Παρασκευή 09.06.2023,  

Πώς οι ιταλικές τράπεζες θα τινάξουν στον αέρα την Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στις 12/07/2016 στην κατηγορία Ευρώπη  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Τις τελευταίες μέρες, τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης παγκοσμίου εμβελείας και κύρους, συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας μείζονος οικονομικής κρίσης στην Ιταλία, με επίκεντρο τον τραπεζικό τομέα. Έτσι, η φράση «πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ιταλική οικονομία» πυκνώνει κι αυτή, όσο πολλαπλασιάζονται τα σχετικά δημοσιεύματα.

 

Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Η κρίση στην Ιταλία ήταν ορατή ακόμα και σε σχετικά αμυήτους, ήδη από τα τέλη του 2015. Καμία σχέση δεν έχει η ιταλική κρίση με τα «απόνερα» του brexit. Ακόμα κι αν το bremain είχε κερδίσει κατά κράτος, η οικονομική κρίση στην Ιταλία θα ήταν, όπως και σήμερα, επί θύραις.

 

Η ιταλική οικονομία έχει στα θεμέλια της την ίδια βόμβα που έχει και η ελληνική: Τεράστιος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων, απειλούν τους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών. Η αδυναμία επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αποτυπώνει την κρίση του ιταλικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς μόνο μια γρήγορη και θεαματική βελτίωση της ιταλικής ή γενικότερα της ευρωπαϊκής οικονομίας θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση. Κι αυτή η τελευταία, όμως, κινείται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας.

 

Οι διοικήσεις των τραπεζών στην Ιταλία, αποφάσισαν για καιρό να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, παραλείποντας να εγγράψουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 17% των δανείων δεν πρόκειται να επιστραφούν στις τράπεζες, γονατίζει τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Και όπως είναι φυσικό, η κρίση δεν περιορίζεται μέσα στα ιταλικά σύνορα. Οι τράπεζες της Ιταλίας εκχωρούν τις δανειακές τους απαιτήσεις και παράλληλα δανείζονται από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες επίσης δανείζονται, παρά το μεγάλο ιταλικό δημόσιο χρέος. Με δεδομένο ότι μιλάμε για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η κατάσταση αυτή αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

 

Η απλή παράθεση των παραμέτρων, δείχνει καθαρά ότι το πρόβλημα από μόνο του δεν μπορεί να λυθεί. Μόνο ένα κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης των ιταλικών τραπεζών θα ήταν μια εφικτή λύση. Αυτό όμως δεν γίνεται, καθώς η χώρα είναι μέλος της Ευρωζώνης.

 

Θα πει κάποιος: «Μα κι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, κι έχουμε ως τώρα ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα». Σωστά. Όμως, άλλο είναι να είσαι «κανονικό» μέλος της Ευρωζώνης κι άλλο να είσαι «μέλος της Ευρωζώνης που είναι σταθερά στην εντατική και υποστηρίζεται με μηχανικά μέσα», όπως η Ελλάδα.

 

Το πρόβλημα στη Ιταλία είναι η επανάληψη του φαινομένου «Κύπρος», όπου έγινε bail-in (είναι κι αυτή μια κομψή έκφραση της κατάστασης όπου καταθέτες και πιστωτές χάνουν τα λεφτά τους...) με αποτέλεσμα όσοι είχαν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ να περιέλθουν σε εξαιρετικά δεινή θέση (για να το πούμε κι εμείς κομψά)...

 

Αν αυτό που συνέβη προ διετίας, περίπου, στην Κύπρο, συμβεί και στην Ιταλία, δεν θα πρόκειται απλώς για μια τεράστια κρίση. Η κυβέρνηση φυσικά θα καταρρεύσει, ο αέρας θα φουσκώσει τα πανιά του "Κινήματος Πέντε Αστέρων" του Μπέπε Γκρίλο και, το κυριότερο, η Ιταλία θα συμπαρασύρει στην κατάρρευση ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.

 

«Γιατί να τη συμπαρασύρει;» θα απορήσουν, ίσως, μερικοί. «Η Ευρώπη πάντοτε έβρισκε μια λύση, έστω μετά από ατέρμονες συζητήσεις, έστω στο παρά πέντε, έστω μισή λύση, αλλά πάντως έβρισκε μια κάποια λύση». Σωστά είναι αυτά, και κυρίως η επιλογή του παρατατικού, ενός χρόνου που αναφέρεται στο παρελθόν.

