Οι ευθύνες της πολιτικής για την τραγωδία στη Μάνδρα, έχουν ονοματεπώνυμα

Δημοσιεύτηκε στις 15/11/2017 στην κατηγορία Γνώμες  |  34 σχόλια

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Όταν κάθισα να γράψω αυτό το κείμενο, οι νεκροί από την τραγωδία της Μάνδρας είχαν φτάσει τους 14. Από το πρωί, όταν ακόμα η νεκρή ήταν μόνο μία, μετρούσα τις ώρες της εργασίας μου με την αύξηση της μακάβριας λίστας των νεκρών: Δυο, μετά τρεις, μετά μέσα σε μισή ώρα οι τρεις έγιναν πέντε, μετά επτά, οκτώ, εννέα, δέκα, ένδεκα, μετά δεκατρείς, πριν λίγο δεκατέσσερις, κι ακόμα δεν ξέρω αν η λίστα έχει τελειώσει, ή αν θα μεγαλώσει κι άλλο, ακόμα και πριν τελειώσω αυτό το κείμενο.

 

Ας πούμε, στο όνομα των νεκρών, αλλά και των ανυπολόγιστων καταστροφών, τα πράγματα με το όνομά τους: Η τραγωδία στη Μάνδρα έχει υπεύθυνους. Με όνομα κι επώνυμο. Πολύ συγκεκριμένους. Φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. Ακούσαμε στα ραδιόφωνα νωρίς το απόγευμα τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ κ. Παπαγεωργίου να θυμίζει ότι πάνω από τη Μάνδρα, στην περιοχή της Αγια- Σωτήρας, η ανθρώπινη παρέμβαση, από εγκληματική άγνοια ή από αδιαφορία, είχε κάνει το... θαύμα της! Στην ορεινή αυτή περιοχή υπήρχε παλαιά ένα ολόκληρο δίκτυο με μικρά ποταμάκια, που ενώνονταν κι έκαναν ένα μεγαλύτερο ποτάμι, το οποίο πολλές φορές το χειμώνα γινόταν χείμαρρος.

 

Αυτός ο χείμαρρος μπαζώθηκε, δηλαδή κλείστηκε βιαίως, κι αντί να τρέχει μέσα του το νερό από τα βουνά, τώρα είχε «σφραγιστεί» με μπετόν. Το μπάζωμα εκτάθηκε σε μια απόσταση 500 μέτρων. Από πού να φύγει, τώρα, το νερό από τις βροχές πάνω στα βουνά; Τη γλίτωσε μια χρονιά η Μάνδρα, δυο, τρεις, δέκα. Δεν θα τη γλίτωνε για πάντα...

 

Μάλιστα, στο πιο στενό σημείο του εγκληματικού μπαζώματος των ρεμάτων, ο δήμος Μάνδρας, που προφανώς στα λόγια έχει μέριμνά του τη βελτίωση της ζωής των πολιτών αυτής της πόλης, αλλά στην πράξη –διακομματικά και διαχρονικά- αδιαφορεί για τους νόμους και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, πήρε μερικά μπαζωμένα στρέμματα κι έκανε το αμαξοστάσιο των αυτοκινήτων του, αλλά και... χώρο επισκευών. Το είδαν αυτό και κάποιοι ιδιώτες και, στο πλαίσιο του απεχθούς πελατειακού κράτους, κάπως τα συμφώνησαν με αρμόδιους αιρετούς, με αποτέλεσμα ένα πρωί να ξεπεταχτεί πάνω στο μπαζωμένο ρέμα, ένα σούπερ μάρκετ «για να εξυπηρετείται ο κόσμος στα ψώνια του», προφανώς... Έλεγε παλαιότερα ο κ. Παπαγεωργίου ότι όποιο αυτοκίνητο κινείται στο σημείο εκείνο, ανάμεσα στο σούπερ μάρκετ και το αμαξοστάσιο του δήμου, στο πιο στενό σημείο των μπαζωμένων ρεμάτων, και έχει κατεύθυνση από τη Μάνδρα προς τα βόρεια, δηλαδή την Αγια- Σωτήρα και μετά το βουνό, το βλέπει καθαρά: Το νερό δεν έχει ΚΑΜΙΑ διέξοδο. Πόσο καιρό να τη γλιτώνει η έρμη η Μάνδρα από την περιφρόνηση και την αδιαφορία του πολιτικού κατεστημένου, της αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής εξουσίας;

 

