Πότε πρωτοένιωσε τη καρδιά του να χτυπά δυνατά; Ποιους παραδεχόταν από τους ηθοποιούς της επόμενης γενιάς; Ποιοι του έλειπαν πιο πολύ από την παλιά φουρνιά; Ο Ανδρέας Μπάρκουλης αποκαλυπτικός σε μερικές από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.
Ο πρώτος έρωτας του Ανδρέα Μπάρκουλη που έφυγε από τη ζωή λίγο πριν κλείσει τα 80 του χρόνια ήταν ένας «παλαβός έρωτας» όπως εξομολογήθηκε. «Δεκατεσσάρων χρονών εγώ, συνοδεύω τη γιαγιά μου τη Βασιλική στα Μέθανα. Ψηλός, λελέκι με 2 -3 “καρύδια” στο λαιμό, κάτι ποδαράκια λεπτά από κάτω και κοντό παντελόνι. Κι εκεί είδα ένα κοριτσάκι που ήταν πολύ μεγαλύτερό μου. Την ερωτεύτηκα. Μιλάμε για πολύ μεγάλο, παλαβό έρωτα. Πήγανε Πανεπιστήμιο και της είχα πει ότι πήγαινα κι εγώ Πανεπιστήμιο. Και αποκαλύφθηκα. Κι όταν έμαθε την ηλικία μου έφαγα χυλόπιτα….»
«Πρώτη ερωμένη», ωστόσο, υπήρξε η μητέρα του. Η κυρία Μαρίκα που βρέθηκε να … γράφει σε χαρτί τις κατακτήσεις του γιου της. «Την είδε και τη ρώτησε ο πατέρας μου: “Τι γράφεις βρε Μαρίκα; Τις γυναίκες που έχει πάει ο γιος μας. Πόσες τις έβγαλες;”, τη ρώτησε. “ Μέχρι τώρα τις έχω βγάλει 200”, του είχε απαντήσει εκείνη. “Καλά, βάλε άλλες 4.000 και βλέπουμε…”, της είπε…», έχει πει ο Ανδρέας Μπάρκουλης.
Η αγαπημένη του ηθοποιός από τη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου δεν ήταν άλλη από την Τζένη Καρέζη. Στο σπίτι που είχε στο Νέο Ηράκλειο ο Μπάρκουλης είχε επιζωγραφίζει μάλιστα φωτογραφία της Καρέζη από την «Τζένη – Τζένη» που φιγουράριζε σε περίοπτη θέση στον τοίχο του σπιτιού. Ποιος ηθοποιός θα ήθελε να «ξαναγύριζε»; «Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Θα ήθελα να ήταν εδώ, να πίναμε καφέ και να τα λέγαμε. Ηταν πολύ αλός άνθρωπος, όπως και η Τζένη», έχει πει. Κι όσο για την Αλίκη; «Η Αλίκη ήταν ένα πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος και νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να την υποδυθεί κάποια ηθοποιός...»
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αμερική το 1983 αφοσιώθηκε στο ποιοτικό θέατρο ερμηνεύοντας με μοναδική ευαισθησία σπουδαίους ρόλους μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80. Από το θέατρο, ωστόσο, τον απομάκρυναν σχετικά νωρίς προβλήματα υγείας. Ποιους ρόλους ξεχώριζε από τη θεατρική του καριέρα; Εκείνους που είχε παίξει στη «Βίδα» με τον Θύμιο Καρακατσάνη, στον «Κύριο» με τον Θανάση Παπαγεωργίου και στην «Καρυδόπιτα» με την Κάκια Αναλυτή είχε πει. Κι όσο για το ρόλο που θα ήθελε να είχε ερμηνεύσει; «Ο Οθέλλος», έχει εξομολογηθεί επίσης.
Από την εποχή της μεγάλης του δόξας, «Το χέρι στην τσέπη ήταν για να βγαίνει. Δεν ήταν για να τα βάζεις μέσα. Δούλευα τρεις μήνες για να φτιάξω ένα κοστούμι. Δεν είναι τώρα σαν τα κοστούμια που τα έχουν έτοιμα στα σίριαλ. Και μετά τα πέταξα…»
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης διέκρινε καλούς κλασσικούς ηθοποιούς, «ρολίστες» της νέας γενιάς όπως ο Γιάννης Μπέζος και ο Πέτρος Φιλιππίδης. ΄Εβλεπε, ωστόσο, κάποιον ηθοποιό ως φυσικό του διάδοχο; «Κανέναν» είχε πει.
Ποιοι ήταν οι ηθοποιοί που είχαν συμπαρασταθεί στον Ανδρέα Μπάρκουλη στα χρόνια των οικονομικών δυσκολιών και των περιπετειών με την υγεία του; Μεταξύ άλλων, η ΄Αννα Φόνσου και ο παλιός ηθοποιός Τρύφων Παπουτσής.
Τι ήταν για τον Ανδρέα Μπάρκουλη η Γυναίκα; «Η γυναίκα για μένα ήταν το ωραίο λουλούδι που θα έπρεπε να το μυρίσω», είχε πει. Και πόσο δύσκολο ήταν να αφιερωθεί σε μια την εποχή που βίωνε τη δόξα του απόλυτου ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου; «Ποια γυναίκα θα σε περιμένει να σε έχουν αποκλείσει στη Λυκόβρυση και να σου ζητάνε ένα ολόκληρο Γυμνάσιο αυτόγραφα…»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...