 

Σήμερα, η Γερμανία εμφανίζεται επιεικώς απρόθυμη να διασώσει τραπεζικά συστήματα, τα οποία έχουν δανειστεί γερμανικά κεφάλαια. Ο γερμανικός ευρωσκεπτικισμός –ναι, υπάρχει κι αυτός!- είναι ακριβώς στον αντίποδα του υπόλοιπου ευρωπαϊκού. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός πολίτης αισθάνεται ότι ανέκαθεν υπήρξε ο ίδιος υπεύθυνος και πειθαρχημένος, και παρ’ όλα αυτά καλείται συνεχώς να πληρώνει την ανευθυνότητα και την έλλειψη πειθαρχίας των υπολοίπων Ευρωπαίων. Κι εκεί επενδύει η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» παράταξη, που αυξάνει συνεχώς και σημαντικά την πολιτική κι εκλογική της επιρροή.

 

Ωστόσο, οι Γερμανοί γνωρίζουν καλά ότι περίπου το 50% του ΑΕΠ τους προέρχεται από τις εξαγωγές. Μια έκρηξη στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα θα συμπαρασύρει και το υπόλοιπο ευρωπαϊκό, με αποτέλεσμα οι πελάτες των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Γερμανίας να μην μπορούν να πληρώσουν για τα γερμανικά προϊόντα. Η έκρηξη θα συμπαρασύρει τους πάντες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η κρίση δεν έχει στεγανά...

 

Φυσικά η Μέρκελ δεν μπορεί να πει στους ψηφοφόρους της ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας εξαρτάται (και) από το ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι Γερμανοί επιχειρηματίες, όμως, το γνωρίζουν καλά κι αυτό φαίνεται στη μείωση παραγωγής κεφαλαιακών αγαθών και στη στασιμότητα των εξαγωγών. Άλλωστε το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει τη Deutsche Bank ως τον σημαντικότερο συντελεστή στον συστημικό κίνδυνο παγκοσμίως. Είναι ο κρίκος που θα κρατήσει ενωμένη την αλυσίδα ή που, αντίστοιχα, θα τη σπάσει.

 

Η Γερμανία, πάντως, υπολογίζει πάρα πολύ μια ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ, την οποία πολλοί αναλυτές τοποθετούν εντός του 2017. Μια τέτοια εξέλιξη θα «στραγγάλιζε» τις εξαγωγές της, που πλέον θα μπορούσαν να κατευθυνθούν μόνο στην αχανή Κίνα, η οποία, όμως, έχει το ίδιο σύμπτωμα με τους Ιταλούς: εξαιρετικά μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η χώρα του Μάο δεν ανέκαμψε από τη μεγάλη κρίση του 2008, παρά το ότι αποφεύχθηκε μια κοινωνική ρήξη με απρόβλεπτες συνέπειες. Καμία διέξοδος, συνεπώς, για τις γερμανικές εξαγωγές.

 

Το πιο ανησυχητικό είναι η στάση των Βρυξελλών: Είδαν την αναμέτρηση του βρετανικού δημοψηφίσματος ως «τη μητέρα των μαχών» αντί να εργαστούν αποτελεσματικά για να προλάβουν την κατάρρευση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, που θα σημάνει τη διάλυση της Ευρωζώνης μέσα από τη γερμανική κατάρρευση των εξαγωγών.

 

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι σήμερα, αποτελεί έναν τεράστιο Οργανισμό που δομήθηκε με τον συγκεκριμένο τρόπο, προκειμένου να διαχειριστεί την περίοδο των «παχέων αγελάδων» για τη Δύση, κι όχι τις σύνθετες αλλαγές συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας. Τα προειδοποιητικά μηνύματα είναι, πλέον, εκκωφαντικά, αλλά τα ενδότερα των Βρυξελλών αδυνατούν να τα κατανοήσουν, να τα ερμηνεύσουν και να δράσουν προληπτικά για την αποδόμηση αυτών των μηνυμάτων και κυρίως των πραγμάτων που επέρχονται.

 

Όπως έγραψε ο Καβάφης «...η πτώσις μας είναι βεβαία... Ήδη, στα τείχη της Τροίας, ο Πρίαμος κι η Εκάβη κλαίνε...»