Το ότι είχε διακοπεί βιαίως η φυσική ροή του νερού, αλλά και το ότι –άλλο έγκλημα!- δεν υπήρξε μέριμνα ώστε να διαμορφωθεί, τέλος πάντων, μια κάποια τεχνητή κοίτη από όπου να περνάει το νερό, είχε ήδη το 1996 τις πρώτες τραγικές συνέπειες. Πλημμύρες στη Μάνδρα με δυο νεκρούς. Πρωτοσέλιδα, πένθος, η Μάνδρα στην κορφή της επικαιρότητας. Μετά, τα φώτα χαμήλωσαν, το πένθος ξεχάστηκε, οι νεκροί δεν γυρίζουν πίσω, κι έτσι ξανά πήρε το πάνω χέρι το πολιτικό κατεστημένο, της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας. Από τότε μέχρι σήμερα, άλλες δυο φορές η Μάνδρα κρύφτηκε κάτω από τη λάσπη. Δεν υπήρχαν όμως νεκροί, μόνο η περιοχή γέμισε με φερτά υλικά από τα βουνά... Αλλά, μικρό το κακό, αφού δεν είχαμε νεκρούς, τα αντιπλημμυρικά έργα μπορούν να περιμένουν... Κι έτσι το πολιτικό κατεστημένο συνέχισε την εγκληματική του αδιαφορία, χωρίς να ενοχληθεί. Μέχρι σήμερα, που η φύση πήρε την εκδίκησή της, από εκείνους που νομίζουν ότι για μικροεξυπηρετήσεις ή για τη δική τους ευκολία μπορούν να τη βιάζουν...

 

Ο κ. Παπαγεωργίου, μας ενημέρωσε για αυτά που... ξέρουμε ήδη, από πολλές άλλες παρόμοιες ιστορίες αδιαφορίας και περιφρόνησης του περιβάλλοντος, από τις οποίες η Αττική είναι γεμάτη. Κυριολεκτικά γεμάτη.

 

Παλαιότερη μελέτη του ΙΓΜΕ είχε δείξει ότι σχεδόν κάτω από κάθε μεγάλο δρόμο της Αθήνας, κρυβόταν κάποτε ένα ποταμάκι ή ένας μεγαλύτερος ποταμός. Το ανατριχιαστικό στη μελέτη αυτή είναι ότι τον τελευταίο μισό αιώνα έχουν μπαζωθεί καθ’ υπολογισμούς των μελετητών του Ινστιτούτου, 800 χιλιόμετρα ποταμών και μικρότερων ρεμάτων! Εκεί που κάποτε έρεε ο Ιλισός κι ενέπνευσε τον Γιώργο Εμιρζά να γράψει το τραγούδι που έκανε πασίγνωστο στην Ελλάδα ο Μάνος Χατζιδάκις, «πώς τον λεν τον ποταμό; Ιλισσό!», σήμερα είναι ατέλειωτοι τόνοι μπετόν κι ασφάλτου: Από τα σύνορα Παπάγου – Χολαργού ξεκινούσε, διέσχιζε τα σημερινά Ιλίσια, περνούσε μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο κι έφτανε στο φαληρικό όρμο.

 

Αλλά να ήταν μόνο ο Ιλισσός; Τα δεκάδες ποταμάκια της παλαιάς Αθήνας μαζί με τα αναρίθμητα ρέματα στο Λεκανοπέδιο μπαζώθηκαν, κρύφτηκαν, εξαφανίστηκαν με φυσικό αυτουργό το πολιτικό κατεστημένο της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας, κάθε εποχής, κάθε ιδεολογίας, κάθε πολιτικής απόχρωσης. Πού είναι ο Ηριδανός; Ο Κυκλόβορος; Το Λυκόρεμα; Που είναι ο Βουρλοπόταμος, ο Βοϊδοπνίχτης, ο Αλασσώνας;

 

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει δημοσιοποιήσει παλαιότερα έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 1945 τα ανοιχτά ρέματα και ποταμάκια στην Αττική είχαν μήκος 1.280 χιλιόμετρα, ενώ στις μέρες μας είναι μόνο 434 χιλιόμετρα. Μείωση κατά τα δυο τρίτα! Πού θα πάει αυτό το νερό που έτρεχε εκεί μέσα; Ποιος από όλους αυτούς τους αιρετούς που ελαφρά τη καρδία μπάζωνε, μπάζωνε, μπάζωνε, μπορεί να δώσει μια απάντηση;

 

Γιατί μπάζωνε; Διότι μετά το μπάζωμα, κατά κανόνα έρχεται η καταπάτηση. Ένας φίλος θα πάει αυτό το φιλετάκι, ένας άλλος το παρακάτω. Αυτή ήταν η πολιτική ελίτ, είτε στην αυτοδιοίκηση είτε στην κεντρική εξουσία, επί δεκαετίες. Κι όλες οι κυβερνήσεις, χωρίς εξαίρεση, όπως και η σημερινή, νομιμοποιούν αυθαίρετα, παρά τα τεράστια πρόστιμα που μας επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις κοινοτικές οδηγίες για αντιμετώπιση των πλημμυρικών φιανομένων.

 

Το ΙΓΜΕ μας ενημερώνει ότι πριν από μερικά χρόνια το 80% των νερών της βροχής το απορροφούσε το έδαφος στην Αττική και μόλις το 20% κατέληγε στη θάλασσα. Σήμερα τα μεγέθη έχουν σχεδόν αντιστραφεί. Κι όταν το νερό από τις προσχώσεις δεν μπορεί να βρει το δρόμο του για τη θάλασσα, έχουμε Μάνδρες!

 

Γιατί δεν μπορεί να βρει το δρόμο του; Τα στοιχεία έρχονται σαν χαστούκια, το ένα μετά το άλλο: μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δομημένες επιφάνειες στην Αθήνα κάλυπταν το 25% του λεκανοπεδίου. Μετά το 1975, το 75% καλύφθηκε από δομημένες επιφάνειες και δρόμους- δίκτυα, ενώ οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν, μόλις, στο 4%.

