Τα προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών αναζητούν λύσεις

Δημοσιεύτηκε στις 10/01/2019 στην κατηγορία Γνώμες  |  1 σχόλιο

του Νίκου Τσορβά

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν τόπο ξεχωριστό μέσα στον άχαρο αστικό ιστό του λεκανοπεδίου. Σε μια πόλη που θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποτελεί ένα στολίδι, πρότυπο σύγχρονης οικιστικής ανάπτυξης, εναρμονισμένης στο φυσικό περιβάλλον  (Άλσος, Ποδονίφτης, Κηφισός). Σε μια πόλη σύγχρονη, με υποδομές λειτουργικές, με υπηρεσίες που να σέβονται το δημότη και να καλύπτουν τις ανάγκες της καθημερινότητάς του. Σε μια πόλη καθαρή, φιλική στα ΑΜΕΑ, στους πεζούς.

 

Δυστυχώς η πραγματικότητα δεν είναι έτσι! Περιδιαβαίνοντας την πόλη διαπιστώνει κανένας πόσο μακριά βρισκόμαστε ως δήμος από τα αυτονόητα. Ακόμη και η Πλατεία Πατριάρχου, η «βιτρίνα» της πόλης μας, δείχνει την εικόνα μιας πόλης σε παρακμή.  Βρώμικη, παραμελημένη, με διάσπαρτα κολωνάκια και μπάρες που δεσπόζουν σαν αποτυχημένη μεταμοντέρνα εικαστική παρέμβαση, ενώ ούτε την λειτουργία για την οποία, υποτίθεται, τοποθετήθηκαν εξυπηρετούν.

 

Όταν λοιπόν η εικόνα του κέντρου είναι τέτοια, η κατάσταση στις γειτονιές και δη στις πιο «απόμερες» δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Επισκέπτομαι φίλους που μένουν στους Απομάχους ή την Αγία Μαρίνα και θλίβομαι για την εικόνα που αντικρίζω. Τα σκουπίδια στους ξέχειλους κάδους σε πρώτο πλάνο, ο φωτισμός ελλιπής, η σήμανση  σχεδόν ανύπαρκτη, τα πεζοδρόμια κατεστραμμένα, γεμάτα παγίδες.

 

Η ίδια εικόνα και σε άλλες γειτονιές της πόλης, στη Νησίδα, στο Κουκλάκι, στου Κάκκαβα. Οι συμπολίτες μας σ’ αυτές τις συνοικίες έχουν την αίσθηση πως είναι πολίτες β’ κατηγορίας, ξεχασμένοι, απομονωμένοι. Το αίσθημα αυτό της εγκατάλειψης ήταν πιο έντονο την περίοδο των εορτών. Η δημοτική αρχή θεώρησε προφανώς πως είναι περιττό να υπάρξει έστω και υποτυπώδης στολισμός στις περιοχές αυτές, κάνοντας έτσι πιο σαφές στους συμπολίτες μας, που κατοικούν ή δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά εκεί, πόσο αδιαφορεί για τις γειτονιές τους, επιβεβαιώνοντας το αίσθημα εγκατάλειψης που νιώθουν. Καμία μέριμνα, κανένας προγραμματισμός για περιοχές της πόλης μας που θα έπρεπε να ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες μιας δημοτικής αρχής. Οι προτεραιότητες  θα έπρεπε να ιεραρχούνται βάσει αναγκών και όχι σύμφωνα με τις σκοπιμότητες και το θεαθήναι. 

 

Μιλώντας για σκοπιμότητες, και δη προεκλογικές, θα αναφερθώ στο «μεγάλο(;) έργο ασφαλτοστρώσεων» που εξαγγέλθηκε ως τέτοιο από τη δημοτική αρχή με δελτίο τύπου την 1/11/2018. Το έργο αυτό, αρχικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, είχε τελικό κόστος 340.000 ευρώ μετά από  μειοδοτικό διαγωνισμό, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δελτίο τύπου,  χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους του δήμου και ολοκληρώθηκε μέσα στο Νοέμβριο. 

