«Ταφόπλακα» για την Ελλάδα αποτελεί η επιβεβαίωση ότι η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες αποφασίζει το οριστικό κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας και ουσιαστικά τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Η Ελλάδα καλείται να συνυπογράψει και η ίδια την παραπάνω απόφαση, αποδεχόμενη ότι σε αντάλλαγμα θα λάβει οικονομική βοήθεια εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση του προβλήματος.
Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει ημερομηνία 5 Μαρτίου και συντάχθηκε πριν τη συνάντηση της Α. Μέρκελ με τον Α. Νταβούτογλου, «ο διάδρομος της μεταναστευτικής ροής στα Δυτικά Βαλκάνια κλείνει οριστικά», «θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για την προστασία των εξωτερικών της συνόρων με ΠΓΔΜ και Αλβανία», «θα επιταχυνθούν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία» και τίθεται ως στόχος η «κατάργηση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Σέγκεν μέχρι το τέλος του 2016».
Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική της έκδοση η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρει ότι στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής αναφέρεται ότι τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε οριστικό κλείσιμο του περάσματος των Βαλκανίων και σε χορήγηση μέγιστης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Ο Βαλκανικός διάδρομος κλείνει, επιβεβαίωσε και ο Αυστριακός ΥΠΕΞ στο χθεσινοβραδινό πολιτικό τοκ σόου «Anne Will» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Ο λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά, αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών με την Τουρκία και ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω, είπε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Στις συμπληγάδες μεταξύ προσφυγικού και αξιολόγησης βρίσκεται σήμερα η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει στην Σύνοδο Κορυφής τα κράτη του Βίζενγκραντ που επιμένουν στο κλείσιμο των συνόρων αλλά και τα παζάρια της Τουρκίας, ενώ ο Ευ. Τσακαλώτος τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Π. Τόμσεν που επιμένουν να ζητούν την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος χωρίς να συνδέεται με το προσφυγικό προκειμένου να γίνουν …εκπτώσεις στην εφαρμογή του.
Τσίπρας: Υπήρξαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν
«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του πως το προσφυγικό είναι ένα «κοινό, ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι το πρόβλημα μιας χώρας» και πως «πρέπει να βρούμε συλλογικές, ευρωπαϊκές λύσεις». «Δυστυχώς» ανέφερε «μεταξύ των δύο Συνόδων Κορυφής υπήρξαν κάποιες συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν απ’ όλους, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται, δεν είναι συμφωνίες», επισημαίνοντας τη «δύσκολη κατάσταση» που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
«Σήμερα προσβλέπω σε ουσιαστικά αποτελέσματα στη συνάντηση με την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσης, να μειωθούν ουσιαστικά οι ροές προς την Ελλάδα και να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών» συνέχισε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη «να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και να έχουμε μια αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης». «Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη. Προσμένω πως αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τις κοινές μας αποφάσεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο
Την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών αναμένεται να ζητήσουν σήμερα οι 28 ηγέτες της ΕΕ από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ ΝΤαβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας που ξεκινά σήμερα στις 13:30 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες. Στις 14:00(ώρα Ελλάδος) ξεκινά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βασικά θέματα την επιστροφή στην κανονικότητα του χώρου Σένγκεν και την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.
Όσον αφορά την Τουρκία, οι 28 θα συμμετάσχουν σε ένα γεύμα εργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Στην καθιερωμένη πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνει ότι ο αριθμός των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά παραμένει υψηλός. Σημειώνει, επίσης, πως η Άγκυρα διαθέτει την «πολιτική βούληση» να μειώσει τις ροές, μέσω μιας «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών, που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».
«Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα» προσθέτει ο Ντόναλτ Τουσκ. Παράλληλα, η ΕΕ ζητάει από την Τουρκία να ενισχύσει τη μάχη εναντίον των διακινητών που μεταφέρουν ανθρώπους στα ανοικτά των ακτών της, με τη βοήθεια πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Εξάλλου, οι “28” θα εξετάσουν τρόπους για να επιστρέψει ο χώρος Σένγκεν σε κανονική λειτουργία και να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της ΕΕ. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Τουσκ το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ρόων» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ’ όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».
Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, την τριετία 2016 -2018. Ένα μεγάλο τμήμα των κονδυλίων αυτών προορίζεται για την Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της. «Όπως είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» επισημαίνει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ. Ο ίδιος καλεί τους “28” ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.
