Νίκος Τσορβάς: Ποιες είναι οι επιλογές των δημοτών, ποια η απάντηση στον παραγοντισμό…

Δημοσιεύτηκε στις 13/05/2019 στην κατηγορία Ο Δήμος  |  δεν υπάρχουν σχόλια

του Νίκου Τσορβά (*)

Νέα Φιλαδέλφεια. Ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Εικόνες, ήχοι, μυρωδιές έρχονται στο μυαλό μου κάθε στιγμή, ξυπνώντας μνήμες παιδικές, που έχουν καταγραφεί υποσυνείδητα μέσα μου. Θυμάμαι σαν σε όνειρο, πολύ μικρό, να με παίρνει η μητέρα μου από το χέρι να επισκεφτούμε τον παππού το Νίκο στη χασαποταβέρνα του, στη σκιά του γηπέδου της ΑΕΚ, δίπλα από το Άλσος. Οι ανοιξιάτικοι ήχοι, το «τραγούδι» των χελιδονιών οι ευωδιές από τις ανθισμένες νεραντζιές είναι συνυφασμένα στη μνήμη μου ακόμα και σήμερα με εκείνες τις πρώτες μου εικόνες.

 

Θυμάμαι τις βόλτες με τον παππού μου στις «κούνιες» απέναντι από την ταβέρνα, ανάμεσα στα πανύψηλα πεύκα, το «δάσος μας» όπως το έλεγε, νόμιζα τότε πως όντως ήταν «δικό μας», κτήμα μας. Ίσως κι εκείνος να το ένιωθε έτσι, όχι με την έννοια της ιδιοκτησίας, αλλά σαν κομμάτι της καθημερινότητάς του, της ίδιας του της ζωής. 

 

Πρόσφυγας από τον αρχοντικό Βουτζά της Σμύρνης, έζησε την καταστροφή, το διωγμό των δικών του, στρατιώτης στον Ελληνικό Στρατό ο ίδιος, να ψάχνει την οικογένειά του ανά την Ελλάδα, χωρίς να γνωρίζει αν επέζησαν. 

 

Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Γύθειο, Ναύπλιο, Καισαριανή μετά, μέχρι να σμίξουν και πάλι και να φτιάξουν το σπιτικό τους στη Ν. Φιλαδέλφεια. Με πολλές τέτοιες παράλληλες ιστορίες φτιάχτηκε μα και ομόρφυνε τούτη η πόλη.

 

Τα χρόνια κύλησαν και μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ποιος είναι ο τόπος που ζω. Μια πόλη όμορφη, ανθρώπινη που στην εξέλιξή της φάνηκαν οι αδυναμίες της, που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας. 

 

Πέρασαν από το δήμο μας στο παρελθόν άνθρωποι που πάλεψαν για την προκοπή της, που δούλεψαν για να τη νοικοκυρέψουν, να βάλουν τα θεμέλια για να γίνει μια πόλη που να ανταποκρίνεται στις εποχές που άλλαζαν. Τρυπιάς, Αμπατζής, Σταματιάδης. 

 

Στη Χαλκηδόνα το ίδιο με τελευταίο το Γιώργο Αποστολάκη, μακρινό μου ξάδελφο, που έφυγε τόσο απρόσμενα πριν προλάβει να προσφέρει αυτά που ήθελε και για τη Φιλαδέλφεια.

 

Η σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε στο δήμο μας δεν είναι αυτή που θα ήθελαν οι Φιλαδελφειώτες και οι Χαλκηδονιώτες και πολύ περισσότερο δεν είναι αυτή που αρμόζει στην ιστορία αλλά και στο υπόβαθρο του Δήμου μας, είτε πολιτισμικό, είτε πολιτικό.

 

Τα τελευταία χρόνια παρά τις καλές προθέσεις και τις όποιες μεμονωμένες προσπάθειες το αποτέλεσμα είναι φτωχό. Η πόλη υστερεί σε υποδομές, στο πράσινο, στην καθαριότητα, στο φωτισμό, στον πολιτισμό, σε υπηρεσίες προς τους δημότες.

 

Βρισκόμαστε λιγότερο από 14 ημέρες πριν τις εκλογές χωρίς να έχει υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον και τα προβλήματα της πόλης. Βλέπουμε πολλούς να αναλώνονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, βαρύγδουπες διακηρύξεις, καλαίσθητα ( όχι όλα! ), ακριβά φυλλάδια και φωτογραφίες με πλατιά χαμόγελα με όμορφα λόγια και συνθήματα στις λεζάντες.

 

Βλέπουμε διαγκωνισμούς για το ποια από τις παρατάξεις έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του ενός ή του άλλου κόμματος για να εξυπηρετηθούν συγκυριακά μικροσυμφέροντα ενόψει των εκλογών, «γνωστούς» συνδημότες να συνωστίζονται σε ευκαιριακές συμπορεύσεις δηλώνοντας ότι έχουν τις γνώσεις για τις λύσεις των προβλημάτων της πόλης μας, ενώ η πραγματικότητα έχει δείξει ότι αποτελούν μέρος του προβλήματος.

 

Βλέπουμε τους ίδιους που με ύφος σοβαρό για να προσδώσουν έξτρα κύρος στην παρουσία τους, ζητούν από το «πόπολο» να τους στηρίξει, ελπίζοντας πως δεν θυμούνται οι πολλοί την παντελή απουσία τους από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για σημαντικά ζητήματα στο δημοτικό συμβούλιο χρόνια τώρα, θεωρώντας πως η φυσική τους θέση είναι μια καρέκλα και ένας τίτλος, ακριβώς για να ξεχωρίζουν από το «πόπολο» και να το κοιτούν από ψηλά.

 

Ποιες είναι οι επιλογές που έχει ο δημότης όμως; Από τη μία είναι το παρωχημένο, φθαρμένο και κουρασμένο πολιτικό προσωπικό, που δεν εννοεί ότι εκ του αποτελέσματος έχει ξεπεραστεί, έχει αποτύχει. Από την άλλη υπάρχουν δυνάμεις που ξεπηδούν μέσα από τη μερίδα εκείνη της τοπικής κοινωνίας που είπε «φτάνει πια, δεν πάει άλλο, πρέπει να δράσω!»


Συντάχτηκα εξαρχής στο κάλεσμα του Τάσου Κωνσταντινίδη στην προσπάθειά του να δώσει ένα νέο στίγμα στη διοίκηση του δήμου, όχι τυχαία. Η γνωριμία μας είναι παλιά και η πορεία και η οπτική μας κοινή σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την πόλη και τους ανθρώπους της. Η πόλη μας χρειάζεται μια νέα πορεία, μια άλλη νοοτροπία διοίκησης, απαλλαγμένη από τον παλιό τετριμμένο τρόπο άσκησης της πολιτικής.


Δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετικό αποτέλεσμα αν χρησιμοποιήσεις τα ίδια παλιά ανακυκλωμένα υλικά. Η ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες σε καμία περίπτωση δεν είναι πανάκεια. Χρειάζεται να έχεις κάτι να πεις, αλλά κυρίως να εννοείς αυτά που λες για να μην γίνεις κι εσύ μέρος του προβλήματος. Αυτό που μας απασχολεί είναι να είμαστε μέρος της λύσης, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του σχεδιασμού αυτής της νέας πορείας που προσδοκούμε για την πόλη μας.

 

Η Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει πρότυπο πόλης και αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτά που χρειάζονται είναι χρηστή διαχείριση και προσήλωση στο στόχο από μια δημοτική αρχή, που δεν θα απαρτίζεται από ανθρώπους που θα αυτοπροσδιορίζονται ως αυθεντίες. Που δεν θα είναι φορείς του παραγοντισμού και της συναλλαγής.

 

Που θα σκύβουν στις ανάγκες του δημότη με αλληλεγγύη και πραγματικό ενδιαφέρον. Που δεν θα νοιάζονται για την πολιτική τους καριέρα και μέλλον περισσότερο από το μέλλον των παιδιών μας.

 

Που δεν θα έχουν κομματικές δεσμεύσεις ή ιδεολογικές αγκυλώσεις, με αποτέλεσμα να χαθούν ευκαιρίες για το δήμο μας, όπως στο πρόσφατο παρελθόν το οποίο πρέπει να αφήσει πίσω της η τοπική κοινωνία.

 

Που θα βάζουν πάνω απ’ όλα το κοινό συμφέρον ( τι τετριμμένη φράση, αλήθεια! ) αλλά επιτέλους, να το εννοούν! Που θα τιμούν την ψήφο των συμπολιτών μας, από όποιο πόστο κι αν τους θέσει η βούλησή τους. Το αυτονόητο δηλαδή.

 

Αυτό το αυτονόητο θέλουμε να υπηρετήσουμε, γι’ αυτό δημιουργήσαμε το συνδυασμό μας. Να κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη στην πολιτική ως πράξη ευθύνης και συμμετοχής και όχι σαν ιδιότητα αυτοπροβολής και ματαιοδοξίας. Για το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον της πόλης που αγαπάμε και ζούμε!

  •  

  • (*) Ο Νίκος Τσορβάς, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Πόλης Ενότητα» του Τάσου Κωνσταντινίδη, είναι γέννημα θρέμμα Φιλαδελφειώτης, κατάγεται από οικογένεια Μικρασιατών εμπόρων, γιος του ζωγράφου Σταύρου Τσορβά. Έχει σπουδάσει Πληροφορική, αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας. Γνωρίζει τέσσερις γλώσσες. Εργάζεται ως υπεύθυνος πωλήσεων και μάρκετινγκ σε εταιρεία εισαγωγικού και ηλεκτρονικού εμπορίου. Υπήρξε πρωταθλητής στίβου της ΑΕΚ και κατόπιν του Πανελληνίου Γ.Σ. Είναι Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Γονέων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, έχοντας στο παρελθόν αναπτύξει έντονη δράση μέσα από το γονεϊκό κίνημα στα ζητήματα της εκπαίδευσης, με προσήλωση στην προσπάθεια για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της και την ποιοτική αναβάθμισή της. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο. Κατοικεί στη Ν. Φιλαδέλφεια

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Υποχρέωση κάθε δημοκράτη η ήττα του Άρη Βασιλόπουλου

 

Η υποψηφιότητα Βούρου αποτελεί προσβολή για τη Φιλαδέλφεια και τη Χαλκηδόνα

 

Εκλογές με ομάδες

 

Άσπρα κοράκια, κόκκινα κοράκια, κοκορίκο

 

Κάποιοι, από το ημίφως...

 

Ο ένας τώρα «θυμήθηκε» τους πολίτες, ο άλλος... ούτε τώρα!

 

Σκάσε και ψήφιζε...

 

Προεκλογικό σκηνικό, κομμένο και ραμμένο...

 

Ντροπή, μια λέξη άγνωστη στη δημοτική Αρχή

 

Βαρεμάρα...

 

Ο Στράτος Διονυσίου παρεμβαίνει στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας...

 

Ο Γιώργος Νταλάρας, παρεμβαίνει στην προεκλογική περίοδο

 

Ο Γιώργος Ζαμπέτας παρεμβαίνει -κι αυτός- στις εξελίξεις στην πόλη μας

 

Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης

 

Προαναγγελθέν ναυάγιο για την Αυτοδιοίκηση ο νέος Εκλογικός Νόμος

 

Προεκλογικός διάλογος, περί... όνου σκιάς

 

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε...

 

Ούτε τους χομπίστες, ούτε τους τουρίστες

 

«Τη μια τη λέγαν Αφροδίτη, και την άλλη Αφροδίτη επίσης»

 

Τυφλοί τα τ' ωτ' τον τε νουν τα τ' όμματα...

 

Μόνη χαμένη, η πόλη...

 

ΑΕΚ - Άρης...

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Πόλη της καρδιάς μας: Ζητεί εξηγήσεις από τον δήμαρχο για τις καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων

Το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει για μια ακόμα φορά τη διοίκηση Βούρου

Γεμίζει με ηλεκτρικά ποδήλατα την πόλη ο δήμος Αγρινίου. Ο δικός μας, μόνο απαγγέλλει...

Απίστευτος Βούρος: «Η πόλη είναι βρώμικη γιατί... δεν μας αφήνει η αντιπολίτευση»

Πλύσιμο των κάδων, μόνο για να βγουν φωτογραφίες...

Καρέ - καρέ η ληστεία στο σούπερ μάρκετ της Πίνδου (video)

Ούτε στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις...

Μέτρα ανακούφισης όσων επλήγησαν ζητεί η Δύναμη Πολιτών

Πόθεν Έσχες Βούρου: Χρωστά μισό εκατομμύριο στο δημόσιο και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ εκατομμύριο σε τράπεζα

Δύναμη Πολιτών: «Βάρος η λειτουργία παιδικών σταθμών για τη διοίκηση Βούρου»

Με 18 ψήφους εγκρίθηκε η συνεργασία Δήμου Μητρόπολης για νέο βρεφονηπιακό σταθμό

Δείτε LIVE τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από την «Αλήθεια» - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ εδώ

Ε, ρε, Ζεφύρι που σας χρειάζεται...

Σήμερα είναι 19 Μαΐου. Δεν ξεχνώ...

Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη - Θα είναι (ελπίζω...) παρούσα «Η Αλήθεια»

Δημοφιλέστερα άρθρα

Πόθεν Έσχες Βούρου: Χρωστά μισό εκατομμύριο στο δημόσιο και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ εκατομμύριο σε τράπεζα

Ίσως το χειρότερο πράγμα που έχει ειπωθεί ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο...

Πόσα παίρνουν αυτοί που λιβανίζουν τη διοίκηση Βούρου

Καρέ - καρέ η ληστεία στο σούπερ μάρκετ της Πίνδου (video)

Η παράλυτη διοίκηση κατέρρευσε στο δημοτικό συμβούλιο - Παράνομα δεν επιτρέπει να το παρακολουθούμε

«Δήμαρχος» από την ανάποδη - «Σερίφης» από τα Lidl...

Πριν κουνήσετε το δάκτυλο, μήπως πρέπει να κοιτάξετε λίγο στον καθρέφτη κύριε Κωνσταντινίδη;

Ούτε ο πεζόδρομος του Άλσους σταματά τον «σερίφη από τα Lidl» - Δεν ασχολείται ο Βούρος

Οι «ζυμώσεις» στο δημοτικό συμβούλιο συνεχίζονται: Ανεξαρτητοποιήθηκε η Σοφία Αλεφραγκή

Με 18 ψήφους εγκρίθηκε η συνεργασία Δήμου Μητρόπολης για νέο βρεφονηπιακό σταθμό

Τομπούλογλου προς Αλεφραγκή: «Με χρήμα παίρνεται η καρδιά κι αποτιμάται ο φίλος»

Δείτε LIVE τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από την «Αλήθεια» - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ εδώ

Ο Μπάμπης...

Ακόμα και την Εκκλησία κάνει πεδίο ανόητης αντιπαράθεσης το τοπικό δημοτικό κατεστημένο

Αναστασία Καγκάνη - Πατίλη

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Πλύσιμο των κάδων, μόνο για να βγουν φωτογραφίες...
Xρήστης: "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ"
@ (01/06/2020 16:44) Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με τα λεφτά του, ακόμα κι αυτό που υπονοείς. Όταν χρωστάς 1,5 εκατομμύριο μ...

Το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει για μια ακόμα φορά τη διοίκηση Βούρου
Xρήστης: "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ"
Για να μην γίνομαι γραφικός και θυμίσω ότι σε προηγούμενο σχόλιό μου είχα γράψει, ότι ο γραμμένος νόμιζες ότι θα πει κάποια στιγμή "θα πεθάν...

Το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει για μια ακόμα φορά τη διοίκηση Βούρου
Xρήστης: Δημότης
Έχουμε γινει μο@ρδελο ποιος λέει ψέματα ποιος λέει αλήθεια άντε βγάλε άκρη ... καθένας κάνει ότι του ρθει σ αυτό το δήμο ......

Πλύσιμο των κάδων, μόνο για να βγουν φωτογραφίες...
Xρήστης: Ανώνυμος
@16:44 Για άλλη μια φορά με εμετικό τρόπο στοχοποιείς ανθρώπους φωτογραφίζοντας πράγματα που δεν αφορούν ούτε την πολιτική ούτε την ανάρτ...

Πόθεν Έσχες Βούρου: Χρωστά μισό εκατομμύριο στο δημόσιο και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ εκατομμύριο σε τράπεζα
Xρήστης: Μαοϊκος
@06:24 Ναι Σφε Γιωργάκη....

Πλύσιμο των κάδων, μόνο για να βγουν φωτογραφίες...
Xρήστης: Γιαννη
Μήπως μπερδεύτηκες και είδες πλύσιμο κάδων στους Θρακομακεδονες ή έξω από το τελεφερίκ; ...

Πόθεν Έσχες Βούρου: Χρωστά μισό εκατομμύριο στο δημόσιο και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ εκατομμύριο σε τράπεζα
Xρήστης: Δημοτης
Η πολη βρωμαγε πεντε χρονια επι δοικησης Ρουλη αλλα εδω δεν εβλεπα σχολια.Αφηστε τα παραμυθακια και γινεται αντρες.Αν ο Ρουλης δεν πολεμαγε ...

Πόθεν Έσχες Βούρου: Χρωστά μισό εκατομμύριο στο δημόσιο και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ εκατομμύριο σε τράπεζα
Xρήστης: Ανωνυμος
@13.18 Αν ήσουν κάτοικος θα το ήξερες! Δεν υπάρχουν φιλοαεκτζηδες η αντιαεκτζηδες! Υπάρχουν αυτοί που εξυπηρετούν συμφέροντα ευελπιστώντας ν...

Πόθεν Έσχες Βούρου: Χρωστά μισό εκατομμύριο στο δημόσιο και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ εκατομμύριο σε τράπεζα
Xρήστης: Κατοικος
Αν ο Βούρος δεν τα καταφέρει σαν δημαρχος στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουμε αλλον αλλά ποτέ δεν θα ξαναβγάλουμε δήμαρχο εχθρικό προς την ...

Πόθεν Έσχες Βούρου: Χρωστά μισό εκατομμύριο στο δημόσιο και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ εκατομμύριο σε τράπεζα
Xρήστης: Ανωνυμος
@18:45 Σε λιγο συμπληρωνεται ενας χρονος απο τοτε που ο μεγαλομπαταχτσης εβγαλε βολτα τον νεκροθαφτη του κοινωνικου κρατους προνοιας Αδωνι Γ...

Πόθεν Έσχες Βούρου: Χρωστά μισό εκατομμύριο στο δημόσιο και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ εκατομμύριο σε τράπεζα
Xρήστης: Ανώνυμος
@Δημοτης (27/05/2020 18:45) Στη θέση σου λοβοτομημένε θα έβγαζα το σκασμό μέχρι να ξεβρωμίσει η πόλη. Ούτε τα στοιχειώδη δεν είστε σε θέση...

Ούτε στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις...
Xρήστης: Μέγας αυτογκολτζής
@06:37 Δεν είναι δελτίο τύπου. Ο Τάφας τα λέει και γελάνε και τα ξερόχορτα με τα συνεχή αυτογκόλ του. Αφού έκανε το... κοκοράκι μιλώντας...

Ούτε στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις...
Xρήστης: ανώνυμος
@ ΦιλΧαλ (28/05/2020 06:37) Έχει βγάλει δελτίο τύπου ότι τα χόρτα πρέπει να μεγαλώνουν κατά 1 cm/μήνα. Τι φταίει ο Βούρος αν αυτά τα ηλίθια ...

Πόθεν Έσχες Βούρου: Χρωστά μισό εκατομμύριο στο δημόσιο και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ εκατομμύριο σε τράπεζα
Xρήστης: Ανώνυμος
Ποια μεγάλη νίκη; Δεν φτάνει που δεν κόβετε τα χόρτα τα καπνίζετε κιόλας....

Πόθεν Έσχες Βούρου: Χρωστά μισό εκατομμύριο στο δημόσιο και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ εκατομμύριο σε τράπεζα
Xρήστης: @ Δημοτης (27/05/2020 18:45)
Η ΑΕΚοφροσύνη και ο αντιβασιλοπουλισμός δεν μπορούν να καλύψουν την ολική ανικανότητα της πιο άχρηστης διοίκησης. Είστε η ντροπή της Νέας Φι...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©