Σάββατο 25.03.2023,  

Η Ευρώπη είναι εκτός ελέγχου;

Δημοσιεύτηκε στις 03/02/2016 στην κατηγορία Ευρώπη  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Του Γ. Αγγέλη

 

Σιωπηρά αλλά σταθερά έκλεισε χθες και η τελευταία πλευρά εισόδου μέσω της Σλοβακίας στο διάδρομο των προσφύγων από την Αυστρία στη Γερμανία. Παρά την τυπική ισχύ της η Συμφωνία Σένγκεν, με ή χωρίς τις παρατηρήσεις της Κομισιόν προς την Ελλάδα, έχει "κλείσει" ουσιαστικά όλες τις προσβάσεις από ανατολάς, νότο και δυσμάς προς τη Γερμανία μέσω Αυστρίας από τα Βαλκάνια. 

Σλοβενία και Ουγγαρία με θόρυβο και τώρα σιωπηρά η Σλοβακία κάλυψαν όλες τις εισόδους προς την τελική ευθεία του διαδρόμου που περνά από την Αυστρία για να καταλήξει στη Γερμανία, στην οποία έχουν περάσει ήδη περί το 1,1 εκατ. πρόσφυγες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει διασχίσει το Αιγαίο αφήνοντας πίσω πολλές εκατοντάδες νεκρούς γυναίκες και παιδιά. 

Πόσο "μικρότερη" μπορεί να γίνει η Ευρώπη; Στα μέσα του μήνα η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. θα πρέπει να διαμορφώσει μία καινούργια απάντηση πριν καταρρεύσει εντελώς ο ένας από τους δύο κύριους πυλώνες πάνω στους οποίους έχει στηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Συνθήκη Σένγκεν, που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων στο εσωτερικό της Ε.Ε. 

Ο δεύτερος πυλώνας, η ενιαία αγορά υπηρεσιών, προϊόντων και η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων έχει ήδη αρχίσει να δέχεται τα πρώτα ρήγματα με την εφαρμογή των capital controls σε δύο από τις χώρες του κεντρικού πυρήνα της και την εφαρμογή εξαιρέσεων από το κεντρικό ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με τον αποκλεισμό της Ελλάδας και της Κύπρου από το πρόγραμμα "ποσοτικής χαλάρωσης" της ΕΚΤ.

Δεν είναι όμως μόνο τα δύο αυτά ρήγματα που απειλούν την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η κρίση –χωρίς να έχει εγκαταλείψει ποτέ το ευρωπαϊκό έδαφος– επιστρέφει σύμφωνα με τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Nowotny κεντρικού τραπεζίτη της Αυστρίας. Ένα 24ωρο πριν ο κ. Draghi απευθυνθεί στο Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνοντας την πρόθεση της ΕΚΤ να κάνει ό,τι χρειάζεται τον Μάρτιο, ο κ. Nowotny θεώρησε χρήσιμο να προειδοποιήσει ότι "η επιστροφή της κρίσης χτυπά την πόρτα της Ευρωζώνης…". 

Οι αγορές από τις αρχές του χρόνου δεν κάνουν άλλο από το να επιβεβαιώνουν και να προεξοφλούν την προειδοποίησή του, διαλύοντας τα χρηματιστήρια. 

Η απειλή όμως έχει γίνει περισσότερο συγκεκριμένη και έχει αρχίσει να εντοπίζεται στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι φορτωμένο με περισσότερο από το 60% του ιταλικού δημόσιου χρέους του μεγαλύτερου μετά το ελληνικό στην ευρωζώνη. 

Η σημασία του προβλήματος καταγράφεται στο γεγονός ότι το ύψος των κόκκινων δανείων στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα αγγίζει το 70% περίπου του συνολικού ελληνικού δημόσιου χρέους. Ήδη οι πρώτες ρωγμές σχηματίζονται με μία σειρά περιφερειακές τράπεζες να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των νέων κανόνων αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την εφαρμογή του νέου κανόνα BRRD δηλαδή του bail - in των μετόχων και των δανειστών τους. 

Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει αν η κατάσταση ξεφύγει στην Ιταλία, όπως έγινε στην Ελλάδα ή την Κύπρο. 

Οι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες της Ε.Ε. δεν περιορίζονται όμως μόνο στο προσφυγικό πρόβλημα, τους πυλώνες της Ε.Ε. και την ιταλική κρίση. 

Ο μεγαλύτερος πλέον κίνδυνος ακούει στο όνομα Brexit. 

