Από τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Τομπούλογλου, λάβαμε το παρακάτω κείμενο:
*****
Μέσα στις υποχρεώσεις της διοίκησης του Δήμου είναι και η καταμέτρηση των χρημάτων στα δύο παγκάρια του Δημοτικού Νεκροταφείου.
Δείχνω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό το θέμα, από την στιγμή που παρουσία μου, πριν κάποιους μήνες, οι υπάλληλοι του νεκροταφείου προσπαθούσαν με διάφορους τρόπους να σπρώξουν τα κέρματα από τις υποδοχές του παγκαριού, προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν την δυνατότητα να ρίξουν τα όποια κέρματα επιθυμούσαν.
Ρωτώντας για το γεγονός, πληροφορήθηκα ότι λόγω πλημμελούς και μη συχνής καταμέτρησης από την αρμόδια επιτροπή παρουσιάζεται συχνά αυτός ο κορεσμός, ειδικά στο παγκάρι του νεκροθαλάμου. Καταμέτρηση, που ακόμη και στην διάρκεια της κατά γενική ομολογία αποτυχημένης διοίκησης Γαιτανά, εκτελείτο κανονικά ανά μήνα.
Στην προσπάθεια μου να ενημερωθώ για το θέμα από τους αρμόδιους κ.κ. Γαβριηλίδη και Λάλο, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2017, ο λόγος που επικαλέστηκαν τότε ήταν το πρόβλημα με την μηχανή καταμέτρησης.
Από τότε και ενώ έστω και με καθυστέρηση έγινε η προμήθεια νέας μηχανής, οι συνεδριάσεις της επιτροπής για καταμέτρηση, σύμφωνα με τα σχετικά πρακτικά που μου χορηγήθηκαν, συνέχισαν να είναι σποραδικές. Για τον λόγο αυτό και γνωρίζοντας τις δυσκολίες που έχουμε σαν δημοτικοί σύμβουλοι να ενημερωνόμαστε για παρόμοια θέματα στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. λόγω της τακτικής του «φεουδάρχη» κ. Πάνου, υπέβαλα σχετικό έγγραφο ερώτημα προς τους δύο αρμοδίους. Ενέργεια απόλυτα φυσιολογική ενός δημοτικού συμβούλου, ειδικότερα την στιγμή που η παράταξη μου δεν διαθέτει εκπρόσωπο στην επιτροπή για να έχω άμεση ενημέρωση.
Επισημαίνω ότι με αυτήν την ενέργεια μου, δεν περίμενα να διαπιστώσω κάποιο οικονομικό σκάνδαλο κακοδιαχείρησης των χρημάτων των παγκαριών, αλλά με ενδιέφερε να αποκτήσω άποψη για την δυσλειτουργία στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής.
Στο αίτημα μου, έλαβα την με Α.Π. 2834/17-1-2018 σχετική απάντηση, συνοδευόμενη από το σύνολο των πρακτικών που συντάσσει η επιτροπή στο τέλος κάθε συνεδρίασης. Τα συμπεράσματα αλλά και τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την απάντηση των δύο αρμοδίων, του κ Λάλου και του κ. Γαβριηλίδη, είναι σημαντικά. Κυρίως όμως εκθέτουν και τους δύο, σχετικά με ότι αφορά συνολικά την λειτουργία της επιτροπής, αλλά και των οφελών που στερείται ο Δήμος από την ολιγωρία τους.
Κατ΄ αρχάς επικαλούνται σαν κύρια και αποκλειστική δικαιολογία για την μη τακτική σύγκλιση της επιτροπής, πριν την τελευταία αλλαγή στην σύνθεση της και μείωσης του αριθμού των μελών της, την απροθυμία και αδυναμία των μελών να συμμετέχουν σε συνεδρίαση και καταμέτρηση. Δικαιολογία που δεν τους απαλλάσσει των όποιων ευθυνών τους, αφού και στις δύο περιπτώσεις η επιλογή των μελών είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Και αν στην πρώτη σύνθεση της επιτροπής μπορούν να δικαιολογηθούν και οι δύο υπεύθυνοι με την απειρία τους, το ίδιο συμβαίνει και τώρα; Θα ήθελα αλήθεια να μάθω και την άποψη αυτών των ανθρώπων που η διοίκηση τους ρίχνει την ευθύνη με τα όσα αναφέρουν.
Βάσει των πρακτικών αλλά και όσων φρόντισα να ενημερωθώ, η δυσλειτουργία συνεχίζεται αφού η τελευταία καταμέτρηση πραγματοποιήθηκε στις 6/12/2017, δηλαδή πριν 2,5 μήνες. Σημειώνω ότι το κείμενο μου συντάχθηκε Κυριακή 4 Μαρτίου. Ισχύει άραγε και τώρα η δικαιολογία για απροθυμία των μελών ή οι κύριοι υπεύθυνοι απλά αδιαφορούν;
Μήπως δεν υπάρχει προϊόν για καταμέτρηση; Αν προβληθεί σαν νέα δικαιολογία κάτι παρόμοιο, θα επιθυμούσα να παραστώ στην πρώτη επόμενη συνεδρίαση για να το διαπιστώσω ο ίδιος.
