Σάββατο 25.03.2023,  

Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Νταβός

Δημοσιεύτηκε στις 25/01/2016 στην κατηγορία Ευρώπη  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Με συμπάθεια, κατανόηση αλλά και με την ίδια πάγια γραμμή συνομίλησαν στο Νταβός με τον Αλέξη Τσίπρα οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι που είχαν μαζί του διμερείς συνομιλίες. Αλλωστε, για τους καλά γνωρίζοντες, στο Νταβός αυτή τη χρονιά το μεγάλο παρασκήνιο και οι κεκλεισμένων των θυρών μικρές «συναντήσεις» αφορούσαν στο Κυπριακό και στην προώθηση επίλυσής του εντός του 2016.

 

Όπως έχουμε γράψει, η επίλυση του Κυπριακού προχωρεί, παρά την ξαφνική σκλήρυνση της στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που ακολουθεί τη γραμμή της Αγκυρας, η οποία δείχνει να αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η ΕΕ την έχει απόλυτη ανάγκη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό.

 

Διασταυρωμένες πηγές του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να αποσπάσει τίποτα περισσότερο από την ίδια θέση: ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους του τρίτου μνημονίου, να διευκολύνει τους θεσμούς ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και μόνο τότε οι επικεφαλής των θεσμών θα είναι σε θέση να κάνουν εκτενή συζήτηση.

 

Η κ. Λαγκάρντ, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, είχε μπαράζ συναντήσεων στο Νταβός, με αποκλειστικό στόχο να προωθήσει την υποψηφιότητά της για την ανανέωση της θητείας και στο ραντάρ της δεν υπήρχε καθόλου το ελληνικό ζήτημα.

 

Η θέση λοιπόν του ΔΝΤ δεν ξεκαθάρισε και παραμένει ως ξέρουμε, καθώς η κ. Λαγκάρντ επικαλέστηκε άγνοια στοιχείων: σκληρό δημοσιονομικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, βαθιές τομές στο ασφαλιστικό, περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, επιπλέον μέτρα για τυχόν δημοσιονομικά κενά και στο βάθος… χρέος, το οποίο όμως -στο παρόν στάδιο- διαχειρίζεται αποκλειστικά ο Πολ Τόμσεν και το τεχνικό επιτελείο του ΔΝΤ.

 

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος ανέφερε ότι, όπως και τα ταξίδια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου θεωρήθηκαν «άκαιρα», έτσι και οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα στο Νταβός ήταν «πρόωρες» καθώς κανείς δεν έχει στα χέρια του ολοκληρωμένα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2015, τις αναθεωρήσεις που χρειάζεται το σχέδιο Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό αλλά και το σχέδιο αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης, που μπορεί να μην «ακούγεται», όμως βρίσκεται ψηλά στη λίστα των δανειστών και ιδιαίτερα της Κομισιόν, γιατί το συνδέει με το πρόβλημα υποδοχής των προσφύγων. Συνεπώς δεν μπορούσε να γίνει εντατική διαπραγμάτευση.

 

Οι συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν και τον επίτροπο Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ήταν σε πολύ θερμό κλίμα, ούτε αυτές πρόσφεραν το κάτι παραπάνω, καθώς η Ουάσινγκτον μπορεί να παρέμβει και να πιέσει το ΔΝΤ στο σκέλος του χρέους να συγκλίνει περισσότερο με το ευρωπαϊκό σχέδιο, όμως μέχρι να φθάσουμε μέχρι εκεί, συμφωνεί ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν.

 

Βεβαίως δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε εάν ο κ. Μπάιντεν γνωρίζει πλήρως τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του κ. Τόμσεν και την πρόθεση να ζητηθούν και νέα μέτρα, αλλά και τις πιέσεις για μεγάλες περικοπές στο συνταξιοδοτικό και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.

 

Ο κ. Μοσκοβισί, που γνωρίζει τα σχέδια Τόμσεν, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δεν φαίνονται να συμμερίζονται τις απόψεις του αξιωματούχου για πολύμηνες διαπραγματεύσεις, όχι γιατί θέλουν να υποστηρίξουν την ελληνική πλευρά αλλά γιατί οι παγκόσμιες ανισορροπίες στις αναδυόμενες αγορές αλλά και οι απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις σπρώχνουν τους κ.κ. Ντράγκι και Ρέγκλινγκ να ζητούν να κλείσει η αξιολόγηση της Ελλάδας μέχρι το Καθολικό Πάσχα, ώστε να μη γυρίσει η ευρωζώνη σε νέο κύκλο αβεβαιότητας. Και οι δύο αξιωματούχοι πιέζουν για βαθιές τομές στο ασφαλιστικό, όμως είναι διατεθειμένοι -όπως και η Κομισιόν άλλωστε- να μιλήσουν για εναλλακτικά και ισοδύναμα μέτρα εκεί που η ελληνική πλευρά «δυσκολεύεται» και θεωρεί ότι θα πιεστεί στην ψηφοφορία στη Βουλή.

