του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Ούτε οι θρησκευτικές διαφορές, ούτε οι διαφορετικές αντιλήψεις περί την τρομοκρατία έχουν δημιουργήσει το χάσμα ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Η πραγματική αιτία της σύγκρουσης, που δρομολογείται από το 1995, είναι το φυσικό αέριο.
Πάμε, λοιπόν, πίσω, στο 1995 όταν ο πατέρας του σημερινού εμίρη του Κατάρ, ο Tamim bin Hamad Al Thani ανέτρεψε τον δικό του πατέρα, φίλα προσκείμενο στη Σαουδική Αραβία, και ταυτόχρονα το Κατάρ πραγματοποιούσε την πρώτη αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου από την “Μεγαλύτερη Δεξαμενή του Κόσμου”, όπως λέγεται το “βόρειο Οικόπεδο”, το οποίο παρέχει σχεδόν ότο το φυσικό αέριο του Κατάρ. Τη μεγάλη αυτή δεξαμενή, όμως, το Κατάρ τη μοιράζεται μετο Ιράν, τον μεγαλύτερο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή.
Ο πλούτος που ακολούθησε από την εμπορία του φυσικού αερίου, δεν κατέστησε απλώς το Κατάρ το πλουσιότερο κράτος στη γη, με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά κάτοικο τα 130.000 δολάρια, αλλά επίσης τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Από την άλλη μεριά, η επιλογή του Κατάρ να πλουτίσει από το φυσικό αέριο, το κατέστησε de facto αντίπαλο με τα υπόλοιπα κράτη της Μέσης Ανατολής, των οποίων το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το πετρέλαιο, το απομόνωσε από το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου και, φυσικά, του επέτρεψε να αποκολληθεί από το σφικτό εναγκαλισμό της Σαουδικής Αραβίας.
Αντίστοιχα, το Κατάρ μέσα σε αυτή την 22ετία έκτισε τις δικές του σχέσεις, κυρίως με το Ιράν και τις ΗΠΑ (το Κέντρο Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Κόλπο, έχει έδρα του το Κατάρ) , αλλά και πιο πρόσφατα, με τη Ρωσία. Το Ταμείο Επενδύσεων του Κατάρ συμφώνησε πέρυσι να επενδύσει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην κρατική Rosneft Oil Co. PJSC της Ρωσίας.
"Το Κατάρ υπήρξε ένα είδος υποτελούς δομής της Σαουδικής Αραβίας, αλλά χρησιμοποίησε την αυτονομία που δημιούργησε ο πλούτος του φυσικού αερίου για να αποκτήσει έναν ανεξάρτητο ρόλο", δήλωσε ο Τζιμ Κρέιν, ερευνητής ενέργειας στο Baker Institute του Πανεπιστημίου Rice στο Χιούστον του Τέξας. "Η υπόλοιπη περιοχή αναζητά την ευκαιρία να 'ψαλιδίσει' τα φτερά του Κατάρ".
Την ευκαιρία αυτή έδωσε η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή, όπου κάλεσε “όλα τα έθνη με συνείδηση” να απομονώσουν το Ιράν. Όταν το Κατάρ διαφώνησε με αυτή την παραίνεση, δόθηκε το έναυσμα για την συντονισμένη επίθεση εναντίον του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Γιατί η τακτική Βασιλόπουλου για το γήπεδο, βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της πόλης
Η δημοτική Αρχή αποκαλύπτει μόνη της τη διχαστική της αντίληψη
Τα άκρα παίρνουν το πάνω χέρι στην πόλη, με τη διχαστική πολιτική Βασιλόπουλου
Οι συνέπειες μιας άφρονος πολιτικής
Τα δυο πρόσωπα του Άρη Βασιλόπουλου
Οι Σεφερλήδες της Φιλαδέλφειας
Ληγμένο κοτόπουλο από το κοινωνικό παντοπωλείο- εμμονή ο πόλεμος σε ΑΕΚ και... καπιταλισμό
Μια ανακοίνωση της Δύναμης Πολιτών, που προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών
Στην πραγματικότητα δεν θέλουν την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια
Πλήρης επιβεβαίωση της "Αλήθειας"
Ω! Απόλλωνα!
"Θανάση, θα έλθω να έλθω να μου δώσεις να ξεγεννήσω μια γυναίκα"
Μια συνέντευξη αποκαλυπτική για τις πραγματικές προθέσεις Βασιλόπουλου
Μπερδεύουν ακόμα την ΑΕΚ με την Πέρα Κλουμπ
Ο πρώτος που παρανομεί
Μη διχάζετε άλλο την πόλη κύριε δήμαρχε. Πάρτε ενωτικές πρωτοβουλίες, τώρα!
Μια ανακοίνωση του δήμου, που θα μείνει στην ιστορία
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...