Χρόνο αλλά όχι χρήμα έδωσαν οι εταίροι στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Δευτέρας στο πλαίσιο επίδειξης καλής θέλησης, ζητώντας ωστόσο από την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά και τον τρόπο διακυβέρνησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών. Το τελεσίγραφο της Τετάρτης άρθηκε και η κυβέρνηση πήρε παράταση μιας εβδομάδας, ώστε μαζί με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να καταλήξει στο τελικό σχέδιο. Σύμφωνα με το Eurogroup δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης του πακέτου των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης, αίτημα που είχε διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση. Αντ' αυτούαναγνωρίζεται εμμέσως η ανάγκη χαλάρωσης των δημοσιονομικών όρων, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη φορολογία και το ασφαλιστικό. Παράλληλα δίδεται προτεραιότητα στις τράπεζες ώστε να μην εκτροχιαστεί η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών.
Ωστόσο το πολιτικό ρίσκο παραμένει, παρά τις διαβεβαιώσεις του Eurogroup, καθώς τα 10 δισ. του ESM που θα χρησιμοποιηθούν από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της ασνακεφαλαιοποίησης παραμένουν δεσμευμένα και η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές στο ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας είναι μεγάλη.
Στήριξη Μέρκελ σε Τσίπρα
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και πρόταση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων για όσες χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με το προσφυγικό. Για το ίδιο θέμα ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, είχε διαφωνήσει με δηλώσεις του.
Σε πολιτικό επίπεδο βαρύνουσα σημασία έχει και προγενέστερη δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος -αλλάζοντας γραμμή- άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει η η συζήτηση για το χρέος εντός του 2015, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Συνεπώς η πολιτική παρέμβαση στήριξης του Αλέξη Τσίπρα από την Άνγκελα Μέρκελ εκδηλώνεται μέσω των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ οι οποίοι ανοίγουν τα ζητήματα που καίνε την ελληνική κυβέρνηση.
Και... μαστίγιο
Τα ζητήματα που τέθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση από το Eurogroup ήταν γνωστά, ωστόσο η επιμονή των Ευρωπαίων επί του ζητήματος των ελληνικών τραπεζών και ιδιαίτερα της διακυβέρνησης τους, στο πλαίσιο του νέου νόμου, καθιστά σαφές ότι οι Βρυξέλλες μπαίνουν ανοιχτά στο power game για τις διοικήσεις των τραπεζών.
Στόχος είναι η διασφάλιση ανοιχτής διόδου του ESM προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς με την εισηγηθείσσα από το υπουργείο Οικονομικών δομή οι αρμοδιότητες του ΤΧΣ θα ασκούνται υπό τη στενή εποπτεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ η ενεργοποίηση του Ταμείου ως μετόχου δίνει στην πραγματικότητα ένα μέσο πίεσης της κυβέρνησης προς το τραπεζικό σύστημα.
Σε αυτή την ιδιότυπη διελκυστίνδα θέλουν τώρα να παρέμβουν και οι Βρυξέλλες αναγνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά εξελίξεις στο φλοιό και τον πυρήνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Αυτό που ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση είναι η δημιουργία ευέλικτων διαδικασιών για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ώστε να βελτιωθεί η προοπτική ανάκτησης απωλειών από το τραπεζικό σύστημα. Σε αυτές τις νέες διαδικασίες περιλαμβάνεται ο περιορισμός του ρόλου της Δικαιοσύνης, ώστε να επισπευθούν οι χρόνοι και να περιοριστεί το κόστος.
Παράλληλα ζητούν την ενεργοποίηση του NPL market, δηλαδή της δυνατότητας των τραπεζών να πουλούν τα κόκκινα δάνεια που διαθέτουν σε distress funds εισπράττοντας μετρητά και εν συνεχεία αν τα NPL αποδώσουν τα funds θα επωφελούνται από το spread.
Υλοποιώντας τις ενέργειες αυτές και ξεκαθαρίζοντας τον τρόπο διορισμού διοικήσεων, άρα τις ισορροπίες μετόχων, η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των τραπεζών.
Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι συναινεί -τελικά- στη συμμετοχή εταιριών από την ΕΕ, υπαναχωρώντας από την αρχική θέση για έδρα εντός Ελλάδας.
Η επόμενη μέρα για τις τράπεζες
Με αυτά τα δεδομένα γνωστά η εξίσωση για τους εν δυνάμει επενδυτές θα είναι σαφέστερη, ενώ τις παρεμβάσεις τωων Βρυξελλών θεωρείται βέβαιο ότι θα διασφαλιστεί δίοδος για την έλευση -με ευνοϊκούς όρους- επενδυτών που ακουμπούν στο ευρύτερο γερμανικό λόμπυ.
Το sofokleousin.gr έχει επισημάνει κατ επανάληψη τη μάχη που διεξάγεται για τον έλεγχο των τραπεζών και τον καθορισμό των ισορροπιών της επόμενης ημέρας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι αναφορές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, για την ανάγκη δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, εννοώντας μικρότερων μη-συστημικών τραπεζών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης του νέου παραγωγικού μοντέλου.-
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...