Σάββατο 25.03.2023,  

Καλύτερη λύση για το προσφυγικό, ένα ευρωπαϊκό mega project

Δημοσιεύτηκε στις 14/02/2016 στην κατηγορία Ευρώπη  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

 

Τουλάχιστον αφελής, αν όχι προκλητική και επικίνδυνη, είναι η -μάλλον γερμανικών καταβολών- ιδέα που διατύπωσε ο Gideon Rachman στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα καλείται να ανταλλάξει χρέος με πρόσφυγες!

 

Επειδή μάλιστα ο κ. Rachman έκλεινε το άρθρο του γράφοντας ότι δεν έχει ακούσει ακόμα κάποια καλύτερη ιδέα, πριν του περιγράψουμε μια πάρα πολύ καλύτερη ιδέα για την Ευρώπη, την Ελλάδα και τους πρόσφυγες, θα του εξηγήσουμε γιατί η πρόταση που μεταφέρει είναι πολύ κακή για όλους.

 

Συγκεκριμένα, η πρόταση διατυπώνεται επί λέξει ως εξής: «Η Ελλάδα θα συμφωνήσει να σφραγίσει τα βόρεια σύνορά της με τη βοήθεια της Ε.Ε., διακόπτοντας τη ροή μεταναστών στη βόρεια Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία θα συμφωνήσει σε μια μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς και σε άμεση οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης. Οι πρόσφυγες που θα καταφθάνουν στην Ελλάδα θα φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά, σε καταυλισμούς προσφύγων υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιστρέφουν στη Συρία (ή όπου αλλού πηγαίνουν) μόλις αποκατασταθεί η ειρήνη».

 

Πρώτον, ο κ. Rachman τεχνηέντως περιορίζει εξ αρχής το πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, κάτι που είναι αστείο, την ώρα που ολόκληρη η ΕΕ τελεί σε κατάσταση νευρικής κρίσης για το προσφυγικό και οι χώρες-μέλη ταλανίζονται σε σχέση με την κατάρρευση των περίφημων ανθρωπιστικών και χριστιανικών αξιών της.

 

Δεύτερον, επί της ουσίας, η συμφωνία του Ιουλίου 2015 Ελλάδας-Ευρωζώνης προβλέπει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ως εκ τούτου είναι δρομολογημένη η επιμήκυνσή του και η μείωση των επιτοκίων του. Συνεπώς, δεν χρειάζεται η Ελλάδα να μπει σε μια τέτοια συζήτηση για κάτι που έχει ήδη εξασφαλίσει.

 

Τρίτον, αν η Ελλάδα αποδεχόταν κάτι τέτοιο, θα είχε μεν μια σοβαρή ελάφρυνση του δημοσιονομικού κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της, αλλά από την άλλη θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει με δική της ρευστότητα και πόρους τη συντήρηση των προσφύγων, κάτι που δεν είναι εφικτό, ιδιαίτερα με το μέγεθος του προβλήματος.

 

Τέταρτον, η ιδέα μάλιστα να φιλοξενούνται οι πρόσφυγες μέχρι να γίνει ειρήνη στη Συρία στα ελληνικά νησιά, θα είναι μάλλον δυσάρεστη στους Βρετανούς νέους και νέες που έρχονται να ξεδώσουν το καλοκαίρι σε αυτά. Θα ήταν πολύ εποικοδομητικό να μπορούσε η ΕΕ να λύσει μέσα σε έξι βδομάδες το Συριακό ζήτημα και να αρχίσει την έβδομη η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, που βέβαια δεν υπάρχουν.

 

Δυστυχώς, το άρθρο του κ. Rachman εντάσσεται αναγκαστικά στη δέσμη εκείνων των άρθρων που επιχειρούν να μετατρέψουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα σε ελληνικό και απειλούν με απομόνωση τη χώρα ή ακόμα και την αποπομπή της από τη Συμφωνία Σένγκεν. Η τάση αυτή είναι δραματικά κοντόφθαλμη και υποκριτική, όπως ήταν άλλωστε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η οποία ήδη κατέρρευσε.

