Σάββατο 25.03.2023,  

Βάλτε τέλος στην ασυδοσία των ελίτ της Δύσης

Δημοσιεύτηκε στις 25/02/2016 στην κατηγορία Ευρώπη  |  1 σχόλιο

Του Μάρτιν Γουλφ

 

Προσφυγικό, ανισότητα και χρηματιστηριακός πλούτος φέρνουν τις κοινωνίες στα όρια. Οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις οδηγούν τους πολίτες στον λαϊκισμό. Γιατί απειλείται η δημοκρατία και ποια είναι τα στοιχήματα για ΕΕ-ΗΠΑ. Γράφει ο βασικός σχολιαστής των FT. Στην εναρκτήρια αναμέτρηση για την κούρσα του 2016 για τον Λευκό Οίκο, ο Τεντ Κρουζ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος που έχει χαρακτηριστεί «τσαρλατάνος», ξεπέρασε τον Ντόναλντ Τραμπ, έναν «νάρκισσο».

 

Εν τω μεταξύ, ο Μπέρνι Σάντερς, ένας αυτοποκαλούμενος σοσιαλιστής Δημοκρατικός, ήρθε σχεδόν ισόπαλος με την αγαπημένη του κατεστημένου, Χίλαρι Κλίντον.

 

Η αντίδραση κατά των ελίτ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν (και πώς) οι δυτικές ελίτ μπορεί να έρθουν πιο κοντά στον λαό.

 

Δεν είμαστε Κινέζοι. Ενδεχομένως ακόμα και οι Κινέζοι δεν θα είναι για πάντα ικανοποιημένοι με την παραχώρηση της ευθύνης για τις δημόσιες υποθέσεις σε μια αυτόκλητη ελίτ.

 

Στη Δύση ωστόσο, η ιδέα του «συμμετέχοντος πολίτη» (citizenship) -ότι η δημόσια ζωή ανήκει σε όλους τους πολίτες- δεν έχει απλά τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Είναι το αντικείμενο ενός αγώνα των τελευταίων αιώνων, με επιτυχημένη τελικά έκβαση. Ενα βασικό συστατικό του αγαθού βίου είναι ότι οι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν μόνο μια σειρά προσωπικών ελευθεριών, αλλά έχουν και φωνή για τα κοινά.

 

Το αποτέλεσμα της ατομικής οικονομικής ελευθερίας μπορεί να είναι η μεγάλη ανισότητα, που ακυρώνει οποιαδήποτε ρεαλιστική αντίληψη για τη δημοκρατία. Η διακυβέρνηση των πολύπλοκων σύγχρονων κοινωνιών απαιτεί τεχνικές γνώσεις -και είμαστε ήδη αντιμέτωποι με τον κίνδυνο, το χάσμα ανάμεσα στις οικονομικές και τεχνοκρατικές ελίτ και τη μεγάλη μάζα των ανθρώπων να γίνει πολύ μεγάλο για να γεφυρωθεί.

 

Αν τα πράγματα γίνουν οριακά, μπορεί να καταρρεύσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης. Τότε είναι που οι ψηφοφόροι θα στραφούν σε πρόσωπα εκτός συστήματος για να καθαρίσουν την κατάσταση. Βλέπουμε μια στροφή σε τέτοια πρόσωπα όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

 

Μια βολική άποψη είναι πως οι δυσαρεστημένοι θα εκφράσουν την οργή τους, αλλά το κέντρο θα κρατήσει. Αυτό είναι αρκετά πιθανό. Αλλά είναι μια ριψοκίνδυνη στρατηγική. Αν η απογοήτευση γίνει μεγαλύτερη, το κέντρο μπορεί να μην κρατήσει. Αλλά ακόμα και αν κρατήσει, μια δημοκρατική κοινωνία στην οποία μια μεγάλη μειοψηφία είναι δυσαρεστημένη, την ώρα που η πλειοψηφία είναι γεμάτη δυσπιστία, δεν μπορεί να είναι μια χαρούμενη κοινωνία.