 

Επιπρόσθετα, όπως μας ανέφερε παράγοντας της Κομισιόν, η αξιολόγηση καθυστερεί γιατί η ελληνική πλευρά δεν έχει οργανωθεί πλήρως, δεν στέλνει ολοκληρωμένες αντιπροτάσεις και στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση ακόμα και εάν το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών δεν το επιδιώκει.

 

Ο κοινοτικός παράγοντας ανέφερε με νόημα ότι εάν μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν σταλεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τότε οι δανειστές θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται.

 

Το προσφυγικό

 

Στην Κομισιόν, καθότι κάθε εβδομάδα συνεδριάζει το Κολέγιο των Επιτρόπων, υπάρχει πλήρης επίγνωση από πλευράς Μοσκοβισί ότι η επερχόμενη αξιολόγηση συνδέεται και με την αναθεώρηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό.

 

Γιούνκερ και Τουσκ προειδοποίησαν την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο ότι εάν δεν αλλάξει η στάση κάποιων χωρών της ΕΕ, τότε η συνθήκη Σένγκεν θα καταρρεύσει μέχρι τον Μάρτιο. Αρχικά ο ορίζοντας ήταν μέχρι τον Μάιο, όμως η σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας και ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος έφερε τις αποφάσεις πιο μπροστά.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, και στη σύσκεψη της Τρίτης πολλοί Επίτροποι έριξαν και πάλι το φταίξιμο στη χώρα μας και ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αναμένει την εντατικοποίηση των πιέσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Φεβρουαρίου να κάνει και άλλες υποχωρήσεις.

 

Να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο ότι όποιες υποχωρήσεις γίνουν σε πολιτικό επίπεδο υπέρ της Ελλάδας θα «μεταφραστούν» αυτόματα σε πιέσεις σε επίπεδο Eurogroup. Γιατί μπορεί αρκετοί ηγέτες να επιθυμούν να πάρει ανάσες η κυβέρνηση, καθώς -στην παρούσα φάση- δεν θέλουν αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, όμως στο Eurogroup «αφεντικό» εξακολουθεί να είναι ο κ. Σόιμπλε...

euro2day

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Πόσο θα κοστίζει το ηλεκτρικό ρεύμα τον Απρίλιο

Γιατί η διοίκηση Βούρου δεν φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, σοβαρά θέματα της πόλης που εκκρεμούν;

Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την 25η Μαρτίου

Δείτε ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον Στ. Θεοδωράκη (video)

Γιάννης Οικονόμου: Πρώτη στην Ευρώπη στην καινοτομία η Ελλάδα

Πόπη Τσαπανίδου: Πρωτόγνωρη επικοινωνιακή αναισθησία Μητσοτάκη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Άλλοι δήμοι (όχι εμείς επί Βούρου...) προσέχουν πραγματικά τις σχολικές τους υποδομές

Δεν κάνει πίσω ο Μακρόν...

Η αλήθεια για το νερό μέσα από 10 ερωτήσεις κι απαντήσεις

Μεγαλώνει η παρουσία της Microsoft στην Ελλάδα

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου

Μια ωραία πεταλούδα...

Αυτά είναι τα τιμολόγια ρεύματος Απριλίου- Συγκρίνετε κι επιλέξτε το φθηνότερο

Το σχόλιο του «Θηραμένη» για τον Πούτιν

Δημοφιλέστερα άρθρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Ιδού η πόλη του Γιάννη Βούρου...

Πώς ο Γκόρτσος της τοπικής πολιτικής συσπειρώνει τους πάντες απέναντί του

Βούρος εκτός τόπου και χρόνου... (όπως πάντα)- video

Μια ωραία πεταλούδα...

Κούλουμα παντού στην Αττική- Στο Βουριστάν τίποτα- Στο Άλσος ερημιά- Παντού γλέντι, εδώ μιζέρια

Οι άξιοι Δήμαρχοι δημιουργούν στις πόλεις τους, οι άχρηστοι όχι...

Τομπούλογλου- Ανεμογιάννης αποχαιρέτισαν τον μεγάλο Μίμη- Ούτε λέξη από την παράλυτη διοίκηση Βούρου

Σημασία έχει ποιοι ήλθαν, ή ποιος έφυγε;

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου

Μίμης Παπαϊωάννου

Συμπαράταξη: Διοργανώνει αιμοδοσία για τους τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Γεραπετρίτης: Έτσι θα ξαναλειτουργήσουν τα τρένα στην Ελλάδα

Σκεπασμένη με τη σημαία της ΑΕΚ η σορός του Μίμη Παπαϊωάννου στην Αγία Τριάδα

Σαββατιάτικη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Μυστήριες εκλογές
Παρά τα όσα λένε περί "ανεξάρτητων" παρατάξεων και άλλα τέτοια ωραία, μέχρι στιγμής έχουμε... Τομπούλογλου - Γατσούλη - Γεωργαμλή - Βούρο πο...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: τηλεμαχος
Σημαντική παρουσια στην πόλη ,εδω και αρκετά χρονια εδωσε δείγματα γραφής και ο κόσμος δείχνει την αγαπη στο πρόσωπό του και τον εμπιστ...

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Ανώνυμος
Δεν είναι η υποψηφιότητα που με τραβάει για ψήφο. Για πολλούς λόγους. Οφείλω όμως να πω δύο θετικά που βλέπω: Πολύ νέο αίμα και όχι ανακυκλω...

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Олена Петрівна Блаватська
Γιώργο Καλογεράκη Μονοσταυρία και Δαγκωτό...

Μια ωραία πεταλούδα...
Xρήστης: Να τα λέμε κι αυτά
Κομψότατος πάντως ο Γιάννης. Μοντέλο! Με το μαντηλάκι στο πέτο! Φτου... Φτου να μην τον βασκάνω! Τι δουλειά έχει ένας bon viveur εδώ στο ...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Παμπάλαιος
@ Ανωνυμος (23/03/2023 16:54) Ο Λάκης ήταν παλαιάς κοπής οπαδός, από αυτούς που όλα τελειώνανε στο πείραγμα. Ούτε τοξικότητες, ούτε αφιόνι....

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Ζούμε Ανάπτυξη
@Anonymous (23/03/2023 13:39) Και παγωτά. Όχι μόνο σουβλάκια. Ανοίγει ο καιρός. Φήμες λένε ότι ιστορική επιχείρηση εστίασης (ζαχαροπλαστεί...

Όταν δεν ξέρεις την πόλη σου και δεν έχεις τίποτα να πεις γι αυτήν, τότε θυμάσαι τα παλιά...
Xρήστης: Ανώνυμος
Μόνο μικρούτσικοι και βούρκοι βγάζουν τα ερωτικοπροσωπικά τους στα μανταλάκια....

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Αλλά... Αυτοί είστε...
@ Ντινοτασογιωργάκηδημότη Εγώ από εδώ και πέρα θα σε λέω Βασιλάκη απ' το Καματερό. Εκείνον μου θυμίζεις. https://www.youtube.com/watch?v=4...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Τι φάση ;
Αληθεύει ότι έρχεται συμπαράταξη Γεωργαμλή - Ανεμογιάννη με τις ευλογίες του Σύριζα; ...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Ανώνυμος
Δήμαρχος δεν ξέρω αν θα καταφέρει να γίνει αλλά σίγουρα αποδυναμώνει κι άλλο τον ήδη αποδυναμωμένο Βούρο αφού απευθύνεται στο ίδιο target gr...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ανωνυμος
Μητσαρα αυτό που μου αρέσει σε σένα είναι ότι είσαι πολλοί οπαδοί σε συσκευασία του ενός! Υ.Γ. Λάκης ήταν το όνομα ενός από τους μεγαλύτερου...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@14.53 Δικό μου είναι αυτό το φταίξιμο- εγώ το σκάναρα πρόχειρα, ή μάλλον "στο πόδι" για να το ανεβάσω πιο γρήγορα...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ντίνος
@ George (23/03/2023 00:04) ΑΕΚΑΡΑ μου, θερμή παράκληση να τον αποκαλείς Λάκη κ εσύ τον ανόητο που γράφει ακατάπαυστα τις ασυναρτησίες του! ...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ντίνος
@ Ανωνυμος (22/03/2023 21:42) Γεια σου Λάκη αριθμέ! Λάκη σε βάφτισα να ξέρεις! Λάκη Ζήσε τον εφιάλτη σου στην κιτρινόμαυρη ΝΦ Lakis live y...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©