 

Η φύση προειδοποιεί, κι εν τέλει εκδικείται: Το Νοέμβριο του 1994 ο Κηφισός υπερχείλισε λόγω ισχυρής νεροποντής.

 

Στο κέντρο της Αθήνας το νερό έφτασε ακόμα και στα 3,5 μέτρα, όπως τα τσουνάμι που τώρα βλέπουμε ενεοί στις τηλεοράσεις μας να κτυπούν χώρες της Άπω Ανατολής.

 

Εκατοντάδες αυτοκίνητα ανατράπηκαν από το ορμητικό νερό, αναρίθμητα σπίτια φτωχών ανθρώπων, κυρίως ισόγεια κι υπόγεια πλημμύρισαν.

 

Ένα χρόνο νωρίτερα καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν κυρίως τη Γλυφάδα, τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα.

 

Δρόμοι με τεράστια ρήγματα και καθιζήσεις, εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια, χαμένες περιουσίες και κόποι μιας ζωής.

 

Ένα μέτρο το νερό στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας –στο «ποτάμι».

 

Το 1991 τεράστιες ζημιές από νεροποντές υπέστη το ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού, και λίγους μήνες νωρίτερα μια μεγάλη μπόρα ήταν ικανή να δημιουργήσει τεράστιες ζημιές στην περιοχή Κανάρια της Ηλιούπολης.

 

Το 1989 από βροχές καταστράφηκαν σπίτια και περιουσίες στα Άνω Πετράλωνα, τα Εξάρχεια, τους Αμπελοκήπους και τους Αγίους Αναργύρους.

 

Δυο μήνες νωρίτερα είχαν «πνιγεί» όλα τα βόρεια προάστια. Το 1988 τα τραγικά αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής υπέστησαν το Περιστέρι, ο Ταύρος, ο Γαργηττός, τα Λιόσια, το Μπουρνάζι...

 

Ένα χρόνο νωρίτερα η Πετρούπολη, το Μεταξουργείο, αλλά και ο Μαραθώνας. Και δεν έχει τέλος, φαίνεται, η απαρίθμηση των προειδοποιήσεων της φύσης...

 

Στην πόλη μου, τη Νέα Φιλαδέλφεια, μόλις πρόπερσι είχαμε την τελευταία δραματική πλημμύρα στην οδό Σκρα, στο βόρειο άκρο της, με ανυπολόγιστες καταστροφές.

 

Ξεκίνησα να γράφω το κείμενο αυτό με επιβεβαιωμένους δεκατέσσερις νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας. Το τελειώνω με δεκαπέντε. Μακάρι να σταματήσει εδώ η εκδίκηση της φύσης για το βιασμό της.

 

Οι πολίτες αυτής της χώρας, εάν πραγματικά επιθυμούν να αποδώσουν δικαιοσύνη στη μνήμη των σημερινών αθώων νεκρών, πρέπει να θυμηθούν τι συνέβη στις 15 Νοεμβρίου 2017 στη Μάνδρα Αττικής, όταν θα κρατούν τα ψηφοδέλτια στα χέρα τους, μπροστά από τα παραβάν των εκλογών. Όλων των εκλογών, δημοτικών, βουλευτικών, περιφερειακών... Όλων.

mononews

Γράψτε την άποψή σας

Δικαστής Ντεγιάννης (15/11/2017 22:40)

Από τις πλέον διεφθαρμένες Υπηρεσίες είναι οι Δημοτικές Υπηρεσίες (πόρισμα Ρακιντζή).

Αυτές τις Δημοτικές αρχές όμως τις εκλέγει ο "σοφός" δημότης της κάθε Μάνδρας, για να μπορεί και αυτός ο δημότης με τη σειρά του να χτίζει ένα αυθαιρετάκι πάνω στο κύμα και πάνω στους χειμάρους.

Εντάξει αυτά τα ξέρουμε.

Το πιο ωραίο όμως είναι, ότι κανείς Δήμαρχος δεν έχει πάει φυλακή για τα εγκλήματα του.
Δηλαδή ούτε η Δικαστική εξουσία κάνει τη δουλειά της.

Οπότε σε 10 μέρες θα έχουν ξεχαστεί και πάμε γι' άλλα με τις υγείες μας.

Και το κερασάκι στην τούρτα έρχεται ρωτώντας τους εαυτούς μας, για ποιό λόγο ακουμπάμε τόσους φόρους για να πληρώνονται κάθε 1η του μήνα οι Δήμαρχοι, οι Πολιτικοί οι Δικαστικοί και τόσοι άλλοι υπεύθυνοι;
Ποιοί είναι τα κορόϊδα και ποιοί οι έξυπνοι;

Α. ΓΟΥΛΑΣ (15/11/2017 23:11)

Δυστυχώς έτσι είναι ,οι πολεοδομικές παραβάσεις της περιοχής της Μάνδρας έχουν γίνει μάθημα εδώ και 15 χρόνια στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο ως παράδειγμα αποφυγής!

tasos (16/11/2017 00:23)

