Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Διάβασα την οργισμένη ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου για την αφαίρεση της αρμοδιότητας που είχε η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση να δίνει προέγκριση, αλλά και "άδεια μουσικής" σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή κυρίως καφετέριες, εστιατόρια και μπαράκια, από τα οποία είναι γεμάτη, δόξα τω Θεώ, η Φιλαδέλφεια και η Χαλκηδόνα.
Η διοίκηση του δήμου έχει δίκιο, εν μέρει. Δηλαδή πράγματι η πρόθεση της κυβέρνησης με το εν λόγω νομοσχέδιο -που σημειώστε ότι ακόμα είναι στη φάση της διαβούλευσης, δηλαδή μπορεί να αλλάξει λίγο, να αλλάξει πολύ ή να αποσυρθεί τελείως- αφαιρεί από την αυτοδιοίκηση τις παραπάνω δυνατότητες. Το κάνει, λέει η κυβέρνηση, για να διευκολύνει τον επιχειρηματία να ξεκινήσει αμέσως τη δουλειά του, κι αν αμέσως μετά τον έλεγχο των σχετικών εγγράφων που υποχρεούται να προσκομίσει, φανεί ότι δεν τηρεί το νόμο, ή θα επανορθώνει ή θα κλείνει. Κι έτσι να είναι, η αρμοδιότητα αφαιρείται από την αυτοδιοίκηση, σε αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει δεύτερη κουβέντα.
Πριν γράψω για ποιο λόγο νομίζω ότι η διοίκηση του δήμου έχει μόνο εν μέρει δίκιο, κι όχι εξ ολοκλήρου, πρέπει να υπογραμμίσω ότι κι αυτό το νομοθέτημα έρχεται να δείξει πόσο μεγάλη είναι η διαφθορά και η γραφειοκρατία που επικρατεί, δυστυχώς, στην αυτοδιοίκηση. Για να μην παρεξηγηθώ δεν μιλάω ειδικά για το δήμο μας, αλλά γενικώς για την αυτοδιοίκηση, σε πανελλαδικό επίπεδο. Γιατί, πώς να το κάνουμε; Εάν η αυτοδιοίκηση ήταν η "άμωμος κορασίς" του ελληνικού πολιτικού συστήματος, καμία κυβέρνηση δεν είναι τόσο κοντόφθαλμη, ώστε να αφαιρεί αρμοδιότητες από ένα θεσμό που τα πάει τόσο καλά, για να τις φορτώσει σε ένα ανεπαρκές, φτωχοποιημένο, ανίκανο κράτος. Αλλά όλοι, ως πολίτες, γνωρίζουμε τα πάθη και τα λάθη της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Συνεπώς από αυτή την οπτική, η κυβερνητική απόφαση εξηγείται. εν λέω ότι είναι σωστή (άλλωστε το σωστό και το λάθος είναι υποκεμενικά) λέω ότι μπορεί κανείς να την εξηγήσει.
Πάμε τώρα στη Δύναμη Πολιτών. Στην ανακοίνωσή της γράφει το αυτονόητο και το κάνει πολιτική θέση: Γράφει δηλαδή ότι αφαιρούνται αρμοδιότητες από την αυτοδιοίκηση. Σωστά ως εδώ. Αλλά για να μετατρέψετε, κύριοι της Δύναμης Πολιτών, το αυτονόητο σε πολιτική θέση, πρέπει να μας πείτε πώς ΕΣΕΙΣ βλέπετε την αυτοδιοίκηση μέσα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, μέσα στην ελληνική κοινωνία. Δηλαδή, έχετε ένα συγκεκριμένο, συνεκτικό και κατανοητό από τον πολίτη σχέδιο για το ρόλο και τη θέση που πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση στη σημερινή Ελλάδα; Όχι συνθήματα, επιθετικούς προσδιορισμούς και τη μπάλα στην εξέδρα του τύπου "διεκδικητική", "αυτόνομη", "πρωτοπόρα", "παχύσαρκη", "ξανθομαλλούσα" και "λικνιζόμενη". Πολιτική πρόταση ολοκληρωμένη για την αυτοδιοίκηση έχετε; Ποιες αρμοδιότητες της Πολιτείας να περάσουν στην αυτοδιοίκηση και με ποιο σκεπτικό; Ποιες υποχρεώσεις, αντίστοιχα, που έχει το κεντρικό κράτος, πιστεύετε ότι πρέπει να περάσουν στην αυτοδιοίκηση και με ποιο σκεπτικό; Πώς βλέπετε (ΑΝ βλέπετε) να διαμορφώνεται ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ το αυτοδιοικητικό πρότυπο στην αυριανή Ελλάδα;
Εάν η Δύναμη Πολιτών έχει μια τέτοια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πολιτική πρόταση, πρέπει (ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ) να βγει και να την πει στον πολίτη. Κι αφού όλοι εμείς οι πολίτες μάθουμε την ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση της Δύναμης Πολιτών για το ρόλο, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, τότε ναι, θα δεχθούμε δόξη και τιμή τη θέση της, ότι η αφαίρεση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων από την αυτοδιοίκηση, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνιστά πισωγύρισμα. Και θα αγωνιστούμε στο πλάι της Δύναμης Πολιτών για να μην ισχύσει αυτό που θέλει να επιβάλει η σημερινή κυβέρνηση.