 

Ένα τέτοιο χάσμα έχει αρχίσει να δημιουργείται ανάμεσα στη στάση των ελίτ απέναντι στους εγκαθιδρυμένους θεσμούς και στη στάση της ευρύτερης μάζας των πολιτών.

 

Ποιες είναι οι ρίζες για αυτό το χάσμα; Μία είναι οι πολιτιστικές αλλαγές. Μια άλλη είναι απέχθεια για αλλαγές στην εθνική σύνθεση των κρατών. Υπάρχει επίσης μια αγωνία για την άνοδο της ανισότητας και την οικονομική ανασφάλεια. Αλλά ενδεχομένως η πιο βασική αιτία είναι μια όλο και αυξανόμενη αίσθηση ότι οι ελίτ είναι διεφθαρμένες, εφησυχασμένες και ανίκανες. Οι δημαγωγοί εκμεταλλεύονται αυτά τα αισθήματα οργής και ανησυχίας. Αυτή είναι η δουλειά τους.

 

Όπως επισημαίνει μια πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η ανισότητα έχει αυξηθεί σημαντικά στα περισσότερα μέλη του τις τελευταίες δεκαετίες. Το 1% έχει απολαύσει εξαιρετικά μεγάλες αυξήσεις στο μερίδιο του συνολικού προ φόρων εισοδήματος. Η διαφορά αυτή ανάμεσα στην επιτυχία των οικονομικών ελίτ και στην αποτυχία των υπολοίπων είναι ιδιαίτερα έντονη στις ΗΠΑ. Όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ: «Ανάμεσα στο 1975 και στο 2012 περίπου το 47% της συνολικής ανάπτυξης στα προ φόρων εισοδήματα πήγαν στο πλουσιότερο 1%».

 

Καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν σε μια λατινοαμερικάνικου τύπου κατανομή εισοδήματος, η πολιτική τους ζωή έχει μολυνθεί από λατινοαμερικάνικου τύπου λαϊκιστές, τόσο από τα αριστερά, όσο και από τα δεξιά.

 

Πώς θα έπρεπε να αντιδράσουν αυτοί στο κέντρο; Οι επιτυχημένοι πολιτικοί κατανοούν ότι οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι οι ανησυχίες τους θα ληφθούν υπόψη, ότι τα παιδιά τους έχουν την προοπτική μιας καλύτερης ζωής και ότι θα συνεχίσουν να έχουν έναν βαθμό οικονομικής ασφάλειας. Πάνω από όλα, πρέπει να εμπιστευτούν για μια ακόμη φορά την ικανότητα και την εντιμότητα των οικονομικών και πολιτικών ελίτ.

 

Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να γίνουν. Πρώτον, από όλες τις πτυχές της παγκοσμιοποίησης, η μαζική μετανάστευση έχει τις πιο ανατρεπτικές συνέπειες. Οι διασυνοριακές μετακινήσεις πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο. Η παρουσία 11 εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς έγγραφα στις ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να είχε επιτραπεί. Στην περίπτωση της Ευρώπης, η ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα, αν θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβιώσει. Οι πρόσφυγες πρέπει να γίνουν η προτεραιότητα. Αυτό προϋποθέτει η Ευρώπη να καταφέρει να προωθήσει την τάξη και πέρα από τα σύνορα του μπλοκ.

 

Δεύτερον, η ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει σε μια ριζική επανεξέταση της οικονομικής πολιτικής της λιτότητας. Είναι τρομερό ότι η πραγματική συνολική ζήτηση είναι χαμηλότερη από ό,τι στις αρχές του 2008.

 

Τρίτον, πρέπει να μπουν περιορισμοί στον χρηματοοικονομικό τομέα. Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η ασυγκράτητη εξάπλωση της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας δεν έχει φέρει μετρήσιμες βελτιώσεις στην οικονομική απόδοση. Αλλά έχει επιτρέψει μια τεράστια μεταφορά πλούτου.

 

Επιπλέον, ο καπιταλισμός πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στον ανταγωνισμό. Είμαστε σε μια νέα Χρυσή Εποχή (Gilded Age), όπου οι επιχειρήσεις ασκούν μεγάλη πολιτική επιρροή. Μια απάντηση σε αυτό είναι να προωθηθεί με κάθε τρόπο ο ανταγωνισμός. Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί αποφασιστικές δράσεις.