 

Ενάμιση μήνα μετά η εικόνα του «έργου» είναι άθλια.

 

Συγκεκριμένα η οδός Αλεξανδρείας σε όλο το μήκος της μέχρι την Πίνδου είναι γεμάτη λακκούβες. Μοιάζει με δρόμο που χρήζει άμεσης… ασφαλτόστρωσης! Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Αυτό που δεν μπορούν να δείξουν είναι την ποιότητα της ασφάλτου, που έχει «μαδήσει» σε πολλά σημεία, δίνοντας την όψη… χαλικόδρομου. Η ίδια εικόνα στην οδό Αρχ/που Χρυσοστόμου Α'  Παπαδοπούλου, αλλά και στην οδό Ανθέων. Δεν μιλάμε δηλαδή για μια αστοχία, αλλά για γενικευμένη κατάσταση κακοτεχνιών, που δείχνει την προχειρότητα της εκτέλεσης των εργασιών, αλλά και τη νοοτροπία της δημοτικής αρχής όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων του δήμου, προκειμένου να παρουσιάσει απτό «έργο» ενόψει εκλογών.

 

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά. Πώς και με ποια εχέγγυα γίνονται τα δημοτικά έργα; Ποιος επιβλέπει, ποιος παραλαμβάνει και τι παραλαμβάνει; Ποιος υπογράφει την παραλαβή του όταν ολοκληρωθεί το έργο; Υπάρχουν ρήτρες για την αποζημίωση και αποκατάσταση των κακοτεχνιών; Ευθύνες σαφώς υπάρχουν. Αναζητούνται; Θα αναζητηθούν; Θα λογοδοτήσει κάποιος; 

 

Για ένα μόνο δεν υπάρχει ερώτημα. Για το ποιος πληρώνει. Και αυτός που πληρώνει είναι ο υπερφορολογημένος δημότης. Αυτός που δεν αναφέρεται στη φράση «από ίδιους πόρους». Αυτός που υπομένει τα αποτελέσματα των μνημονίων, που θα έσκιζε η παράταξη που στήριξε και στηρίζει τη δημοτική αρχή, ενώ έφερε νέα μνημόνια. Και επειδή ως δημότες έχουμε και γνώση και κρίση, μιλάμε για τα ίδια μνημόνια που ψήφισαν κάποιοι που ζητούν τώρα από το πουθενά να γίνουν εκείνοι δημοτική αρχή …γιατί «θέλουν και πρέπει»… Τώρα για το αν «μπορούν»… άλλο ζήτημα.

 

Υπάρχουν και άλλοι που έρχονται… «ξανά μαζί» μας να διακηρύξουν «ενότητα και συνεργασία», ενώ τα έργα και οι ημέρες τους  έχουν δείξει τα εντελώς αντίθετα. 

 

Βρισκόμαστε λιγότερο από πέντε μήνες πριν τις εκλογές. Οι δημότες θα κληθούν να επιλέξουν τη νέα δημοτική αρχή της πόλης μας. Το διακύβευμα  για την πόλη  είναι ένα. Θα χάσουμε άλλα τέσσερα χρόνια μένοντας στάσιμοι (ή ακόμα χειρότερα πηγαίνοντας πίσω) ή θα αναδείξουμε μια νέα δημοτική αρχή με όραμα και διάθεση να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα πραγματικά καθημερινά προβλήματα του τόπου μας; 

 

Τα προβλήματα της πόλης μπορούν να ξεπεραστούν μόνο από ανθρώπους που δε δεσμεύονται από κομματικές αγκυλώσεις, ιδεοληψίες, οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Από δημότες που είναι κομμάτι του ίδιου συνόλου, που δεν προέρχονται από τοπικά τζάκια, ή κομματικούς σωλήνες, δεν είναι «επαγγελματίες ταγοί», έχουν όρεξη για δουλειά και έχουν προσφέρει ανιδιοτελώς σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της πόλης μας.

