Τετάρτη 08.02.2023,  

Το γαλάζιο παζλ, που πρέπει να ισορροπήσει ο Κυριάκος

Δημοσιεύτηκε στις 18/01/2016 στην κατηγορία Πολιτική  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Της Κατερίνας Τζαβάρα

 

Η γενικότερη ευφορία που κατέκλυσε τη Νέα Δημοκρατία μετά την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, ίσως, απαραίτητη για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της φυσιογνωμίας του κόμματος, ωστόσο δεν κάνει τον νέο πρόεδρο να εφησυχάζει.

 

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι παρά τις προσεκτικές κινήσεις της πρώτης εβδομάδας, τη«χειρουργική» κατανομή των πρώτων θέσεων στη νέα κομματική ιεραρχία και την επιχείρηση «ενότητα» στην οποία έχει αποδυθεί από τις πρώτες ώρες της εκλογής του, τα δύσκολα έπονται.

 

Εχοντας πάνω από 11 χρόνια αδιάκοπης κοινοβουλευτικής παρουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι όσο εύκολα δημιουργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας, τόσο εύκολα, με μια απρόσεκτη δήλωση, μια δημοσιοποιημένη δυσφορία, κάτι τυχαίο, μπορεί να δημιουργηθεί κλίμα εσωστρέφειας και νέας απογοήτευσης.

 

Με τη βοήθεια των συνεργατών του προχωρεί σε πλήρη καταγραφή των πολλών υποσυστημάτων μέσα και γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, τα οποία δημιουργούν ένα αρχιπέλαγος δυνητικών κρίσεων αλλά και αληθινών ευκαιριών.

 

Η επιχείρηση ισορρόπησης της νέας ηγετικής ομάδας πάνω απ’ όλα αυτά τα υποσυστήματα αποτελεί άσκηση υψηλής πολιτικής και μοχλό ριζικής αλλαγής της φυσιογνωμίας και της εικόνας της Νέας Δημοκρατίας.

 

Παράλληλα δρομολογεί τις διαδικασίες για συνέδριο του κόμματος, αλλάζει τις δομές της ΝΔ και προσανατολίζει τα στελέχη της στην άσκηση σκληρής αντιπολίτευσης.

 

Οι μητσοτακικοί

 

Τα στελέχη που προέρχονται από την περίοδο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στήριξαν την υποψηφιότητα Κυριάκου Μητσοτάκη, εύλογα αναμένουν να αξιοποιηθούν. Εάν ο νέος πρόεδρος τους ικανοποιήσει συνολικά, θα κατηγορηθεί για ευνοιοκρατία. Αν όχι, θα προκαλέσει γκρίνιες στα στελέχη που διέδωσαν το μήνυμά του στην κοινωνία.

 

Ο Καραμανλής


Η συνάντηση Μητσοτάκη - Καραμανλή την Τρίτη έδειξε ότι σε αυτήν τη σχέση τα ερωτήματα είναι πιο πολλά από τις λύσεις. Τι θα κάνει ο ίδιος ο Καραμανλής; Εάν διαπιστώσει λάθος πορεία θα μείνει ουδέτερος ή θα επιχειρήσει να εμποδίσει τον Μητσοτάκη; Θα κρατήσει αποστάσεις ή θα δεχθεί ένα modus vivendi, όπως είχε κάνει ο ίδιος ως πρόεδρος με την Ντόρα Μπακογιάννη; Κι από την άλλη, ο ίδιος ο Μητσοτάκης θα διαμορφώσει τη νέα φυσιογνωμία της ΝΔ σε συνεννόηση με τον Καραμανλή, ή ερήμην του με κίνδυνο να τον βρει απέναντι; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα αποσαφηνίσει και τη στρατηγική του Καραμανλή στο προσεχές μέλλον.

 

Οι καραμανλικοί


Αυτή η δεξαμενή είναι μεγάλη κι έχει τα δικά της στεγανά και διαφοροποιήσεις, τα οποία θα εκμεταλλευτεί ο νέος πρόεδρος της ΝΔ. Είναι προφανές ότι η αξιοποίηση κάποιων από αυτούς θα αφαιρέσει από όσους μείνουν απ’ έξω το επιχείρημα ότι «παραγκωνίζει» αυτήν την τάση. Η διαφορετική μεταχείριση π.χ. των Δένδια - Κουμουτσάκου έναντι του Στυλιανίδη είναι ενδεικτική. Ταυτόχρονα, στους κόλπους των καραμανλικών επικρατεί σκεπτικισμός για την προεκλογική στήριξη στον Μεϊμαράκη, την οποία θεωρούσαν λάθος ορισμένοι νουνεχείς, που αρχικά προτίμησαν τον Τζιτζικώστα και μετά τον Κυριάκο.

 

Ο Σαμαράς


Αυτήν την ώρα δεν ζητά τίποτα, καθώς αισθάνεται δικαιωμένος από τη στήριξη στον Μητσοτάκη και την έμμεση «νίκη» του επί του Καραμανλή. Η ενεργός στήριξη των πολιτικών που θα ξεδιπλώσει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, όμως, δεν είναι δεδομένη, καθώς ο Σαμαράς ?λένε κάποιοι που γνωρίζουν? υπολογίζει πως μια στροφή της ΝΔ στο Κέντρο θα αφήσει χωρίς ηγετική φυσιογνωμία τη Δεξιά και, συνεπώς, σε περίπτωση έκτακτων καταστάσεων ίσως ο ίδιος έχει πλεονέκτημα έναντι του Καραμανλή για «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

 

Οι σαμαρικοί


Αντίθετα με τη «χαλαρή» σχέση Καραμανλή - καραμανλικών, η τύχη των σαμαρικών φαίνεται να εξαρτάται από τις κινήσεις του ίδιου του Σαμαρά, δηλαδή εάν αναλάβει πρωτοβουλία επανασυγκόλλησης των στελεχών που τον στήριξαν και βρέθηκαν διάσπαρτα στα τέσσερα στρατόπεδα των υποψηφίων. Εάν συμβεί αυτό, στο συνέδριο της ΝΔ θα καταγραφεί η διακριτή τάση των σαμαρικών, με συντεταγμένους υποψηφίους για την Πολιτική Επιτροπή.

 

Ο Τζιτζικώστας


Το τοπίο εδώ θα προσδιοριστεί από το ποιος θα είναι ο ρόλος για τον οποίο προορίζει τον περιφερειάρχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι εάν ο Τζιτζικώστας θα συμβιβαστεί με αυτόν. Αλλιώς θα στηριχτεί στην εμπειρία που αποκόμισε από την εκλογική προσπάθεια (όταν είπε «όχι» σε βαρόνους, όργωσε την Ελλάδα και γνώρισε στελέχη παντού) για να καταγράψει την ξεχωριστή παρουσία του.

 

Ο Αδωνις


Οι καθαρές τοποθετήσεις του και η ολόπλευρη στήριξη στον Κυριάκο στον β’ γύρο εκτιμάται ότι θα επιφέρουν κορυφαία κομματική θέση. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν ο Αδωνις θα επιδιώξει επανασυγκόλληση της σχέσης του με τον Μάκη Βορίδη από θέση ισχύος ή θα ανταγωνίζονται για το ποιος θα εκφράσει εντός της ΝΔ τη δεξιά τάση.

 

Οι ανένταχτοι δεξιοί


Πρόκειται για βουλευτές και στελέχη που ανησυχούν για το ενδεχόμενο μετατροπής της ΝΔ σε κεντρώο κόμμα. Βρίσκονται μέσα κι έξω από τη ΝΔ (Χρήστος Ζώης, Γιάννης Κουράκος, Βύρων Πολύδωρας κ.λπ.). Θεωρούν σημαντική προϋπόθεση πολιτικής κυριαρχίας την ενότητα της Κεντροδεξιάς, αλλά, ιδίως οι εντός ΝΔ, δεν πρόκειται να δουν απαθείς μια μονοδιάστατη στροφή στο Κέντρο.

 

Οι «παντός καιρού»


Πρόκειται για το κλασικό πολιτικό προσωπικό, χωρίς ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο, ειδικευμένο στην προσκόλληση στην εκάστοτε ηγεσία. Είδαμε κάποιους από αυτούς στο στρατηγείο της Χαλκοκονδύλη το βράδυ της νίκης Μητσοτάκη. Ο τρόπος που ο πρόεδρος της ΝΔ θα τους χειριστεί θα δείξει αν κερδίσει το στοίχημα της μεταμόρφωσης ενός γερασμένου κόμματος.

 

Ο Παπαμιμίκος και οι συν αυτώ


Ο Μητσοτάκης του εξασφάλισε αξιοπρεπή αποχώρηση με «επιτήρηση» από τον Αυγενάκη. Αρα ο γραμματέας θα έχει χρόνο να ετοιμάσει την επόμενη πολιτική φάση του. Μπορεί, όμως, ο Παπαμιμίκος να αφομοιωθεί στη «νέα εποχή Μητσοτάκη»; Και ο πρόεδρος θέλει να τον αφομοιώσει; Στα υπέρ του είναι οι εκλογικές νίκες που επικαλείται και η ψύχραιμη αντιμετώπιση της μετωπικής σύγκρουσης που επέλεξε ο Μεϊμαράκης. Στα αρνητικά του η εικόνα του «σάκου του μποξ» που διαμορφώθηκε στην κοινή γνώμη και το ότι αποτέλεσε μέρος της προεκλογικής έντασης.

 

Η ΟΝΝΕΔ


Σχεδόν όλη η σημερινή ηγετική ομάδα της Νεολαίας, υπό τον πρόεδρο Σάκη Ιωαννίδη, στήριξε ενεργά τον Μεϊμαράκη. Ευλόγως θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας, ίσως στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

 

Οι εκτός των τειχών


Είναι ανοργάνωτοι, αλλά αξιοποιήσιμοι. Αλλοι βρίσκονται εκτός πολιτικής, άλλοι στα κόμματα κοντά στη ΝΔ (Δράση, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ). Πολλοί μιλούν για τις καλές σχέσεις που έχει ο Μητσοτάκης με στελέχη του Κέντρου (Ανδριανόπουλος, Μάνος, Διαμαντοπούλου, Ψαριανός κ.λπ.) κι αναμένουν πρωτοβουλίες.

 

Ο μηχανισμός της Ντόρας


Η Ντόρα Μπακογιάννη μετέχει πλήρως στη νέα κατάσταση, ωστόσο δεν είναι αυτονόητο ότι συμβαίνει το ίδιο με όλα τα στελέχη που την ακολουθούν. Κάποιοι αισθάνονται «παλαιοί» στον χώρο και δύσκολα θα συμβιβαστούν με την πραγματικότητα, όπου το πάνω χέρι έχουν οι «νέοι» του Κυριάκου.

Οι τεχνοκράτες της αγοράς
Εδώ υπάρχουν εσωτερικές διαφοροποιήσεις. Υπάρχουν κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστές, με περισσότερο πολιτικάντικες παρά τεχνοκρατικές συμπεριφορές, υπάρχουν και πετυχημένοι τεχνοκράτες, που όμως αντιμετωπίζουν υπεροπτικά τους «κομματανθρώπους». Είναι στοίχημα για τον Μητσοτάκη πώς και ποιους θα ενσωματώσει.

 

Οι παλαιοί ΟΝΝΕΔίτες


Παλαιά στελέχη της Νεολαίας, από την εποχή του πατρός Μητσοτάκη, βρίσκονται εκτός κομματικής ζωής, αλλά κάποιοι σκέπτονται να επανενταχθούν. Διαμορφώνουν καθημερινά στο Facebook πολιτική ατζέντα, που ακριβώς επειδή προέρχονται από την αγορά, από την επικοινωνία κι από το Δημόσιο, δημιουργούν συζητήσεις για το σύνολο της πολιτικής επικαιρότητας.

