Η προωθούμενη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την άμεση επιστροφή μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξημένες πρακτικές δυσκολίες που μπορεί να την καταστήσουν ανεφάρμοστη.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται: η θεώρηση της Τουρκίας ως "ασφαλούς" χώρας, η ελλιπής εφαρμογή της συνθήκης της Γενεύης από τη γείτονα και το καθεστώς παροχής ασύλου στην Ελλάδα.
Σε ανάλυσή του ο Euobserver, εξηγεί ότι η διαδικασία του ασύλου για τους πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια είναι δυσλειτουργική και κάποιοι περιμένουν έως και 13 χρόνια για να εξεταστεί η υπόθεσή τους.
Το γεγονός αυτό ακυρώνει τις προθέσεις Ελλάδας και ΕΕ για επιστροφές εξπρές μέσα σε 48 ώρες. "Ακόμη και αν η Τουρκία εκπληρώσει τη δική της πλευρά στη συμφωνία, η Ελλάδα θα είναι αντιμέτωπη με αιτήσεις ασύλου που θα εκκρεμούν για πολλά χρόνια, με εφέσεις και νέες εφέσεις".
Βάσει του κοινοτικού δικαίου, οι πρόσφυγες μπορούν να αρνηθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ασφαλής χώρα. Εάν οι ελληνικές αρχές απορρίψουν αυτόν τον ισχυρισμό, τότε μπορούν να κάνουν έφεση στα δικαστήρια.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 εκκρεμούσαν 23.000 αιτήσεις ασύλου πριν τον Ιούνιο του 2013, ενώ είναι άγνωστο πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν μετέπειτα, καθώς από τότε άρχισε να δυναμώνει το ρεύμα των προσφυγικών ροών.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στην Ελλάδα παραμένουν περίπου 35.000 άτομα και 2.000 φτάνουν κάθε μέρα στις ελληνικές ακτές. Δεδομένων των καθυστερήσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης, "το πιθανότερο είναι πως θα παραμείνουν στα νησιά, όπου πρέπει να στεγαστούν και να τραφούν".
Στο μεταξύ, αν το ελληνικό δικαστήριο απορρίψει το αίτημα για άσυλο, τότε υπάρχει νέα δυνατότητα προσφυγής, αυτή τη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το τελευταίο μπορεί να διατάξει την παραμονή του πρόσφυγα στην Ελλάδα, εάν η επιστροφή του στην Τουρκία συνεπάγεται άμεσο κίνδυνο για τον ίδιο.
Αν ληφθεί υπόψη η συχνή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και η κλιμακούμενη ένταση απέναντι στους Κούρδους, τότε το προαναφερθέν σενάριο δεν φαντάζει απίθανο.
Σημειώνεται ακόμη ότι στην Τουρκία μόνο οι Σύροι έχουν κάποιοι προσωρινό καθεστώς προστασίας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι, όπως Αφγανοί και Ιρακινοί δεν έχουν το παραμικρό και παρόλο που δηλώνουν πρόσφυγες, το τουρκικό κράτος μπορεί να τον στείλει πίσω.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τονίζει ότι το 90% όσων έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα από την αρχή της χρονιάς ανήκουν στις 10 χώρες που πληρούν τις προδιαγραφές για να έχουν πρόσφυγες.Το 45% είναι από τη Συρία, το 25% από το Αφγανιστάν και το 16% από το Ιράκ.
Όλα θα κριθούν στο αν η ΕΕ και η Τουρκία καταλήξουν στη συμφωνία στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, καταλήγει ο Euobserver.-
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...