Εικόνες, που σαν αυτές δεν έχει ξαναζήσει η Ελλάδα στην νεότερη ιστορία της, βιώνουν οι Έλληνες και πάνω από 25.000 πρόσφυγες που έχουν δημιουργήσει ένα ανθρώπινο καραβάνι περίπου στα 600 χιλιόμετρα που χωρίζουν το λιμάνι του Πειραιά από την Ειδομένη.
Χθες, σε μια κίνηση χωρίς ουσία και με σκοπό να ανασχεθεί η ροή των προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα, η κυβέρνηση έδωσε διαταγή στα πλοία που εκτελούν δρομολόγια από τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να επιβιβάζουν στα καράβια μόνο τους μισούς από τους επιβάτες που μπορούν να μεταφέρουν. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να πλημμυρίσουν για μια ακόμη φορά τα ελληνικά νησιά από πρόσφυγες, μιας και οι ροές από την Τουρκία δεν έχουν σταματήσει στιγμή τα τελευταία 24ωρα.
Το νέο σχέδιο της πανικόβλητης κυβέρνησης προβλέπει ουσιαστικά τη μετάθεση του προβλήματος στα νησιά προκειμένου να σταματήσουν οι εικόνες με απελπισμένους μετανάστες να περπατούν κατά μήκος των εθνικών οδών ή να κοιμούνται στο δρόμο.
Τις σχετικές πληροφορίες που διέρρευσαν από χθες επιβεβαίωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Ο κ. Δρίτσας έκανε λόγο για «σχέδιο επιβράδυνσης των μεταναστών» μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε, πάντως, αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι τα πλοία θα αναχωρούν από όλα τα νησιά με το 50% του αριθμού των προσφύγων που θα μπορούσαν να μεταφέρουν εξηγώντας ότι αυτό θα γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με τον ίδιο το σχέδιο θα εφαρμοστεί για το τριήμερο Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο «ώστε να δοθεί χρόνος για να διαμορφωθούν νέοι χώροι στο εσωτερικό της χώρας». Κατά τον ίδιο από την κατάσταση αυτή «δεν θα επιβαρυνθούν τα νησιά». Όπως αποκάλυψε ο κ. Δρίτσας η κυβέρνηση ζήτησε από τις ναυτιλιακές εταιρείες και τα τουριστικά πρακτορεία να μην εξαντλούν τα διαθέσιμα εισιτήρια ενώ στα σχέδια της είναι για τις επόμενες τρεις ημέρες να μετατρέψει σε «ξενοδοχεία» για μετανάστες τα τρία πλοία που έχουν ναυλωθεί ώστε να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στον Πειραιά.
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έχει ήδη προκαλέσει ένταση σε πολλά νησιά -κυρίως σε όσα έχουν hotspots-, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στα λιμάνια, αδυνατώντας να κατανοήσουν για ποιο λόγο τα πλοία δεν «φορτώνουν» ακόμα περισσότερους εξ αυτών, και γεμίζουν μόνο κατά το ήμισυ.
protothema
Έτσι, το πρόβλημα μεταφέρεται και πάλι στα νησιά, όπως π.χ. η Κως και η Λέσβος, που «βουλιάζουν» από πρόσφυγες, μολονότι οι ίδιοι οι αλλοδαποί είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα παραμένουν στα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης για περισσότερες από 48 ώρες.
Με δεδομένο ότι, για παράδειγμα, από τα Δωδεκάνησα τα τακτικά δρομολόγια είναι δύο φορές την εβδομάδα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κίνδυνος είναι να προκληθεί ένα χάος άνευ προηγουμένου.
Ακτοπλοϊκές πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το προσωρινό σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης της ροής μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, τόνισαν ότι τα δρομολόγια των ναυλωμένων πλοίων μπορούν να μειωθούν αλλά δεν είναι εύκολο να μην κοπούν σε εισιτήρια σε μετανάστες και πρόσφυγες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από τα νησιά με προορισμό τον Πειραιά.
Με τα πόδια στην Ειδομένη
Μανάδες με παιδιά στην αγκαλιά σέρνουν με δυσκολία τα βήματα τους σε εθνικές οδούς και αγροτικά δρομάκια με την ελπίδα να φτάσουν κάποτε στα σύνορα με τα Σκόπια. Άλλοι, νεότεροι, τα βάζουν με τους άνδρες της αστυνομίας που δεν τους αφήνουν να φτάσουν, στα κλειστά σύνορα της Ειδομένης. Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν με τα πόδια στα σύνορα, ενώ μόλις 150 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ που παραμένει κλειστή από το πρωί. Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη βρίσκονται πάνω από 3000 άτομα και άλλα 1.300 έχουν κατασκηνώσει στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...