Τα τρία όπλα που κάνουν τη Γερμανία υπερδύναμη

Δημοσιεύτηκε στις 24/09/2017 στην κατηγορία Ευρώπη  |  1 σχόλιο

Ποιος διαχειρίζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση; Την παραμονή των γενικών εκλογών της Γερμανίας, αυτό είναι μια πολύ επίκαιρη ερώτηση, την οποία θέτουν τα περισσότερα think tanks της Γηραιάς Ηπείρου.

 

Μια τυποποιημένη απάντηση είναι τα "κράτη μέλη της ΕΕ" - και τα 28 από αυτά. Ένα άλλο είναι: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Ο Paul Lever, ένας πρώην βρετανός πρεσβευτής στη Γερμανία, προσφέρει μια πιο έντονη απάντηση: ο Κανόνας του Βερολίνου είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του, όπου γράφει: "Η σύγχρονη Γερμανία έχει δείξει ότι η πολιτική μπορεί να επιτύχει αυτά που κάποτε απαιτούσαν πόλεμο. "

 

Η Γερμανία είναι το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος της ΕΕ και η οικονομία του, είναι η μεγάλη του δύναμη, καθώς αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Ο προσδιορισμός του γιατί η Γερμανία είναι τόσο οικονομικά επιτυχής φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί.

Ωστόσο, ξεχωρίζουν τα τρία μοναδικά χαρακτηριστικά του λεγόμενου μοντέλου της Ρηνανίας.

 

Πρώτον, η Γερμανία έχει διατηρήσει την παραγωγική της ικανότητα πολύ καλύτερα από άλλες προηγμένες οικονομίες. Η μεταποίηση εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 23% της γερμανικής οικονομίας, σε σύγκριση με 12% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και η βιομηχανία απασχολεί το 19% του γερμανικού εργατικού δυναμικού, σε αντίθεση με το 10% στις ΗΠΑ και το 9% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Η επιτυχία της Γερμανίας στη διατήρηση της βιομηχανικής της βάσης έρχεται σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική των πλούσιων χωρών για ανάπτυξη της παραγωγής τους στο εξωτερικό, δηλαδή σε τοποθεσίες με χαμηλότερο κόστος εργασίας. Αλλά η Γερμανία δεν έχει αποδεχθεί ποτέ τη στατική θεωρία του συγκριτικού πλεονεκτήματος επί του οποίου βασίζεται αυτή η πρακτική. Παραμένει πιστή στην κληρονομιά του Friedrich List, πατέρα της γερμανικής οικονομίας, που έγραψε το 1841, «η δύναμη παραγωγής πλούτου είναι απείρως πιο σημαντική από τον ίδιο τον πλούτο», η Γερμανία διατήρησε την κατασκευαστική της ακμή μέσω μιας αμείλικτης δέσμευσης για την επεξεργασία της καινοτομίας από ένα δίκτυο ερευνητικών ιδρυμάτων.

 

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του γερμανικού μοντέλου είναι η «κοινωνική οικονομία της αγοράς», η οποία αντανακλάται καλύτερα στο μοναδικό σύστημα της βιομηχανικής «συνδιαμόρφωσης». Η μόνη μεταξύ των μεγάλων προηγμένων οικονομιών, που εφαρμόζει τον «καπιταλισμό των ενδιαφερομένων», όπου κυριαρχούν τα συμβούλια επιχειρήσεων, είναι η Γερμανία.

 

Πράγματι, οι μεγάλες εταιρείες διοικούνται από δύο συμβούλια: διοικητικό συμβούλιο και εποπτικό συμβούλιο, που κατανέμονται εξίσου μεταξύ των μετόχων και των εκπροσώπων των εργαζομένων, οι οποίοι λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις. Η αντίσταση στη μόδα των offshore είναι επομένως πολύ ισχυρότερη από ό, τι αλλού, καθώς και η προθυμία να περιοριστεί το κόστος των μισθών.

 

Το τρίτο στοιχείο της γερμανικής υπεροχής είναι η σταθερή δέσμευση της για σταθερότητα των τιμών. Η Γερμανία δεν χρειαζόταν διδάγματα από τον Milton Friedman για τα κακά του πληθωρισμού. Ήταν ήδη άρρηκτα συνδεδεμένη ως χώρα, με το πιο διάσημο μεταπολεμικό θεσμό της, την Bundesbank.

 

Αιτίες για αυτά ήταν τόσο η μνήμη της κατάρρευσης του νομίσματος το 1945-1948 όσο και ο υπερπληθωρισμός της δεκαετίας του 1920. Ομοίως, η αποστροφή προς τα δημόσια ελλείμματα αντικατοπτρίζει την αντίσταση του πληθυσμού στο ιδιωτικό χρέος.

 

Από θεσμική άποψη, η ΕΕ έχει γίνει μεγάλη Γερμανία. Η Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αντικατοπτρίζουν την αποκεντρωμένη δομή της ίδιας της Γερμανίας.

 

Το ευαγγέλιο της ΕΕ για την «επικουρικότητα» αντικατοπτρίζει την κατανομή των εξουσιών μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας και των κρατών. Η Γερμανία διασφαλίζει ότι οι Γερμανοί πληρούν τις ηγετικές θέσεις στα όργανα των Βρυξελλών. Η ΕΕ διακυβερνάται μέσω των θεσμικών της οργάνων, αλλά η γερμανική κυβέρνηση κυβερνά αυτά τα θεσμικά όργανα.

 

Ωστόσο, το να μιλά κανείς για «ηγεμονία», είναι ταμπού στη Γερμανία - μια επιφυλακτικότητα που πηγάζει από τη βούληση των Γερμανών να μην θυμίζουν στους υπολοίπους το σκοτεινό παρελθόν της χώρας τους. Αλλά η άρνηση της πρωτοκαθεδρίας κατά την άσκηση της πραγματικής ηγεμονίας στην Ευρώπη σημαίνει πέραν των άλλων και ότι δεν είναι δυνατή η συζήτηση των ευθυνών της Γερμανίας.

 

Η μεγάλη αυτή χώρα δημιούργησε ένα σύστημα κανόνων που καθιερώνει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Το ενιαίο νόμισμα αποκλείει την υποτίμηση στην ευρωζώνη. Εξασφαλίζει επίσης ότι το ευρώ αξίζει λιγότερο από ένα καθαρά γερμανικό νόμισμα.

 

Το βασικό σημείο όμως είναι ότι για να λειτουργήσει η ευρωζώνη, οι ισχυροί πρέπει να είναι έτοιμοι να δείξουν αλληλεγγύη προς τους αδύναμους. Χωρίς κάποιον μηχανισμό για να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, η ΕΕ θα σκοντάφτει από κρίση σε κρίση - πιθανόν να ρίξει στο χαντάκι κάποια από τα κράτη- μέλη στο δρόμο. Ή να πέσει και η ίδια. Αυτά τα ενδεχόμενα, η Γερμανία οφείλει να τα προσμετρήσει εγκαίρως.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Γράψτε την άποψή σας

ΑΓΝΩΣΤΟΣ (25/09/2017 08:24)

Καλό το άρθρο Διαμαντή, αλλά μετα τα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών, ΄΄ΚΛΑΥΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ΄΄ και όπως λέει και εκείνο το ΄διαβασμένο΄΄ παιδί , καταλαβαίνετε ντέ ,Αδωνη, τον λένε, έχουμε τη λύση.
ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ !!!!!!!

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Ο δήμαρχος του τίποτα θέλει να συνεχίσει να πληρώνεται για να μην κάνει τίποτα!

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο «σφουγγαρίστρας»

Θρήνος για τον Μίκη

Η ώρα της κρίσης: Παρεμβαίνει με ελέγχους η Επιτροπή Ανταγωνισμού για αγορά συστημάτων φωτισμού

Όλη η Ελλάδα πήρε «στο ψιλό» τον Βούρο για το σκάνδαλο του ηλεκτροφωτισμού

Τολμήστε κ. Κανταρέλη: Πιστοποιητικό εμβολιασμού για είσοδο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Κανταρέλης 14, Καραβίας 12 και ξαναζεσταμένο φαγητό...

Η ταινία «Ο παίκτης» ανεβαίνει (διαρκώς) στην πόλη...

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του δήμου η ονοματοδοσία ενός δρόμου της πόλης με το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης»

Τέλος κι ο Γεωργαμλής από πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου

Τα έξι «καρφιά» της παραίτησης Παπακώστα- Τι γράφει και ποια μηνύματα στέλνει

Παραίτηση- βόμβα της Ανθής Παπακώστα

Ανασχηματισμός απελπισίας- Ποιος έλεγε πάντα «ναι» στο Βούρο κι αυτός τον στέλνει στα αζήτητα

Ραγδαίες εξελίξεις-Έκτακτη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου ζητούν 16 μέλη του-Τελεσίγραφο Γεωργαμλή

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Νέα Φιλαδέλφεια
Xρήστης: ΄΄Γερακίνα΄΄
Με τον Κανταρέλη στο πλάΪ του, θα ΄΄φάει καλά΄΄ο Ανδρουλάκης !!!!!...

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Νέα Φιλαδέλφεια
Xρήστης: "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ"
δεν ήταν ο Γιάννης, εκεί; Α, ξέχασα ο Γιάννης είναι κονφερασιέ του Άδωνι στη Φιλαδέλφεια...

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Νέα Φιλαδέλφεια
Xρήστης: #ΓΙΑ_ΠΑΝΤΑ_ΠΑΣΟΚ #andreas
Σύντροφε Ανδρουλάκη καλή ΕΠΙΤΥΧΙΑ αν κι εγώ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ. Για να ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ μας. Τώρα είναι η...

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Νέα Φιλαδέλφεια
Xρήστης: Πσσσσσσζζζζ!!!!!!! Τι ΛΕΣ ΤΏΡΑ!!!! /!!
Ο ΝΕΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ;;; ΑΥΤΆ ΕΊΝΑΙ!!!!!! Η ΓΗ ΘΑ ΤΡΈΜΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΝΑΤΕΛΕΙ. ...

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Νέα Φιλαδέλφεια
Xρήστης: Τελετάρχης
Από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ξεκίναγε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση με ένα 40% για πλάκα μέχρι σήμερα, έχει μεσολαβήσει το απόλυτο ξεβράκωμα του...

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Νέα Φιλαδέλφεια
Xρήστης: Μαυρόγατα λέμε. _
@ΚΟΥΜΟΥΝΙ Εγω θα ήθελα να δω τα μούτρα του Βούρου και του υπολοίπου θιασου την ώρα που ισοφάρισε χθες στο 90+ ο... Βούρος. Οι συνειρμοί αναπ...

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Νέα Φιλαδέλφεια
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@13.03 Μικρή διόρθωση: δεν με δέχθηκαν. Με κάλεσαν....

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Νέα Φιλαδέλφεια
Xρήστης: "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ"
Περνώντας από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, φοβήθηκα ότι θα μοιράζονται ηρεμιστικά φάρμακα με αυτά που γράφεις... Ξέρεις τους δύο από του...

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Νέα Φιλαδέλφεια
Xρήστης: Ανωνυμος
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που τραμπουκικα διέκοψε την συνεδρίαση προυδοποιωντας ότι ακόμα δεν έχουν δει τίποτα! Σοσιαλιστής συνεργ...

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Νέα Φιλαδέλφεια
Xρήστης: Ζωή σ' εσάς!
Η γλώσσα του προσώπου και του σώματος όσων φαίνονται στις φωτογραφίες δείχνει σαν να το κλαίνε (το Πασοκ). Να ζήσετε να το θυμόσαστε!...

Όλη η Ελλάδα πήρε «στο ψιλό» τον Βούρο για το σκάνδαλο του ηλεκτροφωτισμού
Xρήστης: Ανωνυμος
@15.33 Δεν πρέπει να βολευτει και ο Κώστας ο τραγουδιστής; @11.54 ..παρκετεζες του Βούρου ο Λέκκας και η άγνωστη κοπέλλα του συνδυασμού του ...

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Νέα Φιλαδέλφεια
Xρήστης: Ανώνυμος
Κατά βάθος όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε....

Τα έξι «καρφιά» της παραίτησης Παπακώστα- Τι γράφει και ποια μηνύματα στέλνει
Xρήστης: ΝΙΚΟΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ...

Εκλογομαγειρείο
Xρήστης: Κατερίνα Ξ.
Λυπάμαι για τον "λαϊκισμό". Μόνο και μόνο αυτό δείχνει πως είσαι σε λάθος κόμμα. Βάλε κι άλλο νερό στο μύλο της δεξιάς. Μπορείς!...

Ο «σφουγγαρίστρας»
Xρήστης: "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ"
Ειλικρινά τι μας ενδιαφέρει πώς αποκαλεί το αφεντικό το τσιράκι του; Μας τον φόρεσε; ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©