Παρασκευή 09.06.2023,  

Oι νέου τύπου πόλεμοι του αύριο, ξεκινούν σήμερα

Δημοσιεύτηκε στις 31/08/2016 στην κατηγορία Ευρώπη  |  8 σχόλια

Την ώρα που στην Ελλάδα την επικαιρότητα μονοπωλεί η κλαυσιγελική εικόνα των υποψηφίων καναλαρχών να κλείνονται στα κελιά της Γραμματείας Ενημέρωσης για να δώσουν «κανένα φράγκο» στην κυβέρνηση υπό το πρόσχημα της λήψης άδειας τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας, την ίδια αυτή ώρα στον υπόλοιπο κόσμο κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες μορφές των νέων πολέμων της παγκοσμιοποίησης, των νέων συμμαχιών και των νέων αντιθέσεων, πρωτόγνωρες κι οι μεν κι οι δε, που θα συναντήσουμε στο άμεσο μέλλον.

 

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει στην Apple την -αναδρομική, παρακαλώ...- καταβολή των φόρων που της αναλογούν, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία, ανοίγει την αυλαία των νέων πολέμων, των οποίων πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες στο εγγύς μέλλον.

 

Η Κομισιόν, λοιπόν, επιβάλλει στην Apple να πληρώσει τους φόρους της στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση της οποίας διαφωνεί (!) και μάλιστα απειλεί να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια εναντίον της απόφασης των Βρυξελλών. Δηλαδή μια πολυεθνική εταιρεία (Apple) έχει ταυτόσημα συμφέροντα και άποψη με μια κυβέρνηση (Ιρλανδία) και ένα ομοσπονδιακό κράτος (ΗΠΑ), απέναντι σε μια άλλη υπερεθνική αρχή (Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

 

Νέοι διαχωρισμοί, νέες αντιθέσεις, πρωτοφανείς συμμαχίες κεφαλαίου και πολιτικής εξουσίας, σύγκρουση αυτού του ομίλου συμφερόντων με άλλη πολιτική εξουσία, απειλή για ακύρωση συζητήσεων και συμφωνιών (ΤΤΙΡ) που φιλοδοξούν να αλλάξουν τη μορφή και τους όρους λειτουργίας του παγκοσμίου εμπορίου κι άλλες, πρωτόγνωρες παράμετροι, φιλοτεχνούν το τοπίο των νέων πολέμων του μέλλοντος.

 

Το διακύβευμα, πίσω από τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις, είναι εξίσου ενδιαφέρον: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την απόφασή της, στέλνει καθαρό μήνυμα: Οι επιχειρήσεις και μάλιστα οι πολυεθνικές, πολλαπλώς κερδοφόρες, είναι ώρα να πληρώσουν τους φόρους τους, αφήνοντας στην άκρη πρακτικές ετών, όπως οι «συμβουλές» και η «τεχνοκρατική υποστήριξη» στην κατάρτιση των φορολογικών νομοσχεδίων που φέρνουν οι κυβερνήσεις στα Κοινοβούλια και τα περιβάλλουν με την ισχύ της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, τις ενδοομιλικές συναλλαγές κλπ.

 

Η άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι η δημιουργία εκ μέρους της Apple περισσότερων από 5000 θέσεων εργασίας στην Ιρλανδία, επιτρέπει στην κυβέρνηση του Δουβλίνου να διευκολύνει τη διατήρηση αυτών των θέσεων εργασίας και δημιουργία ακόμα περισσότερων, με αντάλλαγμα την ειδική φορολογική μεταχείριση.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για ιεράρχηση προτεραιοτήτων δηλαδή για μια αμιγώς και κατεξοχήν πολιτική διαφωνία. Η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται όχι σε ένα κράτος με τις παθογένειες του ελληνικού, που επιχειρεί να εισπράξει απίστευτα υψηλή φορολογία, για να την ρίξει στο «πίθο των Δαναΐδων», που –όπως τα κρατικά ταμεία- δεν έχει πάτο και δεν γεμίζει ποτέ. Μιλάμε για κράτη οργανωμένα, με ουσιαστικές δυνατότητες άσκησης κοινωνικής πολιτικής για τις οποίες όμως χρειάζεται ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Από την άλλη μεριά, Ιρλανδία και Apple διακηρύσσουν ότι προτεραιότητα είναι η διατήρηση των χιλιάδων θέσεων εργασίας της εταιρείας στη χώρα, και δημιουργίας ακόμα περισσότερων.