Αυθαιρεσία και υποκρισία παντού. Ποιός θα σταματήσει τους απαταιώνες και τους μιζαδόρους; Ποιός θα εφαρμόσει τους νόμους; Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι Δήμοι που τα αρπάζουν από παντού; Η θα αντιδράσουν οι κάθε λογής συλλογικότητες και οι οικολόγοι της αρπαχτής; Με την κατάλληλη χρηματοδότηση βέβαια όλοι αυτοί οι οικολόγοι της πλάκας μπορούν να τρέχουν μέρα νύχτα στο ΣτΕ για να σταματήσουν ένα νόμιμο γήπεδο που δεν εμποδίζει κανένα ρέμα. Τι στο τσάμπα θα αναδεικνύουν οικολογικές ευαισθησίες τα παιδιά; Δεν έχει σωτηρία αυτή η χώρα.

George (16/11/2017 12:14)

Ποιοί πολίτες Διαμαντή να αποδώσουν δικαιοσύνη; Αυτοί που για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν την βεβαιότητα, την υπόσχεση ή τουλάχιστον την ελπίδα ότι ο εκλεκτός τους θα εξυπηρετήσει το προσωπικό τους ρουσφέτι; Και μετά οι ίδιοι θα βρίζουν και θα διαμαρτύρονται γιατί για παράδειγμα πνίγονται επειδή εξυπηρετήθηκαν τα ρουσφέτια κάποιου άλλου; Ψηφίζουν ο καθένας για την παρτη του και έχουν τους πολιτικούς που τους αξίζουν και τίποτα λιγότερο. Οι σωστοί και έντιμοι πολίτες είναι η μειοψηφία και δεν μπορούν να διεκδικήσουν ή να επιβάλουν απολύτως τίποτα. Ένας υποψήφιος βουλευτής ή δήμαρχος που δεν υπόσχεται και διώχνει από το γραφείο του όσους του ζητάνε χάρες δεν είχε και δεν θα έχει ποτέ καμιά τύχη εκλογής. Αυτή είναι η αλήθεια και όλα τα άλλα είναι ευχολόγια συνηθισμένα μετά από κάθε καταστροφή.

Διαμαντής Σεϊτανίδης (16/11/2017 13:33)

@12.14
Αν τα πράγματα είναι όπως τα λες, δεν υπάρχει ελπίδα. Αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι, οι πολίτες που σκέπτονται όπως λες, μετά το χθεσινό πρέπει να αντιληφθούν ότι η παρανομία τους και η συνενοχή του κράτους σε αυτήν, μπορεί να του στοιχίσει τη ζωή. ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ!

Ούτε αυτό το καταλαβαίνει, λες;

ΟΥΓΚΑΝΟΣ (16/11/2017 14:07)

@George
Σημασία έχει να δοθούν τα 20.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια για την κατασκευή γηπέδου επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε περιοχή που το 1995 είχε πληγεί από θεομηνία-πλημμύρα.
Επειδή είσαι και παλιός "στα Φιλαδέλφεια" θα θυμασαι.
Μου αρέσεις γιατί έχεις και πολιτική άποψη.
Πώς το είπε ο Βασιλόπουλος;
Άντε γλ... τα @ του ... μ...

Ανωνυμος (16/11/2017 14:42)

Οχι καλυτερα λέω Ουγκανε να περιμένουμε τα έργα στη Σκρα όταν τελειώσει τον πόλεμο στο γήπεδο. Όταν θα έχει πεθάνει και ο τελευταίος κάτοικος

George (16/11/2017 15:04)

@ΟΥΓΚΑΝΟΣ
Έχουμε διευκρινίσει 1 εκατομμύριο φορές ότι τα 20 εκ. είναι κοινοτικά κονδύλια τα οποία θα διαθέσει η Περιφέρεια μόνο για αθλητικά έργα αλλιώς ΧΑΝΟΝΤΑΙ. Εσύ ρε σίχαμα πόσες φορές και με πόσα ονόματα θα επαναλάβεις την ίδια βλακεία. Αηδία έχεις καταντήσει. Βρες μια κανονική δουλειά μπας και αποκτήσει κάποιο νόημα η μίζερη ζωή σου.

ΟΥΓΚΑΝΟΣ (16/11/2017 15:34)

@George
Τελικά σε σένα το είπε ο Βασιλόπουλος.
Σε κανονική δουλειά δουλεύω. Το αφεντικό μου δεν έχει προφυλακισθεί.
Ούτε εγώ.
Επίσης ο πατέρας του αφεντικού μου δεν έπαιζε λύρα στα πόδια της Φρ(ειδερ)ίκης.
Ούτε ο πατέρας μου.
"Στο Εφετείο, αδερφές μου, στο εφετείο".

@George (16/11/2017 15:04) (16/11/2017 15:35)

Μόνος σου τα λες: Για αθλητικά έργα.
Όχι για κιτσάτη ιδιωτική αρένα με χαμάμ, κουρεία και όνομα με αστείες και αστήρικτες ιστορικές αναφορές.