Για να μεταφράσω την αδιαφορία αυτή στο τι έσοδα στερείται ο δήμος, ανατρέχω στα στοιχεία των πρακτικών της επιτροπής. Από αυτά βγαίνει το συμπέρασμα ότι το ποσό που καταμετρείται ανά συνεδρίαση, όταν συγκαλείται η επιτροπή, ανέρχεται στα 5.000 € περίπου κατά μέσο όρο. Κάτι που σε απλά μαθηματικά, σημαίνει ότι το ταμείο του Δήμου στερείται έσοδα ανά έτος της τάξης των 55.000 – 60.000 €, τουλάχιστον. Αντί αυτών, είχαμε μέγιστη καταγεγραμμένη εισροή στο ταμείο ποσού 35.605,72 € το έτος 2017, όταν η επιτροπή συνεδρίασε για 5 φορές μόνο. Εκ των οποίων όμως, τα 8.365 € αφορούσαν τακτοποίηση κερμάτων παλαιοτέρων καταμετρήσεων από το 2015 – 2016. Δηλαδή όλο το 2017 είχαμε μόνο 4 συνεδριάσεις της επιτροπής με καταμέτρηση νέου προϊόντος.
Τα χρήματα φυσικά δεν χάνονται, αλλά παραμένουν σε «αχρηστία» στα δύο παγκάρια. Τις δύσκολες εποχές που ζούμε, ποσά αυτού του μεγέθους θεωρούνται λίγα για να καλύψουν ανάγκες του δήμου και των δημοτών; Πόσο μάλλον όταν προέρχονται από μια διαδικασία με μηδέν κόστος για τον Δήμο, αφού τα μέλη της επιτροπής είναι ουσιαστικά εθελοντές. Δημιουργώντας τα φαινόμενα κορεσμού που ανέφερα αρχικά, αλλά και την διαφόρων κινδύνων από εξωγενείς παράγοντες. Απλά θυμίζω την ένοπλη απόπειρα κλοπής το 2012.
Από τα όσα ανέφερα, εύκολα συμπεραίνει ο καθένας μας ότι η όλη δυσλειτουργία στην καταμέτρηση των χρημάτων βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τους δύο αρμόδιους. Απλά για δικό τους άλλοθι, μεταθέτουν τις ευθύνες στα μέλη της επιτροπής. Χωρίς να παραγνωρίζω φυσικά την λεγόμενη πολιτική ευθύνη του κ. Δημάρχου, αφού μια διαδικασία που υπεύθυνοι είναι δύο υφιστάμενοι του, δεν εκτελείται κανονικά. Ενδεχόμενα όμως η αποκλειστική του απασχόληση για το πώς θα σταματήσει το χτίσιμο του γηπέδου της ΑΕΚ, να του στερεί τον χρόνο να κατανοήσει το σύνολο των υποχρεώσεων του και να προβεί σε αλλαγή των υπευθύνων ή στο να τους επισημάνει τις υποχρεώσεις τους και να πιέσει ώστε αυτές να εκπληρώνονται στο ακέραιο.
Τελικά κ. Λάλο και κ. Γαβριηλίδη τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να εκπληρώνετε κανονικά τις υποχρεώσεις σας στην καταμέτρηση του προϊόντος των παγκαριών;
Η αδιαφορία στο να συγκαλείτε μια φορά τον μήνα και για κάποιες λίγες ώρες την επιτροπή, η ανικανότητα, η έλλειψη χρόνου εξαιτίας άλλων υποχρεώσεων ή μήπως η ιδεοληψία λόγω των πιστεύω σας σε συνδυασμό με την πηγή των εσόδων, αφού αυτά σχετίζονται με την θρησκεία;
Ή μήπως το μειωμένο ενδιαφέρον σας έγκειται στο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα κάποιας απευθείας ανάθεσης, σπορ που η διοίκηση σας τον τελευταίο καιρό επιδίδεται με σχετική επιτυχία;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πάρτι απευθείας αναθέσεων «εις υγείαν των προσφύγων»- Απευθείας ανάθεση ΚΑΙ στη σύζυγο του δημάρχου!
Στο υβρεολόγιο του δημάρχου εναντίον μου, απαντώ με ψυχραιμία και χαμόγελο
Πώς κάνει κοινωνική πολιτική η Λάρισα και πώς η Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα
Μήπως θέλει να μας ενημερώσει η Δημοτική Αρχή;
Η αριστερά της πόλης ξεκατινιάζεται και τρώει τις σάρκες της...
Βασιλόπουλος σε Παπακώστα: Φέρε πίσω την έδρα
Τι έχουν τα Τρίκαλα που δεν έχει η Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα;
Ο Ποδονίφτης στη Φιλοθέη κι ο Ποδονίφτης στη Φιλαδέλφεια
Ο δήμαρχος που δεν έκανε τίποτα για τον Ποδονίφτη, διοργανώνει εκδηλωσούλες με μπλα μπλα
Να μη γίνουμε Μάνδρα. Η Σκρά είναι βόμβα. Πότε πίεσε ο δήμος την Περιφέρεια για αντιπλημμυρικά;
Τα πραγματικά προβλήματα της πόλης ο δήμος τα ξεπετά με μια ανακοινωσούλα
Εμφανίστηκε η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία και ζητεί καλύτερες συνεδριάσεις στα δημοτικά συμβούλια
Καμια συνέπεια. Καμία ιδεολογία. Μόνο χωρίς αρχές απόλαυση της εξουσίας
Υπογειοποίηση: Η πόλη σε σύγχιση με ευθύνη του δημάρχου