Τρίτη 21.03.2023,  

Stratfor: Εφιαλτικός Μάιος για την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις 19/02/2016 στην κατηγορία Παρεμβάσεις  |  3 σχόλια

Ο σκληρός μήνας για την Ελλάδα και ο μήνας των δύσκολων και μεγάλων αποφάσεων θα είναι ο Μάιος, αφού όπως προβλέπει η Stratfor εκείνη την περίοδο θα ενταθούν τα προβλήματα από τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, το προσφυγικό και η αξιολόγηση από τους δανειστές.

«Το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ζήτημα δεν θα φύγει τόσο εύκολα. Οι συνοριακοί έλεγχοι στη Βαλκανική οδό πιθανότατα θα διατηρηθούν, ασχέτως του τι θα αποφασίσουν οι Βρυξέλλες για το μέλλον της Σένγκεν σημειώνει η Stratfor και συμπληρώνει « Ο μήνας-κλειδί θα είναι ο Μάιος, όταν η επίσημη αποβολή από τη Σένγκεν θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη συνέχεια του προγράμματος διάσωσης»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για άλλη  μια φορά η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται να παλεύει απέναντι σε πολλά μέτωπα, πολιτικά και οικονομικά. Η Αθήνα διαπραγματεύεται την συνέχιση του προγράμματος ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποφύγει να βρεθεί εκτός Σένγκεν. Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κρατήσει μια ενδεχόμενη ανταρσία εντός του ΣΥΡΙΖΑ ενώ παράλληλα προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία αυξανόμενη δυσφορία στην κοινή γνώμη της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις από την αρχή του μήνα με την ΕΕ και το ΔΝΤ βρίσκονται σε αδιέξοδο. Θα ξεκινήσουν και πάλι στα τέλη Φεβρουαρίου, με το συνταξιοδοτικό να είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι δανειστές πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να εξοικονομήσει περίπου 1,8 δισ. ευρώ φέτος, αλλά διαφωνού με τους τρόπους που μπορεί να γίνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα δαπανά το 17 του ΑΕΠ της σε συντάξεις, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Όμως ο Τσίπρας πιστεύει ότι αν περικοπούν οι συντάξεις θα υπονομευθεί ένα από τα τελευταία δίχτυα ασφαλείας της χώρας, από το οποίο ζουν χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Από τις ανακοινώσεις τους όμως οι δανειστές φαίνονται χαλαροί, κάτι που δεν ισχύει για την Αθήνα, που ξεμένει αργά αλλά σταθερά από χρήμα και χρόνο.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν πως η Αθήνα έχει αρκετά χρήματα για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς δανεικά μέχρι τον Ιούνιο. Και ένα σημαντικό γεγονός είναι ότι το 2016 δεν είναι τόσο πιεστικό όσο το 2015, καθώς υπάρχει μόνο ένα ποσό να αποπληρωθεί, τα 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Μετά από αυτή την  υποχρέωση, στο υπόλοιπο της χρονιάς δεν υπάρχουν μεγάλα ποσά αποπληρωμής χρέους, κάτι που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας ή εξόδου της από την ευρωζώνη.

Το προσφυγικό είναι το μεγάλο αγκάθι

Πέρα από τα οικονομικά της προβλήματα, η Ελλάδα έχει άλλα πιο επείγοντα προβλήματα να λύσει. Στις 12 Φεβρουαρίου η ΕΕ έδωσε στην Ελλάδα τρεις μήνες για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα δείχνει έμπρακτα στην Βόρεια Ευρώπη ότι είναι πρόθυμη να κάνει όσα τις αναλογούν και να συνεργαστεί. Τοποθέτησε τον υπουργό Άμυνας επικεφαλής του συντονισμού των προσφυγικών δομών, ανακοίνωσε την κατασκευή κέντρων υποδοχής στην Αθήνα και στα νησιά που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες, και αποδέχθηκε να συνεργαστεί με την Τουρκία στις περιπολίες στο Αιγαίο, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να πεισθούν ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ότι η Ελλάδα έχει καλές προθέσεις. Στις 15 Φεβρουαρίου η ομάδα του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) συναντήθηκαν με αξιωματούχους της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας για να συζητήσουν με ποιόν τρόπο να μπορούσαν να απομονώσουν την Ελλάδα.

Καθώς και η ΕΕ δεν έχει επιτύχει να ανταποκριθεί συνολικά στην προσφυγική κρίση, μεμονωμένες χώρες ή ομάδες χωρών αποφάσισαν να λάβουν οι κάθε μία τα δικά τους μέτρα, περιφερειακά και διμερή, για να κόψουν την βαλκανική οδό των μεταναστευτικών ροών που συνδέει την Ελλάδα με την Αυστρία και την Γερμανία. Πέρα από τους φράκτες και τις ποσοστώσεις, οι χώρες αυτές δέχθηκαν να προσφέρουν και οικονομική βοήθεια στους γείτονες της Ελλάδας για να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους τους.

Και αν η ΕΕ αποφασίσει ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά μέχρι την προθεσμία του Μαΐου, τότε οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα μέλη της Σένγκεν να εφαρμόσουν συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα της Ελλάδας για δύο χρόνια, κάτι που ξεπερνά το ήδη υπάρχον όριο των έξι μηνών.

Όμως η Ελλάδα δεν έχει χερσαία σύνορα με μέλη της συνθήκης Σένγκεν, κάτι που όπως είναι αναμενόμενο, αν αποτύχει η Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από άλλες χώρες-μέλη της Σένγκεν για να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους.

Από την άλλη, οι πιο αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι στην βαλκανική δίοδο θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα, αφού οι πρόσφυγες θα δυσκολευτούν να κινηθούν προς τον Βορρά. Όμως οι περισσότεροι από όσους αιτούνται άσυλο δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, κάτι που θα τους φέρει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους και δρόμους να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η πιο πιθανή επιλογή είναι η Αλβανία. Οι πρόσφυγες θα μπορούσα να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη της για να περάσουν προς το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και την Κροατία, ή να χρησιμοποιήσουν και πάλι την Αδριατική Θάλασα για να φθάσουν στην Ιταλία. Ένας αυξημένος «συνωστισμός» στα Δυτικά Βαλκάνια θα μπορούσε να επανενεργοποιήσει την κεντρική Μεσογειακή οδό, αυτή που συνδέει την Βόρεια Αφρική με τη Νότια Ιταλία.

Ανησυχία και δυσαρέσκεια και στο εσωτερικό της Ελλάδας

Όμως δεν είναι μόνοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν ενοχληθεί από την προσφυγική κρίση. Πολλοί από τους Έλληνες φοβούνται τις οικονομικές και πολιτισμικές επιτώσεις μιας μαζικής άφιξης αιτούντων άσυλο, και τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν διαμαρτυρίες και βανδαλισμοί στα υπό κατασκευή κέντρα υποδοχής. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να μην είναι οι μόνοι που έχουν αναστατωθεί από την προσφυγική κρίση. Πολλοί Έλληνες φοβούνται τις οικονομικές και πολιτισμικές επιπτώσεις της μαζικής άφιξης αιτούντων άσυλο, και τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν διαμαρτυρίες και βανδαλισμοί σε υπό κατασκευή κέντρα υποδοχής. Η εισροή αιτούντων άσυλο αναμένεται να αυξηθεί καθώς θα βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, όπως και οι επιθέσεις κατά προσφύγων/μεταναστών και οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμεταναστευτικών ομάδων και της ελληνικής αστυνομίας.

Οι απειλές της ΕΕ να άρει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Σένγκεν πιθανότατα θα αποδυναμώσουν τη λαϊκή στήριξη προς τη διάσωση. Το πρόγραμμα ήδη είναι αμφιλεγόμενο, με τους αγρότες να έχουν προχωρήσει σε μπλόκα εθνικών οδών για να διαμαρτυρηθούν για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και τα σχέδια για άρση των επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα. 

Όμως η βασική πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση έρχεται εκ των έσω, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει μία πλειοψηφία μόλις τριών εδρών στη Βουλή. Ακόμα και μια μικρή «ανταρσία» από τα κόμματα της κυβέρνησης θα προκαλούσαν την πτώση της. Αυτό εξηγεί γιατί ο Τσίπρας συχνά κάνει άνοιγμα σε μικρά κόμματα προς το κέντρο και την κεντροαριστερά. Θέλει να δείξει στους βουλευτές του ότι έχει επιλογές στην περίπτωση ανταρσίας αλλά και να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία, στην περίπτωση που κάποιοι από τους βουλευτές του τον εγκαταλείψουν.

Τα εγχώρια και εξωτερικά προβλήματα της Ελλάδας είναι βαθύτατα δεμένα μεταξύ τους. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, καθώς η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα κάνει την κυβέρνηση πιο πρόθυμη να κάνει υποχωρήσεις έναντι των δανειστών, αν και η ανακούφιση που θα φέρει η συμφωνία θα είναι προσωρινή.

Όμως το προσφυγικό ζήτημα δεν θα φύγει τόσο εύκολα. Οι συνοριακοί έλεγχοι στη Βαλκανική οδό πιθανότατα θα διατηρηθούν, ασχέτως του τι θα αποφασίσουν οι Βρυξέλλες για το μέλλον της Σένγκεν. Οι χώρες θα συνεχίσουν επίσης να εισάγουν μέτρα για να γίνουν λιγότερο ελκυστικές για τους πρόσφυγες. Όμως, καθώς η κρίση στη Συρία απέχει πολύ από το να τελειώσει, οι πρόσφυγες πιθανότατα απλώς θα αναζητήσουν νέους τρόπους για να φθάσουν στη Βόρεια Ευρώπη.

Ο μήνας-κλειδί θα είναι ο Μάιος, όταν η επίσημη αποβολή από τη Σένγκεν θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη συνέχεια του προγράμματος διάσωσης.

Γράψτε την άποψή σας

ΑΝΩΝΥΜΟΣ (04/03/2016 11:07)

Νότης Μαριάς: να αποχωρήσουμε (προσωρινά) απ τη συνθήκη Σέγκεν
Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη:
http://flashnews.gr/post/261574/o-noths-marias-gia-tis-anafores-toy-tsipra-gia-thn-sengken

συνώνυμος (04/03/2016 14:57)

Μετά το "έκλεισα τις τράπεζες αγάπη μου", ήρθε το δεύτερο πιάτο "κλείσαμε τα σύνορα".
Σαν τρίτο πιάτο, να φανταστώ "τα παιδιά της παλιοπαρέας στημένους στο Δικαστήριο"?

ΑΝΩΝΥΜΟΣ (05/03/2016 08:51)

Στο δικαστήριο; Ποιος θα στείλει ποιόν; Οι εισαγγελείς αυτεπάγγελτα; Έλα ρε! Ο Θόδωρος περιφέρεται ελεύθερος κι ο κουμπουροβούτσης είναι έξω. Στο πιάτο του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται ήδη η περιουσία του Δημοσίου και θα μπει και όποια μπορεί να μετατραπεί σε τέτοια (ΕΝΦΙΑ κλπ). Αεροδρόμια δεν έχουμε, τηλέφωνα δεν έχουμε, τράπεζες δεν έχουμε, ούτε λιμάνια έχουμε, (τα καράβια έχουνε φύγει χρόνια τώρα), παιδιά δεν έχουμε (κι αν έχουμε φύγανε), τουρισμό είχαμε, τον εαυτό μας να φανταστείς στο πιάτο.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Το σχόλιο του «Θηραμένη» για τον Πούτιν

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κινδυνεύουν από τις περιπέτειες της Credit Suisse

Ανοίγει πάλι για το κοινό η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου- Στο Βουριστάν, τα βιβλία αραχνιάζουν

Πάμε σινεμά; Προτάσεις για το σαββατοκύριακο

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Σημασία έχει ποιοι ήλθαν, ή ποιος έφυγε;

Σκεπασμένη με τη σημαία της ΑΕΚ η σορός του Μίμη Παπαϊωάννου στην Αγία Τριάδα

Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας αποκάλυψε η ΕΥΠ- Οι illegals και η Μαρία Τ.

Στο Βόλο τον Ιούνιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Τομπούλογλου- Ανεμογιάννης αποχαιρέτισαν τον μεγάλο Μίμη- Ούτε λέξη από την παράλυτη διοίκηση Βούρου

Μίμης Παπαϊωάννου

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική θα είναι ταχύτερη από ό,τι προβλέπεται

Γεραπετρίτης: Έτσι θα ξαναλειτουργήσουν τα τρένα στην Ελλάδα

Δημοφιλέστερα άρθρα

Ιδού η πόλη του Γιάννη Βούρου...

Πώς ο Γκόρτσος της τοπικής πολιτικής συσπειρώνει τους πάντες απέναντί του

Πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει, κατά δήλωσή του, ο μπαταχτσής Γιάννης Βούρος!

Τάκης Ταβλαρίδης

Βούρος εκτός τόπου και χρόνου... (όπως πάντα)- video

Κούλουμα παντού στην Αττική- Στο Βουριστάν τίποτα- Στο Άλσος ερημιά- Παντού γλέντι, εδώ μιζέρια

Οι άξιοι Δήμαρχοι δημιουργούν στις πόλεις τους, οι άχρηστοι όχι...