 

Οι πραγματικά πολύτιμοι


Είναι αυτοί που πραγματικά χρειάζεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Διάσπαρτοι στις παραπάνω ομάδες, δεν αναζητούν ρόλο, κάποιοι δεν ανήκουν στη ΝΔ, αλλά είναι εκείνοι που μπορούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του κόμματος, τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού και την αποστροφή μεγάλου μέρους της κοινωνίας για την πολιτική. Είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έθνος της Κυριακής

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Ο Βούρος κι ο Χτύπος της καρδιάς του-Με πόση αδιαφάνεια σκορπά το δημόσιο χρήμα ο τουρίστας δήμαρχος

Φουρτουνάτσηδες και Βροντάτσηδες

Ανακοινώθηκε κι επίσημα η συνεργασία

Προς συνεργασία η «Πόλη της Καρδιάς μας» με την «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών ΝΦ-ΝΧ»

Θεία Φώτιση και φέτος στην πόλη μας, ευτυχώς χωρίς τον καλικάντζαρο!

Τη Δευτέρα η πίτα των Μικρασιατών

Τσιφλίκι της έχει κάνει τον δήμο η παρεούλα του τουρίστα Βούρου

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή από το 2ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας

Βόμβες Γεωργαμλή: «Για όλα αυτά έφυγα μακριά από τον Βούρο»- Ολόκληρη η συγκλονιστική επιστολή του

Χάλκινο μετάλλιο για τον Φιλαδελφειώτη Κοντοειδή

Το 2ο Δημοτικό Φιλαδελφειας, μάς καλεί...

Το τίποτα θέλει να καταδικάσει άλλα 4 χρόνια την πόλη στο τίποτα!

Τέλος κι ο Γεωργαμλής- Φιλοφρονήσεις με Βούρο αλλά... αντίπαλοι στις εκλογές! Θα μας τρελάνουν!

"Κοινωνίας Βήμα" ο νέος συνδυασμός υπό τον Γιάννη Τζέλη

Παρέμβαση Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών στο 1ο Δημοτικό Νέας Χαλκηδόνας και η γνώμη της "Α"

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Ο Βούρος κι ο Χτύπος της καρδιάς του-Με πόση αδιαφάνεια σκορπά το δημόσιο χρήμα ο τουρίστας δήμαρχος
Xρήστης: Λεφτά υπάρχουν
Ποιος "χτύπος" ρε παιδιά; Από που κι ως που οι ιωνιώτες ασχολούνται με τα της Φιλαδέλφειας; Εδώ κοτζάμ Καραβάκος απο τη Μεταμόρφωση και δεν ...

Προς συνεργασία η «Πόλη της Καρδιάς μας» με την «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών ΝΦ-ΝΧ»
Xρήστης: Ανωνυμος*
@ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ Μα αν δεν συνεργαστεί η Ευτυχία με τον Τομπουλογλου με ποιον μπορεί να συνεργαστεί; Πολιτικά μιλώντας πάντα!...

Τσιφλίκι της έχει κάνει τον δήμο η παρεούλα του τουρίστα Βούρου
Xρήστης: Ανώνυμος
@27/01/2023 12:35 Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι που ο Βούρος δεν μπορεί να τους εμπνεύσει. Ο απίστευτος αυτός τύπος έχει συγκρουστεί επανειλημμ...

Προς συνεργασία η «Πόλη της Καρδιάς μας» με την «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών ΝΦ-ΝΧ»
Xρήστης: "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ"
@ Απλώς παρατηρητής (26/01/2023 18:48) Μπράβο σου, είσαι όχι μόνο παρατηρητής αλλά και παρατηρητικός. Και μόνο που προσπαθείς να δώσεις λογι...

