Αν οι Ιταλοί οπαδοί δημιούργησαν το κίνημα των Ultras, οι Άγγλοι είναι οι… μπαμπάδες του χουλιγκανισμού.
Για αρκετές δεκαετίες υπήρχαν βρετανικές σημαίες στα πέταλα των οργανωμένων πολλών χωρών της Ευρώπης μόνο και μόνο για να δείξουν πως σκέφτονται και λειτουργούν ως χούλιγκαν.
Στα γήπεδα της Αγγλίας, στους γύρω δρόμους από αυτά, μέσα και έξω από τις παμπ, πολλά είναι τα κλαμπ που είχαν βίαιη δράση.
Στη λίστα που ακολουθεί έχουν επιλεγεί 7 από τους πιο σκληρούς συνδέσμους των Αγγλων χούλιγκαν. Δεν ήταν οι μόνοι, αλλά ήταν από τους πιο αδίστακτους.
Τσέλσι
«Κυνηγοί κεφαλών». Το όνομα μιλάει από μόνο του. Είναι οι διαβόητοι χούλιγκαν της Τσέλσι. Μαέστροι της βίας με ξεκάθαρα τοπικιστικά-ρατσιτικά στοιχεία. Τους έχουν συνδέσει με τη δράση του αγγλικού Εθνικού Μετώπου και κάθε λογής ακροδεξιές οργανώσεις.
Ηγέτες του συγκεκριμένου κλαμπ έχουν μπει αρκετές φορές στη φυλακή ενώ η δράση τους δεν περιοριζόταν μόνο στους αντίπαλους οπαδούς αλλά και στις αντίπαλες φυλές. Αν κάποιοι οπαδοί στην Αγγλία έφτιαξαν το όνομα του χουλιγκανισμού, σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται σίγουρα και οι «Headhunters» της Τσέλσι.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Η δράση τους ανάγκασε την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας να τοποθετήσει φράκτες στα γήπεδα του Νησιού. Είναι οι «Red Army», οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Μάτσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ξακουστοί για τις εκτός έδρας εκδρομές τους και τα επεισόδια που τις συνόδευαν τη δεκαετία του ’70. Στο βρετανικό ντοκιμαντέρ «Χούλιγκαν», οι «Red Army» είχαν την… τιμή να φιγουράρουν σε αρκετά πλάνα δράσης. Όπως και οι «Ιντερ Σίτι Φερμ», ένα κλαμπ που αναλύεται παρακάτω.
Πόρτσμουθ
Underground ομάδα με πλούσια δράση από τους χούλιγκαν της. Οι σκληροπυρηνικοί είχαν την ονομασία «6.57», όνομα που είχαν… δανειστεί από το τρένο που έπαιρναν για να ταξιδέψουν στα υπόλοιπα γήπεδα της Βρετανίας.
Τη δεκαετία του ’80, την εποχή δηλαδή που οι χούλιγκαν έκαναν τα χειρότερά τους, οι «6.57» είχαν από τη χειρότερη φήμη. Η δράση τους συνεχίστηκε και μετά βέβαια. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006, 100 οπαδοί της Πόρτσμουθ δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν για να δουν την εθνική Αγγλίας και να… πλακωθούν.
Στο παρελθόν έχουν διαδραματιστεί χοντρά σκηνικά με συλλήψεις που ξεπερνούσαν και τις 100 ενώ είχε κάνει το γύρο του κόσμου, το 2004, πως ανάμεσα στους ταραξίες ήταν και ένας 10χρονος.
Γουέστ Χαμ
Οι «Ιντερ Σίτι Φερμ» είχαν μια παρανοϊκή δημιουργικότητα. Πρώτα απ’ όλα, πήραν την ονομασία τους από τα τρένα που ταξίδευαν για τα εκτός έδρας παιχνίδια. Πάντα ένα ματς μακριά από το γήπεδό σου έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν θέλεις να πλακωθείς.
