Ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, επιθυμεί και διεκδικεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τόνισε ο πρόεδρος της, Γιώργος Πατούλης, στην Γενική Συνέλευση των Αιρετών της Αττικής, της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Αθήνα.
Μ’ αυτήν ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων σ’ ολόκληρη την χώρα, για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών στο εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση και στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα.
Ο Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε «ορόσημο» για την αυτοδιοίκηση την έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού δεν είναι να ρίξει καμία κυβέρνηση, αλλά να την ωθήσει να προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, η διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να περιέχει δύο κεντρικούς άξονες: Την αρχή της επικουρικότητας και της εγγύτητας. Όπως είπε, βασική αιτία των παθογενειών της δημόσιας διοίκησης που ταλαιπωρούν τον πολίτη, είναι το συγκεντρωτικό κράτος. Γι’ αυτό κάλεσε τη κυβέρνηση να σπεύσει άμεσα σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με κεντρικό άξονα την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ανέφερε ότι θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να λάβει υπόψη του την ευρωπαϊκή εμπειρία και την Αυτοδιοικητική Χάρτα που συνέταξε το Κογκρέσο.
Στην δική του παρέμβαση ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αναφερόμενος στην επιχειρούμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος τόνισε ότι «οι δήμαρχοι δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν με την κυβέρνηση για το πώς θα μοιραστούν τα κουκιά» και σημείωσε ότι «ο όρος μεταρρύθμιση είναι σοβαρή υπόθεση και δεν αφορά μικροδιευθετήσεις με πολιτικές σκοπιμότητες. Η τοπική αυτοδιοίκηση, είπε, είναι έτοιμη να συζητήσει με την κυβέρνηση για περισσότερες αρμοδιότητες και δυνατότητα τοπικής διακυβέρνησης, με ειλικρίνεια και αμοιβαία εμπιστοσύνη».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, είπε ότι το πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών «δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου», ενώ σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να αφορά «το τεκμήριο της αρμοδιότητας, το μοντέλο της διακυβέρνησης, την καταστατική της θέση -αναλογικά μ’ εκείνη του Κοινοβουλίου κ.ά.» Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Αττικής και δήμαρχος Αγ. Αναργύρων Νίκος Σαράντης, ζήτησε την ενεργή και με θέσεις συμμετοχή της αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού στο διάλογο με το υπουργείο Εσωτερικών, χαρακτήρισε λάθος να τίθεται η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ως πρώτο θέμα, σημειώνοντας παράλληλα ότι, πρέπει να αλλάξει «διευρύνοντας την Δημοκρατία, αποτρέποντας όμως την ακυβερνησία».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου Σπύρος Γαληνός, ζήτησε να εφαρμοσθεί η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την χωροταξική αναδιάταξη των δήμων και αν αυτό δεν είναι δυνατόν σ’ αυτή την συγκυρία, τότε να θεσπισθούν στα μεγάλα νησιά Μητροπολιτικοί Δήμοι με ισχυρές κοινότητες.
Ο αντιδήμαρχος Ρόδου Νίκος Παπασταματίου, εκπροσωπώντας την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, τόνισε ότι η πρόταση της αυτοδιοίκησης για την μεταρρύθμιση, θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της αλλαγής της δομής του ίδιου του κράτους.
Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιώργος Μαλανδράκης, από την ΠΕΔ Κρήτης, υπογράμμισε την ανάγκη στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των δήμων της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μεγάλη η ευθύνη των οπαδών της ΑΕΚ
Μη διχάζετε άλλο την πόλη κύριε δήμαρχε. Πάρτε ενωτικές πρωτοβουλίες, τώρα!
Μια ανακοίνωση του δήμου, που θα μείνει στην ιστορία
Μην το περιμένετε το γήπεδο...
Εσείς, ποια παρανομία υποστηρίζετε;
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...