ΟΥΓΚΑΝΟΣ (16/11/2017 15:41)

@16/11/2017 14:42
Εάν έχει αντιπάλους σαν κι εσένα ο Βασιλόπουλος, και επιχειρήματα σαν τα δικά σου, θα βγαίνει Δήμαρχος μέχρι τα βαθιά του γεράματα.
Όταν τον πολεμάς με έωλα επιχειρήματα , ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ, ρε κόπανε.

αγραμματος (16/11/2017 21:04)

Πες και κανένα ΟΝΟΜΑ κε. Σεϊτανίδη !!!!!!!

@ΟΥΓΚΑΝΟΣ (16/11/2017 15:41) (16/11/2017 21:30)

Και μόνο ο εκνευρισμός σου φανερώνει το πόσο σε πείραξε το σχόλιο. Αφήστε τα λεφτά της Περιφέρειας και σκεφτείτε αν ειχατε δώσει για αντιπλημμυρικά τα λεφτά που σκορπίσατε στη μάχη κατά του γηπέδου πόσοι ανθρωποι θα είχαν σώσει τις περιουσίες τους. Τώρα ας κάνουν τον σταυρό τους μην τυχόν και πεθάνουν σαν τα ποντίκια

@(15:35) (16/11/2017 23:04)

Ναι γελοίε ο Μελ φτιάχνει ιδιωτική αρένα. Θα ρίχνει μέσα τους αντιπάλους του και θα ελευθερώνει λιοντάρια. Και όταν θέλει κάτι πιο ήσυχο θα παίζει γκολφ. Τόση βλακεία πως χωράει στο κεφάλι σας; Και μην ανησυχείς δεν θα πάνε τα λεφτά της Περιφέρειας στο χαμαμ και το κουρείο. Αυτά είναι μια επιλογή που ξυπνάει μνήμες απο την Πόλη. Αν η τελική απόφαση είναι να γίνουν εννοείται ότι θα χρηματοδοτηθούν απο τα αρκετά εκατομμύρια που θα δώσει για το έργο ο ίδιος ο Μελ. Τέλος η Αγιά Σοφιά σαν όνομα για σένα παραπέμπει σε αστείες και αστήρικτες ιστορικές αναφορές. Απο ανεγκέφαλο δεν περίμενα να πω την αλήθεια κάτι καλύτερο. Δεν πειράζει. Οι πρόσφυγες διαβάζουν και καταλαβαίνουν το ρόλο και τα κίνητρα του καθένα ότι κι αν προσποιείται ότι είναι.

@ΟΥΓΚΑΝΟΣ (16/11/2017 23:16)

Ναι το αφεντικό σου δεν έχει ακόμα προφυλακιστεί. Απαγορεύεται να φύγει απο τη χώρα και δίνει το παρόν στο αστυνομικό τμήμα μέχρι να γίνουν οι δίκες. Γι αυτό απόλαυσε την κανονική σου δουλειά όσο ακόμα σε έχει ανάγκη. Για το άλλο σου αφεντικό που αναφέρεσαι τι κάνει λέει, δυναμώνει; Ναι όσο δυναμώνει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά που τον στηρίζει. Και μην αναφέρεις ειδικά εσύ τη λέξη επιχειρήματα γιατί πέφτω κάτω απο τα γέλια.

Nick (17/11/2017 10:18)

Απόλυτα φυσιολογικά όσα μας συμβαίνουν. Ποιός ασχολείται σοβαρά με τέτοια θέματα; Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει τεράστιες περικοπές. Η Δούρου ούτε που θυμόταν τι είχε υποσχεθεί προεκλογικά για τα αντιπλημμυρικά έργα. Όσο για τον απλό κόσμο όπως γράφει ο φίλος πιο πάνω κοιτάνε την πάρτη τους. Ποιός να κινητοποιηθεί και να πιέσει για λύση πριν την καταστροφή; Απλά ο κάθε βλαμένος σαν τον ΟΥΓΚΑΝΟ επι πληρωμή αναλαμβάνει να υπερασπιστεί μόνο τα συμφέροντα του αφεντικού του.

@(15:35) (17/11/2017 10:50)

Ποιά κιτσάτη ιδιωτική αρένα οπαδέ της συμμορίας του χοντρού; Στην ΑΕΚΑΡΑ θα ανήκει το πιο όμορφο γήπεδο που έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα και όχι στον Τίγρη. Το πανάσχημο λυόμενο που σας χάρισε το κράτος δε σε ενοχλεί όμως γαυράκο; Ούτε το ότι αρπάξατε το γήπεδο απο τον Εθνικό. Ασχοληθείτε με τα χάλια σας και μην πιάνετε στο βρωμόστομά σας την ΑΕΚ απαταιώνες.

ΟΥΓΚΑΝΟΣ (17/11/2017 14:34)

Κι όμως η Δούρου έκανε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Σχεδόν τρία χρόνια ποιος είναι περιφερειάρχης;
Ο Μπενίσης δεν ήταν διευθυντής της ΕΥΔΑΠ; Κάνω λάθος;
Όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να βάλει σιδεράκια στα σαράντα του, επειδή λίγδωσε το άντερό του, καταλαβαίνει κανείς τι άνθρωπος είναι.