 

Στη συνέχεια, η φορολόγηση πρέπει να γίνει πιο δίκαιη. Οι κάτοχοι κεφαλαίου, οι πιο επιτυχημένοι διαχειριστές κεφαλαίου και κάποιες κυρίαρχες εταιρείες απολαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλή φορολόγηση των κερδών τους. Δεν αρκεί για τους επιχειρηματικούς ηγέτες να συνεχίσουν να επιμένουν ότι δεν παραβιάζουν τους νόμους. Αυτός δεν είναι ένας ικανοποιητικός ορισμός για την ηθική συμπεριφορά. Η αντίληψη αυτή είναι εξαιρετικά υποκριτική, όταν η διαμόρφωση των νόμων αυτών καθορίζεται από οικονομικά συμφέροντα.

 

Επιπρόσθετα, πρέπει να αμφισβητηθεί το δόγμα της υπεροχής των μετόχων. Οι μέτοχοι απολαμβάνουν το μεγάλο πλεονέκτημα της περιορισμένης ευθύνης. Με τα ρίσκα περιορισμένα, τα δικαιώματα ελέγχου θα έπρεπε να περιοριστούν και αυτά προς όφελος όσων είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στα ρίσκα που αντιμετωπίζει η εταιρεία, όπως οι εργαζόμενοι με πολλά χρόνια εργασίας.

 

Και τέλος, πρέπει να υπάρξουν όρια στον ρόλο του χρήματος στην πολιτική.

 

Οι δυτικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις. Μεγάλη μερίδα των πολιτών αισθάνεται περιφρονημένη και στερημένη.

 

Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να συνεχίσει να παραβλέπεται.-

Γράψτε την άποψή σας

δ.ν. (26/02/2016 05:02)

εξαιρετικό άρθρο !

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Πόσο θα κοστίζει το ηλεκτρικό ρεύμα τον Απρίλιο

Γιατί η διοίκηση Βούρου δεν φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, σοβαρά θέματα της πόλης που εκκρεμούν;

Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την 25η Μαρτίου

Δείτε ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον Στ. Θεοδωράκη (video)

Γιάννης Οικονόμου: Πρώτη στην Ευρώπη στην καινοτομία η Ελλάδα

Πόπη Τσαπανίδου: Πρωτόγνωρη επικοινωνιακή αναισθησία Μητσοτάκη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Άλλοι δήμοι (όχι εμείς επί Βούρου...) προσέχουν πραγματικά τις σχολικές τους υποδομές

Δεν κάνει πίσω ο Μακρόν...

Η αλήθεια για το νερό μέσα από 10 ερωτήσεις κι απαντήσεις

Μεγαλώνει η παρουσία της Microsoft στην Ελλάδα

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου

Μια ωραία πεταλούδα...

Αυτά είναι τα τιμολόγια ρεύματος Απριλίου- Συγκρίνετε κι επιλέξτε το φθηνότερο

Το σχόλιο του «Θηραμένη» για τον Πούτιν

Δημοφιλέστερα άρθρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Ιδού η πόλη του Γιάννη Βούρου...

Πώς ο Γκόρτσος της τοπικής πολιτικής συσπειρώνει τους πάντες απέναντί του

Βούρος εκτός τόπου και χρόνου... (όπως πάντα)- video

Μια ωραία πεταλούδα...

Κούλουμα παντού στην Αττική- Στο Βουριστάν τίποτα- Στο Άλσος ερημιά- Παντού γλέντι, εδώ μιζέρια

Οι άξιοι Δήμαρχοι δημιουργούν στις πόλεις τους, οι άχρηστοι όχι...