 

 Έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν τόπο ξεχωριστό μέσα στον άχαρο αστικό ιστό του λεκανοπεδίου.  Σε μια πόλη με βαριά κληρονομιά και ιστορία, αλλά και προοπτικές να γίνει πόλη - πρότυπο, πόλη - στολίδι. Αυτό προϋποθέτει συνειδητή αφοσίωση στο σκοπό, που δεν θα πρέπει να είναι άλλος από απόφαση για προσφορά χωρίς ιδιοτέλεια και δεσμεύσεις.

 

Ο «Κλεισθένης», με τη νέα πραγματικότητα που φέρνει, απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και προωθεί τη σύνθεση και τη συνεργασία πολλών δυνάμεων. Οι πολίτες που έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα να δοθούν λύσεις στα θέματα της καθημερινότητας που τους ταλανίζουν και επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να στηρίξουν εκείνον τον υποψήφιο για το δημαρχιακό θώκο, που θα έχει τη δυνατότητα της σύνθεσης και την κουλτούρα της συναίνεσης, δίνοντάς του όμως ισχυρή «εντολή» να αναπτύξει απρόσκοπτα το πρόγραμμά του, χωρίς καιροσκοπισμούς και συμβιβασμούς που θα αλλοιώνουν την ουσία και θα νοθεύουν τη βούληση των δημοτών. Οι δημότες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Και με την ψήφο τους, αλλά κυρίως ως αυτοί στους οποίους οφείλουν να λογοδοτούν οι διοικούντες. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Μαίνεται ο εμφύλιος μεταξύ των συνυπεύθυνων - Κολλητοί Βασιλόπουλου, εναντίον Βασιλόπουλου!

 

Ακόμα σιωπούν για τις καταγγελίες εναντίον τους Βασιλόπουλος, Παπαλουκά- Ερωτήματα για τους τέσσερις

 

Ανεξέλεγκτος ο εμφύλιος στη Δύναμη (πρώην) Κολλητών

 

Όταν ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, διαψεύδει τον... εαυτό του!

 

Τα κακομαθημένα!

 

Το ποντίκι που βρυχάται «με ξένα κόλυβα»

 

Τα ψέματα Βασιλόπουλου για το κτήριο της Στρούγκας

 

Πάρτι απευθείας αναθέσεων «εις υγείαν των προσφύγων»- Απευθείας ανάθεση ΚΑΙ στη σύζυγο του δημάρχου!

 

Στο υβρεολόγιο του δημάρχου εναντίον μου, απαντώ με ψυχραιμία και χαμόγελο

 

Πώς κάνει κοινωνική πολιτική η Λάρισα και πώς η Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα

 

Τι έχουν τα Τρίκαλα που δεν έχει η Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα;

 

Ο Ποδονίφτης στη Φιλοθέη κι ο Ποδονίφτης στη Φιλαδέλφεια

 

Να μη γίνουμε Μάνδρα. Η Σκρά είναι βόμβα. Πότε πίεσε ο δήμος την Περιφέρεια για αντιπλημμυρικά;

 

Τα πραγματικά προβλήματα της πόλης ο δήμος τα ξεπετά με μια ανακοινωσούλα

 

Καμια συνέπεια. Καμία ιδεολογία. Μόνο χωρίς αρχές απόλαυση της εξουσίας

 

Υπογειοποίηση: Η πόλη σε σύγχιση με ευθύνη του δημάρχου

 

 

Γράψτε την άποψή σας

Πολίτης - της κακιάς ώρας (08/02/2019 18:06)

Αυτή την πινακίδα την έχουν γυρίσει ανάποδα
https://www.google.com/maps/@38.035638,23.7319706,3a,27.4y,181.67h,84.36t/data=!3m6!1e1!3m4!1sBPxShaixGCYP4w1_zX8m7A!2e0!7i13312!8i6656
θα την δει ξένος που δεν ξέρει απ Ελλάδα και θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Ο προβοκάτορας της συμφοράς και το εμβόλιο (όπως παλιά, που λέει κι ο Καρράς)

Νέα μικροπρέπεια της διοίκησης Βούρου με αφορμή την ταφή της Φωτεινής Τομπούλογου

Βούρου κατάβασις (video) - Η «ενημέρωση» στους Φιλαδελφειώτες και Χαλκηδονιώτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή τη σκανδαλώδη απόφαση Βούρου για αλλαγή ηλεκτροφωτισμού έναντι €3,8 εκατ.

