Του Αργύρη Οικονόμου
Αφού, κατά την παράδοση, ευχηθώ καλή Σαρακοστή, κάποιες σκέψεις για τη χθεσινή, πολύ σημαντική για την Ευρώπη, ημέρα. Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, χθες είχαμε 3 γεγονότα, συνδεόμενα μεταξύ τους που μας αφορούν, έμμεσα ή άμεσα. Βομβιστική επίθεση με 37 νεκρούς στην Αγκυρα, επίθεση της Αλ Κάιντα στην Ακτή Ελεφαντοστού -μια κοσμική, γαλλόφωνη χώρα της Δυτικής Αφρικής- και τα αποτελέσματα σε 3 εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους κρατίδια της Γερμανίας, στα οποία το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό και -προσέξτε!- "ανθελληνικό" (θα το εξηγήσω) AfD ανεδείχθη σε τουλάχιστον τρίτη δύναμη, αν όχι δεύτερη, πίσω από το CDU της Μέρκελ και του Σόιμπλε.
Απολύτως κρατούσα ερμηνεία, η μεταναστευτικοπροσφυγική πολιτική της Μέρκελ, που οδήγησε σε απώλειες πολύ σοβαρές και άνοδο τουλάχιστον κατά 10 μονάδες κατά μ.ο. του AfD. Θυμίζω ότι το συγκεκριμένο κόμμα συγκροτήθηκε πριν μερικά χρόνια και πρωτοστάτησε στην απόπειρα μπλοκαρίσματος της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος (ναι ! των καταραμένων μνημονίων!) στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, όπου δόθηκε μάχη για την τελική απόφαση του.
Τα αποτελέσματα, ιδίως στην Σαξονία, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, δείχνουν να χάνουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών οι Σοσιαλδημοκράτες (από 21,5 στο 10.6%, τέταρτο κόμμα) αλλά και το Αριστερό Linke που χάνει 7 μονάδες, κοντά το ένα τρίτο της δύναμης του, αλλά και οι Πράσινοι. Στην πλούσια Βαδη-Βυττεμβέργη της Στουτγάρδης το κυβερνητικό στρατόπεδο υφίσταται πανωλεθρία, με το CDU να χάνει 12 μονάδες, το SPD άλλες 11 και νικητές να είναι οι Πράσινοι με +6%, το AfD που από μηδεν παίρνει 15% και το FDP. Αντίστροφα, στη Ρηνανία-Παλατινάτο όπου το κυβερνητικό στρατόπεδο πήγε καλά (ιδίως οι Σοσιαλδημοκράτες, που ενισχύθηκαν οριακά) το AfD παίρνει 12 % -εκεί χάνουν δυνάμεις κυρίως οι Πράσινοι.
Φαίνεται μάλιστα ότι η ενίσχυση του εν λόγω κόμματος προήλθε όχι μόνο απο μετακινήσεις ψηφοφόρων αλλά από νέους ψηφοφόρους, που δεν είχαν ψηφίσει πριν.
Συμπέρασμα : η Μέρκελ έχει δύο δρόμους: είτε να ετοιμάσει την αποχώρηση της (και πριν λίγους μήνες κινδύνεψε, την έσωσε ο Σόιμπλε) είτε να επιμείνει στην πολιτική της, επιδιώκοντας ΑΜΕΣΗ λύση ανάσχεσης. Εκτιμώ ότι θα επιδιώξει πρώτα το δεύτερο και αν δεν της βγει θα πάει στο πρώτο. Τί θα κάνει λοιπόν; θα προωθήσει ΑΜΕΣΑ μια πολιτική λύση με τους Τούρκους πρωτίστως, που θα δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις στο ελληνικό μέτωπο, της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης. Τα νταούλια κι οι ζουρνάδες θα ακουστούν πολύ σύντομα και πολύ δυνατά.
fb
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...