαϊκισμός, ο ύπουλος εχθρός των Λαών, που θωπεύει τα αφτιά των αφελών και καταστρέφει κάθε προσπάθεια των εργαζομένων, είναι καιρός να εξοστρακιστεί από τη χώρα. Δεν γνωρίζω αν οδηγεί στην παρακμή ή αν είναι σύμπτωμά της, πάντως συνυπάρχουν.

Είναι καιρός επίσης να εγκαταλειφθεί η «φοβία» του πολιτικού κόστους. Πολιτικό κόστος δεν υπάρχει για τους πραγματικούς πολιτικούς ηγέτες, που δεν υποτάσσονται άβουλα σε αθέμιτες επιθυμίες των μαζών, αλλά με θάρρος και πυγμή χαράζουν καινούργιους δρόμους, ανοίγουν νέους ορίζοντες και οδηγούν τους Λαούς στην πρόοδο και την ευημερία. . . .

(*) Ο "Θηραμένης" είναι ψευδώνυμο κάτω από το οποίο αρθρογραφεί γνωστός συμπολίτης μας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Τι θα κάνετε με τις οφειλές σας στο δημόσιο κύριε Βούρο;

 

Διαλύεται η συμμαχία- Φρανκενστάιν. Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα...

 

Ένας δήμαρχος που «κάνει την πάπια»

 

Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ- Βατερλό Βούρου - Στα εξ ων συνετέθη η συμμαχία της διοίκησης

 

ΕΣΤΙΑ - Βόμβα Βούρου - Ό,τι κι αν πει το δημοτικό συμβούλιο, θα γίνει αυτό που θέλει εκείνος!

 

Νόμος: Τα πολιτικά πρόσωπα που επιβάλλονται μαφιόζικα, λειτουργούν και μαφιόζικα

 

Άβε, Καίσαρ! Ιδού ο στρατός σου! 

 

Ο ίδιος Γρετζελιάς, μια ζωή...

 

Θερμοκέφαλοι έβαλαν φωτιά σε κάδο στη Δεκελείας. Ο δήμαρχος... Ποιος δήμαρχος;

 

Όλο το παρασκήνιο για τον «Συμπαραστάτη του Δημότη»

 

Ας του πει κάποιος...

 

Ο Γιάννης Ουσταμπασίδης ενώνει- για πρώτη φορά- όλη την αντιπολίτευση εναντίον του Βούρου

 

Η επίσκεψη του δημάρχου στο υπουργείο Παιδείας και η «κολοβή» ενημέρωση

 

Ομόφωνη ντροπή...

 

Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και οι χειρισμοί που εγείρουν ερωτήματα και προβληματισμούς

 

Η οπαδική βία «κτύπησε» στη Νέα Φιλαδέλφεια

 

«Ζούμε Πολιτισμό» για γέλια και για κλάματα...

 

Συμβάλλοντας στη συζήτηση γύρω από ένα ενδιαφέρον κείμενο

 

Ο δήμος θα μετάσχει στη συζήτηση για τον Ποδονίφτη

 

Τι λέει η διοίκηση Βούρου για τα οικονομικά του δήμου- Τι απαντά ο Βασιλόπουλος

 

Πώς προέκυψε η νέα δημοτική Αρχή της πόλης...

 

Ο κ. Βούρος, δυστυχώς μας κοροϊδεύει...

 

Ανακοινώσεις της πλάκας

 

Κωνσταντινίδης: «Γιατί έγινα αντιδήμαρχος του Βούρου»

 

Τι είπε (μάλλον...) ο Γιάννης Βούρος στους εργαζόμενους

 

Κανονίζει συναντήσεις χωρίς φανερή ατζέντα ο Βούρος

 

«Καφενές» στο Δημαρχείο με τον Κουτσάκη αναπληρωτή δημάρχου...

 

Τίποτα...

 

Γράψτε την άποψή σας

πολιτικος αλητης (29/01/2020 20:15)

Ορθα τα υπο του θηραμενους γεγραμμενα

Ανώνυμοs (1 από 2) (29/01/2020 22:59)

Τα άρθρα έχουν σαφή στόχευση και ειδικά το δεύτερο παίζει με τον όρο "λαϊκισμός". Θα αποφύγω να σχολιάσω περαιτέρω επ' αυτού. Αφ' ενός από σεβασμό στον ΘΗΡΑΜΕΝΗ και αφ' ετέρου διότι δεν θα φτάσει ο server της google αν ανοίξουμε διάλογο πολιτικό (κατά την Αριστοτελική έννοια).