Δύναμη Πολιτών: «Το σκάνδαλο του ηλεκτροφωτισμού δεν θα περάσει»

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση για τον ηλεκτροφωτισμό

«Βόμβες» Παπακώστα εναντίον Σερετάκη- Γκούμα ΚΑΙ του κλίματος στο δημοτικό συμβούλιο

Του έδωσαν παράταξη, θα παραδώσει κλίκα...

Σας πήρανε χαμπάρι...

Ληστεία με ομηρία σε τράπεζα επί της Δεκελείας (video)

Ανοχύρωτη πόλη...

Έλεγχο νομιμότητας της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής ζητά ο Ουσταμπασίδης

Το σάπιο πολιτικό κατεστημένo, οδηγεί την πόλη στην παρακμή

Ξεσηκώνεται η πόλη εναντίον του Βούρου- Όλοι μιλούν για σκάνδαλο

Όχι, ρε Βασίλη...

Δημοφιλέστερα άρθρα

«Βόμβες» Παπακώστα εναντίον Σερετάκη- Γκούμα ΚΑΙ του κλίματος στο δημοτικό συμβούλιο

Του έδωσαν παράταξη, θα παραδώσει κλίκα...

Σας πήρανε χαμπάρι...

Το σάπιο πολιτικό κατεστημένo, οδηγεί την πόλη στην παρακμή

Νέα μικροπρέπεια της διοίκησης Βούρου με αφορμή την ταφή της Φωτεινής Τομπούλογου

Βούρου κατάβασις (video) - Η «ενημέρωση» στους Φιλαδελφειώτες και Χαλκηδονιώτες

Ληστεία με ομηρία σε τράπεζα επί της Δεκελείας (video)

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή τη σκανδαλώδη απόφαση Βούρου για αλλαγή ηλεκτροφωτισμού έναντι €3,8 εκατ.

Ανοχύρωτη πόλη...

Δύναμη Πολιτών: «Το σκάνδαλο του ηλεκτροφωτισμού δεν θα περάσει»

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση για τον ηλεκτροφωτισμό

Έλεγχο νομιμότητας της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής ζητά ο Ουσταμπασίδης

Ο προβοκάτορας της συμφοράς και το εμβόλιο (όπως παλιά, που λέει κι ο Καρράς)

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Ανοχύρωτη πόλη...
Xρήστης: Κώστας
@ Ανωνυμος (25/06/2021 11:36) Όταν θα επαναλειτουργήσει το γήπεδο να περιμένεις πλήρη αναβάθμιση της περιοχής μας, προφανώς αυτό θα συμβεί κ...

«Βόμβες» Παπακώστα εναντίον Σερετάκη- Γκούμα ΚΑΙ του κλίματος στο δημοτικό συμβούλιο
Xρήστης: Ανωνυμος
@23.02 Το ΚΚΕ έβγαλε μετα την νομιμοποίηση του τον Σταματιάδη ! Πριν, άστο καλυτερα! Έβγαλε τους καλύτερους σε Μακρόνησο Γιαρο Αϊ Στράτη όπω...

Ανοχύρωτη πόλη...
Xρήστης: Ανωνυμος
Αγαπητέ ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗ δεν υπονοώ σε καμία περίπτωση ότι οι χιλιάδες οπαδοί της ΑΕΚ που θα έρχονται ότι είναι λούμπεν και ποινικοί. Αλλά είναι ...

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση για τον ηλεκτροφωτισμό
Xρήστης: ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΟΣ
@ Ανωνυμος (21/07/2021 13:33) Μισό, για να καταλάβω. Δηλαδή μια Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία δεν είναι μια καπιταλιστική εταιρία; Δεν είναι ...

