του Σωτήρη Κοσκολέτου
Υπάρχει στην Ελληνική Μυθολογία ένας μύθος, αυτός που αναφέρεται στον Δαίδαλο και τον Ίκαρο. Το πάθημα του τελευταίου είναι σε όλους γνωστό. Η υπερβολική εμπιστοσύνη που έδειξε στις ικανότητες του, η ημιμάθεια του γύρω από το αντικείμενο του προκάλεσε την άσχημη αλλά και τραγική συνάμα κατάληξη του.
Στην πόλη μας την τελευταία εβδομάδα, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική Αρχή έφερε προς ψήφιση ένα θέμα που ειλικρινά εκτός από ερωτηματικά προκαλεί και απορίες. Το θέμα αφορούσε την συγκρότηση επιτροπής τόσο από Δημοτικούς Συμβούλους αλλά παράλληλα και από πολίτες (!!!), για να εποπτεύουν και να… καταδίδουν στις αρχές, τις ενδεχόμενες ( ή πιθανές κατά την κρίση τους) παραβάσεις των καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος του Δήμου μας. Βέβαια καμία αναφορά δεν έγινε για τα όρια ελέγχου της εν λόγω επιτροπής παρά το γεγονός ότι αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα.
Το καίριο και άκρως, κατά την γνώμη μου σημαντικό αλλά και συνάμα επικίνδυνο, αφορά την ανάληψη ευθύνης από αιρετούς αλλά και πολίτες με μηδενικό επιστημονικό υπόβαθρο επί του θέματος (το οποίο είναι σχεδόν αποκλειστικά τεχνικό), να ασκούν ελέγχους σε καταστήματα βολτάροντας απ’ έξω αντικαθιστώντας τις αρμοδιότητες του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών που το ίδιο έχει θεσπίσει βάσει την Ελληνικής Νομοθεσίας.
Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2016 με Νόμο του Ελληνικού κράτους άλλαξε ο τρόπος αδειοδότησης των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) με αποτέλεσμα να μένει στην άκρη η γραφειοκρατία που απαιτούντο για την ίδρυση και λειτουργία ενός Κ.Υ.Ε. ενώ παράλληλα, να επωμίζεται ο ιδιοκτήτης του καταστήματος μεγαλύτερες ευθύνες και αυστηρότερες ποινές σε περίπτωση που παραβεί τους συγκεκριμένους κανόνες.
Για να αδειοδοτηθεί ένα Κ.Υ.Ε. οι έλεγχοι που ασκούνται πριν την έναρξη της λειτουργίας του αλλά και κατά την διάρκεια αυτής είναι από πολλούς και διαφορετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς (Πολεοδομία, Υγειονομικό, Πυροσβεστική κ.α.).
Με το αίτημα της η Δημοτική Αρχή αλλά την ψήφιση της εν λόγω επιτροπής τι άραγε προσπαθεί να κάνει;
Να αντικαταστήσει τους παραπάνω ελεγκτικούς μηχανισμούς; Αν η προσπάθεια της ήταν προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση θα προσπαθούσε να λειτουργήσει διαφορετικά ασκώντας η ίδια τον έλεγχο (π.χ. με την Δημοτική Αστυνομία ή τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου) όπως κάθε δικαίωμα έχει να κάνει. Αυτό όμως θα είχε και το ανάλογο κόστος σε πελατειακές σχέσεις με το εκλογικό κοινό που μάλλον δεν θα το ήθελε. Αντ’ αυτού προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι την αντιπολίτευση, η οποία ορθά αρνήθηκε και να ψηφίσει το συγκεκριμένο μέτρο αλλά και να συμμετάσχει στην εν λόγω επιτροπή κυρίως λόγο των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης μια «αστυνομία» χωρίς το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο.
Κύριοι, προσπαθώντας με μένος να κρατηθείτε με νύχια και με δόντια από απόψεις τις οποίες έχετε, αν και αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις κείμενες διατάξεις και τις Νομοθεσίες είστε ικανοί για το χειρότερο! Προσπαθείτε να θεσπίσετε οι ίδιοι κανόνες οι οποίοι αντί να λύνουν προβλήματα δημιουργούν συνεχώς νέα. Αν στην αντίληψη και την φιλοσοφία σας ήταν οι ενεργοί δημότες, τότε θα είχατε κάνει το ίδιο πράγμα πολλές φορές στο παρελθόν. Θα το είχατε αντιστοίχως πράξει σε τόσα άλλα θέματα που πραγματικά θα μπορούσε ο δημότης να βοηθήσει – συνδράμει με τις δυνάμεις του, πιο ουσιαστικά και ενδεχομένως με καλύτερα αποτελέσματα.
Σαφώς, υπάρχουν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε όλοι μας καθημερινά, η λύση τους όμως δεν είναι να αποκαταστήσουμε οι ίδιοι την τάξη. Αλίμονο αν προσπαθούσαμε να επιβάλλουμε τους κανόνες μας, ο καθένας από μόνος του αντικαθιστώντας τους θεσμούς και δημιουργώντας κανόνες…ζούγκλας! Ως άλλοι Ίκαροι, επειδή έχετε την εξουσία στα χέρια σας, μην προσπαθείτε να κάνετε σπασμωδικές κινήσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα στους ίδιους τους πολίτες χρησιμοποιώντας τους παράλληλα για να κάνουν αυτό που οι ίδιοι θέλετε αλλά τελικά…δεν θέλετε να κάνετε!
Ο κ. Σωτήρης Κοσκολέτος είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.