Το έχουμε γράψει εγκαίρως: Η μελέτη για τον Ποδονίφτη ετοιμάστηκε από την Περιφέρεια με την πλήρη, εκκωφαντική, ολοκληρωτική απουσία του δήμου, κάτω από τη μύτη του οποίου ετοιμάζεται ένα οικολογικό έγκλημα στον Ποδονίφτη. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια απραξίας, η διοίκηση Βασιλόπουλου επιχειρεί για άλλη μια φορά να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας, παρουσιάζοντας το ψεύτικο προσωπείο του "ενδιαφερομένου" όχι στην πράξη, όχι στις πιέσεις που έπρεπε να έχει κάνει στην Περιφέρεια, αλλά για άλλη μια φορά με "συγκεντρώσεις", "εκδηλώσεις" και "συζητήσεις" λες και δεν είναι δημοτική αρχή, αλλά εκπολιτιστικός σύλλογος. Με την αντιπολίτευση να είναι παντελώς ανύπαρκτη, η διοίκηση έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο εντυπωσιασμού με το "τίποτα" των πολιτών, που παράλληλα με τον αδίστακτο διχασμό που έχει διασπείρει στην πόλη φιλοδοξεί να επανεκλεγεί. Δείτε την ανακοίνωση- ομολογία ότι η διοίκηση Βασιλόπουλου δεν έχει κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για τον Ποδονίφτη. Δείτε επίσης εδώ ολόκληρη τη μελέτη που ερήμην της δημοτικής Αρχής ετοίμασε η Περιφέρεια, αλλά και το παλαιότερο δημοσίευμά μας για το θέμα.
*****
Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας και το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ) διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Το ρέμα του Ποδονίφτη και τα βιομηχανικά κτίρια της περιοχής: Το παρόν και το μέλλον ενός ρέματος σε κρίση» τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 στο ΠΠΙΕΔ (Δεκελείας 152, Ν. Φιλαδέλφεια).
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της μεγάλης τραγωδίας που έπληξε την Δυτική Αττική στις 15 Νοεμβρίου, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά επίκαιρη.
Πόσο καθοριστικός μπορεί να είναι ο ρόλος ενός ποταμού στη δημιουργία και την ανάπτυξη μιας πόλης;
Στην ημερίδα, ειδικευμένοι επιστήμονες θα ενημερώσουν, για τον σημαντικό ρόλο των υδάτινου οικοσυστήματος του Ποδονίφτη, ξεκινώντας από το ρόλο τον οποίο έπαιξε στην δημιουργία μιας πόλης με την εγκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων και τη βιώσιμη ανάπτυξη της με τη λειτουργία των βιομηχανικών κτηρίων στην περιοχή, που ήδη ονομαζόταν «Ποδονίφτης».
Στη συνέχεια θα διατυπωθούν επιστημονικές απόψεις και συμπεράσματα για τις νέες μεθόδους διαχείρισης και τις προοπτικές ανάδειξης των αστικών και περαστικών ποταμών και ρεμάτων, ως σημαντικά φυσικά αυτόνομα οικοσυστήματα στην δημιουργία και ανάπτυξη των πόλεων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τα νέα επιστημονικά δεδομένα, καθώς αποτελούν και τμήμα του οικοσυστήματος ολόκληρης της πόλης.
Η υποβάθμιση και κακοποίηση με τσιμεντοποιήσεις και εγκιβωτισμούς ενός τέτοιου σημαντικού ιστορικού, κοινωνικού σημείου αναφοράς, όπως είναι ο Ποδονίφτης, συνδεδεμένος με την εμπειρία και τη ζωή των κατοίκων της πόλης, είναι απώλεια της μνήμης και της ιστορικής συνέχειας του τόπου αλλά και υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων.
Η ημερίδα διοργανώνεται με τη συνεργασία της «Ιάνθης» αμκε για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, και του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