του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Στην καρδιά του καλοκαιριού είδε το φως της δημοσιότητας μια –κακογραμμένη, είναι αλήθεια, κι ατεκμηρίωτη- είδηση, ότι ο νέος δήμαρχος της πόλης Γιάννης Βούρος, συγκαταλέγεται στους μεγαλοφειλέτες του ελληνικού δημοσίου.
Η οδός της συγκεκριμένης δημοσίευσης είναι συνηθέστατα αναξιόπιστη και φαύλη, αλλά επειδή τίποτα δεν πρέπει να αφήνει κανείς χωρίς έρευνα, μπήκα στη λίστα των μεγαλοφειλετών, την οποία η ΑΑΔΕ, δηλαδή το ελληνικό κράτος δίνει στη δημοσιότητα με τα ονόματα κάθε μεγαλοφειλέτη (όποιου χρωστάει πάνω από 150.000 και δεν έχει κάνει καταβολές τον τελευταίο ένα χρόνο) και βρήκα αυτό:
Ερωτώ, λοιπόν: Ο Γιάννης Βούρος του Στεφάνου που ορκίζεται αύριο δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας και ο Γιάννης Βούρος του Στεφάνου που έχει ΑΦΜ 024564475 και φιγουράρει στη λίστα των μεγαλοφειλετών του δημοσίου, επειδή οφείλει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 479.615,47 ευρώ, είναι δυνατό να μην είναι το ίδιο πρόσωπο;
Έκανα κι έναν τελευταίο έλεγχο βάζοντας το ΑΦΜ που έχει δημοσιεύσει η ΑΑΔΕ δίπλα στο όνομα του κ. Βούρου. Και μου έβγαλε αυτό που βλέπετε πιο κάτω, με διεύθυνση στα Βριλήσσια –για ευνόητους λόγους δεν τη δημοσιοποιώ αν και μπορεί ο οποιοσδήποτε να τη βρει με ένα googleάρισμα.
Συνεπώς, χωρίς ΚΑΜΙΑ αμφιβολία, ο Γιάννης Βούρος του Στεφάνου που ορκίζεται αύριο δήμαρχος της πόλης μας κι ο Γιάννης Βούρος του Στεφάνου που οφείλει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 479.615.47 ευρώ, είναι το ίδιο πρόσωπο.
Εδώ, τίθενται μια σειρά από σοβαρά ζητήματα τα οποία απαιτούν λεπτομερείς εξηγήσεις, πρώτα από μέρους του κυρίου Βούρου.
Πώς είναι δυνατό να πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο –ως δήμαρχος- και ταυτόχρονα θα του οφείλει αυτό το μεγάλο ποσό που υποχρεώνει την ελληνική Πολιτεία να δημοσιοποιήσει το όνομά του ως μεγαλοφειλέτη του δημοσίου, δηλαδή να τον «κρεμάσει στα μανταλάκια» κατά το κοινώς λεγόμενο;
Τι λέει γι αυτό η νομική υπηρεσία του δήμου;
Είναι δυνατό να πληρώνεσαι από το δημόσιο και ταυτόχρονα να είσαι μεγαλοφειλέτης του;
Μήπως, όμως, ο κ. Βούρος σκοπεύει να αξιοποιήσει την ευεργετική ρύθμιση της νέας κυβέρνησης και να ρυθμίσει τις οφειλές του, ώστε να βγάλει το όνομά του από αυτή τη ντροπιαστική λίστα;
Η ΑΑΔΕ υποστηρίζει ότι ο κ. Βούρος οφείλει συνολικά στην εφορία το ποσό των 479.615,47 ευρώ.
Ακόμα και αν το ρυθμίσει στο μέγιστο των δόσεων (120), ο κ. Βούρος θα είναι υποχρεωμένος κάθε μήνα να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 4.000 ευρώ (3.996,79 για να είμαι απολύτως ακριβής).
Με δεδομένο ότι ο μισθός του δημάρχου της πόλης μας αντιστοιχεί στο 72% του μισθού του γενικού γραμματέα υπουργείου, είναι προφανές ότι δεν ξεπερνά τα 3.340 ευρώ το μήνα.
Είναι δηλαδή 660 ευρώ λιγότερα από την απαιτούμενη δόση για να ρυθμιστούν οι οφειλές του κ. Βούρου στο ελληνικό δημόσιο.