Στην προχθεσινή συνάντηση Cameron - Tusk τα θεμέλια μιας συμφωνίας μπήκαν στο χαρτί αλλά είναι αμφίβολο αν μπορούν να περάσουν από το Συμβούλιο Κορυφής. 

Η Βρετανία ζητάει την κυριαρχία του City στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Μια επιδίωξη απολύτως αντίθετη στη δρομολογημένη στρατηγική της Ευρωζώνης για τη δημιουργία μιας ενωμένης ενιαίας αγοράς κεφαλαίου σαν συμπλήρωμα στην τραπεζική ενοποίηση. 

Και ενώ μέχρι τώρα η επιβίωση του City θεωρούταν ο ενισχυτικός για την παραμονή της Βρετανίας παράγοντας στη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες τώρα αναδύεται σαν μεταβλητή αποσταθεροποίησης μιας συμφωνίας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα οι βρετανικός οικονομικός τύπος –που παραδόξως στην πλειονότητά του είναι υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.– αναρωτιέται αν θα υπάρχει σε λίγο Ε.Ε. για να παραμείνει η Μ. Βρετανία...

Ούτε στο Brexit όμως τελειώνει η λίστα των παραγόντων αποσταθεροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το προσφυγικό πρόβλημα σε συνδυασμό με τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης στο γερμανικό ισοζύγιο πληρωμών, έχουν θέσει υπό άμεση αμφισβήτηση την επιβίωση του πλέον ισχυρού παράγοντα εσωτερικής συνοχής, την παραμονή της κας Merkel στη γερμανική καγκελαρία... Η κα Merkel έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο του CSU και του CDU και είναι αμφίβολο αν ο διάδοχός της –εφόσον τεθεί θέμα αντικατάστασής στην παρούσα Βουλή– μπορεί να είναι ο κ. Schaeuble με απλώς μία πιο συντηρητική πολιτική. Αυτό ισοδυναμεί με ευθεία αμφισβήτηση του ακρογωνιαίου λίθου της σημερινής Ευρωζώνης.  

Εχει χαθεί ο "έλεγχος" στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Αναμφίβολα ναι. Και  το ερώτημα πλέον είναι αν η Σύνοδος Κορυφής σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες μπορεί να δώσει "λύση", έστω και προσωρινή, σ’ αυτό το γόρδιο δεσμό του γεωπολιτικού, οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου της Ε.Ε.  

Και σ’ αυτό το γόρδιο δεσμό προφανώς κανείς δεν υπολογίζει ότι μπορεί να αφήσει κάποιος να... σκάσει και πάλι ένα ελληνικό (οικονομικό) πρόβλημα.  

capital

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Πόσο θα κοστίζει το ηλεκτρικό ρεύμα τον Απρίλιο

Γιατί η διοίκηση Βούρου δεν φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, σοβαρά θέματα της πόλης που εκκρεμούν;

Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την 25η Μαρτίου

Δείτε ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον Στ. Θεοδωράκη (video)

Γιάννης Οικονόμου: Πρώτη στην Ευρώπη στην καινοτομία η Ελλάδα

Πόπη Τσαπανίδου: Πρωτόγνωρη επικοινωνιακή αναισθησία Μητσοτάκη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Άλλοι δήμοι (όχι εμείς επί Βούρου...) προσέχουν πραγματικά τις σχολικές τους υποδομές

Δεν κάνει πίσω ο Μακρόν...

Η αλήθεια για το νερό μέσα από 10 ερωτήσεις κι απαντήσεις

Μεγαλώνει η παρουσία της Microsoft στην Ελλάδα

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου

Μια ωραία πεταλούδα...

Αυτά είναι τα τιμολόγια ρεύματος Απριλίου- Συγκρίνετε κι επιλέξτε το φθηνότερο

Το σχόλιο του «Θηραμένη» για τον Πούτιν

Δημοφιλέστερα άρθρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Ιδού η πόλη του Γιάννη Βούρου...

Πώς ο Γκόρτσος της τοπικής πολιτικής συσπειρώνει τους πάντες απέναντί του

Βούρος εκτός τόπου και χρόνου... (όπως πάντα)- video

Μια ωραία πεταλούδα...

Κούλουμα παντού στην Αττική- Στο Βουριστάν τίποτα- Στο Άλσος ερημιά- Παντού γλέντι, εδώ μιζέρια

Οι άξιοι Δήμαρχοι δημιουργούν στις πόλεις τους, οι άχρηστοι όχι...