George (17/11/2017 19:50)

Και πάλι η ΑΕΚΑΡΑ μπαίνει μπροστά. Σε συννενόηση με την Περιφέρεια τα εισιτήρια του αγώνα με τον Πλατανιά θα κοστίζουν μόνο 5 ευρώ και όλα τα έσοδα θα πάνε στους πληγέντες.

Βράσε όρυζα (17/11/2017 20:20)

@23:04
Η βάρκα του Καζατζίδη, το εκκλησάκι Άγιος Λουκάς μπάρλος κι η Αγιά Σοφιά μαζί με τα χαμάμ και τα κουρεία που κατά τη γνώμη σου θυμίζουν Πόλη μπορείς να μου εξηγήσεις σε τι ιστορική αφήγηση στοχεύουν ?

@20.20 (18/11/2017 12:22)

Θα μας θυμίζουν τη μάνα σου

@Βράσε όρυζα (17/11/2017 20:20) (18/11/2017 13:35)

Καταρχήν γίνεται προσπάθεια να τιμηθούν κάποιοι επώνυμοι Αεκτζήδες και Μικρασιάτες. Δεν είπε κανείς ότι το εκκλησάκι Άγιος Λουκάς αποτελεί ιστορική μικρασιατική αναφορά. Δεν έχουν τα πάντα μέσα στο γήπεδο ανάλογη αναφορά. Το χαμαμ και το κουρείο έχουν την μορφή αντίστοιχων καταστημάτων της Πόλης και μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της εποχής. Για την Αγιά Σοφιά είναι γελοία η ερώτηση. Αλλά βέβαια ανεγκέφαλε τα μουσεία ούτε τολμάς να τα αναφέρεις όπως κάνει εδώ και 3 χρόνια και ο γαυροδήμαρχος σου. Συνέχισε να γράφεις σε αυτό το στυλ για να μεγαλώνεις την ξεφτίλα σου και να ξυπνάς ακόμα περισσότερο κόσμο για τα συμφέροντα που εξυπηρετείτε γαυράκια.

Ουγκάνε βράσε όρυζα (18/11/2017 19:56)

Ρε σεις μήπως τελικά είσαστε γηπεδικοί και απλά προσπαθείτε να απαξιώσετε τους αντιγηπεδικούς παρουσιάζοντάς τους ως βλάκες; Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα έχετε καταφέρει.

JP (18/11/2017 20:06)

Σε καταλαβαίνω που δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι το "Κέντρο μνήμης και πολιτισμού Αγιά Σοφιά", διότι η ομάδα σου δεν διαθέτει οποιαδήποτε σύνδεση με τίποτα άλλο εκτός απο το αντικείμενο του αθλητισμού. Ακριβώς το αντίθετο με την περίπτωση της ΑΕΚ που δεν είναι ένα απλό αθλητικό σωματείο αλλά ΕΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΡΡΗΚΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 1500 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ!!!!
Όταν τελειώσει το έργο και αρχίσουν να το επισκέπτονται και σχολεία ακόμη, τότε θα καταλάβεις πολλά ..............ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΕΚ!!!!!!!!

Και κάτι τελευταίο.....Ρε φίλε, αν δεν είναι κιτς ένα γήπεδο που εξωτερικά μοιάζει με εργοτάξιο με στημένες τις σκαλωσιές τι είναι;;;;
Έχεις δει πιό κακόγουστο σύγχρονο γήπεδο στην Ευρώπη απο το Καραισκάκη;;; Εγώ δεν έχω δεί!!! Και ταιριάζει βεβαίως απόλυτα με τις συμπεριοφορές του Καραπαπά και του κυρ Σάββα που μόνο στην ομάδα σου θα μπορούσαν να έχουν θέση!!!!!

Βράσε όρυζα (19/11/2017 22:14)

@JP (18/11/2017 20:06)
Εχουμε Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Φιλαδέλφεια.
Δεν χρειαζόμαστε ακόμα ένα και μάλιστα ιδιωτικό που θα πληρώνουν τα σχολεία για να μπαίνουν.
Για τα υπόλοιπα που λες άδικα χάνεις τον καιρό σου και τα λόγια σου. Δεν με αγγίζουν. Ό,τι είναι οι γάβροι, είστε κι εσείς κι οι βάζελοι και όλοι οι οπαδοί. Μην θεωρείς ότι διαφέρεις από τους υπόλοιπους. Δες κάτι απαντήσεις τύπου @12:22 και θα καταλάβεις ότι είστε κι εσείς γεμάτοι Τσουκαλάδες.

@Βράσε όρυζα (19/11/2017 22:14) (20/11/2017 00:52)

Αμα δεν σου αρέσει το μουσείο να μην το επισκεφτείς ποτέ. Απο κει και πέρα τι ζόρι τραβάς; Πολλές χιλιάδες Αεκτζήδες και πρόσφυγες γενικά γουστάρουν το μουσείο και θέλουν να γίνει. Όσο για τους Τσουκαλάδες άσε το παραμύθι. Σε όλες τις ομάδες και γενικά σε όλους τους χώρους υπάρχουν κάποιοι που φέρονται προσβλητικά και παράνομα. Η ΑΕΚ πανέξυπνε δεν δίνει σε τέτοια άτομα χαρτζιλίκι και εκπομπή στην τηλεόραση. Ούτε τους στηρίζει και τους θεωρεί ήρωες η πλειοψηφία του κόσμου της όπως κάνουν κάποιοι άλλοι. Το ίδιο Τσουκαλάς είναι και ο δήμαρχος που εκμεταλλευόμενος τη θέση του προβαίνει σε παρανομίες (όπως με την υψομετρική) και καλεί αναρχικούς με ρόπαλα να υπερασπιστούν την πόλη από αόρατους εχθρούς που εύχεται να υπήρχαν για να γίνει ήρωας. Τελείως αηδιαστική και αρρωστημένη κατάσταση η τελευταία.