Μα, θα μου πει κάποιος, "στ' αλήθεια πιστεύεις ότι μια ομάδα συμπολιτών από μια μικρή σχετικά πόλη όπως η Φιλαδέλφεια και η Χαλκηδόνα, είναι εύκολο να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη, όπως ζητάς, και τεκμηριωμένη, όπως επίσης ζητάς, πολιτική πρόταση για το ρόλο της αυτοδιοίκησης στη σημερινή Ελλάδα;". Θα απαντήσω καθαρά και ευθέως: Όχι, δεν το θεωρώ εύκολο. Αντίθετα, πιστεύω ότι είναι κάτι δύσκολο ακόμα και για το σημερινό πολιτικό σύστημα των παρηκμασμένων κομμάτων, τα οποία ωστόσο μπορούν να φτιάξουν ομάδες εργασίας από πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους, θεωρητικούς της αποκέντρωσης και αναλογιστές, ώστε να παρουσιάσουν μια κοστολογημένη και τεκμηριωμένη πρόταση για ένα τέτοιο θέμα. Είναι φυσικά πολύ πιο δύσκολο για μια δημοτική παράταξη, καθώς το εύρος της δυνατότητας άντλησης στελεχών που θα μπορούσαν να επεξεργαστούν μια τέτοια πρόταση είναι πολύ μικρότερο. Βέβαια, από την άλλη, δεν ζητάμε από τη Δύναμη Πολιτών ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας, αλλά κάτι ειδικά για το χώρο της αυτοδιοίκησης στον οποίο τα στελέχη αυτού του συνδυασμού επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν. Παρ' όλα αυτά, αναγνωρίζω τις δυσκολίες. Και μιλώ ΜΟΝΟ για τη Δύναμη Πολιτών, όχι για καμία άλλη παράταξη της αντιπολίτευσης, από τις οποίες έχω να πάρω ακόμα κι ένα απλό δελτίο τύπου... να δεις από πότε... νομίζω από το Πάσχα, μου μας εύχονταν Χρόνια Πολλά...
Ωστόσο, αγαπητοί συμπολίτες που είστε μέλη της Δύναμης Πολιτών, το παραπάνω επιχείρημα παραμένει: Εάν δεν διαθέτετε μια ολοκληρωμένη, πειστική και κοστολογημένη πολιτική πρόταση γιατα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που πρέπει κατά τη γνώμη σας να έχει η σημερινή αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, τότε η ανακοίνωσή σας απλώς επισημαίνει το αυτονόητο (ότι δηλαδή η κυβέρνηση αφαιρεί αρμοδιότητα που ως τώρα είχε η αυτοδιοίκηση), αλλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ, παρά μόνον εάν αυτή η πολιτική θέση ενταχθεί μέσα στην ολοκληρωμένη, πειστική και κοστολογημένη πολιτική σας πρόταση για το πλέγμα αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων που πρέπει κατά την άποψή σας να έχει η σημερινή αυτοδιοίκηση.
Γι αυτό έγραψα ότι η Δύναμη Πολιτών έχει εν μέρει δίκιο, κι όχι εξ ολοκλήρου, με την ανακοίνωσή της.-
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: