Παρασκευή 31.03.2023,  

Έθιμα των Ημερών

Δημοσιεύτηκε στις 15/04/2017 στην κατηγορία Στη ζωή  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Με κατάνυξη, θρησκευτική ευλάβεια και αναβίωση εθίμων γιορτάζεται το Πάσχα στις πόλεις και τα χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι Αυγομαχίες, οι Αλογοδρομίες, τα Λαζαρίτικα, ο Κούτσμανος, «του Χαρ'κού τ' αλώνι» είναι ορισμένες από τις παραδόσεις που καλά κρατούν στο πέρασμα του χρόνου.

 

   Η αναβίωση των ηθών και εθίμων ξεκινά από το Σάββατο του Λαζάρου, με τα Λαζαρίτικα. Σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, τα μικρά κορίτσια και οι νέες, ανύπαντρες γυναίκες μαζεύανε λουλούδια και στόλιζαν τα καλάθια τους. Την επομένη φορούσαν τις παραδοσιακές εορταστικές φορεσιές τους, έβγαιναν στο χωριό από σπίτι σε σπίτι και λέγανε τα κάλαντα του Λαζάρου, ενώ οι νοικοκυραίοι έδιναν για κέρασμα αυγά, τσουρέκια και άλλα γλυκίσματα για να γεμίσουν το καλάθι.

 

   Το έθιμο αναβιώνει αύριο Σάββατο του Λαζάρου, στις 8:30 το βράδυ στο κλειστό γυμναστήριο της Χαλάστρας του δήμου Δέλτα, καθώς τα Λαζαρίτικα αποτελούν παράδοση των κατοίκων. Κορίτσια από τα παιδικά χορευτικά τμήματα βγαίνουν στους δρόμους του χωριού της Χαλάστρας και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου:

 

   «Βάγια, βάγια των Βαγιών,

   τρώνε ψάρι και κολιό

   και την άλλη Κυριακή

   τρώνε το ψητό τ' αρνί».

 

   Το βράδυ της ίδιας ημέρας στήνεται μια λαϊκή γιορτή όπου αναβιώνουν τα έθιμα και οι παραδόσεις μέσα από το χορό, το τραγούδι και το θέατρο. 

 

   Τα έθιμα της Μ. Παρασκευής

 

   Καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι πιστοί βιώνουν τα πάθη του Θεανθρώπου με κατάνυξη και ευλάβεια, ενώ την Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται το θείο δράμα.

 

   Τη Μεγάλη Παρασκευή, στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, οι δύο Επιτάφιοι των ενοριών, μετά την περιφορά τους στους δρόμους, συναντώνται στα νεκροταφεία. Εκεί, οι κάτοικοι ανάβουν κεριά στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή και «η νύχτα γίνεται μέρα» από το φως των κεριών.

 

   Στις Σέρρες, κατά την περιφορά του Επιταφίου, αναβιώνει στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το έθιμο «Αδώνια». Σύμφωνα με το τελετουργικό του εθίμου, όταν ο Επιτάφιος πλησιάζει, κάθε νοικοκυρά τοποθετεί στο κατώφλι του σπιτιού της ένα τραπεζάκι, πάνω στο οποίο έχει τοποθετήσει θυμίαμα και την εικόνα του Εσταυρωμένου, πλαισιωμένη από πασχαλιές και άλλα άνθη.

 

   Στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής κάθε χρόνο δημιουργείται ένας εξαιρετικός Επιτάφιος, που η ομορφιά και η μοναδικότητά του προσελκύουν ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, και το εξωτερικό, οι οποίοι καταφθάνουν στην περιοχή μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν στη μυσταγωγία της ετοιμασίας και της περιφοράς του. Χιλιάδες χάντρες και λουλούδια για να δημιουργηθεί σαν «κέντημα» ο εξαιρετικός Επιτάφιος της Ουρανούπολης.

 

   Ο «Κούτσμανος»

 

   Την Κυριακή του Πάσχα νέοι των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής υποδέχονται τον κόσμο στην κεντρική πλατεία, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές κερνώντας τους κόκκινα αυγά, τσουρέκι και παραδοσιακές πίτες.