«Βόμβες» Παπακώστα εναντίον Σερετάκη- Γκούμα ΚΑΙ του κλίματος στο δημοτικό συμβούλιο
Xρήστης: Ανώνυμος
@ (09/07/2021 23:02) Για ποιους αγώνες του ΚΚΕ μιλάς? Εκατό χρόνια ένα Σταματιαδη καταφέρατε να βγάλετε κι αυτόν τον διαγράψατε. Κι αν δεν...

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση για τον ηλεκτροφωτισμό
Xρήστης: Ανωνυμος
@ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΟΣ Εχεις μπερδέψει τις έννοιες "αντίπαλος" και "εχθρός". Προφανώς διακατέχεσαι από εμφυλιοπολεμικά συμπλέγματα και θεωρεις φυσιο...

Ανοχύρωτη πόλη...
Xρήστης: ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ
Αγαπητέ Ανώνυμε ρομαντικός είσαι .Αυτοί είναι επιεικώς ΑΣΧΕΤΟΙ .Και οι επιεικώς ΑΣΧΕΤΟΙ είναι επικίνδυνα ΑΣΧΕΤΟΙ .Όσον αφορά το γήπεδο μιάς...

Νέα μικροπρέπεια της διοίκησης Βούρου με αφορμή την ταφή της Φωτεινής Τομπούλογου
Xρήστης: ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ
ΕΥΓΕ ,ΕΥΓΕ ,ΕΥΓΕ σε αυτούς που στήριξαν και υποστήριξαν τέτοια ''στοιχεία ΄΄της τοπικής και ξένης κοινωνίας . ΕΥΓΕ σε αυτούς που τους ανέ...

Νέα μικροπρέπεια της διοίκησης Βούρου με αφορμή την ταφή της Φωτεινής Τομπούλογου
Xρήστης: EmiLe
Αν κρίνω από το ποιους έχει επιλέξει ο Βούρος (ή του έχει επιβάλει το κομματικό και παρακομματικό ιερατείο) για έμμισθους επικοινωνιακούς επ...

Νέα μικροπρέπεια της διοίκησης Βούρου με αφορμή την ταφή της Φωτεινής Τομπούλογου
Xρήστης: "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ"
Η παράταξη που έχει αντιδήμαρχο την διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της ΠΑΕ ΑΕΚ (γιατί αυτό ήταν πριν από όλα και πρώτα και πάνω απ' όλα η κα Π...

Νέα μικροπρέπεια της διοίκησης Βούρου με αφορμή την ταφή της Φωτεινής Τομπούλογου
Xρήστης: "KOYMMOYNI"
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλίας Τάφας έχει δηλώσει τον πόλεμό του στην δικτατορία του προλεταριάτου. Προφανώς και η οικογένεια Τομπούλογλου...

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση για τον ηλεκτροφωτισμό
Xρήστης: Ανωνυμος
Έχετε φαγωθεί με την ανταλλαγή μηνυμάτων του Σερετακη! Προσωπικά δεδομένα είναι αυτά! Τώρα γιατί δεν στέλνει μηνύματα στον Σεϊτανίδη; Τι να...

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση για τον ηλεκτροφωτισμό
Xρήστης: Εξοριστος
Γιατι ο Σερετακης μηνυματακια στο viber ανταλλασσει μονο με την διευθυντρια επικοινωνιας της Παε Αεκ. Στον Σειτανιδη που ειναι στην τελικη κ...

Βούρου κατάβασις (video) - Η «ενημέρωση» στους Φιλαδελφειώτες και Χαλκηδονιώτες
Xρήστης: ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ
Ο ''αυτός'' που τον προλόγησε και είπε για τόν κόσμο ( 17 άτομα) είναι ΘΕΟΛΟΓΟΣ φίλοι , .Άρα τι είχε ?ΟΡΑΜΑ !!!!!!!! Παιδιά προσέξτε τις αυ...

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση για τον ηλεκτροφωτισμό
Xρήστης: Εγώ θέλω κάποιος να μου πει
γιατί δεν ανεβάζετε και τη νέα ανακοίνωση της ΛΑΣΥ που τα χώνει και στην υπόλοιπη αντιπολίτευση που δε μαζεύτηκαν υπογραφές για νέο συμβούλι...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©