Σάββατο 25.03.2023,  

Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα, ο νέος τρόπος ανάπτυξης της υπαίθρου

Δημοσιεύτηκε στις 24/03/2017 στην κατηγορία Οικονομία  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Νέο μοχλό ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας της υπαίθρου, μπορεί να αποτελέσει ο θεσμός των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων. Ένας θεσμός, ο οποίος ξεφεύγει από το απλό αγροτουριστικό μοντέλο, όπως τουλάχιστον ισχύει σήμερα, καθώς συνδυάζει δράσεις και υπηρεσίες που αναδεικνύουν την αγροτική ζωή, τα προϊόντα, τις ντόπιες μεθόδους παραγωγής, τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων κα.

 

Τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης και θεσπίστηκαν με το νόμο 4235/2014. Ως πολυλειτουργικό αγρόκτημα ορίζεται εκείνη η αγροτική εκμετάλλευση, η οποία διαθέτει: καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο, υπηρεσίες εστίασης-φιλοξενίας, δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής μεταποίησης.

 

Λειτουργεί, δε, δίνοντας έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής, ενώ κατοχυρώνεται με ειδικό σήμα προκειμένου να διακρίνεται από άλλες επιχειρήσεις.

 

Παράλληλα, μπορεί να αναπτύσσει και άλλες δραστηριότητες, όπως αυτές της εκπαίδευσης, πρόληψης και προάσπισης της υγείας, αθλητισμού, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργεί και δράσεις συνεργασίας. Με άλλα λόγια, τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα δραστηριοποιούνται απαρέγκλιτα και στους τρεις οικονομικούς παραγωγικούς τομείς, δηλαδή γεωργική παραγωγή, μεταποίηση και παροχή υπηρεσιών.

 

Στόχοι του πολυλειτουργικού αγροκτήματος είναι:

 

* Η επιστροφή στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας.

 

* Η γνωριμία με παραδοσιακά επαγγέλματα, ντόπιες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής και παραγωγικές διαδικασίες, οι οποίες σπανίζουν ή έχουν εκλείψει.

 

* Η γνωριμία με τις ασχολίες και τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων μιας περιοχής, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και τη ζεστή ανθρώπινη ελληνική φιλοξενία.

 

* Η ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αυτόχθονης χλωρίδας και πανίδας.

 

* Η γνωριμία με τα πολιτισμικά στοιχεία μιας περιοχής, μέσα από την οργάνωση επισκέψεων σε ιστορικά και λοιπά τοπικά αξιοθέατα, καθώς και τη συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής.

 

«Το πολυλειτουργικό αγρόκτημα μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην αγροτική παραγωγή», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, και επισημαίνει: «Συνδέει μεταξύ τους και τα τρία επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας και μάλιστα μπορεί να αποτελέσει το νέο αναπτυξιακό όχημα στον αγροτοδιατροφικό τομέα».

 

«Αναγνωρίζοντας», συνεχίζει, «αυτήν την αναπτυξιακή δυναμική και λαμβάνοντας πολλαπλά ερεθίσματα από την πλευρά των πρωτοπόρων της δημιουργίας τέτοιων αγροκτημάτων στον Ελλαδικό χώρο, το υπουργείο προχώρησε στη σύνταξη Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Ως σκοπό έχει τη διαμόρφωση και τον καθορισμό λεπτομερειών που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο δημιουργίας τους και στο πλαίσιο κατοχύρωσης και απονομής Ειδικού Σήματος Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος. Δηλαδή, της πιστοποίησης του αγροκτήματος ως πολυλειτουργικό».

 

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Αποστόλου, δεδομένου ότι το πολυλειτουργικό αγρόκτημα είναι συνδυασμός ποικίλων δραστηριοτήτων, επιμέρους χρηματοδοτήσεις των δραστηριοτήτων αυτών, μπορούν να εξευρεθούν είτε μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε μέσω των γενικότερων αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα είναι ο βασικός ομιλητής του πρώτου συνεδρίου που διοργανώνεται για τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα. Το συνέδριο, το οποίο έχει ως θέμα «Συνδυασμένες δράσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου», θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Μαρτίου στην Αμφίκλεια.

 

«Στόχος του συνεδρίου είναι να γίνει γνωστός ο θεσμός των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, διότι είναι μια δραστηριότητα, η οποία διαφοροποιείται σημαντικά από τον αγροτουρισμό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Μώρος, υπεύθυνος του Κτήματος Αμφίκαια και εκ των πρωτοπόρων του χώρου.

 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, όπως ανέφερε ο κ. Μώρος, θα παρουσιαστεί η προσωρινή επιτροπή του Δικτύου Συνεργασίας Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων, το σχέδιο καταστατικού ίδρυσής του, αλλά και ο οδικός χάρτης της δράσης του.

 

«Τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα είναι κατά βάση οικογενειακές επιχειρήσεις και η πρόκληση είναι να φέρουμε κοντά μας τον κόσμο, προβάλλοντας τον ξεχωριστό χαρακτήρα που αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας, αλλά και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης», τονίζει ο κ. Μώρος.

 

Αρωγός στην προσπάθεια προβολής και εδραίωσης του θεσμού των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων θα είναι το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

«Το Πρακτορείο, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του, συνδράμει κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας», δηλώνει ο πρόεδρος και γενικός του διευθυντής, Μιχάλης Ψύλος, και προσθέτει: «Ως βασικός εθνικός πυλώνας ενημέρωσης, θεωρούμε ότι οφείλουμε μεταξύ άλλων να υποστηρίζουμε προσπάθειες που συμβάλουν στην ανάπτυξη και προβάλουν την άλλη Ελλάδα. Αυτή τής δημιουργίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο αγροτουρισμός που μπορεί να αποτελέσει έναν νέο σταθμό στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

 

Σημειώνεται ότι στο Δίκτυο Συνεργασίας Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων συμμετέχουν σε πρώτη φάση 30 επιχειρήσεις απ' όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα: ΕΥΡΩΘΗΡΑΜΑ (Έβρος), ΠΛΑΤΑΝΟΡΕΜΑ (Ιερισσός Χαλκιδικής), ΠΕΤΑΛΟ(Δράμα), ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Καβάλα), ΚΕΡΑΜΑΡΙΟ (Δρακότρυπα Μουζακίου), ΚΤΗΜΑ ΜΠΕΛΛΟΥ (Πιερία), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΜΦΙΚΑΙΑ (Αμφίκλεια), ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΒΑΤΕΡΗ (Λίμνη Ευβοίας), ΕΛΑΙΩΝΑΣ (Ροβιές Ευβοίας), ΚΤΗΜΑ ΜΟΝΤΟΦΩΛΙ (Παλαιά Χώρα Καρύστου), ΜΑΚIS INN (Ερμιόνη Αργολίδας), ΕΥΜΕΛΕΙΑ (Γούβες Λακωνίας), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΑΡΙΝΗ (Μεγάλη Μαντινεία Καλαμάτα), ΜΗΛΙΑ (Βλάτος Βαθύ-Χανιά), ΒΑΜΟΣ (Βάμος Χανιά), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΕΤΟΧΙ (Χανιά), ΜΕΤΟΧΙ (Χωριό Μετόχι Χανίων), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΔΑΛΑΜΠΕΛΛΟΣ (Ρέθυμνο), ΚΤΗΜΑ ΒΕΛΑΝΙ (Ηράκλειο), ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΝΑΛΗ (Σίκινος), ΚΤΗΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΡΙΜΑΛΗ (Ικαρία), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΡΑΚΤΕΡ (Κέα), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΠΕΡΛΕΑΣ (Κάμπος Χίου), ΚΤΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ (Ζάκυνθος), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΛΙΘΙΕΣ (Ζάκυνθος), ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΕΡΙΑΝΟΥ (Ζάκυνθος), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΡΙΤΟΝΟΥ (Κεφαλονιά), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Κεφαλονιά), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΙΟΠΟΡΟΣ (Κέρκυρα) και ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΡΟΓΓΙΑ (Κέρκυρα).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Μεγάλη η ευθύνη των οπαδών της ΑΕΚ

 

Μη διχάζετε άλλο την πόλη κύριε δήμαρχε. Πάρτε ενωτικές πρωτοβουλίες, τώρα!

 

Μια ανακοίνωση του δήμου, που θα μείνει στην ιστορία

 

Μην το περιμένετε το γήπεδο...

 

Εσείς, ποια παρανομία υποστηρίζετε;

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Πόσο θα κοστίζει το ηλεκτρικό ρεύμα τον Απρίλιο

Γιατί η διοίκηση Βούρου δεν φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, σοβαρά θέματα της πόλης που εκκρεμούν;

Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την 25η Μαρτίου

Δείτε ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον Στ. Θεοδωράκη (video)

Γιάννης Οικονόμου: Πρώτη στην Ευρώπη στην καινοτομία η Ελλάδα

Πόπη Τσαπανίδου: Πρωτόγνωρη επικοινωνιακή αναισθησία Μητσοτάκη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Άλλοι δήμοι (όχι εμείς επί Βούρου...) προσέχουν πραγματικά τις σχολικές τους υποδομές

Δεν κάνει πίσω ο Μακρόν...

Η αλήθεια για το νερό μέσα από 10 ερωτήσεις κι απαντήσεις

Μεγαλώνει η παρουσία της Microsoft στην Ελλάδα

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου

Μια ωραία πεταλούδα...

Αυτά είναι τα τιμολόγια ρεύματος Απριλίου- Συγκρίνετε κι επιλέξτε το φθηνότερο

Το σχόλιο του «Θηραμένη» για τον Πούτιν

Δημοφιλέστερα άρθρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Ιδού η πόλη του Γιάννη Βούρου...