 

Τα νέα διλήμματα, οι καινοφανείς διαχωρισμοί, οι συμμαχίες που ως τώρα θεωρούνταν πλήρως ετερόκλητες, είναι τα νέα δεδομένα που η υπόθεση της Apple φέρνει στη διεθνή επικαιρότητα και συζήτηση.

 

Εμείς, εδώ, έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στο πόσες αλλαξιές πήρε μαζί του ο κάθε υποψήφιος καναλάρχης που από χθες το πρωί κτυπάει «τζογαδόρικα» τη δυνατότητα συμμετοχής του στο νέο τηλεοπτικό τοπίο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αδειοδότηση καταστημάτων: Δεν αφαιρούνται αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης

Δεν θα φιμώσετε, κανέναν!

Κώστας Ντάτσης: Ο δήμος ξέχασε τη Νησίδα στον Πολιτιστικό Σεπτέμβρη

Γράψτε την άποψή σας

ΑΝΩΝΥΜΟΣ (01/09/2016 11:49)

Θυμίζω ότι οι προσπάθειες για ενιαίο κοινοτικό συντελεστή φορολόγησης 15% απέτυχαν επειδή κάποιοι εταίροι με πρωτεργάτη την Ιρλανδία αρνήθηκαν ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ να ανεβάσουν τον εθνικό τους. Είναι εξ άλλου και μια απ τις αιτίες που κάποιες επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες χώρες της ΕΕ (λ.χ. 60000 ΑΦΜ στη Βουλγαρία) αλλά όχι η μόνη (λ.χ. ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο). Η υπόθεση Apple φαίνεται πιο περίπλοκη και περιλαμβάνει το δικαίωμα εταιρειών της Ιρλανδίας να έχουν θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους (off shore). Και ναι μεν η φορολογείται με μηδαμινό συντελεστή, οι εργαζόμενοι όμως στις 5000 θέσεις εργασίας που υπολογίζεται ότι δημιούργησε φορολογούνται κανονικά. Αμέσως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεχμετ Σιμσεκ, σε μήνυμα του στο twitter, κάλεσε την Apple να φύγει από την Ιρλανδία και να μεταφερθεί στην Τουρκία προσφέροντας πιο γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα και χωρίς να χρειάζεται να μπλέκεται με την Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ (01/09/2016 11:51)

Ο Ταγίπ Ερντογάν συμπλήρωσε πως, «με δεδομένη την κατάσταση που ισχύει σήμερα, η ένταξη (της Τουρκίας στην ΕΕ) δεν είναι ρεαλιστική έως και την επόμενη δεκαετία».
Τα ίδια πλεονεκτήματα διαφημίζει και η Βρετανία, μετά το δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, που ‘θα καλωσορίσει κάθε εταιρεία στη Βρετανία που σαν χώρα είναι «open for business».’
Όταν κάποιοι δημιουργούν κίνητρα για την προσέλκυση επιχειρήσεων στη χώρα τους, κάποιοι άλλοι δημιουργούν αντικίνητρα ώστε να φύγουν απ τη χώρα και αυτές που υπάρχουν.
Στην Ελλάδα την επικαιρότητα μονοπωλεί η κλαυσιγελική εικόνα των υποψηφίων καναλαρχών να κλείνονται στα κελιά της Γραμματείας Ενημέρωσης για να δώσουν «κανένα φράγκο» στην κυβέρνηση υπό το πρόσχημα της λήψης άδειας τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας, αδιαφορώντας αν οι σταθμοί αυτοί θα μας πληροφορούν για τα νέα δεδομένα που η υπόθεση της Apple φέρνει στη διεθνή επικαιρότητα και συζήτηση.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ (02/09/2016 11:57)

Με την ευκαιρία της «κατακύρωσης» των 4 πανελλαδικής μετάδοσης αδειών, όπου κάποιοι πήραν άδειες με 43,6 και 52,6 –μύρια ενώ κάποιοι που πρόσφεραν 61 και 61,5 -μύρια δεν πήραν και για να μην τρέφουν αυταπάτες κάποιοι απ τους αναγνώστες της e-alitheia θυμήθηκα τα λόγια του
Τζόν Σουϊντον, πρώην αρχισυντάκτη των New York Times για τον ανεξάρτητο Τύπο στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση που έγινε προς τιμήν του πριν βγει στη σύνταξη.
""Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια . . . Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε αυτή τη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω. Ούτε ένας ανάμεσά σας θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε την τίμια άποψή μας, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ (02/09/2016 11:58)

