Σάββατο 24.02.2024,  

Brexit τέλος - Η Βρετανία πήρε πολλά κι έμεινε

Δημοσιεύτηκε στις 21/02/2016 στην κατηγορία Ευρώπη  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες, έπειτα από μια μαραθώνια Σύνοδο με πρωτοφανές αριθμό παρασκηνιακών επαφών.

Όπως φαίνεται το κείμενο συμπερασμάτων που συνέταξαν Γιούνκερ και Τούσκ πριν από το δείπνο εργασίας, περιλαμβάνοντας όλες τις «ευαισθησίες» των εμπλεκόμενων πλευρών οδήγησε σε μια συμφωνία νωρίτερα από όλα τα προγνωστικά που ανέφεραν συμφωνία μεν, αλλά τα χαράματα έπειτα από νέους γύρους διαβουλεύσεων. 

Το τελικό κείμενο αποτελεί έναν συμβιβασμό μεταξύ των αρχικών προτάσεων Κάμερον και των αντιπροτάσεων Τούσκ που έπειτα από εξαντλητικές διμερείς επαφές κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις  στα τέσσερα σημεία. Θέση της Ελλάδας ήταν να διατηρηθεί η Ευρωπαϊκή ενότητα και οι λύσεις να είναι συμβατές. 

Κάμερον: Η Μεγάλη Βρετανία θα μείνει στην ΕΕ αλλά δεν θα γίνει ποτέ μέρος ενός υπερκράτους

Απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό κοινό και με το μάτι στραμένο στο επικείμενο δημοψήφισμα στην χώρα, ο Ντέιβιντ Κάμερον βγήκε από την Σύνοδο Κορυφής ... ότι έχει επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει ο ίδιος και η χώρα του για να αποφευχθεί το Grexit. 

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου έκανε σαφές ότι αυτή η συμφωνία ήταν επωφελής για την Μεγάλη Βρετανία. Και συνέχισε: «Η Μεγάλη Βρετανία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να γίνει μέλος ενός σκληρού υπεκράτους της Ε.Ε. Θα υπάρξουν όμως αυστηροί πειρορισμοί για τους πρόσφυγες. Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό για μένα να συστήσω να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην Ευρώπη έτσι ώστε να απολαύσει το καλύτερο των δύο κόσμων. Να εξακολουθήσουμε την πορεία μας στην μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και να απολαύσουμε τα καλά που προσφέρει. 

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι: «Θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες του βρετανικού λαού. Για πρώτη φορά η Ε.Ε. δήλωσε σαφέστατα ότι έχει περισσότερα από ένα νομίσματα που χαίρουν της ίδιας προστασίας. Μένοντας στην Ε.Ε. θα μπορούμε να προσφέρουμε την ασφάλεια στους πολίτες και την οικονομία μας. Θα φροντίσουμε η Ευρωζώνη  να μην λειτουργεί ως εμπόδιο και βρετανοί επιχερηματίες να μην αντιμετωπίσουν καμία διάκριση εντός ή εκτός Ευρωζώνης».

Στόχος όπως είπε ο κ. Κάμερον είναι: «Να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική και να εξασφαλίσουμε την βρετανική οικογένεια. Για πρώτη φορά η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι ανταγωνιστικότητα είναι ένα σημαντικότατο μέλημα της Ε.Ε. Όσον αφορά τις οικονομικές πηγές ανοίγει οδρόμος για της βρετανικές εταιρίες. Θα βελτιώσουμε τις εμπορικές συμφωνίες με τις αναπτυσσόμενες αγορές του πλαντήτη όπως την Κίνα και ΗΠΑ και θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας»

Και απευθυνόμενος κυρίως προς τους βρετανούς πολίτες σημείωσε: «Επιτέλους η Ε.Ε. κατάλαβε ότι το ένα νούμερο δεν ταιριάζει σε όλους. Μένουν πολλά να κάνουμε. Δεν τελειώσαμε. Η συμφωνία ποτελεί ένα ορόσημο. Αποτελεί το τέλος της αρχής όχι την αρχή του τέλους. Εφόσον η Ευρώπη θελήσει να είναι ανοιχτή η Αγγλία θα μείνει στο πλευρό της. Αύριο θα κάνω μια ομιλία στο Κοινοβούλιο ενόψει και του δημοψηφίσματος. Φυσικά η απόφαση που θα λάβουν οι πολίτες θα είναι δεσμευτική. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή και οι Βρετανοί θα πρέπει να πάρουν την δική τους απόφαση».