 

   Τη δεύτερη μέρα μετά από την Ανάσταση αναβιώνει το έθιμο «Κούτσμανος» από την Πολιτιστική Εταιρία της Αρναίας. Άνδρες με παραδοσιακές στολές και οπλισμένοι συγκεντρώνονται έφιπποι στην πλατεία της Αρναίας και τραγουδώντας φτάνουν μέχρι τον προφήτη Ηλία, έξω από το χωριό. Μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας ξεκινούν την σκοποβολή αυγών. Στη συνέχεια οι έφιπποι άντρες μαζί με τον κόσμο κατευθύνονται στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής όπου στήνεται ο χορός «Κούτσμανος» προς τιμή του οπλαρχηγού Κούτσμανου.

 

   Αυγομαχίες στην Πιερία

 

   Ξεχωριστές αυγομαχίες θα συμβούν και φέτος στον Άνω Άγιο Ιωάννη Πιερίας τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, ένα έθιμο που έλκει την καταγωγή του από τις πατρίδες του ποντιακού ελληνισμού και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.

 

   Οι αυγομάχοι λαμβάνουν θέσεις και έχουν στη «φαρέτρα» τους είκοσι αυγά ο καθένας. Τα μάζευαν προσεκτικά όλο τον χρόνο, δοκιμάζοντας τα για τις αντοχές τους και τα φύλαξαν στο ψυγείο, ώστε να είναι έτοιμα να βαφτούν κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη και να συμμετάσχουν στον επίσημο διαγωνισμό.

 

   Η μάχη ξεκινά στην εξέδρα, όπου κάθονται αντικριστά δύο αυγομάχοι. Όποιος μείνει τελευταίος με ένα αυγό είναι νικητής. Οι συμμετέχοντες είναι δεκάδες, ενώ στη διαδικασία μπορεί να λάβει μέρος όποιος το επιθυμεί. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι τόσο μεγάλο που διοργανώνεται και ξεχωριστός διαγωνισμός για παιδιά - αυγομάχους.

 

   Το έθιμο πραγματοποιείται από τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο «Αργος» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Κατερίνης.

 

   Αλογοδρομίες και «του Χαρ' κού τ' αλώνι» στη Χαλκιδική

 

   Στην παραλία της Συκιάς, στη Χαλκιδική, διοργανώνεται την τρίτη μέρα του Πάσχα Αλογοδρομίες, ένα έθιμο που έχει βαθιά τις ρίζες του στο χρόνο και αναβιώνει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

 

   Μετά την καθιερωμένη λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, παραδίδεται η εικόνα μαζί με ευχές από τον ιερέα στους ιππείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν ένα είδος λιτανείας, μεταφέροντας την εικόνα από το παρεκκλήσι στο χώρο διεξαγωγής των Αλογοδρομιών.

 

   Την ίδια μέρα, Τρίτη του Πάσχα, στην Ιερισσό Χαλκιδικής αναβιώνει το έθιμο «του Χαρ'κού τ' αλώνι», που επίσης έχει τις ρίζες του στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Η περιοχή ήταν έδρα των καπεταναίων που ζούσαν στα γύρω βουνά και προετοιμαζόμενοι για την επανάσταση κατέβαιναν την τρίτη μέρα του Πάσχα στο χωριό, όπου γινόταν πανηγύρι και ξεγελώντας τον Μαντέμ Αγά, εξασκούσαν τους νέους του χωριού στη σκοποβολή. Στην ανάμνηση αυτού του ιστορικού πλέον πανηγυριού αναβιώνει το έθιμο κάθε Πάσχα.

 

   Το κάψιμο της Ρόκας

 

   Το κάψιμο της Ρόκας είναι ένα έθιμο που αναβιώνει την τρίτη μέρα του Πάσχα στο Μοσχοπόταμο Πιερίας. Νωρίς το απόγευμα ορχήστρες παίζουν διάφορους σκοπούς του τόπου, με τους νέους να χορεύουν.

 

   Αφού χορέψουν αρκετή ώρα μόνοι τους οι νέοι και οι κοπέλες του χωριού, μια γιαγιά που έγνεθε ήρεμα αρχίζει με την αναμμένη ρόκα να τρέχει προς κάθε κατεύθυνση και να χτυπάει με αυτήν τους αρσενικούς που βρίσκονται μπροστά της χωρίς καμία διάκριση.