 

Το σχέδιο αυτό δεν φαίνεται, είναι ακραίο και οι ιδέες για κλείσιμο των συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα δράματα από εκείνα στο Αιγαίο και στον πλήρη εξευτελισμό της Ευρώπης, όχι μόνο διεθνώς, αλλά κυρίως προς τον εαυτό της. Γνωρίζουμε δε όλοι την πολυδιάστατη κοινωνικο-οικονομικο-πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Η Ευρώπη αλά καρτ που φαντασιώνεται η Βρετανία δεν υπάρχει και καλό είναι το Λονδίνο να σταματήσει τον στρουθοκαμηλισμό και να συμμετάσχει στη διαμόρφωση των εσωτερικών ισορροπιών της ΕΕ. Η «πολιτική του κατευνασμού» πληρώθηκε κάποτε πολύ ακριβά. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, με την «πολιτική του απομονωτισμού» της Βρετανίας.

 

Επ' ευκαιρίας και επειδή πολλά γράφονται για την Ελλάδα και τη Συμφωνία Σένγκεν, στην οποία η Βρετανία δεν μετέχει δυστυχώς, η Ευρώπη πρώτα πρέπει να ξαναδεί το Δουβλίνο ΙΙ που αφορά ευθέως στο πρόβλημα της διαχείρισης των προσφύγων και μετά να «αυτοκτονήσει» καταλύοντας τη Σένγκεν, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής της υπόστασης.

 

Άλλωστε ο κ. Rachman, που έχει σπουδάσει ιστορία, θα αντιλαμβάνεται ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα που σήμερα αντιμετωπίζουμε δεν έχει καμία σχέση με τον αναγκαστικό εκπατρισμό εκατομμυρίων Γερμανών από τις γενέθλιες χώρες τους μετά τον πόλεμο, αλλά μοιάζει περισσότερο στις μεγάλες μεταναστευτικές ροές που άλλαξαν την ιστορία. Εξ ου και ο εύλογος τρόμος της Ευρώπης.

 

Ενα ευρωπαϊκό mega-project

 

Αντιλαμβανόμενοι την ευρωπαϊκή αμηχανία στο πρόβλημα, αμέσως μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, υποστηρίξαμε την ανάγκη μιας ελληνικής υψηλής στρατηγικής για το μεταναστευτικό ζήτημα και την υπογραμμίσαμε με μια ρηξικέλευθη ιδέα, που μεταφέρουμε, ελαφρώς βελτιωμένη, με αυτή την αφορμή εδώ.

 

Η Ελλάδα αποδέχεται τη μόνιμη εγκατάσταση στο έδαφός της ενός σημαντικού αριθμού προσφύγων από τη Συρία, δικιάς της επιλογής (με τη συνδρομή των υπηρεσιών των μεγάλων χωρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ίσως και του ΝΑΤΟ), με τη συναίνεση των ίδιων των προσφύγων και την απόλυτη φραγή των συνόρων της με τη συνδρομή της Frontex υπό Έλληνα στρατηγό ή ναύαρχο.

 

Έναντι αυτών ζητά την προκαταβολή ενίσχυσης 50 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 8-10 Ζωνών Ελεύθερου Εμπορίου (free trade zones) και 10 δορυφορικών προαστίων σε αντίστοιχες πόλεις ελληνικής επιλογής για την εγκατάσταση των προσφύγων, με κριτήρια τη μεταφορική διευκόλυνση και τις εξαγωγές, αλλά και με όρους εθνικής ασφάλειας. Σε αυτές θα μπορούν να εγκαταστήσουν την παραγωγή τους ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με φόρο 8-10%.

 

Η διάρκεια ισχύος του καθεστώτος θα είναι για 25 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης με νέους όρους. Για τα έργα αυτά θα εργαστούν οι Σύριοι πρόσφυγες και Έλληνες φυσικά, αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι, ώστε τα έργα και οι υποδομές να γίνουν γρήγορα, με ασφάλιση (υγείας και συνταξιοδότησης) στο ελληνικό σύστημα.