Βράσε όρυζα (20/11/2017 10:09)

@00:52
Εννοείται ότι δεν πρόκειται να επισκεφτώ το μουσείο-επιχείρηση. Αν εσύ θέλεις να του αφήνεις τα λεφτάκια σου για να βλέπεις μεγαλοιδεατικές ιστορικές αρλούμπες δεν έχω κανένα ζόρι.
Οι τραμπούκοι που έχουν απειλήσει, δείρει, σπάσει την τελευταία τριετία στην πόλη μας (και που δεν είναι φιλαδελφειώτες) δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους αντίστοιχους των άλλων ΠΑΕ.
Ποτέ δεν ήμουν με τον δήμαρχο, οπότε και πάλι δεν με αγγίζουν τα όσα λες. Στη θέση του βέβαια θα σου έκανα αγωγή και θα κινούσα τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την ταυτοποίησή σου με άρση απορρήτου τηλεπικοινωνιών, καθώς ήδη διαπράττεις αδίκημα εκτοξεύοντας αστήρικτες συκοφαντίες.

OΥΓΚΑΝΟΣ (20/11/2017 13:10)

@George
Χτες στη Λεωφόρο φούτσα ε;
Θα σας δώσουν βραβείο fair play. Ο τρόπος που μπήκε το γκολ πολύ τίμιος...
Καθαρή η ομάδα σου. Καθαρό ποδόσφαιρο.
υ.γ. Μην αρχίσεις ότι είμαι οπαδός του γαύρου. Τα είπαμε, εμένα ο πατέρας μου δεν με πήρε από το χέρι να δω τον Ντέταρι. Υπάρχουν σπουδαιότερα πράγματα από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ειδικά την παρακολούθησή του.

@Βράσε όρυζα (20/11/2017 10:09) (20/11/2017 16:25)

Για να το επισκεφτεις θα πρεπει να τελειωσει και κατι τετοιο ειναι πιο αμφιβολο απο ποτε.

@Βράσε όρυζα (20/11/2017 10:09) (21/11/2017 00:54)

Ποιές αστήρικτες συκοφαντίες; Δεν ήταν παράνομη η άρνηση του να δώσει τα στοιχεία για την υψομετρική; Ποιός κάλεσε τους αναρχικούς με τα ρόπαλα στην πόλη; Η ΑΕΚ μήπως; Δεν τον στηρίζεις και καλά αλλά τον γλύφεις απο την άλλη. Να τον καλέσεις λοιπόν τον κολλητό σου να μας κάνει μήνυση. 'Ετσι κι αλλιώς θα τον σύρουμε εμείς στα δικαστήρια για όσα έχει κάνει τόσο καιρό. Τέρμα η ανοχή στις βρωμιές. Να ψάξουμε να βρούμε και τα δικά σου στοιχεία να μας εξηγήσεις ποιοι είναι οι μη Φιλαδελφειώτες αλήτες και ποιούς έχουν απειλήσει και δείρει αφού έχεις τα στοιχεία και τις αποδείξεις.

@OΥΓΚΑΝΟΣ (20/11/2017 13:10) (21/11/2017 01:08)

Ρε άσχετε ξεστραβώσου που μετά τις επιτυχίες σου στο θέμα του γηπέδου έπιασες και τα ποδοσφαιρικά. Ποιό fair play άσχετε; Είδες κανέναν να τραυματίζεται ώστε να τηρήσουμε το fair play. Το τελευταίο πεντάλεπτο παίχτηκε 1 λεπτό μπάλα με ανύπαρκτους τραυματισμούς και άλλες γελοιότητες. Μήπως να μην παίζαμε ούτε αυτό το λεπτό; Είπε κάποιος μετά ότι και καλά ήταν ξεφούσκωτη η μπάλα. Θα έπρεπε να κάτσουμε σε μια γωνιά το τελευταίο δεκάλεπτο να περιμένουμε να αναρρώσουν οι τραυματίες και μετά να ελέγξουν την σωστή πίεση στις μπάλες περιμένοντας τη λήξη. Να μην ξεχνάμε και το fair play με το σφύριγμα στο γκολ του ΠΑΟ που έκανε την άμυνα να κινηθεί πιό αργά προς την μπάλα νομίζοντας ότι κάτι έγινε. Το ποιός έφαγε τελικά τη φούτσα το είδαμε από τα πρόσωπα παικτών και οπαδών του ΠΑΟ στο τέλος του αγώνα. Εσύ βέβαια ως συνήθως ζεις σε άλλό πλανήτη.