Φουρτουνάτσηδες και Βροντάτσηδες
Xρήστης: Μαριγουλα-Μαριγω.
Ωιμε Εδω και πολλά χρονια εκλεγεται Δημοτικός συμβουλος,την τρεχουσα περιοδο υπηρξε αντιπροεδρο του Δημοτικού Συμβουλιου και Αντιδημαρχος...

Τσιφλίκι της έχει κάνει τον δήμο η παρεούλα του τουρίστα Βούρου
Xρήστης: Β.ν
Σήμερα 27.01.2023 οι υπάλληλοι του Βούρου δεν μπορούσαν να βγουν στην βροχή να καπνίσουν και έκαναν το τσιγαρακι τους μπροστά από το ταμείο!...

Φουρτουνάτσηδες και Βροντάτσηδες
Xρήστης: Ωιμέ !
@ Μαριγουλα-Μαριγω. (25/01/2023 17:53) Σιιιιιιιίγουρα!!! Όπως σε βλέπω και με βλέπεις! Αν το ζήσουμε κι αυτό θα ζητήσω πολιτικό άσυλο στη Β...

Προς συνεργασία η «Πόλη της Καρδιάς μας» με την «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών ΝΦ-ΝΧ»
Xρήστης: Απλώς παρατηρητής
KOYMMOYNI Έγραψες ένα σχόλιο οχτώ γραμμών εκ των οποίων οι έξι είναι αυτούσιο το δικό μου σχόλιο, η μία το ψευδώνυμό μου και έγραψες και μία...

Ανακοινώθηκε κι επίσημα η συνεργασία
Xρήστης: Ανωνυμος
Το τι βλακεία έχει γραφεί στα σοσιαλ μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας ,δεν λέγεται! Πολιτικές αναλύσεις του τύπου " δεν είναι λογικές οι ...

Φουρτουνάτσηδες και Βροντάτσηδες
Xρήστης: Ανώνυμος
@Πολυ αργά για δάκρυα 21.34 Εγώ δεν είπα ότι η " αριστερά" στην Φιλαδέλφεια διέπρεψε! Αναρωτιέμαι πως ο αρθρογράφος βαφτίζει την παράταξη "α...

Προς συνεργασία η «Πόλη της Καρδιάς μας» με την «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών ΝΦ-ΝΧ»
Xρήστης: Ανώνυμος*
"ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ" Κάπου το έχεις χάσει! Που να φανταστείς και εσύ ότι το αντίγραφο της Ρόζας Λούξεμπουργκ θα συμμαχουσε με έναν δεξιό! Επειδή ξεχν...

Φουρτουνάτσηδες και Βροντάτσηδες
Xρήστης: Μαριγουλα-Μαριγω.
Οι πολίτες της πόλης κρίνουν την παρούσα Διοίκηση ,συγκρίνουν τους άλλους σχηματισμούς και εκλέγουν την Νέα Διοίκηση. Εκφράζοντας την π...

Ανακοινώθηκε κι επίσημα η συνεργασία
Xρήστης: ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΨΑΓΜΕΝΟΥΣ
Δεν θα κατέβει λέει ο Κώστας Τ. Το έγραψε ο εξαπτέρυγος. Άρα εκτός από διορισμό πήρε και εκλογή. Θα σπρώξει κόσμο ο Χάρης. Και μπορεί και ξέ...

Ανακοινώθηκε κι επίσημα η συνεργασία
Xρήστης: LiberAL-L
Ζούμε μεγάλες στιγμές εισοδισμού. Ο εισοδισμός είναι μια "παλιά μου τέχνη κόσκινο" της πασοκοτροτσκιστικής "αριστεράς", που συνήθως εκθέτει ...

Φουρτουνάτσηδες και Βροντάτσηδες
Xρήστης: ΜΑΛΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ
Ω Εορτή των Εορτών… Ω ευτυχής ημέρα! Ω! τώρα πρέπει ο καθείς του Αστεως πολίτης να βάλει στο μπαλκόνι του μπλέ-κόκκινη παντιέρα με μια χρυσή...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©