Τομπούλογλου- Ανεμογιάννης αποχαιρέτισαν τον μεγάλο Μίμη- Ούτε λέξη από την παράλυτη διοίκηση Βούρου

Σημασία έχει ποιοι ήλθαν, ή ποιος έφυγε;

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου

Μίμης Παπαϊωάννου

Συμπαράταξη: Διοργανώνει αιμοδοσία για τους τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Γεραπετρίτης: Έτσι θα ξαναλειτουργήσουν τα τρένα στην Ελλάδα

Σκεπασμένη με τη σημαία της ΑΕΚ η σορός του Μίμη Παπαϊωάννου στην Αγία Τριάδα

Σαββατιάτικη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Μυστήριες εκλογές
Παρά τα όσα λένε περί "ανεξάρτητων" παρατάξεων και άλλα τέτοια ωραία, μέχρι στιγμής έχουμε... Τομπούλογλου - Γατσούλη - Γεωργαμλή - Βούρο πο...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: τηλεμαχος
Σημαντική παρουσια στην πόλη ,εδω και αρκετά χρονια εδωσε δείγματα γραφής και ο κόσμος δείχνει την αγαπη στο πρόσωπό του και τον εμπιστ...

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Ανώνυμος
Δεν είναι η υποψηφιότητα που με τραβάει για ψήφο. Για πολλούς λόγους. Οφείλω όμως να πω δύο θετικά που βλέπω: Πολύ νέο αίμα και όχι ανακυκλω...

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Олена Петрівна Блаватська
Γιώργο Καλογεράκη Μονοσταυρία και Δαγκωτό...

Μια ωραία πεταλούδα...
Xρήστης: Να τα λέμε κι αυτά
Κομψότατος πάντως ο Γιάννης. Μοντέλο! Με το μαντηλάκι στο πέτο! Φτου... Φτου να μην τον βασκάνω! Τι δουλειά έχει ένας bon viveur εδώ στο ...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Παμπάλαιος
@ Ανωνυμος (23/03/2023 16:54) Ο Λάκης ήταν παλαιάς κοπής οπαδός, από αυτούς που όλα τελειώνανε στο πείραγμα. Ούτε τοξικότητες, ούτε αφιόνι....

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Ζούμε Ανάπτυξη
@Anonymous (23/03/2023 13:39) Και παγωτά. Όχι μόνο σουβλάκια. Ανοίγει ο καιρός. Φήμες λένε ότι ιστορική επιχείρηση εστίασης (ζαχαροπλαστεί...

Όταν δεν ξέρεις την πόλη σου και δεν έχεις τίποτα να πεις γι αυτήν, τότε θυμάσαι τα παλιά...
Xρήστης: Ανώνυμος
Μόνο μικρούτσικοι και βούρκοι βγάζουν τα ερωτικοπροσωπικά τους στα μανταλάκια....

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Αλλά... Αυτοί είστε...
@ Ντινοτασογιωργάκηδημότη Εγώ από εδώ και πέρα θα σε λέω Βασιλάκη απ' το Καματερό. Εκείνον μου θυμίζεις. https://www.youtube.com/watch?v=4...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Τι φάση ;
Αληθεύει ότι έρχεται συμπαράταξη Γεωργαμλή - Ανεμογιάννη με τις ευλογίες του Σύριζα; ...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Ανώνυμος
Δήμαρχος δεν ξέρω αν θα καταφέρει να γίνει αλλά σίγουρα αποδυναμώνει κι άλλο τον ήδη αποδυναμωμένο Βούρο αφού απευθύνεται στο ίδιο target gr...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ανωνυμος
Μητσαρα αυτό που μου αρέσει σε σένα είναι ότι είσαι πολλοί οπαδοί σε συσκευασία του ενός! Υ.Γ. Λάκης ήταν το όνομα ενός από τους μεγαλύτερου...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@14.53 Δικό μου είναι αυτό το φταίξιμο- εγώ το σκάναρα πρόχειρα, ή μάλλον "στο πόδι" για να το ανεβάσω πιο γρήγορα...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ντίνος
@ George (23/03/2023 00:04) ΑΕΚΑΡΑ μου, θερμή παράκληση να τον αποκαλείς Λάκη κ εσύ τον ανόητο που γράφει ακατάπαυστα τις ασυναρτησίες του! ...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ντίνος
@ Ανωνυμος (22/03/2023 21:42) Γεια σου Λάκη αριθμέ! Λάκη σε βάφτισα να ξέρεις! Λάκη Ζήσε τον εφιάλτη σου στην κιτρινόμαυρη ΝΦ Lakis live y...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©