Εσείς.... επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για παρόμοιες υπηρεσίες. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να.... γράψει την τίμια γνώμη του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο.. Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει τη Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο.. Είμαστε υποτελείς. Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες. Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους. Ο χρόνος, η ζωής μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων. ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΡΝΕΣ»
Πηγή: http://www.inewsgr.com/116/o-tzon-souinton-proin-archisyntaktis-ton-New-York-Times-gia-mme-eimaste-dianooumenes-pornes.htm

Διαμαντής Σεϊτανίδης (02/09/2016 15:01)

@11.57, @11.58
Ωραία σχόλια. Να συμπληρώσω τώρα κι εγώ τη δική μου αλήθεια. Ούτε ο εργοδότης μπορεί να υπαγορεύσει 100% την παρουσίαση μαις είδησης ή εξέλιξης, ειδικά αν ο δημοσιογράφος έχει επαγγελματική επάρκεια, ούτε βέβαια το αντίθετο.

Δεν ξέρω πού εργάζεσαι (ούτε βέβαια ποιος είσαι) αλλά όπου κι αν εργάζεσαι, τα ίδια δεν ισχόυν με αυτά που λες για τους δημοσιογράφους; Αν είσαι υπάλληλος σε μια ιδιωτική εταιρεία, δεν εξυπηρετείς τα συμφέροντά της; Αν είσαι δημόσιος υπάλληλος, δεν εφαρμόζεις τις αποφάσεις της κυβέρνησης; (έστω θεωρητικά). Άρα αυτά δεν ισχύουν ΜΟΝΟ για τους δημοσιογράφους.

Τέλος: Εδώ στην "Αλήθεια" δεν έχουμε τέτοια. Γράφουμε ό,τι θέλουμε και παίρνουμε ΟΛΗ την ευθύνη πάνω μας.

Η επανάσταση του αστικού κόσμου είναι εδώ! (02/09/2016 17:50)

Ο νέου τύπου πόλεμος είναι και η επανάσταση των αστών, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό.

Χιλιάδες λαού στην Βενεζουέλα εξεγείρονται κατά του απάνθρωπου και δικτατορικού (όπως αποδεικνύεται} «σοσιαλιστικού» καθεστώτος του Μαδούρο το οποίο έχει και εντός Ελλάδος υποστηρικτές (βλ. συριζολαέδες τύπου δημάρχου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος και λοιπών φίλων του).

Το παραμύθι τελειώνει και μαζί κι η αφήγηση περί... «ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς» που αποδεικνύεται μια κακοστημένη πολιτική απάτη για τους αφελείς που πίστεψαν ζάμπλουτους καλοπερασάκηδες «ηγέτες» όπως ο Τσάβες κι ο διάδοχός του.

http://lefteria.blogspot.gr/2016/09/blog-post_64.html

ΑΝΩΝΥΜΟΣ (03/09/2016 00:49)

Η αναζήτηση στοιχείων και η επεξεργασία των παραπάνω 4 σχολίων σου είναι γνωστό κ. Διαμαντή ότι προϋποθέτει χρόνο και προσπάθεια. Τα καταβάλω διότι πιστεύω ότι πράγματι, ‘Τέλος: Εδώ στην "Αλήθεια" δεν έχουμε τέτοια. Γράφουμε ό,τι θέλουμε και παίρνουμε ΟΛΗ την ευθύνη πάνω μας.’ Να είσαι καλά, να μπορέσεις να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου και να προσέχεις το ζάχαρό σου για να μπορούμε να συμφωνούμε γενικώς και να διαφωνούμε ενίοτε.
ΑΝΩΝΥΜΟΣ @11:49, @11:51,@11.57, @11.58

Nikos (03/09/2016 11:17)

Ιςως η ´´αλήθειά´´ειναι πιο απλη.
Διαβάζω σε διαφορα site οτι η apple καρφωσε την VW για το λογισμικό που εκρυβε τους ρυπους και τωρα η κομισιον(γερμανία) ανταποδιδει.