Τομπούλογλου- Ανεμογιάννης αποχαιρέτισαν τον μεγάλο Μίμη- Ούτε λέξη από την παράλυτη διοίκηση Βούρου

Σημασία έχει ποιοι ήλθαν, ή ποιος έφυγε;

Μίμης Παπαϊωάννου

Έξυπνο παγκάκι για ΑΜΕΑ τοποθέτησε ο Δήμος (Πειραιά)- Ο αδιάφορος Βούρος ούτε τα παλιά δεν συντηρεί

Συμπαράταξη: Διοργανώνει αιμοδοσία για τους τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Σκεπασμένη με τη σημαία της ΑΕΚ η σορός του Μίμη Παπαϊωάννου στην Αγία Τριάδα

Γεραπετρίτης: Έτσι θα ξαναλειτουργήσουν τα τρένα στην Ελλάδα

Σαββατιάτικη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Τομπούλογλου- Ανεμογιάννης αποχαιρέτισαν τον μεγάλο Μίμη- Ούτε λέξη από την παράλυτη διοίκηση Βούρου
Xρήστης: Βασιλομπίλαρος
@Ντινος (19/03/2023 18:53) Φαίδωνα εσύ; Ο Φαίδων ο Κωνσταντουδακης γράφει κάτι τέτοια για... "ιαχες που θα σκίζουν τους ουρανούς" και άλλα π...

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Ανώνυμος
Καλή επιτυχία αν και δεν το βλέπω. Δεν περίμενα ποτέ από ένα σοβαρό άνθρωπο όπως ο Στέφανος, να γίνει ο διάδοχος του μπαρμπαχρήστου. ...

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Xρήστης: ανώνυμος
Μετά τις εξελίξεις με την δίωξη του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, στις 19 Ιανουαρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατατέ...

Σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας αποκάλυψε η ΕΥΠ- Οι illegals και η Μαρία Τ.
Xρήστης: Ανώνυμος
Οι υπηρεσίες αυτού του είδους λέγονται μυστικές για κάποιους λόγους. Αν φτάσουμε στο σημείο να είναι αντικείμενο συζήτησης ακόμα και σε τοπι...

Τομπούλογλου- Ανεμογιάννης αποχαιρέτισαν τον μεγάλο Μίμη- Ούτε λέξη από την παράλυτη διοίκηση Βούρου
Xρήστης: Ντινος
@ Ανωνυμος (19/03/2023 11:08) Γενικότερα χεσμένο σε έχει και ο Αραούχο και οι δεκάδες χιλιάδες των φιλάθλων της ΑΕΚΑΡΑΣ να ξέρεις! Δεν κατάλ...

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@11.20 Με πολλή χαρά...

Πάμε σινεμά; Προτάσεις για το σαββατοκύριακο
Xρήστης: Απορεία!!!
Ο δήμαρχος της καρδιάς μας σε ποια παράσταση παίζει;;...

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Xρήστης: ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ
E. Και να τα έξοδα διαμονής, διατροφής και μετακίνησης, και να τα εκτός έδρας και πρόσθετες επιχορηγήσεις και πάει λέγοντας. Όλοι αυτοί θα ψ...

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Xρήστης: ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ
D. Και τώρα στο ψητό. Μια προκαταρκτική έρευνα για τις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία διήρκεσε περισσότερα από έξι χρόνια – από 4/2014...

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Xρήστης: Ανωνυμος
Κύριε Σεϊτανίδη καλημέρα Αναρωτιέμαι αν τα τρία σχόλια του ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ για το "ένταλμα σύλληψης" που εκδόθηκε κατά του Πούτιν μπορούν να γίνου...

Τομπούλογλου- Ανεμογιάννης αποχαιρέτισαν τον μεγάλο Μίμη- Ούτε λέξη από την παράλυτη διοίκηση Βούρου
Xρήστης: Ανωνυμος
@ Μήτσος 23.16 Η ζωή μου Μήτσο δεν εξαρτάται από το αν θα έχει διάρροια την Κυριακή ο Αρραουχο και δεν αποδώσει! Αυτή είναι η διαφορά μας κα...

Προς συνεργασία η «Πόλη της Καρδιάς μας» με την «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών ΝΦ-ΝΧ»
Xρήστης: Ανώνυμος
@original17! (18/03/2023 12:40) ΠΕΡΣΙΝΑ ΞΙΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ....

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Xρήστης: ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ
C. Το δικαστήριο συμπληρώνει τα υπάρχοντα εθνικά δικαστικά συστήματα, ασκώντας τη δικαιοδοσία του μόνον όταν τα εθνικά δικαστήρια είναι απρό...

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Xρήστης: ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ
B. Μεταξύ των κρατών που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης συνολικά 35 χώρες δεν το έχουν επικυρώσει, ενώ τρεις από αυτές, το Ισραήλ,...

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Xρήστης: ΘΗΡΑΜςΝΗΣ
«ΤΟ ΠΕΡΔΕΣΘΑΙ ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΗ, ΠΑΝΤΩΝ ΓΑΡ ΠΕΡΔΟΜΕΝΩΝ» A . Σε καλό σου Διαμαντή, άλλο διαμάντι ανακάλυψες πάλι. «που φέρεται να διαπράχθηκαν», ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©