«Εγώ πάντοτε ήμουν αντίθετος στο να συμμετάσχει η χώρα στο ευρώ. Ήμουν σαφής ότι έπρεπε να είναι μέσα στην Ευρωζώνη. Δεν μου αρέσει και δεν αγαπώ της Βρυξέλλες, αγαπώ την Βρετανία. Δουλειά μου είναι να προστατεύω τα εθνικά μας συμφέροντα. Πιστεύω ακόμα ότι ορισμένες πτυχές της ΕΕ είναι αρκετά απογοητευτικές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φύγουμε ελαφρά τη καρδία από έναν οργανισμό που έχει προσφέρει τόσα πολλά. Πιστεύω ότι η βασική απάντηση είναι μία μεταρρύθμιση της ΕΕ και η Βρετανία θα είναι πολύ ισχυρότερη μέσα στην ΕΕ παρά έξω από αυτήν».

Μέρκελ: Δώσαμε στη Μεγάλη Βρετανία ένα πακέτο για να μείνει στην ΕΕ

Στις δηλώσεις της μετά την Σύνοδο Κορυφής εστίασε κυρίως στο θέμα της Μεγάλης Βρετανίας, επισημαίνοντας ότι επήλθε μία συμφωνία για να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. παρά τις αρκετές διαφωνίες που έπρεπε να γεφυρωθούν. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι «είναι αλήθεια, η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική, παρά το ότι κάναμε σημαντικές παραχωρήσεις για να το επιτύχουμε. Όσον αφορά την κρίση η οποία ξέσπασε, εκείνο που ήταν πιο βασικό ήταν να πετύχουμε την συμφωνία και των 28 κρατών. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα αυτών που δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε μια πολιτική ένωση, συμφωνούμε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες είτε είναι είτε δεν είναι στην Ευρωζώνη». 

Στην συνέχεια η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι: «Δείξαμε ότι έχουμε αρκετή ευελιξία, παρά το γεγονός ότι οι απόψεις μας δεν συμπίπτουν με την Μεγάλη Βρετανία για την εξέλιξη της Ε.Ε. Έχουμε πάντως την απαραίτητη ευελιξία να διαπιστώσουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, να το δηλώσουμε και να το αποδεχθούμε. Όσο αφορά την γραφειοκρατεία πρόκειται για μία τεράστια συζήτηση, η βρετανική πρωτοβουλία για μείωσή της μας βρίσκει σύμφωνους και σύντομα θα δείξουμε και στην Μεγάλη Βρετανία ότι μποορούμε να δράσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Έπρεπε πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πακέτο με το οποίο ο Κάμερον θα μπορούσε να πείσει τους Άγγλους ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι συμφέρον για όλα τα κράτη μέλη σε μία στιγμή τόσο ταραγμένη και με τόσους πολλούς κινδύνους». 

Στη συνέχεια η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι στη Σύνοδο συζητήθηκαν και άλλα θέματα: «Ασχοληθήκαμε και με άλλα ζητήματα, και αποσαφηνίσαμε ότι πολύ σημαντικό θέμα είναι τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Θα πρέπει να διευκολύνουμε την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία και θα πρέπει εκτός από την άδεια να μπουν οι πρόσφυγες στην ΕΕ να φροντίσουμε να είναι και ασφαλείς».

«Συζητήσαμε και για την Λιβύη και το τι πρέπει να γίνει σ' αυτό το κράτος, γιατί και εκεί υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν. Τέλος τηλεφωνηθήκαμε με τον Τούρκο πρωθυπουργό για να οργανώσουμε μία νέα Σύνοδο Κορυφής με την συμμετοχή και της Τουρκίας για να συζητήσουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα για το προσφυγικό»

Toυσκ: Θυσιάσαμε συμφέροντα για το κοινό καλό - Γιούνκερ: Επωφελής και για τα δύο μέρη η συμφωνία

«Πρόκειται για έναν συμβιβασμό, και σε έναν συμβιβασμό κανένας δεν είναι ικανοποιημένος 100%» επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής

Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια εκφράστηκαν τα δύο ηγετικά στελέχη της Ε.Ε. μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής για την τελική κατάληξη των συνομιλιών και την επίτευξη της συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι: «Ασχοληθήκαμε και με τις πιο μικρές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Είναι θετικό ότι οι Ευρωπαίοι δεν αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλοι συμφωνήσαμε ότι ήταν καλύτερο να θυσιάσουμε ένα μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό».

Και επισήμανε: «Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Τρομοκρατικά χτυπήματα και ολοένα και οξύνεται η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Για να γλυτώσει από την πείνα και την καταστροφή η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη, όπως είπε και ο Τσώρτσιλ».

Ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι:  «Το ιδιαίτερο καθεστώς για το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Σε έναν συμβιβασμό κανένας δεν είναι ικανοποιημένος 100%. Σήμερα καταλήξαμε σε μία συμφωνία για να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε».

Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκίνησε τις δηλώσεις του σε προσωπικό τόνο λέγοντας ότι έχει φτάσει στο τέλος μιας μακράς διαδρομής ετών. 

Στην συνέχεια επισήμανε ότι: «Η απόφαση που λάβαμε σήμερα είναι τίμια και για την Βρετανία και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Χωρίς το ευρώ δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ένωση αλλά στην Ευρώπη υπάρχουν και άλλα νομίσματα. Αν δεν είχαμε καταλήξει σε συμφωνία θα είχαν πιστέψει όλοι οι Ευρωπαίοι ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση»

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Κάμερον κέρδισε ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από πτυχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθώς και αυτονομία της Μεγάλης Βρετανίας σε θέματα  χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων μεταξύ μελών της ΕΕ και μελών της Ευρωζώνης. Η χώρα του διατηρεί και το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή  επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε., καθώς και να καθορίζει η ίδια τις οικονομικές της σχέσεις με τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Όπως συνηθίζεται, πλέον οι ανακοινώσεις έγιναν μέσω... twitter

Τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Πετύχαμε μία συμφωνία. Μήνες σκληρής δουλειάς και συνεργασίας απέδωσαν. Είμαι χαρούμενος. Δίκαιη για την Αγγλία και για τους 27.

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας ανακοίνωσε πρώτη μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Τwitter η πρόεδρος της Λιθουανίας, γράφοντας χαρακτηριστικά: «το δράμα τελείωσε». 

Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε με μήνυμα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας. Όπως έγραψε «έχουμε συμφωνία, και είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός ο οποίος πιστεύω θα βοηθήσει να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε.».

Και μπορεί ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ να έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες της Γκριμπαουσκάιτε και του Τσέχου πρωθυπουργού περί επίτευξης συμφωνίας., ωστόσο, ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον διέψευσε με το tweet του.

Δήλωση Αναστασιάδη

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σήμερα σε συμφωνία αναφορικά με τα αιτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι προς όφελος τόσο της ΕΕ στο σύνολό της  όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Σήμερα υπερίσχυσε το αίσθημα της ενότητας και της αλληλεγγύης. Η Κύπρος, καθ’όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, στήριξε τις προσπάθειες του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Donald Tusk, με στόχο την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Το παρασκήνιο

Πάντως, η δεύτερη ημέρα διαβουλεύσεων της Συνόδου Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Σύνοδος Κορυφής πήγε από παράταση σε παράταση, καθώς, λόγω της ανάγκης περαιτέρω διαβουλεύσεων γύρω από το ζήτημα της συμφωνίας για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, το «βρετανικό» πρωινό μετατράπηκε σε γεύμα και στη συνέχεια έγινε δείπνο το οποίο και ξεκίνησε λίγο μετά τις 22.30 (ώρα Ελλάδας).

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι αιτία της καθυστέρησης ήταν οι διχογνωμίες των ηγετών πάνω στο θέμα της Μεγάλης Βρετανίας. 

Μάλιστα, νωρίτερα την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε μήνυμά του σε δημοσιογράφους, υπογράμμιζε πως η Σύνοδος θα παραταθεί με τη μετατροπή του γεύματος των αρχηγών σε δείπνο και κάλεσε τις εθνικές αποστολές να παρατείνουν την παραμονή τους στις Βρυξέλλες.

Δίνοντας δραματικές διαστάσεις στις εξελίξεις στη βελγική πρωτεύουσα, ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός έγραφε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν.

«Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αν και όταν υπάρξει συμφωνία», σημείωνε.

Ο Independent μετέδιδε πως οι ώρες ήταν δραματικές και εξόχως κρίσιμες, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες χλεύαζαν τις «διακοσμητικές» μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το προσχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία και οι οποίες προγραμματίζεται να τεθούν σε δημοψήφισμα από τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η στάση της Ελλάδας, η οποία απείλησε με βέτο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ρητή δέσμευση όλων των ηγετών της ΕΕ ότι τα σύνορα της χώρας δεν θα κλείσουν, τουλάχιστον μέχρι τις 6 Μαρτίου.

