Σάββατο 25.03.2023,  

Γαλλία και Γερμανία προς διάσωση της Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε στις 02/12/2015 στην κατηγορία Ευρώπη  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Tου Judy Dempsey

 

Αυτές τις ημέρες δεν υπάρχουν πολλές καλές ειδήσεις να έρχονται από την Ευρώπη. Η Γαλλία διαχειρίζεται τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι που σκότωσαν 130 ανθρώπους. Η προσφυγική κρίση έχει εντείνει τις πολιτικές φιλοδοξίες των λαϊκιστικών κομμάτων. Αρκετές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στα σύνορα για τον έλεγχο της εισροής προσφύγων ή έχουν αρνηθεί ακόμη και να δεχθούν ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους στη Συρία και στο Ιράκ.

 

Οι οικονομίες της ευρωζώνης δεν είναι και αυτές σε καλή κατάσταση. Εμφανίζουν μικρή ανάπτυξη. Και η νέα δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας δεν θεωρεί πλέον πως αξίζει να έχει την σημαία της ΕΕ μαζί με την πολωνική στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού -και αυτό σε μια χώρα που κάποτε πίστευε ότι η ένταξή της στην ΕΕ το 2004 ήταν σαν να επέστρεφε σπίτι στην Ευρώπη.

 

Αλλά εν τω μέσω της κατήφειας και της έλλειψης εμπιστοσύνης, υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να δώσει στην Ευρώπη μια πολυπόθητη ώθηση. Είναι η γαλλό-γερμανική σχέση.

 

Η γρήγορη απόφαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel να παράσχει στη Γαλλία μια φρεγάτα, 4-6 αεροσκάφη Tornado, αεροσκάφος ανεφοδιασμού, και τουλάχιστον 1.000 στρατιώτες για να την βοηθήσουν να πολεμήσει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, δεν ήταν μόνο για να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού. Ήταν για την διάσωση της Ευρώπης από το να διαλυθεί.

 

Εάν η Merkel είχε παράσχει στον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande μόνο λεκτική υποστήριξη στην αντιμετώπιση της ισλαμικής οργάνωσης, αυτό θα είχε κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά σε μια σχέση που έχει υπάρξει τόσο κρίσιμη για την εξέλιξη της ΕΕ και που είναι αναγκαία τώρα περισσότερο από ποτέ.

 

Η απόφαση της Γερμανίας δεν έρχεται χωρίς ρίσκο. Η γερμανική κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη, με το 47% να είναι υπέρ και το 46% να είναι κατά της στρατιωτικής επιχείρησης, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση. Ωστόσο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί από όσους συμμετείχαν στην έρευνα, υποστηρίζουν την αποστολή, σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή μεταξύ ενός κοινού που εδώ και καιρό έχει αντιταχθεί στο να σταλούν στρατιώτες της χώρας για να πολεμήσουν.

 

Η συντηρητική παράταξη της Merkel είναι ανήσυχη για την αποστολή. Η Καγκελάριος, η οποία έχει επίσης να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη κριτική από το Χριστιανοδημοκρατικό της Κόμμα για την πολιτική των ανοιχτών θυρών προς τους πρόσφυγες, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με μια σοβαρή αναταραχή εάν σκοτωνόταν οποιοσδήποτε Γερμανός στρατιώτης σε αυτή την αποστολή ή χτυπούσε κάποιος άμαχος κατά λάθος.

 

Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν φόβοι ότι η ένταξη της Γερμανίας στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, θα καταστήσει την Γερμανία πιο ευάλωτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Η απόφαση από τις γερμανικές αρχές να ακυρώσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Ολλανδίας και της Γερμανίας λίγες ημέρες μετά από τις δολοφονίες του Παρισιού, έγινε ακριβώς διότι υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε σχεδιαστεί μια επίθεση. Επιπλέον, κανένας δεν ξέρει εάν οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους έχουν ενωθεί με τις δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν στην Ευρώπη τους τελευταίους αρκετούς μήνες.

 

Εκτός από την ενίσχυση των γαλλό-γερμανικών σχέσεων, η στρατιωτική υποστήριξη της Γερμανίας στη Γαλλία έχει τρεις ακόμη διαστάσεις.