 

   Κι ενώ η γιαγιά που άναψε τη ρόκα φαίνεται να κυριαρχεί εμφανίζεται μια άλλη ηλικιωμένη που παίρνει τη ρόκα και υποκαθιστά. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές και η φλεγόμενη ρόκα να αλλάζει χέρια παραμένοντας «όπλο» για την καταδίωξη του ανδρικού φύλου.

 

   Το περίεργο έθιμο του κανταριού στην Αρναία

 

   Το περίεργο έθιμο του κανταριού αναβιώνει την Κυριακή του Θωμά στην Αρναία της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με το έθιμο, στήνεται ένα ζύγι, μία ζυγαριά, κάτω από τον μεγάλο πλάτανο στην πλατεία και αφού πρώτα κεραστείς με ένα λουκούμι κι ένα κόκκινο αυγό, περνάς να ζυγιστείς.

 

   Σκοπός είναι να διαπιστωθεί ποιος έφαγε περισσότερο το Πάσχα και κερδισμένοι βγαίνουν όσοι έχουν το μεγαλύτερο βάρος, παίρνοντας για έπαθλο από μια κατσαρόλα, με τον πρώτο να κερδίζει τη μικρότερη και τον τρίτο την μεγαλύτερη με στόχο να συναγωνισθεί την επόμενη χρονιά τον πρώτο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Μια συνέντευξη αποκαλυπτική για τις πραγματικές προθέσεις Βασιλόπουλου

 

Μπερδεύουν ακόμα την ΑΕΚ με την Πέρα Κλουμπ

 

Εδώ έχουμε δήμο "δημοκράτη", στο Καματερό είναι οι... φασίστες

 

Ο πρώτος που παρανομεί

 

Μεγάλη η ευθύνη των οπαδών της ΑΕΚ

 

Μη διχάζετε άλλο την πόλη κύριε δήμαρχε. Πάρτε ενωτικές πρωτοβουλίες, τώρα!

 

Μια ανακοίνωση του δήμου, που θα μείνει στην ιστορία

 

Μην το περιμένετε το γήπεδο...

 

Εσείς, ποια παρανομία υποστηρίζετε;

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Στην GRAPHICA EXPO 2023 συμμετείχε το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας

Πώς έφτασε στο σημερινό του αδιέξοδο το Ισραήλ

Εκλογές στις 21 Μαΐου- Δείτε πώς τις ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης (video)

Τι αναζητούν στον χώρο εργασίας οι Millennials και η Generation Z;

Γατσούλης: Όχι σε αντιθεσμικές πρακτικές

Τι βλέπουν οι μεγάλοι στις ζωγραφιές των παιδιών – Πώς λειτουργεί η παιδική ζωγραφική

Πόσο θα κοστίζει το ηλεκτρικό ρεύμα τον Απρίλιο

Γιατί η διοίκηση Βούρου δεν φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, σοβαρά θέματα της πόλης που εκκρεμούν;

Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την 25η Μαρτίου

Δείτε ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον Στ. Θεοδωράκη (video)

Γιάννης Οικονόμου: Πρώτη στην Ευρώπη στην καινοτομία η Ελλάδα

Πόπη Τσαπανίδου: Πρωτόγνωρη επικοινωνιακή αναισθησία Μητσοτάκη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Άλλοι δήμοι (όχι εμείς επί Βούρου...) προσέχουν πραγματικά τις σχολικές τους υποδομές

Δεν κάνει πίσω ο Μακρόν...

Δημοφιλέστερα άρθρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Ιδού η πόλη του Γιάννη Βούρου...

Πώς ο Γκόρτσος της τοπικής πολιτικής συσπειρώνει τους πάντες απέναντί του

Βούρος εκτός τόπου και χρόνου... (όπως πάντα)- video

Μια ωραία πεταλούδα...