Πώς ο Γκόρτσος της τοπικής πολιτικής συσπειρώνει τους πάντες απέναντί του

Βούρος εκτός τόπου και χρόνου... (όπως πάντα)- video

Μια ωραία πεταλούδα...

Κούλουμα παντού στην Αττική- Στο Βουριστάν τίποτα- Στο Άλσος ερημιά- Παντού γλέντι, εδώ μιζέρια

Οι άξιοι Δήμαρχοι δημιουργούν στις πόλεις τους, οι άχρηστοι όχι...

Τομπούλογλου- Ανεμογιάννης αποχαιρέτισαν τον μεγάλο Μίμη- Ούτε λέξη από την παράλυτη διοίκηση Βούρου

Σημασία έχει ποιοι ήλθαν, ή ποιος έφυγε;

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου

Μίμης Παπαϊωάννου

Συμπαράταξη: Διοργανώνει αιμοδοσία για τους τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Γεραπετρίτης: Έτσι θα ξαναλειτουργήσουν τα τρένα στην Ελλάδα

Σκεπασμένη με τη σημαία της ΑΕΚ η σορός του Μίμη Παπαϊωάννου στην Αγία Τριάδα

Σαββατιάτικη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Μυστήριες εκλογές
Παρά τα όσα λένε περί "ανεξάρτητων" παρατάξεων και άλλα τέτοια ωραία, μέχρι στιγμής έχουμε... Τομπούλογλου - Γατσούλη - Γεωργαμλή - Βούρο πο...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: τηλεμαχος
Σημαντική παρουσια στην πόλη ,εδω και αρκετά χρονια εδωσε δείγματα γραφής και ο κόσμος δείχνει την αγαπη στο πρόσωπό του και τον εμπιστ...

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Ανώνυμος
Δεν είναι η υποψηφιότητα που με τραβάει για ψήφο. Για πολλούς λόγους. Οφείλω όμως να πω δύο θετικά που βλέπω: Πολύ νέο αίμα και όχι ανακυκλω...

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Олена Петрівна Блаватська
Γιώργο Καλογεράκη Μονοσταυρία και Δαγκωτό...

Μια ωραία πεταλούδα...
Xρήστης: Να τα λέμε κι αυτά
Κομψότατος πάντως ο Γιάννης. Μοντέλο! Με το μαντηλάκι στο πέτο! Φτου... Φτου να μην τον βασκάνω! Τι δουλειά έχει ένας bon viveur εδώ στο ...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Παμπάλαιος
@ Ανωνυμος (23/03/2023 16:54) Ο Λάκης ήταν παλαιάς κοπής οπαδός, από αυτούς που όλα τελειώνανε στο πείραγμα. Ούτε τοξικότητες, ούτε αφιόνι....

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Ζούμε Ανάπτυξη
@Anonymous (23/03/2023 13:39) Και παγωτά. Όχι μόνο σουβλάκια. Ανοίγει ο καιρός. Φήμες λένε ότι ιστορική επιχείρηση εστίασης (ζαχαροπλαστεί...

Όταν δεν ξέρεις την πόλη σου και δεν έχεις τίποτα να πεις γι αυτήν, τότε θυμάσαι τα παλιά...
Xρήστης: Ανώνυμος
Μόνο μικρούτσικοι και βούρκοι βγάζουν τα ερωτικοπροσωπικά τους στα μανταλάκια....

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Αλλά... Αυτοί είστε...
@ Ντινοτασογιωργάκηδημότη Εγώ από εδώ και πέρα θα σε λέω Βασιλάκη απ' το Καματερό. Εκείνον μου θυμίζεις. https://www.youtube.com/watch?v=4...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Τι φάση ;
Αληθεύει ότι έρχεται συμπαράταξη Γεωργαμλή - Ανεμογιάννη με τις ευλογίες του Σύριζα; ...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Ανώνυμος
Δήμαρχος δεν ξέρω αν θα καταφέρει να γίνει αλλά σίγουρα αποδυναμώνει κι άλλο τον ήδη αποδυναμωμένο Βούρο αφού απευθύνεται στο ίδιο target gr...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ανωνυμος
Μητσαρα αυτό που μου αρέσει σε σένα είναι ότι είσαι πολλοί οπαδοί σε συσκευασία του ενός! Υ.Γ. Λάκης ήταν το όνομα ενός από τους μεγαλύτερου...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@14.53 Δικό μου είναι αυτό το φταίξιμο- εγώ το σκάναρα πρόχειρα, ή μάλλον "στο πόδι" για να το ανεβάσω πιο γρήγορα...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ντίνος
@ George (23/03/2023 00:04) ΑΕΚΑΡΑ μου, θερμή παράκληση να τον αποκαλείς Λάκη κ εσύ τον ανόητο που γράφει ακατάπαυστα τις ασυναρτησίες του! ...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ντίνος
@ Ανωνυμος (22/03/2023 21:42) Γεια σου Λάκη αριθμέ! Λάκη σε βάφτισα να ξέρεις! Λάκη Ζήσε τον εφιάλτη σου στην κιτρινόμαυρη ΝΦ Lakis live y...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©