Τομπούλογλου- Ανεμογιάννης αποχαιρέτισαν τον μεγάλο Μίμη- Ούτε λέξη από την παράλυτη διοίκηση Βούρου

Σημασία έχει ποιοι ήλθαν, ή ποιος έφυγε;

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου

Μίμης Παπαϊωάννου

Συμπαράταξη: Διοργανώνει αιμοδοσία για τους τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Γεραπετρίτης: Έτσι θα ξαναλειτουργήσουν τα τρένα στην Ελλάδα

Σκεπασμένη με τη σημαία της ΑΕΚ η σορός του Μίμη Παπαϊωάννου στην Αγία Τριάδα

Σαββατιάτικη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Μυστήριες εκλογές
Παρά τα όσα λένε περί "ανεξάρτητων" παρατάξεων και άλλα τέτοια ωραία, μέχρι στιγμής έχουμε... Τομπούλογλου - Γατσούλη - Γεωργαμλή - Βούρο πο...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: τηλεμαχος
Σημαντική παρουσια στην πόλη ,εδω και αρκετά χρονια εδωσε δείγματα γραφής και ο κόσμος δείχνει την αγαπη στο πρόσωπό του και τον εμπιστ...

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Ανώνυμος
Δεν είναι η υποψηφιότητα που με τραβάει για ψήφο. Για πολλούς λόγους. Οφείλω όμως να πω δύο θετικά που βλέπω: Πολύ νέο αίμα και όχι ανακυκλω...

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Олена Петрівна Блаватська
Γιώργο Καλογεράκη Μονοσταυρία και Δαγκωτό...

Μια ωραία πεταλούδα...
Xρήστης: Να τα λέμε κι αυτά
Κομψότατος πάντως ο Γιάννης. Μοντέλο! Με το μαντηλάκι στο πέτο! Φτου... Φτου να μην τον βασκάνω! Τι δουλειά έχει ένας bon viveur εδώ στο ...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Παμπάλαιος
@ Ανωνυμος (23/03/2023 16:54) Ο Λάκης ήταν παλαιάς κοπής οπαδός, από αυτούς που όλα τελειώνανε στο πείραγμα. Ούτε τοξικότητες, ούτε αφιόνι....

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Ζούμε Ανάπτυξη
@Anonymous (23/03/2023 13:39) Και παγωτά. Όχι μόνο σουβλάκια. Ανοίγει ο καιρός. Φήμες λένε ότι ιστορική επιχείρηση εστίασης (ζαχαροπλαστεί...

Όταν δεν ξέρεις την πόλη σου και δεν έχεις τίποτα να πεις γι αυτήν, τότε θυμάσαι τα παλιά...
Xρήστης: Ανώνυμος
Μόνο μικρούτσικοι και βούρκοι βγάζουν τα ερωτικοπροσωπικά τους στα μανταλάκια....

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Αλλά... Αυτοί είστε...
@ Ντινοτασογιωργάκηδημότη Εγώ από εδώ και πέρα θα σε λέω Βασιλάκη απ' το Καματερό. Εκείνον μου θυμίζεις. https://www.youtube.com/watch?v=4...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Τι φάση ;
Αληθεύει ότι έρχεται συμπαράταξη Γεωργαμλή - Ανεμογιάννη με τις ευλογίες του Σύριζα; ...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Ανώνυμος
Δήμαρχος δεν ξέρω αν θα καταφέρει να γίνει αλλά σίγουρα αποδυναμώνει κι άλλο τον ήδη αποδυναμωμένο Βούρο αφού απευθύνεται στο ίδιο target gr...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ανωνυμος
Μητσαρα αυτό που μου αρέσει σε σένα είναι ότι είσαι πολλοί οπαδοί σε συσκευασία του ενός! Υ.Γ. Λάκης ήταν το όνομα ενός από τους μεγαλύτερου...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@14.53 Δικό μου είναι αυτό το φταίξιμο- εγώ το σκάναρα πρόχειρα, ή μάλλον "στο πόδι" για να το ανεβάσω πιο γρήγορα...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ντίνος
@ George (23/03/2023 00:04) ΑΕΚΑΡΑ μου, θερμή παράκληση να τον αποκαλείς Λάκη κ εσύ τον ανόητο που γράφει ακατάπαυστα τις ασυναρτησίες του! ...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ντίνος
@ Ανωνυμος (22/03/2023 21:42) Γεια σου Λάκη αριθμέ! Λάκη σε βάφτισα να ξέρεις! Λάκη Ζήσε τον εφιάλτη σου στην κιτρινόμαυρη ΝΦ Lakis live y...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©