 

Παράλληλα, με τη δημιουργία αυτών των βιομηχανικών περιοχών και πόλεων, θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των νέων κατοίκων της χώρας μας, στην ελληνική γλώσσα, θεσμούς και ήθη, ώστε αυτά να είναι σεβαστά, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι Σύριοι πρόσφυγες διατηρούν δικαίωμα στην άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και της εθνοτικής τους ταυτότητας. Μετά από 5 χρόνια και με βάση μια διαδικασία πιστοποίησης ορκίζονται πίστη στο Ελληνικό Σύνταγμα και γίνονται Έλληνες πολίτες.

 

Βεβαίως, σε αυτό το πλαίσιο και μετά την προκαταβολή των 50 δισ. ευρώ από τα οποία θα ωφεληθεί ολόκληρος ο ευρωπαϊκός ιδιωτικός τομέας, που έχει παραλύσει από τη μανιακή πολιτική της λιτότητας, θα ήταν εύλογο -αν όχι έξυπνο- να ενισχυθεί αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό project της Ευρώπης και με την περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους, τη χαλάρωση των δημοσιονομικών πιέσεων, την άμεση κατάργηση των capital control και τη συμμετοχή στο QE (πιστωτική χαλάρωση).

 

Κι αυτό γιατί η Ελλάδα που αποτελεί ευρωπαϊκό σύνορο θα διασφάλιζε έτσι τη σταθεροποίηση στην περιοχή, θα αποτελούσε επιχειρηματικό εφαλτήριο για ανοικοδόμηση της Συρίας και θα άνοιγε τον δρόμο στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ελληνικής ΑΟΖ, δρομολογώντας έτσι την ακόμη μη ορατή ευρωπαϊκή ανάκαμψη.

euro2day

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Πόσο θα κοστίζει το ηλεκτρικό ρεύμα τον Απρίλιο

Γιατί η διοίκηση Βούρου δεν φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, σοβαρά θέματα της πόλης που εκκρεμούν;

Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την 25η Μαρτίου

Δείτε ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον Στ. Θεοδωράκη (video)

Γιάννης Οικονόμου: Πρώτη στην Ευρώπη στην καινοτομία η Ελλάδα

Πόπη Τσαπανίδου: Πρωτόγνωρη επικοινωνιακή αναισθησία Μητσοτάκη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Άλλοι δήμοι (όχι εμείς επί Βούρου...) προσέχουν πραγματικά τις σχολικές τους υποδομές

Δεν κάνει πίσω ο Μακρόν...

Η αλήθεια για το νερό μέσα από 10 ερωτήσεις κι απαντήσεις

Μεγαλώνει η παρουσία της Microsoft στην Ελλάδα

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου

Μια ωραία πεταλούδα...

Αυτά είναι τα τιμολόγια ρεύματος Απριλίου- Συγκρίνετε κι επιλέξτε το φθηνότερο

Το σχόλιο του «Θηραμένη» για τον Πούτιν

Δημοφιλέστερα άρθρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Ιδού η πόλη του Γιάννη Βούρου...

Πώς ο Γκόρτσος της τοπικής πολιτικής συσπειρώνει τους πάντες απέναντί του

Βούρος εκτός τόπου και χρόνου... (όπως πάντα)- video

Μια ωραία πεταλούδα...

Κούλουμα παντού στην Αττική- Στο Βουριστάν τίποτα- Στο Άλσος ερημιά- Παντού γλέντι, εδώ μιζέρια

Οι άξιοι Δήμαρχοι δημιουργούν στις πόλεις τους, οι άχρηστοι όχι...

