Τρίτη 25.06.2024,  

Στο 60% η απορροφητικότητα της Περιφέρειας Αττικής

Δημοσιεύτηκε στις 11/11/2015 στην κατηγορία Οικονομία  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Με τεκμηριωμένο και πλήρη τρόπο παρουσίασε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τα αποτελέσματα για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού β’ και γ’ τριμήνου του 2015, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος, ξεκαθαρίζοντας ότι το πραγματικό ποσοστό απορροφητικότητας για έργα της Περιφέρειας είναι 60%.

 

«Με όρους ετήσιας δαπάνης, το ποσοστό της απορροφητικότητας για έργα ανέρχεται σε 60%, το ποσοστό 1.99% είναι στην ουσία πλασματικό γιατί βάσει του νόμου αναφέρεται στο συνολικό προϋπολογισμό και όχι στην ετήσια δαπάνη», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης. «Το κύριο στοιχείο των αποτελεσμάτων είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στη χώρα κατά το β’ και γ’ τρίμηνο του 2015», επισήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την ποιοτική παράμετρο των έργων.

 

Έτσι, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα ότι εγκαθιδρύθηκε για τη λογιστική διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής το διπλογραφικό σύστημα, στη βάση του οποίου εκδίδονται πλέον τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. «Με τον τρόπο αυτόν μπαίνει τέλος σε έναν αναχρονισμό», παρατήρησε ο ίδιος.

 

«Ο δικός μας ο δρόμος είναι διαφορετικός. Οι επιλογές μας είναι διαφορετικές. Είναι η επιλογή της νομιμότητας, του εξορθολογισμού, της αποτελεσματικότητας και παράλληλα της αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων της άσκησης δημόσιας διοίκησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Καραμάνος.

 

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της παρέμβασης του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών:

 

·       Τα έργα που χρηματοδοτούνται με πόρους της Περιφέρειας Αττικής, εκτελούνται κανονικά, χωρίς διακοπή εργασιών, κρίσιμες κοινωνικές λειτουργίες, όπως η μεταφορά μαθητών στα σχολεία, εκτελέστηκαν και εκτελούνται κανονικά.

 

·       Για δε πρώτη φορά υπήρξε έγκαιρη έναρξη της μεταφοράς των μαθητών και μάλιστα με διαφανείς διαδικασίες όπως η διεξαγωγή διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

 

·       Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής είναι συνεπής στις πληρωμές των προμηθευτών της. Για πρώτη φορά, συγκεκριμένα, οι μεταφορείς της μεταφοράς μαθητών της περσινής σχολικής χρονιάς, εξοφλήθηκαν εγκαίρως λίγο μετά την ολοκλήρωση της χρονιάς.

 

·       Τα διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 372 εκατομμυρίων ευρώ (έναντι 334 εκατομμυρίων πριν από έναν χρόνο και χωρίς να περικοπούν οι επενδύσεις) συγκεντρώθηκαν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, σε ποσοστό 90%. Μέρος αυτών, ύψους 211 εκατομμυρίων βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας, με επιτόκιο 3.17%.

 

·       Η περιφερειακή Αρχή προχωρά με σταθερά βήματα, επιδιώκοντας να πληρούνται οι προϋποθέσεις χρηστής διοίκησης – προϋποθέσεις που αφορούν στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

 

·       Δεν πέφτουμε στην παγίδα να χρησιμοποιήσουμε το άλλοθι του «επείγοντος» προκειμένου να παρακάμψουμε τις δικλείδες ασφαλείας σχετικά με την προστασία του δημόσιου χρήματος.

 

·       Ο στόχος είναι η απορροφητικότητα να συνδυάζεται με εκείνες τις προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν το δημόσιο χρήμα – ειδικά σήμερα σε περίοδο κρίσης που το κάθε ευρώ μετράει και που το κάθε ευρώ οφείλει να χρησιμοποιείται με αποτελεσματικό τρόπο.

 

·       Κατά τον πρώτο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της το Σεπτέμβριο του 2014, η Περιφερειακή Αρχή επιχειρεί λοιπόν να εξορθολογήσει την άσκηση διοίκησης. Τούτο συνεπάγεται καταρχήν τη διαπίστωση και την καταγραφή των αναγκών σε όλα τα επίπεδα. Και κατόπιν την εκπόνηση εκείνων των πολιτικών που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους.

 

·       Όπως οι πάντες αντιλαμβάνονται, δεν πρόκειται για κάποια «εύκολη» διαδικασία ή για μια διαδικασία που μπορεί να γίνει κάποιον «αυτόματο πιλότο». Πρόκειται για συλλογικές διαδικασίες που απαιτούν χρόνο. Και παράλληλα απαιτούν ανάληψη σοβαρών ευθυνών. Γιατί οι αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής έχουν πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο. Δρομολογούν ενέργειες, δύσκολα ανακλητές, με υψηλό κόστος, τόσο για το δημόσιο ταμείο όσο και για τους πολίτες.

 

·       Το έργο της Περιφερειακής Αρχής δεν μπορεί να κριθεί αποσπασματικά στους έξι μήνες ή στον έναν χρόνο. Αλλά θα κριθεί συνολικά στο τέλος της πενταετούς θητείας. Και θα κριθεί σύμφωνα με δύο κριτήρια: την ποιοτική απορροφητικότητα και το πώς αυτή μεταφράζεται σε κοινωνική προστιθέμενη αξία.