Μάλιστα, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποχώρησαν  νωρίτερα -και επέστρεψαν για το κρίσιμο δείπνο- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προφανώς για να... κοιμηθούν λίγο, πριν από τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, πηγές κοντά στη βρετανική πλευρά ανέφεραν ότι έγινε ένας μαραθώνιος συναντήσεων του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον, που έχει συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και την Πολωνή πρωθυπουργό.

protothema

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Εκδήλωση για τον «πατέρα» της ΑΕΚ Κωνσταντίνο Σπανούδη, με βάση μια μελέτη του Κυριάκου Χήνα

Δείτε το video με βάση το οποίο δημιουργήθηκε το εορταστικό σήμα των 100 χρόνων

Η δικηγόρος Δήμητρα Πρεβέντη είναι η πρώτη Συμπαραστάτρια του Δημότη στο Δήμο μας

Δείτε το σήμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της πόλης και της ΑΕΚ

Πόσο πιο χαμηλά θα πέσει η παράταξη Βούρου;

Η ομιλία του Γιάννη Τομπούλογλου στη συνέντευξη του τελικού του Conference League στην OPAP Arena

Συμβαίνει τώρα! Συνελήφθη επ' αυτοφώρω Αλβανός να κλέβει aircondition του Δήμου

Η πόλη σιγά - σιγά αλλάζει προς το καλύτερο (video)

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ο Βούρος δεν ψήφισε προϋπολογισμό του Δήμου

Κεραυνοί Τομπούλογλου κατά Βούρου: «Η ανευθυνότητά του υπονομεύει τις προσπάθειές μας»

Δείτε LIVE την απάντηση Μητσοτάκη στη Βουλή για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Τα δημοτικά τέλη, ένα από τα πιο in στέκια της πόλης και ο... ήλιος της πόλης που χάσαμε! (video)

Αφιερωμένο εξαιρετικά...

Η λαϊκή ετυμηγορία δεν αλλάζει με δικαστικές αποφάσεις: ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ η ένσταση Βούρου

Κανείς δεν έχει καταλάβει ποια είναι η θέση της πλευράς Βούρου για τα δημοτικά τέλη του γηπέδου!

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τα δημοτικά τέλη, ένα από τα πιο in στέκια της πόλης και ο... ήλιος της πόλης που χάσαμε! (video)

Συμβαίνει τώρα! Συνελήφθη επ' αυτοφώρω Αλβανός να κλέβει aircondition του Δήμου

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ο Βούρος δεν ψήφισε προϋπολογισμό του Δήμου

Η λαϊκή ετυμηγορία δεν αλλάζει με δικαστικές αποφάσεις: ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ η ένσταση Βούρου

Η πόλη σιγά - σιγά αλλάζει προς το καλύτερο (video)

Η ομιλία του Γιάννη Τομπούλογλου στη συνέντευξη του τελικού του Conference League στην OPAP Arena

Αφιερωμένο εξαιρετικά...

Κεραυνοί Τομπούλογλου κατά Βούρου: «Η ανευθυνότητά του υπονομεύει τις προσπάθειές μας»

Δείτε το σήμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της πόλης και της ΑΕΚ

Πόσο πιο χαμηλά θα πέσει η παράταξη Βούρου;

Δείτε LIVE την απάντηση Μητσοτάκη στη Βουλή για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Η δικηγόρος Δήμητρα Πρεβέντη είναι η πρώτη Συμπαραστάτρια του Δημότη στο Δήμο μας

Δείτε το video με βάση το οποίο δημιουργήθηκε το εορταστικό σήμα των 100 χρόνων

Εκδήλωση για τον «πατέρα» της ΑΕΚ Κωνσταντίνο Σπανούδη, με βάση μια μελέτη του Κυριάκου Χήνα

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Η δικηγόρος Δήμητρα Πρεβέντη είναι η πρώτη Συμπαραστάτρια του Δημότη στο Δήμο μας
Xρήστης: Ανωνυμος
@12.05 Ότι του φανεί του λολοστεφανη! Για ποιος "αριστερούς" μιλάς; Την Γαιτανα του Παπανικολάου του Ταφα και του Κουτσακη; Για τον Βασιλ...

Η ομιλία του Γιάννη Τομπούλογλου στη συνέντευξη του τελικού του Conference League στην OPAP Arena
Xρήστης: Ανωνυμος
@13.39 Στο μόνο που έχεις δίκιο μέσα στην ακατάσχετη παπαρολογια σου είναι ότι διάβασα λάθος αυτήν την νέα παπάρα που παρουσίασες! Σε ποιον ...

Η ομιλία του Γιάννη Τομπούλογλου στη συνέντευξη του τελικού του Conference League στην OPAP Arena
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@ ανώνυμο υβριστή Πεμονή, μόνο 4,5 χρόνα έμειναν από την επόμενη ήττα σας. Άντε στη μανούλα σου τώρα για χαρτζηλίκι... Αποβράσματα της πό...