 

Η πρώτη είναι ότι ο Hollande υπήρξε πιστός στην Merkel. Έχει υποστηρίξει την πολιτική της σχετικά με την Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και την ανάμειξή της στην Ανατολική Ουκρανία. Απρόθυμα υποστήριξε την επιμονή του Βερολίνου για την επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας στις χώρες της ευρωζώνης με οικονομικά προβλήματα, ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

 

Και ο Hollande έχει υποστηρίξει την πολιτική της Merkel για τους πρόσφυγες, ακόμη κι αν δεν είναι δημοφιλής στη Γαλλία, όπου το Εθνικό Μέτωπο εκμεταλλεύεται αυτή την πολιτική. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η στήριξη του Hollande για την Merkel ήταν κρίσιμη. Η Merkel δεν μπορεί να αγνοήσει μια τέτοια υποστήριξη.

 

Η δεύτερη διάσταση είναι η άποψη του Βερολίνου -ή μάλλον, της Καγκελαρίας- ότι η Γαλλία δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Γαλλία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ξεκίνησε μια στρατιωτική αποστολή στο Μάλι για να αποτρέψει την κατάληψη της χώρας από τους Ισλαμιστές. Εάν συνέβαινε αυτό, η Ευρώπη θα βρισκόταν αντιμέτωπη με ακόμη περισσότερους πρόσφυγες, για να μην αναφέρουμε τον αντίκτυπο που θα είχε στην ευρύτερη περιοχή, μια κατάρρευση του Μάλι.

 

Η τρίτη πτυχή είναι τι θα σήμαινε η στήριξη της Γερμανίας για την Γαλλία για την άθλια αμυντική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ. Εδώ και πολύ καιρό, η Γερμανία έχει δώσει την έγκρισή της στην ΕΕ για να καθιερώσει μια τέτοια αξιόπιστη πολιτική, ενώ η Γαλλία έχει συχνά απελπιστεί από την απροθυμία της ΕΕ να καταλάβει για ποιον λόγο χρειάζεται μια τέτοια πολιτική.

 

Μια τέτοια πολιτική δεν αφορά τον ανταγωνισμό με το ΝΑΤΟ. Αυτά τα συναισθήματα έχουν περάσει προ πολλού. Έχουν να κάνουν με το η Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι η πίστη της στην ήπια δύναμη, δεν αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να εξαρτάται από τις ΗΠΑ, με τις τελευταίες να είναι ο υποστηρικτής της.

 

ΟΙ προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη, και στις Βρυξέλλες, θα έπρεπε να να έχουν ενισχύσει αυτές τις υποθέσεις. Δεν το έκαναν. Οι επιθέσεις στο Παρίσι ίσως τελικά έχουν την επίδραση να πείσουν τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την ανάγκη μιας αξιόπιστης πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, αντί για μία που να βαραίνει λίγες μόνο χώρες.

carnegie

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Πόσο θα κοστίζει το ηλεκτρικό ρεύμα τον Απρίλιο

Γιατί η διοίκηση Βούρου δεν φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, σοβαρά θέματα της πόλης που εκκρεμούν;

Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την 25η Μαρτίου

Δείτε ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον Στ. Θεοδωράκη (video)

Γιάννης Οικονόμου: Πρώτη στην Ευρώπη στην καινοτομία η Ελλάδα

Πόπη Τσαπανίδου: Πρωτόγνωρη επικοινωνιακή αναισθησία Μητσοτάκη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Άλλοι δήμοι (όχι εμείς επί Βούρου...) προσέχουν πραγματικά τις σχολικές τους υποδομές

Δεν κάνει πίσω ο Μακρόν...

Η αλήθεια για το νερό μέσα από 10 ερωτήσεις κι απαντήσεις

Μεγαλώνει η παρουσία της Microsoft στην Ελλάδα

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου

Μια ωραία πεταλούδα...

Αυτά είναι τα τιμολόγια ρεύματος Απριλίου- Συγκρίνετε κι επιλέξτε το φθηνότερο

Το σχόλιο του «Θηραμένη» για τον Πούτιν

Δημοφιλέστερα άρθρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Ιδού η πόλη του Γιάννη Βούρου...

Πώς ο Γκόρτσος της τοπικής πολιτικής συσπειρώνει τους πάντες απέναντί του

Βούρος εκτός τόπου και χρόνου... (όπως πάντα)- video

Μια ωραία πεταλούδα...

Κούλουμα παντού στην Αττική- Στο Βουριστάν τίποτα- Στο Άλσος ερημιά- Παντού γλέντι, εδώ μιζέρια

Οι άξιοι Δήμαρχοι δημιουργούν στις πόλεις τους, οι άχρηστοι όχι...