 

·       Καθημερινά, δίνουμε αγώνα κατά της σωρευμένης εδώ και πολλές δεκαετίες γραφειοκρατίας, προκειμένου να εφαρμόσουμε προγράμματα και πολιτικές υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών. Είτε πρόκειται για κρίσιμα έργα υποδομής είτε για συμμετοχή σε κοινά προγράμματα ή για τη συνδρομή μας σε έργα των δήμων. Δίνουμε αγώνα κάθε μέρα για να αντιμετωπίσουμε παθογένειες που κατατρώνε τη λειτουργία του Δημοσίου, μη επιτρέποντας την άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων.

 

·       Εισάγουμε διαδικασίες διαφάνειας, προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων.

 

·       Αυτή είναι η πορεία μας και δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από αυτήν σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.dinamizois.gr

www.renadourou.gr

Fb: /renaperifereia

Twitter: @renadourou

 

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Ο Δήμος ξεκινά τα θαλάσσια μπάνια των ΚΑΠΗ στο Αυλάκι
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
Αφού έχεις καιρό να πας, προς τι η κριτική;...

Ο Δήμος ξεκινά τα θαλάσσια μπάνια των ΚΑΠΗ στο Αυλάκι
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Είναι αυτό το Αυλάκι; Έχω καιρό να πάω, άλλαξε τόσο. Είπαμε να μην κάνουμε κακόπιστη κριτική στον Δήμο, αλλά μόνο καμιά φωτογραφό από το Ημε...

Η σοβαρή και η ασόβαρη πλευρά
Xρήστης: @Fermander (10/06/2024 08:29)
Το σχέδιο δεν ήταν να γεμίσει η ΝΦ με πάρκινγκ και να έρχονται και να φεύγουν οι μισοί φίλαθλοι με αυτοκίνητα προκαλώντας έμφραγμα στους δρό...

Στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Φιλαδέλφειας πέρασε τη νύχτα ο Λύτρας
Xρήστης: Αυγουστος
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ (20/06/2024 12:29) η φιλαδελφεια εχει τελειωσει απο το 2017. αν δεν γινοταν εκεινο το γνωστο κακο τοτε θα ειχε μεγαλη αξια εδω και...

Στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Φιλαδέλφειας πέρασε τη νύχτα ο Λύτρας
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Το έχω ξαναπεί, τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στην Φιλαδέλφεια. Είμαστε ακριβώς στο κέντρο του Νομού Αττικής. Ζητάμε και υπογειοποίηση τη...

Ευρωεκλογές χωρίς κανένα νικητή και με όλους να μετρούν απώλειες
Xρήστης: Ανωνυμος
@20.16 Η δική σου ερμηνεία δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα! Σαφέστατα η ερμηνεία του πρωθυπουργού είναι εντελώς αντίθετη και γι'...

Μονά ζυγά, δικά τους!
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@14.12 Και οι κρίνοντες, κρίνονται αγαπητέ......

Μονά ζυγά, δικά τους!
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Κριτική να κάνουμε; Μας θέτε ή δεν μας θέτε; Δυστυχώς η κριτική δεν καλουπώνεται. Υπάρχει η καλόπιστη, η κακόπιστη. Η προκατειλημμένη, η όψι...

Ευρωεκλογές χωρίς κανένα νικητή και με όλους να μετρούν απώλειες
Xρήστης: ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ
Να μου επιτρέψετε να κάνω μία δική μου ερμηνεία σχετικά με τα αποτελέσματα .Νικητής θεωρείται αυτός που βγαίνει πρώτος . Άρα νικητής βγήκε η...

Κλαίει όλη η Ευρώπη – Για λίγο δεν εξελέγη ο Γιάννης Βούρος στην Ευρωβουλή
Xρήστης: αλλο παλαιμαχος αλλο πρωην κλωτσοποιος.
η αληθεια ειναι οτι εκλεγονται μονο οσοι βγαινουν οσο πιο συχνα στο γυαλι. Αυτη ειναι η νοοτροπια του ψηφοφορου. ...

Το εκλογικό αποτέλεσμα παράγει εξελίξεις σε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
Καμία σχέση......

Το εκλογικό αποτέλεσμα παράγει εξελίξεις σε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Όμως παρηγε εξελίξεις και στα διοικητικά ΠΑΕ. Να τα λέμε κι αυτά. ...

Η σοβαρή και η ασόβαρη πλευρά
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
@ Fermander (10/06/2024 08:29) Αργείς, αλλά μαθαίνεις. Εσύ θα πας μπροστά. Σαχλαμάρες λες. Θα έρχονται όλοι με το τρένο και με το τρόλλεϋ......

Η σοβαρή και η ασόβαρη πλευρά
Xρήστης: Fermander
Μ ενόχλησε η χρήση των σχολείων ως χώρους στάθμευσης και δε θα το κρύψω. Αλλά καταλαβαίνω την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν για κάτι τέτοιο. Βέβ...

Η σοβαρή και η ασόβαρη πλευρά
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
Και κάπου εδώ τελειώνει η "αντιπαράθεση" για το γήπεδο, άλλωστε είναι άσχετο θέμα με εκείνο της ανάρτησης- πάψτε να κάνετε τους μαϊντανούς.....

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©