Ρούτε: «Σχετικά αισιόδοξος» για συμφωνία με την Τουρκία
«Νομίζω ότι είναι περισσότερο ζήτημα κοινής προσέγγισης και είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι μπορούν να υπάρξουν τέτοια βήματα σήμερα», δήλωσε ο Ρούτε προσερχόμενος στη Σύνοδο
Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι είναι σχετικά αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Άγκυρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
"Μιλάτε για δεσμεύσεις, αλλά νομίζω ότι είναι περισσότερο ζήτημα κοινής προσέγγισης και είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι μπορούν να υπάρξουν τέτοια βήματα σήμερα", δήλωσε ο Ρούτε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
Oι σκληροί του Βίσενγκραντ και η …ψύχρα στις σχέσεις με τον Ολάντ
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα στην Ε.Ε. που παρά την πρόθεση της Γερμανίδας Καγκελαρίου να σταθεί στο πλευρό της Αθήνας, οι χώρες του Βίσεγκραντ με την συμμετοχή της Αυστρίας θα επιμείνουν στο κλείσιμο των συνόρων από Βορρά και θα ζητήσουν καλύτερη φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης από την Ελλάδα. Παράλληλα στο πλευρό της Ελλάδας θα σταθεί και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ κάνοντας λόγο για αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών την Ε.Ε. για το προσφυγικό όμως τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος όσο και η Άνγκελα Μέρκελ θα επικεντρώσουν στις συνομιλίες με την Τουρκία προκειμένου να εξασφαλίσουν την μείωση των ροών προς την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα είναι εγκλωβισμένοι περίπου 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και μέχρι τα τέλη του Μαρτίου αναμένεται να έχουν ξεπεράσει τους 150.000 σε όλα την χώρα η οποία μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε ένα απέραντο hot – spot μετά το κλείσιμο των συνόρων από το Σκόπια. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλλαγή της στάσης του Φ. Ολάντ απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς κρίνει ότι οι πολιτικές σχέσεις που ανέπτυξαν τον τελευταίο καιρό όχι μόνο δεν βοήθησαν τον Φ. Ολάντ στο εσωτερικό της χώρας του, αντιθέτως συνέβαλλαν στην μείωση των ποσοστών δημοφιλίας του Γάλλου Προέδρου. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος μεταξύ Ολάντ και Τσίπρα είναι ότι δεν έχει γίνει ακόμα η …πολυδιαφημισμένη (από το Μαξίμου) συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών που είχε προγραμματιστεί πριν από την Σύνοδο Κορυφής.
Το παζάρι με την Τουρκία
Η ηγετική ομάδα της Ε.Ε. θα επιδιώξει να επιτύχει την διακοπή των ροών από την Τουρκίας προς την Ελλάδα όμως ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας έχει ξεκινήσει σκληρό παζάρι με την Ευρώπη για την ανάσχεση των ροών. Η Άγκυρα έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την χαλάρωση των κριτηρίων της Ε.Ε. για την βίζα προς Τούρκους Πολίτες, αύξηση της ενίσχυσης από την Ε.Ε.των 3 δισ. ευρώ σε 9 δισ. ευρώ και χαλαρότερους ελέγχους στην απόδοση των κονδυλίων. Παράλληλα ζητά να ανοίξουν όλα τα κεφάλαια τα οποία μπλοκάρει η Κύπρος στον δρόμο για την ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του θα ζητήσει από την Ε.Ε. – με βάση και την απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών να υπάρξει υποχρεωτική ποσόστωση προσφύγων που θα λάβει το κάθε κράτος μέλος, να ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου. Παράλληλα να ξεκινήσει μαζικές επιστροφές των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία και να μετατραπεί η Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή με έδρα την Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους σκληρούς του Βίζνγκραντ για τους οποίους θα ζητήσει να καταδικαστεί η στάση τους και να επιβληθούν κυρώσεις αν και το βάρος της Συνόδου Κορυφής θα πέσει στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία.
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες σήμερα έχει ως εξής:
· 9:15 Διμερής Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη
· 10.00 Διμερής Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε.
· 10.30 Διμερής Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου
· 11:00 Διμερής Συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ
· 12:30-14:30 Γεύμα Εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών ΕΕ και Τουρκίας
· 15:00-17:00 Συνάντηση κρατών μελών ΕΕ.
Το μέτωπο του Μνημονίου
Από την άλλη πλευρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αντιμετωπίσει στο διπλανό κτίριο στην συνεδρίαση του Eurogroup, το μέτωπο του Β. Σόιμπλε και του Π. Τόμσεν για την εφαρμογή του μνημονίου χωρίς εκπτώσεις λόγω προσφυγικού. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μαζί με το ΔΝΤ ζητούν άμεσα για να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση, μέτρα 1,1% του ΑΕΠ για το 2016, κατάργηση εφάπαξ μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, πώληση κόκκινων δανείων αλλά και ολοκλήρωση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
theTOC


δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...