Δείτε το video με βάση το οποίο δημιουργήθηκε το εορταστικό σήμα των 100 χρόνων
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Από το σήμα απουσιάζει μια κεραμοσκεπή, χαρακτηριστικό των προσφυγικών κατοικιών. Αλλά... αυτοί είστε......

Η δικηγόρος Δήμητρα Πρεβέντη είναι η πρώτη Συμπαραστάτρια του Δημότη στο Δήμο μας
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Έχω παραγγείλει γυαλιά μυωπίας για όλους τους "αριστερούς" της Φιλαδέλφειας. 14 χρόνια ο θεσμός, δεν κατόρθωσε μια δημοτική αρχή να εκλέξει....

Δείτε το σήμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της πόλης και της ΑΕΚ
Xρήστης: προβοκάτορας
απαράδεκτο λογότυπο, από πολλές απόψεις. καμία διαβούλευση, προχειρότητες και απευθείας αναθέσεις σε τυπογράφους αντί να γίνει διαγωνισμός κ...

Η ομιλία του Γιάννη Τομπούλογλου στη συνέντευξη του τελικού του Conference League στην OPAP Arena
Xρήστης: @Ανωνυμος (21/02/2024 23:39)
πάλι εδώ τρολ? εν τω μεταξυ να διαβάζεις δεν ξέρεις, μου θες και πολιτικό σχολιασμό. γράφω "η αποχή είναι η υπέρτατη μορφή ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ του ...

Τα δημοτικά τέλη, ένα από τα πιο in στέκια της πόλης και ο... ήλιος της πόλης που χάσαμε! (video)
Xρήστης: @Ανωνυμος (21/02/2024 23:44)
εσύ μας τα έχεις κάνει τσουρέκια τρολ με την ασχετοσύνη σου. μαζεψουυυυ...

Η ομιλία του Γιάννη Τομπούλογλου στη συνέντευξη του τελικού του Conference League στην OPAP Arena
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@09.02 Λάθος για την τσέπη σου, μπορεί. Για την κοινωνία της πόλης είναι λύτρωση κι ελπίδα Άντε να βρεις; καμιά δουλειά τώρα, ΑΝ μπορείς φ...

Η ομιλία του Γιάννη Τομπούλογλου στη συνέντευξη του τελικού του Conference League στην OPAP Arena
Xρήστης: 16τακατο
Μας τα 'χετε κάνει τσουρέκια με τη πλειοψηφία (16% αποδοχή οι τομπηδες από τη τοπική κοινωνία, δηλαδή ούτε 2 στους 10). Αλλά ακόμα κι αν είν...

Τα δημοτικά τέλη, ένα από τα πιο in στέκια της πόλης και ο... ήλιος της πόλης που χάσαμε! (video)
Xρήστης: Ανωνυμος
Ρε Μάρκο έλεος! Σταμάτα την παπαρολογια! Πόσα μαγαζιά εστίασης υπάρχουν εκτός κεντρικής Φιλαδέλφειας; 10; 15; Ακόμα και από αυτά τα μισά παρ...

Η ομιλία του Γιάννη Τομπούλογλου στη συνέντευξη του τελικού του Conference League στην OPAP Arena
Xρήστης: Ανωνυμος
@21.41 Η ανώτατη μορφή δημοκρατίας δεν είναι η αποχή αλλά η διακυβέρνηση από την πλειοψηφία που συμμετέχει. Η καπηλια του ποσοστού των απεχο...

Η ομιλία του Γιάννη Τομπούλογλου στη συνέντευξη του τελικού του Conference League στην OPAP Arena
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
Εγώ γράφω τι λέει το Σύνταγμα, εσύ λες όποια παπάρα έλθει στο άδειο σου κεφάλι. Είσαι αστείος, με απόψεις που υπονομεύουν τη Δημοκρατία. Από...

Η ομιλία του Γιάννη Τομπούλογλου στη συνέντευξη του τελικού του Conference League στην OPAP Arena
Xρήστης: @Διαμαντής Σεϊτανίδης (21/02/2024 11:28)
πληρωμένες απαντήσεις, κυριολεκτικά. το να είσαι εκτός πραγματικότητας είναι αναμενόμενο, το να μη δέχεσαι να νούμερα είναι απλά φαιδρό. η...

Η ομιλία του Γιάννη Τομπούλογλου στη συνέντευξη του τελικού του Conference League στην OPAP Arena
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
Πόσο άνανδρο να γράφεις ότι ακαθαρσίες έχεις στο κεφάλι σου, ως ανώνυμος... Δεν έχει έλθει κανένα σχόλιο που να έκοψα, φασιστάκο......

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©