Τομπούλογλου- Ανεμογιάννης αποχαιρέτισαν τον μεγάλο Μίμη- Ούτε λέξη από την παράλυτη διοίκηση Βούρου

Σημασία έχει ποιοι ήλθαν, ή ποιος έφυγε;

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου

Μίμης Παπαϊωάννου

Συμπαράταξη: Διοργανώνει αιμοδοσία για τους τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Γεραπετρίτης: Έτσι θα ξαναλειτουργήσουν τα τρένα στην Ελλάδα

Σκεπασμένη με τη σημαία της ΑΕΚ η σορός του Μίμη Παπαϊωάννου στην Αγία Τριάδα

Σαββατιάτικη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Μυστήριες εκλογές
Παρά τα όσα λένε περί "ανεξάρτητων" παρατάξεων και άλλα τέτοια ωραία, μέχρι στιγμής έχουμε... Τομπούλογλου - Γατσούλη - Γεωργαμλή - Βούρο πο...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: τηλεμαχος
Σημαντική παρουσια στην πόλη ,εδω και αρκετά χρονια εδωσε δείγματα γραφής και ο κόσμος δείχνει την αγαπη στο πρόσωπό του και τον εμπιστ...

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Ανώνυμος
Δεν είναι η υποψηφιότητα που με τραβάει για ψήφο. Για πολλούς λόγους. Οφείλω όμως να πω δύο θετικά που βλέπω: Πολύ νέο αίμα και όχι ανακυκλω...

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Олена Петрівна Блаватська
Γιώργο Καλογεράκη Μονοσταυρία και Δαγκωτό...

Μια ωραία πεταλούδα...
Xρήστης: Να τα λέμε κι αυτά
Κομψότατος πάντως ο Γιάννης. Μοντέλο! Με το μαντηλάκι στο πέτο! Φτου... Φτου να μην τον βασκάνω! Τι δουλειά έχει ένας bon viveur εδώ στο ...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Παμπάλαιος
@ Ανωνυμος (23/03/2023 16:54) Ο Λάκης ήταν παλαιάς κοπής οπαδός, από αυτούς που όλα τελειώνανε στο πείραγμα. Ούτε τοξικότητες, ούτε αφιόνι....

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Ζούμε Ανάπτυξη
@Anonymous (23/03/2023 13:39) Και παγωτά. Όχι μόνο σουβλάκια. Ανοίγει ο καιρός. Φήμες λένε ότι ιστορική επιχείρηση εστίασης (ζαχαροπλαστεί...

Όταν δεν ξέρεις την πόλη σου και δεν έχεις τίποτα να πεις γι αυτήν, τότε θυμάσαι τα παλιά...
Xρήστης: Ανώνυμος
Μόνο μικρούτσικοι και βούρκοι βγάζουν τα ερωτικοπροσωπικά τους στα μανταλάκια....

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Αλλά... Αυτοί είστε...
@ Ντινοτασογιωργάκηδημότη Εγώ από εδώ και πέρα θα σε λέω Βασιλάκη απ' το Καματερό. Εκείνον μου θυμίζεις. https://www.youtube.com/watch?v=4...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Τι φάση ;
Αληθεύει ότι έρχεται συμπαράταξη Γεωργαμλή - Ανεμογιάννη με τις ευλογίες του Σύριζα; ...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Ανώνυμος
Δήμαρχος δεν ξέρω αν θα καταφέρει να γίνει αλλά σίγουρα αποδυναμώνει κι άλλο τον ήδη αποδυναμωμένο Βούρο αφού απευθύνεται στο ίδιο target gr...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ανωνυμος
Μητσαρα αυτό που μου αρέσει σε σένα είναι ότι είσαι πολλοί οπαδοί σε συσκευασία του ενός! Υ.Γ. Λάκης ήταν το όνομα ενός από τους μεγαλύτερου...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@14.53 Δικό μου είναι αυτό το φταίξιμο- εγώ το σκάναρα πρόχειρα, ή μάλλον "στο πόδι" για να το ανεβάσω πιο γρήγορα...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ντίνος
@ George (23/03/2023 00:04) ΑΕΚΑΡΑ μου, θερμή παράκληση να τον αποκαλείς Λάκη κ εσύ τον ανόητο που γράφει ακατάπαυστα τις ασυναρτησίες του! ...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ντίνος
@ Ανωνυμος (22/03/2023 21:42) Γεια σου Λάκη αριθμέ! Λάκη σε βάφτισα να ξέρεις! Λάκη Ζήσε τον εφιάλτη σου στην κιτρινόμαυρη ΝΦ Lakis live y...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©