Θα σταθώ όμως στη φράση «οι νέοι δεν κατατοπίζονται για το ποιο επάγγελμα τους αρμόζει»...
Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για τους νέους του σήμερα, αλλά για τους εκάστοτε νέους κάθε εποχής, τουλάχιστον όσον αφορά τη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Μόλις στις αρχές της δεκαετίας του '80, εντάχθηκε μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 1 ώρα την εβδομάδα, ένα μάθημα που λεγόταν «Σ.Ε.Π.», δηλαδή «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός». Η βάση του σκεπτικού ως μάθημα σωστή. Καθαρά αυτογνωσιακό το υπόβαθρο. Αλλά 1 ώρα την εβδομάδα σε Γυμνάσια και Λύκεια που εμείς τουλάχιστον, ως μαθητές των eighties το λέγαμε (και δυστυχώς ήταν) "η ώρα του παιδιού".

Ανώνυμοs (2 από 2) (29/01/2020 23:27)

Εξυπακούεται ότι δεν έφταιγαν ούτε οι καθηγητές που (ας πούμε) το "δίδασκαν" ούτε εμείς που κάναμε χαβαλέ 1 ωρίτσα (τόσο μας έκοβε). Ενέταξαν ένα μάθημα τέτοιας και τόσης βαρύτητας, όχι μόνο για την προσωπική πορεία ενός εκάστου, αλλά και για την μετέπειτα πορεία της κοινωνίας, χωρίς να τους καταρτίσουν και σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που επέτασσε και επιτάσσει ότι επιτυχημένος είναι "ο γιατρός", "ο δικηγόρος" κλπ. ή στη χειρότερη "να μπει το παιδί κάπου". Κλίση; Τι είναι αυτό; Τρώγεται; Το πιο ουσιαστικό μάθημα, που θα έπρεπε να διδάσκεται, αφού έχει ανιχνευθεί ενδελεχώς η κλίση του καθενός απ' το Δημοτικό, με βάση την ενίσχυση της αυτογνωσίας, έγινε "η ώρα του παιδιού". Η γενιά μου τουλάχιστον, είναι γεμάτη από ανθρώπους που απλά έπρεπε να σπουδάσουν κάτι και ανακάλυψαν τι τους ταιριάζει να κάνουν μετά τις σπουδές και σε άσχετα αντικείμενα. Σε σοβαρά κράτη όπως η Ιταλία, το Ισραήλ, η Γερμανία και η Γαλλία (από αυτές που ξέρω) το ταλέντο ανιχνεύεται από πολύ νωρίς.

"Γερακίνα" (30/01/2020 09:45)

@Θηραμενης*
Μία ερώτηση μόνο. Πόσο κατά την γνώμη σας έχει σπέρμα λαϊκισμού η τελευταία "τροπολογία" που έγινε χθες, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων με πρόσχημα το "ποδόσφαιρο" ;;;;

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Όχι, ρε Βασίλη...

Δράση Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης των Εθελοντών στο Άλσος

Ο Γιάννης Ουσταμπασίδης απευθύνει ερωτήματα για τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης

Εκλογομαγειρείο

Ο Στέλιος της καρδιάς μας

Βόμβα! Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ανθή Παπακώστα παραιτήθηκε από την Οικονομική Επιτροπή

Ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά στη Σκρα- Και πάλι κομπάρσος η διοίκηση Βούρου

«Βροχή» οι καταγγελίες κατά της διοίκησης Βούρου- Ο δήμαρχος στον κόσμο του...

Αναδιατάσσεται η διοίκηση Βούρου αλλά δε σώζεται

Ντροπή! Τα τσιράκια του Βούρου δεν ήθελαν να αφήσουν τον Ουσταμπασίδη να καταθέσει στεφάνι

Αλλάζει ο χάρτης της αυτοδιοίκησης- Πώς εκλέγονται οι δήμαρχοι-29μελές το δημοτικό συμβούλιο

Δύναμη Πολιτών εναντίον Τάφα: Μιλάει ο συκοφάντης και υβριστής...

Οι πολίτες αγωνιούν για το νεκροταφείο- Απορούν στα social media κι η διοίκηση... Ποια διοίκηση;

«Τάφου σιωπή» από τη διοίκηση για το νεκροταφείο...

Χωρίς πυξίδα...

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Εκλογομαγειρείο
Xρήστης: Ανώνυμος
Πρέπει να καταλάβετε ότι η κατάντια των τοπικών οργανώσεων όλων των κομμάτων (με εξαίρεση ίσως το ΚΚΕ) έχει πολύ συγκεκριμένη αιτία. Πέραν α...

Όχι, ρε Βασίλη...
Xρήστης: Κώστας
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει Βασίλη! Συλλυπητήρια στην οικογένεια σου! ...

Εκλογομαγειρείο
Xρήστης: Για σεμινάριο όλο το concept ! Υποκλίνομαι !
Και στο σημείο αυτό να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον "καπελαδούρα" που έμεινε στο απυρόβλητο απ' όλο αυτό το μακελειό που έλαβε χώρα στα παρ...

Εκλογομαγειρείο
Xρήστης: i3
@12/06/2021 09:18 Όταν λες το "υγιές κομμάτι της αριστεράς" (που όπως γράφεις, "έμεινε μακριά από τον αχταρμά εκείνης της διοίκησης και δε...

Όχι, ρε Βασίλη...
Xρήστης: Μ.Τ.
Με τον Βασίλη είχαμε σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την πολιτική, για το είδος της δημοσιογραφίας και την αισθητική του fx, και γ...

Όχι, ρε Βασίλη...
Xρήστης: ΤΑΡΑΚΟΥΛΑΣ
Τι να πω για ένα νέον άνθρωπο, που χάθηκε τόσο άδικα, τόσο απότομα, τόσο τραγικά; ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ. ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ. ...

Βόμβα! Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ανθή Παπακώστα παραιτήθηκε από την Οικονομική Επιτροπή
Xρήστης: Ανώνυμος*
@9.34 Ο Βούρος ήρθε να κάνει συγκεκριμένη δουλειά και μετά θα φύγει! Είναι αποτυχημένος στην συνείδηση του Φιλαδελφειωτη! Είναι πολύ νωρίς γ...

Βόμβα! Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ανθή Παπακώστα παραιτήθηκε από την Οικονομική Επιτροπή
Xρήστης: @ Ανώνυμος* (03/06/2021 01:59)
Μου' πε ένας δάσκαλος που συνάντησα τυχαία χθες στα σύνορα της πόλης με τον Δήμο Αθηναίων, ότι "δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο εκατομμύρ...

Εκλογομαγειρείο
Xρήστης: Ανώνυμος
Παιδιά το 'χουμε ξαναδεί αυτό το έργο πολλές φορές από τις εποχές Κόντος Vs Κασίμης. Κούρασε πια....

Εκλογομαγειρείο
Xρήστης: mono iron maiden
@12:56 Ενώ του Κόντου που ακολούθησε ήταν πολύ επιτυχημένη! Ε? Ο Κόντος κι αν είχε συναίνεση!...

Δράση Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης των Εθελοντών στο Άλσος
Xρήστης: Γραφίστας
Συγχαρητήρια για το εικαστικό και το lettering του προωθητικού υλικού. Είναι αυτό που στο συνάφι μου αποκαλείται "ξαδελφογραφίστας_με_word"....

Εκλογομαγειρείο
Xρήστης: "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ"
@ Ανώνυμος (09/06/2021 15:30) Εσύ μην τα διαβάζεις αν δεν σου αρέσουν. Η παράταξη που ψάχνεις πτυχίο ΤΕΙ με το ντουφέκι, ομιλεί περί σκοταδι...

Εκλογομαγειρείο
Xρήστης: Ιορδάνης Μπρούνος
Τη συριζεϊκη υπογραφή στο άρθρο δεν τη σχολιάζω. Δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό εχουν οι πάντες. Αυτό όμως που υπερηφανευεται ότι ήταν αντι...

Εκλογομαγειρείο
Xρήστης: Ανώνυμος
@12:56 Oxι όλη την αριστερά. Ένα κομμάτι της. με Κασίμη και Μαργαριτοπούλου. Ο τότε Συνασπισμός είχε κατέβει ξεχωριστά και δεν ψήφισαν όλοι...

Εκλογομαγειρείο
Xρήστης: Παλιά φιλαδελφειώτικη παροιμία
«Όπου ακούς "να γίνει μια παράταξη από παλιούς φιλαδελφειώτες" μ@λ@κι@ θα γίνει»...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©