Λάβαμε από το δήμο Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας την παρακάτω ανακοίνωση. Ακολουθεί η θέση της "Α":
*****
Την Πέμπτη 31 Μαρτίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης ενέκρινε την περιβαλλοντική αδειοδότηση της Δικέφαλος Α.Ε για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Σε μία πρωτοφανή θεσμικά κίνηση, το υπουργείο αγνόησε πλήρως όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες παρατηρήσεις του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και υπηρεσιών του ΥΠΕΝ, που έγιναν με γνώμονα την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ομαλή ένταξη του νέου γηπέδου στην πόλη. Πιο συγκεκριμένα, δεν συμπεριελήφθη ουδεμία τροποποίηση αναφορικά με το ύψος του γηπέδου, την προστασία του άλσους, την κυκλοφορία, τη στάθμευση, καθώς και τη δημιουργία υποδομών για τμήματα της ερασιτεχνικής ΑΕΚ στην οποία έχει παραχωρηθεί το οικόπεδο.
Ως εκ τούτου εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας για την υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης από το ΥΠΕΝ και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η δημοτική αρχή Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με συνέπεια το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.
*****
Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Είναι προφανές από μια πρώτη ανάγνωση της ανακοίνωσης, ότι η σημερινή δημοτική Αρχή θα συνεχίσει, όπως γράφει, "να υπερασπίζεται με συνέπεια το δημόσιο συμφέρον", δηλαδή να αντιτίθεται στο συγκεκριμένο σχέδιο που έχει υποβληθεί για την ανέγερση της "Αγια- Σοφιάς" στο χώρο που βρισκόταν το ιστορικό γήπεδο της ΑΕΚ "Νίκος Γκούμας" και το "Γεώργιος Μόσχος" (ποδόσφαιρο και μπάσκετ).
Είναι επίσης προφανές ότι η δημοτική Αρχή θεωρεί συμμάχους της σε αυτή τη νέα φάση της αντίθεσης, τόσο την Περιφέρεια Αττικής (για την οποία σημειώνει ότι έχει κάνει παρατηρήσεις που δεν ελήφθησαν υπόψη) όσο και υπηρεσιών του υπουργείου. Σημειώνει, τέλος, ότι τα συγκεκριμένα πεδία, στα οποία αντιτίθεται, είναι το ύψος του γηπέδου, η προστασία του άλσους, η κυκλοφορία και η στάθμευση, αλλά και η δημιουργία υποδομών για τμήματα της ερασιτεχνικής ΑΕΚ.
Υπάρχει, όμως, ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, που εξελίσσεται αυτή η αντιπαράθεση: Σε ένα κράτος δικαίου, μπορεί ο άλφα αξιωματούχος (η δημοτική Αρχή της πόλης μας, εν προκειμένω) να αντιτίθεται στο συγκεκριμένο σχέδιο ανέγερσης του γηπέδου, ωστόσο υπάρχουν νόμοι και κανόνες που διέπουν τη ζωή μας. Όσο αντίθετη κι αν είναι μια δημοτική Αρχή, δεν μπορεί να αρνηθεί την έκδοση οικοδομικής άδειας, εάν ο φάκελος του αιτουμένου είναι σύννομος και πλήρης. Η Πολιτεία σε ΟΛΕΣ της τις εκφάνσεις ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να εφαρμόσει το νόμο.
Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι ποιος θέλει και ποιος δεν θέλει το γήπεδο. Το πραγματικό ερώτημα είναι "πώς μπορεί να μην δοθεί άδεια σε μια καθ' όλα νόμιμη αίτηση;"
Το επίσης βέβαιο είναι ότι αυτό το ζήτημα θα συνεχίσει να απασχολεί την πόλη και να "δηλητηριάζει" τις σχέσεις των εκλεγμένων αξιωματούχων της, αλλά εν πολλοίς και των κατοίκων και πολιτών της. Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι το θέμα "γήπεδο της ΑΕΚ", που αποτέλεσε κεντρικό θέμα στις περασμένες δημοτικές εκλογές, θα αποτελέσει βασικό διακύβευμα και στις επόμενες εκλογές, που θα διενεργηθούν το 2019. Κι αυτό, ανεξαρτήτως του αν έχει ξεκινήσει, ή αν έχει ολοκληρωθεί το γήπεδο, κι αν έχει λειτουργήσει.
Τέλος, δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι πρώτη η "Αλήθεια" εδώ και πολύ καιρό είχε προτείνει τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για το σχέδιο της "Αγια- Σοφιάς" (για να το διαβάσετε πατήστε εδώ), εξέλιξη που αν είχε αποφασιστεί τότε, θα είχαμε μια πρωτογενή απόφαση των πολιτών της πόλης μας, η οποία θα δέσμευε τους πάντες.-