Μετά τους καβγάδες του, και όταν φυσικά ήταν οι νικητές, άφηναν μια… κάρτα στους χαμένους οπαδούς (που συνήθως ήταν στο έδαφος) με το μήνυμα «Συγχαρητήρια, μόλις συναντήσατε τους Ιντερ Σίτι». Αρκετά άρρωστο!
Μπέρμιγχαμ
Οι «Πολεμιστές Ζούλου» («Ζulu Warriors») δε σε προϊδεάζουν για κάτι… κουλ. Μάλλον ήταν ό,τι ακριβώς πρεσβεύει το όνομά τους. Το συγκεκριμένο τμήμα των οπαδών της Μπέρμιγχαμ εμφανίστηκε τέσσερις δεκαετίες πίσω αλλά μνημονεύεται μέχρι σήμερα.
Στα χρόνια του ’70, πλακώνονταν και κατέστρεφαν φωνάζοντας «Ζούλου». Παραδοσιακοί τους αντίπαλοι ήταν οι οπαδοί της Αστον Βίλα αλλά δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τις «παίξουν» με οποιονδήποτε αντίπαλο.
Ατελείωτη κατανάλωση μπύρας, ντου σε παμπ αντιπάλων και καρτέρια στους σκοτεινούς βρετανικούς δρόμους. Τελευταίο αξιοσημείωτο επεισόδιο των «Ζούλου» ήταν τα επεισόδια του 2006 με οπαδούς της Στόουκ. Άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο ενώ ο θρύλος των πολεμιστών της Μπέρμιγχαμ παρέμεινε ζωντανός.
Αστον Βίλα
Οι σκληροί της Αστον Βίλα, «The Villains», ήταν γνωστοί για την ωμή βία τους χωρίς να υπολογίζουν τίποτα. Σκοπός ήταν να πλήξουν τον αντίπαλο, ακόμη κι αν χάσει κάποιος της ζωή του, όπως έγινε στα επεισόδια του 2004 έχοντας απέναντί τους οπαδούς της ΚΠΡ.
Επεισόδια, καταστροφές, συλλήψεις, αλκοόλ και αίμα. Αυτή είναι με λίγες λέξεις η περιγραφή που τους ταιριάζει. Σήμερα θεωρούνται ένα κλαμπ του παρελθόντος ενώ μέλη του έχουν κάνει φυλακή αρκετές φορές.
Μίλγουολ
Γύρω από τη Μίλγουολ υπάρχει μια διαχρονική φήμη για τους οπαδούς της. Μικρή ομάδα σε δυναμική, μεγάλοι χουλιγκάνοι. Ξεχωριστό ρόλο έχουν παίξει οι Μπουσγουόκερς, οι πιο σκληροπυρηνικοί της συγκεκριμένης κερκίδας.
Στη βίαιη δράση τους έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά. Ένα από αυτά είχε αναγκάσει τη Μάργκαρετ Θάστερ να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο με θέμα της καταπολέμησης της βίας.
Ήταν 1985 όταν στο προημιτελικό του Κυπέλλου στην έδρα της Λούτον, συνεπλάκησαν με τους οπαδούς των γηπεδούχων. Τα επεισόδια ήταν τόσο χοντρά με την αστυνομία να μην μπορεί καν να τα ελέγξει.
Τη δεκαετία του ’80, οι Μπουσγουόκερς της Μίλγουολ δημιουργούσαν πολλές έντονες καταστάσεις στα βρετανικά γήπεδα αλλά δε σταμάτησαν εκεί, αν και μειώθηκε η συχνότητα των αιματηρών εμφανίσεών τους.
Κάποια από τα τελευταία περιστατικά ωμής βίας διαδραματίστηκαν το 2001 όταν χάραξαν στο πρόσωπο δύο οπαδούς της Γουλβς αλλά και ένα χρόνο αργότερα όταν πλακώθηκαν ανηλεώς με οπαδούς της Μπέρμιγχαμ.
Το πιο ανήκουστο απ’ όλα βέβαια, ήταν η δημιουργία δικού τους… όπλου για τις μάχες. Το «Millwall Brick» κατασκευαζόταν από στρώματα εφημερίδων τα οποία κατέληγαν σε αιχμηρό αντικείμενο
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...