Οι άξιοι Δήμαρχοι δημιουργούν στις πόλεις τους, οι άχρηστοι όχι...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου

Τομπούλογλου- Ανεμογιάννης αποχαιρέτισαν τον μεγάλο Μίμη- Ούτε λέξη από την παράλυτη διοίκηση Βούρου

Σημασία έχει ποιοι ήλθαν, ή ποιος έφυγε;

Γεραπετρίτης: Έτσι θα ξαναλειτουργήσουν τα τρένα στην Ελλάδα

Μίμης Παπαϊωάννου

Σκεπασμένη με τη σημαία της ΑΕΚ η σορός του Μίμη Παπαϊωάννου στην Αγία Τριάδα

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη

Γιατί η διοίκηση Βούρου δεν φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, σοβαρά θέματα της πόλης που εκκρεμούν;

Σαββατιάτικη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: ανώνυμος
Υποψηφιότητα που ψαρεύει από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων με το Βούρο. Δύσκολο να μεταλλαχτεί σε κάτι διαφορετικό διεμβολίζοντας άλλους χώρου...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: M.T.
@ Ανώνυμος (29/03/2023 09:05) Τον Παπαμικρούλη δεν τον "έβγαλε" ο Μιχαλιός. Ο Παπαμικρούλης τον συμπεριέλαβε κάποτε στο ψηφοδέλτιό του και ...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Ανώνυμος
Μόνο όποιος έχει τον Μιχάλη τον Κουτσάκη στο ψηφοδέλτιό του, αυτόν τον τιτάνα της αυτοδιοίκησης και του ΠΑΣΟΚ, θα πάρει το Δήμο. Χωρίς Κουτσ...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: @ Ντινος (28/03/2023 10:10)
Άκου οπαδέ. Ο λόγος που η ομάδα είναι διαχρονικά και σε βάθος χρόνου τριτοτέταρτη, είναι αυτή η μιζέρια που εκπέμπουν τοξικοί οπαδοί σαν εσ...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Δεν πάει έτσι...
Ο Λύσανδρος μάς λέει ότι είχε αυταπάτες πως η διοίκηση Βούρου (για την οποία αγωνίστηκε, με την οποία εκλέχτηκε και πανηγύριζε τραγουδώντας ...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος
@ Δ.Σ. 17:51. Η περίπτωση του τραχανοπλαγιά για τον οποίο αναρωτιέσαι σκωπτικά αν ψηφίζει είναι σταγόνα στον ωκεανό. Εδώ ένας ολόκληρος λαός...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: La Chandeleur
@13:41 Η πλάκα με εσένα είναι μεγαλύτερη γιατί έκανες γαργάρα την ουσία του σχολίου μου. ...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: @La Chandeleur
Η πλάκα είναι πως ενώ θες να το παίζεις και ΑΕΚτζης είσαι και ανιστόρητος. Δεκαετίες '60 και '70 μεσουράνησε ο αείμνηστος Παπαϊωάννου, το 79...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ντινος
@ Ανωνυμος (27/03/2023 20:31) Λάκη Πανηγύριζες στο Ρέντη την Τρίτη θέση! Δείχνει πόσο σε φοβίζει η ΑΕΚΑΡΑ και η Φιλαδέλφεια… ...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ανωνυμος
Μήτσο εγώ γιατί να πονέσω; Μήπως έφαγα τρία γκολ η δεν κέρδισα τον πρωτοπόρο μέσα στον ΟΠΑΠ;...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@17.18 Δηλαδή εσύ αυτό που περιμένεις από τον δημοσιογράφο είναι να κάνει καλό σκανάρισμα, σα να λέμε. Κι εσύ, τώρα, ψηφίζεις, έτσι; ...

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Xρήστης: ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ
Β. Αυτό που μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει δεν το ήξεραν τα «παιδιά» στην Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Επειδή αν ήξεραν τα «παιδιά» του ΣΥΡΙΖΑ...

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Xρήστης: ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ
@ανώνυμος (20/03/2023 09:38) Α. Η δίωξη του Πούτιν απ το ΔΠΔ αναφέρεται ότι ασκήθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 17.03.2023, επομένως το «Μετά τις ...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: @ Τζογαδόρος
ο Ανεμογιάννης δεν κατέθεσε στεφάνι σήμερις... Σε βλέπω να επιβεβαιώνεσαι....

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ
@ 16:13 Καλά ρε Διαμαντή τόσο μεγάλη χαρά πήρες που κατεβαίνει για Δήμαρχος ο «τιτάνας»της πολιτικής, που έβαλες την ανακοίνωση στο πόδι; Τέ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©