Αν υπολογιςω και τα προστιμα που ´´εριξέ´ Η ΗΠΑ στην Deustche Bank τοτε μαλλον η κομισιον (γερμανια) θα ριξει και αλλα προστιμα σε αμερικανικες εταιρειες.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Ο Τομπούλογλου ανακοινώνει 61 υποψηφίους κι επισκέπτεται τον Άτταλο του Τζέλη

Διήμερο εκδηλώσεων της Σύγχρονης Πόλης για την Ημέρα Περιβάλλοντος (video)

Περίπατος της Συμπαράταξης στον Ποδονίφτη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σάρωσε τα βραβεία στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας

Η Κοινωνίας Βήμα για την Ημέρα Περιβάλλοντος

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου

Η Δύναμη Πολιτών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Από το Ξανά Μαζί, στη Συμπαράταξη

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023: Ξενάγηση- περίπατος στην κοίτη του Ποδονίφτη με τη Συμπαράταξη

Με τη Συμπαράταξη και η Γωγώ Φάκου -Θεοδωράκη

Ο μαθητικός Όμιλος του 3ου Γυμνασίου Φιλαδέλφειας «Οι δαίμονες του Τυπογραφείου» στο Ε–Twinning

Μητρόπολη: Με λαμπρότητα έγιναν τα θυρανοίξια του ναού στην ΑγιαΣοφιά

Η Συμπαράταξη ζητάει εξηγήσεις για τις σχολικές μονάδες

Στο πλευρό του Χάρη Τομπούλογλου και ο Γιάννης Πρατσής

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: YoUrNiGhTmArE
@Μαριγουλα (06/06/2023 20:05) σιγά μη πάρει και το Τσάμπιονσ Λιγκ....

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης
Xρήστης: Ανώνυμος
@Γιαννα (07/06/2023 15:32) το 'χει γραψει κι ο Θηραμενης σε παρεμφερές με το δικό σου σχόλιο. Θα είχε φωτογραφηθεί και με τη Γάτα Ιμαλαΐων ...

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
ΒΑΣΩ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΣΕ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ. Όμιλος φίλων για την ανασύσταση του παλιού, ορθόδοξου και του αληθινού ΠΑΣΟΚ...

Περίπατος της Συμπαράταξης στον Ποδονίφτη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
"εχύθησαν ποτάμια αίματος", για να συνεργάζεται το "ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" του υιου και της νύφης με τον Χάρη Τομπούλογλου. Πάντως, παιδιά, μην...

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης
Xρήστης: Γιαννα
Μην ξεχάσουμε και την φωτογράφηση του Γατσουλη με τον σκύλο του Κυριάκου....

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης
Xρήστης: Αnwnymos
Ο Γατσούλης είναι ΝΔ και δεν το κρύβει. Ο Τομπούλογλου ΝΔ απο τοτε που φόραγε κοντά παντελονακια. Στη διοίκηση του πασόκου υπάρχουν πρωτοκλα...

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: Ξαναζεσταμένη σούπα
@18:02 Να ανακοινωθεί ο Παντελής; Μα είναι του Παντελή η παράταξη. Ο Παντελής είναι επί της ουσίας ο επικεφαλής. Αυτός θα δημαρχεύει σε περί...

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης
Xρήστης: Ανώνυμος
@Ανωνυμος (04/06/2023 01:52) Τυχαίος ο Γατσούλης. ΚΑΙ που 'σαι παιδί. Χθες ο πρωθυπουργός με το Γατσούλη έβγαλε φωτογραφίες στη Νέα Ιωνία...

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: Η Σωτηρία της Ψυχής
@Giannisnf ενώ αυτός που είναι τώρα αντιδήμαρχος πρασίνου το κατέχει το άθλημα!!!!! Γελάνε και οι πέτρες!!!!...

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: @ 05/06/2023 14:17
Δεν τη διεμβολίζει ο Κόκος. Τη διαλύει ο Ανεμογιάννης. Από ανικανότητα; Με σκοπιμότητα; Πάντως τη διαλύει....

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: Μαριγουλα
Σιγα-Σιγα στηνει δυνατή ομαδα ο Λυσανδρος ,αν εχει και την βοηθεια του μεγαλου κτυπάει πρωτιά....

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: Που ηταν χαμένη;
Καιρό είχαμε να τη δούμε τη Βασούλα. Περιμένω τη μέρα που θα ανακοινωθεί και ο Παντελής! Με το Νίκο Ανδρουλάκη μπροστά πάμε να χτίσουμε την ...

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης
Xρήστης: Giannisnf
Ο κλασσικός ΚΚΕς. Ε όχι και δεύτερη Κυριακή. Πότε στο 0,5;...

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: Giannisnf
Πάνε όπου μπορούνε να πάρουν μερικά λεφτά. Η κ. Αγαγιώτου ως γεοπόνος τι θα κάνει στο δήμο; Θα πάει να φυτεύει θάμνους 4 χρόνια. Ο παλαίμαχ...

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: Όπισθεν ολοταχώς.
Είχε δεν είχε πάλι με Γρετζελιά η ΒασΩ αφού ψηφιζεις Γεωργαμλή και παίρνεις Παντελή....

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©