Τομπούλογλου- Ανεμογιάννης αποχαιρέτισαν τον μεγάλο Μίμη- Ούτε λέξη από την παράλυτη διοίκηση Βούρου

Σημασία έχει ποιοι ήλθαν, ή ποιος έφυγε;

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου

Μίμης Παπαϊωάννου

Συμπαράταξη: Διοργανώνει αιμοδοσία για τους τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Γεραπετρίτης: Έτσι θα ξαναλειτουργήσουν τα τρένα στην Ελλάδα

Σκεπασμένη με τη σημαία της ΑΕΚ η σορός του Μίμη Παπαϊωάννου στην Αγία Τριάδα

Σαββατιάτικη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Μυστήριες εκλογές
Παρά τα όσα λένε περί "ανεξάρτητων" παρατάξεων και άλλα τέτοια ωραία, μέχρι στιγμής έχουμε... Τομπούλογλου - Γατσούλη - Γεωργαμλή - Βούρο πο...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: τηλεμαχος
Σημαντική παρουσια στην πόλη ,εδω και αρκετά χρονια εδωσε δείγματα γραφής και ο κόσμος δείχνει την αγαπη στο πρόσωπό του και τον εμπιστ...

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Ανώνυμος
Δεν είναι η υποψηφιότητα που με τραβάει για ψήφο. Για πολλούς λόγους. Οφείλω όμως να πω δύο θετικά που βλέπω: Πολύ νέο αίμα και όχι ανακυκλω...

Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε η Σύγχρονη Πόλη
Xρήστης: Олена Петрівна Блаватська
Γιώργο Καλογεράκη Μονοσταυρία και Δαγκωτό...

Μια ωραία πεταλούδα...
Xρήστης: Να τα λέμε κι αυτά
Κομψότατος πάντως ο Γιάννης. Μοντέλο! Με το μαντηλάκι στο πέτο! Φτου... Φτου να μην τον βασκάνω! Τι δουλειά έχει ένας bon viveur εδώ στο ...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Παμπάλαιος
@ Ανωνυμος (23/03/2023 16:54) Ο Λάκης ήταν παλαιάς κοπής οπαδός, από αυτούς που όλα τελειώνανε στο πείραγμα. Ούτε τοξικότητες, ούτε αφιόνι....

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Ζούμε Ανάπτυξη
@Anonymous (23/03/2023 13:39) Και παγωτά. Όχι μόνο σουβλάκια. Ανοίγει ο καιρός. Φήμες λένε ότι ιστορική επιχείρηση εστίασης (ζαχαροπλαστεί...

Όταν δεν ξέρεις την πόλη σου και δεν έχεις τίποτα να πεις γι αυτήν, τότε θυμάσαι τα παλιά...
Xρήστης: Ανώνυμος
Μόνο μικρούτσικοι και βούρκοι βγάζουν τα ερωτικοπροσωπικά τους στα μανταλάκια....

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Αλλά... Αυτοί είστε...
@ Ντινοτασογιωργάκηδημότη Εγώ από εδώ και πέρα θα σε λέω Βασιλάκη απ' το Καματερό. Εκείνον μου θυμίζεις. https://www.youtube.com/watch?v=4...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Τι φάση ;
Αληθεύει ότι έρχεται συμπαράταξη Γεωργαμλή - Ανεμογιάννη με τις ευλογίες του Σύριζα; ...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Ανώνυμος
Δήμαρχος δεν ξέρω αν θα καταφέρει να γίνει αλλά σίγουρα αποδυναμώνει κι άλλο τον ήδη αποδυναμωμένο Βούρο αφού απευθύνεται στο ίδιο target gr...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ανωνυμος
Μητσαρα αυτό που μου αρέσει σε σένα είναι ότι είσαι πολλοί οπαδοί σε συσκευασία του ενός! Υ.Γ. Λάκης ήταν το όνομα ενός από τους μεγαλύτερου...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@14.53 Δικό μου είναι αυτό το φταίξιμο- εγώ το σκάναρα πρόχειρα, ή μάλλον "στο πόδι" για να το ανεβάσω πιο γρήγορα...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ντίνος
@ George (23/03/2023 00:04) ΑΕΚΑΡΑ μου, θερμή παράκληση να τον αποκαλείς Λάκη κ εσύ τον ανόητο που γράφει ακατάπαυστα τις ασυναρτησίες του! ...

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου
Xρήστης: Ντίνος
@ Ανωνυμος (22/03/2023 21:42) Γεια σου Λάκη αριθμέ! Λάκη σε βάφτισα να ξέρεις! Λάκη Ζήσε τον εφιάλτη σου στην κιτρινόμαυρη ΝΦ Lakis live y...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©