Εδώ, βέβαια, μπαίνει άλλο θέμα: Πώς θα ζει ο κ. Βούρος εάν δίνει το σύνολο του μισθού του ως δημάρχου στη ρύθμιση των οφειλών του στο δημόσιο; Πώς θα σιτίζεται; Πώς θα καλύπτει τα απαραίτητα για τον καθένα μας έξοδα; (φως, νερό, τηλέφωνο στο σπίτι του κλπ). Σε αυτά τα ερωτήματα ο νέος δήμαρχος που ορκίζεται αύριο είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να δώσει πειστικές και ρεαλιστικές απαντήσεις.
Κι αφού απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, ο κ. Βούρος μετά πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας πού θα βρει τα υπόλοιπα 660 ευρώ το μήνα, που λείπουν ώστε να διακανονίσει τις οφειλές του στην εφορία (είπαμε ότι ο μισθός του είναι 3.340 ευρώ το μήνα και η μηνιαία δόση αν κάνει 120 τις δόσεις του χρέους του είναι 3.996,79 ευρώ, άρα λείπουν 660 ευρώ).
Πού θα τα βρει αυτά τα χρήματα;
Μήπως θα συνεχίσει να δίνει παραστάσεις ως ηθοποιός –και μάλιστα πολύ καλός- για να συμπληρώνει τα εισοδήματά του; Θα κάθεται με τις ώρες να μαθαίνει ρόλους, να κάνει πρόβες, να δίνει παραστάσεις, να πηγαίνει περιοδείες; Θα τελειώνει το θέατρο μεταμεσονύκτια, και νωρίς το πρωί θα βρίσκεται στο δημαρχείο;
Αν ναι, πότε θα ασχολείται με την πόλη; Δήμαρχος μερικής απασχόλησης θα είναι; Αν, και όταν προλαβαίνει;
Εσείς κύριε Ηλία Τάφα που αναλαμβάνετε τα οικονομικά του δήμου, μήπως μπορείτε να τον –και μας- διαφωτίσετε;
Θα υπογράφετε αποφάσεις για πληρωμή του δημάρχου από το δημόσιο, ενώ είναι μεγαλοφειλέτης του δημοσίου;
Θα υπάρξει έστω και μία διαταγή πληρωμής του κ. Βούρου με την υπογραφή σας;
Θα υπογράψετε προϋπολογισμό του δήμου που προβλέπει αμοιβές δημάρχου χωρίς να έχει διακανονίσει τα χρέη του στην εφορία ο μεγαλοφειλέτης του δημοσίου Γιάννης Βούρος;
Και τώρα, πάμε στο καθαρά πολιτικό κομμάτι της υπόθεσης.
Η Πολιτών Πολιτεία είναι ένας νέος δημοτικός συνδυασμός, που προέκυψε όταν ΞΑΦΝΙΚΑ ο απών επί δεκαετίες από την πόλη μας Γιάννης Βούρος αποφάσισε (μόνος του, υποτίθεται...) να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου. Καταλαβαίνω ότι τα στελέχη που (εννοείται...) αυθόρμητα προσέτρεξαν στο συνδυασμό Βούρου, είναι λογικό να μην πήγε το μυαλό τους στο ότι ο νέος τους αρχηγός θα μπορούσε να είναι μεγαλοφειλέτης του δημοσίου.
Για να είμαι ειλικρινής, ούτε το δικό μου θα πήγαινε.
Όλοι χρωστάμε, όλοι πιεζόμαστε, όλοι προσπαθούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να διακανονίσουμε για να μην έχουμε περαιτέρω τρεχάματα.
Αλλά από το να χρωστάς, μέχρι το να είσαι μεγαλοφειλέτης του δημοσίου, να του χρωστάς σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ και την ίδια ώρα να διεκδικείς τη δημαρχία για να... σώσεις την πόλη που ξαφνικά αγάπησες, απέχει, πώς να το κάνουμε...
Αλλά, ας μην ξεφεύγω.
Λέω ότι εύλογα τα στελέχη της Πολιτών Πολιτείας δεν θα μπορούσαν να υποψιαστούν ότι ο νέος επικεφαλής τους είναι μεγαλοφειλέτης του δημοσίου.
Σημειώνω, βέβαια, ότι προεκλογικά είχε γραφεί –κι από την «Α» αλλά και από άλλα μέσα που ασχολούνται με την πόλη μας- ότι ο κ. Βούρος είχε πει σε συνέντευξή του λίγα χρόνια πριν ότι «περνάει έξω από τις τράπεζες και χτυπάνε κουδούνια, ή κάπως έτσι, για να δείξει ότι χρωστάει ΚΑΙ στις τράπεζες, προφανώς όχι ευκαταφρόνητα ποσά αφού «κτυπάν κουδούνια».