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Ο Τομπούλογλου ανακοινώνει 61 υποψηφίους κι επισκέπτεται τον Άτταλο του Τζέλη

Διήμερο εκδηλώσεων της Σύγχρονης Πόλης για την Ημέρα Περιβάλλοντος (video)

Περίπατος της Συμπαράταξης στον Ποδονίφτη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σάρωσε τα βραβεία στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας

Η Κοινωνίας Βήμα για την Ημέρα Περιβάλλοντος

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου

Η Δύναμη Πολιτών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Από το Ξανά Μαζί, στη Συμπαράταξη

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023: Ξενάγηση- περίπατος στην κοίτη του Ποδονίφτη με τη Συμπαράταξη

Με τη Συμπαράταξη και η Γωγώ Φάκου -Θεοδωράκη

Ο μαθητικός Όμιλος του 3ου Γυμνασίου Φιλαδέλφειας «Οι δαίμονες του Τυπογραφείου» στο Ε–Twinning

Μητρόπολη: Με λαμπρότητα έγιναν τα θυρανοίξια του ναού στην ΑγιαΣοφιά

Η Συμπαράταξη ζητάει εξηγήσεις για τις σχολικές μονάδες

Στο πλευρό του Χάρη Τομπούλογλου και ο Γιάννης Πρατσής

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: YoUrNiGhTmArE
@Μαριγουλα (06/06/2023 20:05) σιγά μη πάρει και το Τσάμπιονσ Λιγκ....

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης
Xρήστης: Ανώνυμος
@Γιαννα (07/06/2023 15:32) το 'χει γραψει κι ο Θηραμενης σε παρεμφερές με το δικό σου σχόλιο. Θα είχε φωτογραφηθεί και με τη Γάτα Ιμαλαΐων ...

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
ΒΑΣΩ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΣΕ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ. Όμιλος φίλων για την ανασύσταση του παλιού, ορθόδοξου και του αληθινού ΠΑΣΟΚ...

Περίπατος της Συμπαράταξης στον Ποδονίφτη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
"εχύθησαν ποτάμια αίματος", για να συνεργάζεται το "ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" του υιου και της νύφης με τον Χάρη Τομπούλογλου. Πάντως, παιδιά, μην...

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης
Xρήστης: Γιαννα
Μην ξεχάσουμε και την φωτογράφηση του Γατσουλη με τον σκύλο του Κυριάκου....

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης
Xρήστης: Αnwnymos
Ο Γατσούλης είναι ΝΔ και δεν το κρύβει. Ο Τομπούλογλου ΝΔ απο τοτε που φόραγε κοντά παντελονακια. Στη διοίκηση του πασόκου υπάρχουν πρωτοκλα...

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: Ξαναζεσταμένη σούπα
@18:02 Να ανακοινωθεί ο Παντελής; Μα είναι του Παντελή η παράταξη. Ο Παντελής είναι επί της ουσίας ο επικεφαλής. Αυτός θα δημαρχεύει σε περί...

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης
Xρήστης: Ανώνυμος
@Ανωνυμος (04/06/2023 01:52) Τυχαίος ο Γατσούλης. ΚΑΙ που 'σαι παιδί. Χθες ο πρωθυπουργός με το Γατσούλη έβγαλε φωτογραφίες στη Νέα Ιωνία...

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: Η Σωτηρία της Ψυχής
@Giannisnf ενώ αυτός που είναι τώρα αντιδήμαρχος πρασίνου το κατέχει το άθλημα!!!!! Γελάνε και οι πέτρες!!!!...

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: @ 05/06/2023 14:17
Δεν τη διεμβολίζει ο Κόκος. Τη διαλύει ο Ανεμογιάννης. Από ανικανότητα; Με σκοπιμότητα; Πάντως τη διαλύει....

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: Μαριγουλα
Σιγα-Σιγα στηνει δυνατή ομαδα ο Λυσανδρος ,αν εχει και την βοηθεια του μεγαλου κτυπάει πρωτιά....

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: Που ηταν χαμένη;
Καιρό είχαμε να τη δούμε τη Βασούλα. Περιμένω τη μέρα που θα ανακοινωθεί και ο Παντελής! Με το Νίκο Ανδρουλάκη μπροστά πάμε να χτίσουμε την ...

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης
Xρήστης: Giannisnf
Ο κλασσικός ΚΚΕς. Ε όχι και δεύτερη Κυριακή. Πότε στο 0,5;...

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: Giannisnf
Πάνε όπου μπορούνε να πάρουν μερικά λεφτά. Η κ. Αγαγιώτου ως γεοπόνος τι θα κάνει στο δήμο; Θα πάει να φυτεύει θάμνους 4 χρόνια. Ο παλαίμαχ...

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή συμπορεύεται η Βάσω Αγαγιώτου
Xρήστης: Όπισθεν ολοταχώς.
Είχε δεν είχε πάλι με Γρετζελιά η ΒασΩ αφού ψηφιζεις Γεωργαμλή και παίρνεις Παντελή....

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©