Αυτό, ρωτώ, δεν προβλημάτισε τα στελέχη της Πολιτών Πολιτείας;
Πώς εντάχθηκαν στο συνδυασμό ενός ανθρώπου με μηδενική ως τότε παρουσία στην πόλη, χωρίς να τον ρωτήσουν «Γιάννη είναι αλήθεια αυτό που είχες πει; Τι θα κάνεις με αυτά σου τα χρέη στις τράπεζες;»
Άντε, να το παραβλέψω κι αυτό.
Μπροστά στη δικαιολογημένη αντίθεση στη διοίκηση Βασιλόπουλου, αυτό ίσως παραβλέφθηκε.
«Πάμε όλοι με το Βούρο, να ξεμπλέξουμε από τον Άρη» ήταν το προεκλογικό μοτίβο, που κι εδώ μέσα στα σχόλια γράφτηκε εκατοντάδες φορές.
Άρα τότε, προεκλογικά, το θέμα των οφειλών του κ. Βούρου προς τις τράπεζες έμεινε σε δεύτερη μοίρα.
Τώρα, όμως;
Τώρα που –εκτός των χρεών του νέου δημάρχου στις τράπεζες- η ΑΑΔΕ «κρέμασε στα μανταλάκια» τον Γιάννη Βούρο ως μεγαλοφειλέτη του δημοσίου, θα υπάρξουν άραγε στελέχη της Πολιτών Πολιτείας που θα ρωτήσουν με ποιο τρόπο ο νέος δήμαρχος της πόλης σκοπεύει να ρυθμίσει αυτό το ζήτημα;
Πολιτικά είναι ξεκάθαρο: Όποιος δεν ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ εξηγήσεις και τρόπους ρύθμισης του θέματος, καθώς και πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης για όλες τις παραμέτρους του ζητήματος «χρέη του δημάρχου προς το δημόσιο και τις τράπεζες» καθίσταται πολιτικά ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ και θα χρεωθεί πολιτικά το σύνολο του ζητήματος.
Καθαρές κουβέντες.
Οι πολίτες αυτής εδώ της πόλης –και όλης της χώρας- έδωσαν ένα τιτάνιο αγώνα δέκα χρόνια τώρα να επιβιώσουν, έκαναν ρυθμίσεις ,τις έχαναν, τις ξαναέκαναν, μείωναν όσο μπορούσαν τα χρέη τους σε τράπεζες και εφορία, και τώρα βγάζουν ένα στεναγμό ανακούφισης γιατί στην μεγάλη τους πλειοψηφία μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις και να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Κι ας μην ξεχνάμε τη ρητή και κατηγορηματική δήλωση Μητσοτάκη, ότι αυτή η ρύθμιση είναι η τελευταία.
Όποιος δεν ενταχθεί, δεν θα έχει άλλη ευκαιρία.
Και τα νούμερα για τον κ. Γιάννη Βούρο, όπως επεχείρησα να δείξω παραπάνω, δεν βγαίνουν...
Ζητούνται εξηγήσεις από ΟΛΗ την Πολιτών Πολιτεία.
Και τώρα, πάμε στο εκλογικό πεδίο της υπόθεσης:
Η Πολιτών Πολιτεία έκανε έναν πολυέξοδο προεκλογικό αγώνα.
Πιστεύω ότι έχει τηρήσει το νόμο κι έχει καταγράψει τα εκλογικά έξοδα του προεκλογικού αγώνα μέσα από ειδικό λογαριασμό στην τράπεζα, όπως προβλέπει ο νόμος.
Επ’ αυτού δεν έχω αμφιβολίες.
Προσέξτε, όμως: Ο νόμος αυτός ορίζει τη διαφάνεια των εξόδων ΜΟΝΟ στην αμιγώς προεκλογική περίοδο, των περίπου 20 ημερών, δηλαδή.
Εδώ, εν προκειμένω, έχουμε ΠΟΛΛΑ περισσότερα έξοδα ΠΕΡΑΝ του 20ημέρου.
Έχουμε την ενοικίαση γραφείου στην Πανόρμου 4 –ο κ. Βούρος ήταν ο ΜΟΝΟΣ από τους 7 συνδυασμούς που νοίκιασε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα γραφείο του συνδυασμού του, (ενώ έκανε και ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ εκλογικό περίπτερο) έκανε εγκαίνια των γραφείων τα οποία διαφήμισε, έκανε ομιλία με εξέδρες και μεγάφωνα, με αναγγελία τους, και φυσικά έκανε όλα τα έξοδα ενός εντατικού προεκλογικού αγώνα από περίπου το Νοέμβριο έως τις εκλογές του Μαΐου.
Άλλωστε ο ίδιος το έχει πει ότι από τον Οκτώβριο- Νοέμβριο μέχρι τις εκλογές γυρνούσε την πόλη.
Φυσικά, μοίραζε φυλλάδια τα οποία έχει επιμεληθεί επαγγελματίας- δεν χρειάζεται να είναι κανείς το χώρου μας για να το καταλάβει.
Για έναν οποιονδήποτε υποψήφιο δήμαρχο, κατά κανόνα ευκατάστατο, το ζήτημα των προεκλογικών εξόδων είναι διαχειρίσιμο.
«Έδωσα», θα πει, «αυτά που εμφανίζονται στο λογαριασμό που άνοιξα στο όνομα του συνδυασμού όπως επιτάσσει ο νόμος, οκ, πιο πριν έκανα και μερικά ακόμα μικροέξοδα κερνώντας δυο καφέδες και πέντε δείπνα σε φίλους».
Ας μην αναφερθώ στη ροή του μαύρου χρήματος στην ελληνική πολιτική κονίστρα, είναι ένα ΠΟΛΥ πονεμένο κεφάλαιο.
Όμως, ένας μεγαλοφειλέτης του δημοσίου, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να πει τέτοια πράγματα.
Αντίθετα, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ:
Δικά του ήταν τα χρήματα που ξόδεψε κατά τον προεκλογικό αγώνα;
Αν ήταν δικά του, πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες –έστω και μετά την κάλπη- γιατί αποφάσισε να ξοδέψει τα χρήματά του σε έναν αβέβαιο προεκλογικό αγώνα (κανείς δεν ξέρει 100% ότι θα νικήσει, εννοείται αυτό) κι όχι να αποπληρώσει ένα μικρό, έστω μέρος από τα χρέη του προς το ελληνικό δημόσιο.
Αν πάλι ΔΕΝ είναι δικά του, πρέπει να πει στην κοινή γνώμη της πόλης ποιος ή ποιοι του τα δάνεισαν και με ποιους όρους.
Ποιοι φίλοι του τον βοήθησαν να δώσει τη μάχη των δημοτικών εκλογών και για ποιο λόγο οι ίδιοι φίλοι του δεν κουνήθηκαν όταν έφτασε το όνομα Γιάννης Βούρος να μπαίνει στη λίστα των μεγαλοφειλετών του δημοσίου και να μοστράρεται σε κοινή θέα.
Τι είδους «φίλοι» είναι αυτοί που αδιαφορούν εάν ένας «φίλος» τους γίνεται ρόμπα μπαίνοντας στη λίστα των μεγαλοφειλετών του δημοσίου, αλλά όταν πρόκειται να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου, σπεύδουν να τον «βοηθήσουν»;
Για την ψυχή της μανούλας τους το έκαναν, κύριε Βούρο;
Θα μας πείτε ποιοι είναι αυτοί και πόσα σας έδωσε ο καθένας τους, για να ανάψουμε κι εμείς από χριστιανικό καθήκον ένα κεράκι στην ψυχή της μανούλας τους;
Εμείς, όπως πάντα, τα ερωτήματα τα θέσαμε πιο πάνω, με τη μεγαλύτερη δυνατή αναλυτική περιγραφή.
Στο ίδιο πνεύμα θα δημοσιεύσουμε και τις όποιες απαντήσεις.
Περιμένουμε...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακοινώθηκε ο Γεωργαμλής για πρόεδρος ΔΣ- Τάφας, Κανταρέλης αντιδήμαρχοι
Εμείς κάνουμε κουμάντο...
Ο Βούρος παίζει «κατενάτσιο» και περιμένει τον Θεοδωρικάκο
Γκρίνιες, τριβές και παράπονα στην «Πολιτών Πολιτεία» για την κατανομή των αρμοδιοτήτων
Πώς ψήφισε η Φιλαδέλφεια και η Χαλκηδόνα
Βούρος: «Ματαιοπονεί κι αποδεικνύεται ολίγιστη» η ομάδα Βασιλόπουλου
Χαμός στο "Ξανά Μαζί- Γενικεύεται η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Γρετζελιά
Ο Μπάμπης Καραηλίδης, υποψήφιος με τον Π. Γρετζελιά, παίρνει θέση...
Η Φώφη Γεννηματά στην πλατεία Πατριάρχου
Άρχισε πάλι τα δικά του ο Χάρης...
Ο Γιάννης Βούρος, νέος δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας - ΑΥΤΟ είναι το τελικό αποτέλεσμα
Ανακοινώσεις Βασιλόπουλου - Τομπούλογλου για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών
Η "Πολιτών Πολιτεία" ευχαριστεί, η "Πόλης Ενότητα" ξεκαθαρίζει τη θέση της