ΟΥΓΚΑΝΟΣ (21/11/2017 12:38)

@21/11/2017 01:08
Μάτι δεν κλείνεις με αυτά που σου γράφω, φουκαριάρη. Το ερωτηματικό ποιος, ποια, ποιο δεν τονίζεται.
Ελληνικά μάθε, υποστηρίζεις και μικρασιατική ομάδα. Μάλλον κωνσταντινοπολίτικη.
Άντε τώρα να σου εξηγήσω την διαφορά Κωνσταντινουπολιτών με Σμυρνιούς.
Πάντως να ξέρεις η πλειοψηφία των προσφύγων στη Φιλαδέλφεια ήταν Σμυρνιοί όχι Κωνσταντινουπολίτες.
Ούτε Πόντιοι, όπως ο πατέρας του αφεντικού σου που έπαιζε λύρα στα πόδια της Φρ(ειδερ)ίκης.

@(16:25) (21/11/2017 12:41)

Ναι είναι πιο αμφίβολο απο ποτέ αφού δεν έχει βγει η άδεια. Αλλά και να έβγαινε δεν υπάρχει ούτε ευρώ για να ξεκινήσουν τα έργα. Μας δουλεύει ο Τίγρης.

@(12:38) (21/11/2017 19:10)

Κοίτα ποιός μιλάει. Αυτός που όχι μόνο δεν κλείνει μάτι αλλά κλείνει 24ωρο πάνω απο το πληκτρολόγιο για να μη χάσει τη χρηματοδότηση απο το αφεντικό. Αν ασχολούμαι και σου γράφω είναι γιατί διαβάζουν κι άλλοι και βγάζουν συμπεράσματα. Και βέβαια όπως πάντα καμιά απάντηση και κανένα επιχείρημα. Οι απαντήσεις σου είναι του επιπέδου " κοίτα σου βρήκα ένα ορθογραφικό λάθος". Τώρα άρχισες και περίεργες ρατσιστικές αναφορές για το τι είναι ο καθένας ανάλογα με την καταγωγή του. Συνέχισε καλά το πας. Οι μάσκες πέφτουν με κάθε αδυναμία σου να απαντήσεις επι της ουσίας και να προβάλεις επιχειρήματα.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Η υποψηφιότητα Βούρου αποτελεί προσβολή για τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα

Ο Παντελής Γρετζελιάς σε ρόλο «Ελ Σιντ» ποντάρει στο συναίσθημα, όχι στη λογική

Άσπρα κοράκια, κόκκινα κοράκια, κοκορίκο!

«Βουνό» τα εμπόδια στο δρόμο του Χάρη Τομπούλογλου προς τη δημαρχία

Τροχαίο στο κέντρο της πόλης - Σοβαρός τραυματισμός του δημοτικού συμβούλου Νίκου Παπανικολάου

Υποχρέωση κάθε δημοκράτη η ήττα του Άρη Βασιλόπουλου

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο της «Πόλης Ενότητα»

Αυτοκτόνησε εν ενεργεία αστυνομικός στη Νέα Φιλαδέλφεια

Βίαια επεισόδια μεταξύ οπαδών και αστυνομικών στη βόρεια Φιλαδέλφεια - Δώδεκα προσαγωγές

Μπράβο! Διεθνές βραβείο στους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας

Γιατί κατεβαίνω με τη Ρένα Δούρου

Αν δε μας πουν τίποτα, θα υποθέσουμε τα πάντα...

Για άλλη μια φορά τα φασισταριά της πόλης επιτέθηκαν εναντίον της τοπικής Νέας Δημοκρατίας

Μυστηριώδης εξαφάνιση 36χρονου από τη Νέα Φιλαδέλφεια: Απαγωγή ή δολοφονία;

Βασίλης Αποστολίδης

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Τι θα ψηφίσω την Κυριακή
Xρήστης: ΟΡΘΟΦΥΤΕΣ
Συμφωνώ απολύτως μαζί σας κύριε Σεϊτανίδη. Εκφράσατε τις απόψεις όλων των σκεπτόμενων Φιλαδελφειωτών. Αυτών που αγαπούν πραγματικά την πόλη ...

Αν δε μας πουν τίποτα, θα υποθέσουμε τα πάντα...
Xρήστης: @Ανωνυμος (24/05/2019 15:34)
Ήδη έχει πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας η περιοχή σε αναμονή του γηπέδου και των περιφερειακών έργων. Κανείς δεν υποσχέθηκε χιλιάδες θέ...

Η υποψηφιότητα Βούρου αποτελεί προσβολή για τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα
Xρήστης: @(24/05/2019 17:08)
Εσύ σίγουρα θα συνεχίσεις να ψάχνεις στα σκουπίδια μέχρι να σε διορίσει κάποιο κόμμα στο δημόσιο. Αλλά μπορεί να είσαι και τυχερός και να σ...

Τι θα ψηφίσω την Κυριακή
Xρήστης: Αν...
Λογικό να ψηφίσεις τους αδύναμους. Καλό βόλι. ...

Μαίνεται ο εμφύλιος μεταξύ των συνυπεύθυνων- Κολλητοί Βασιλόπουλου, εναντίον Βασιλόπουλου!
Xρήστης: Αντε γεια γαυροδήμαρχε
Όσο γλύψιμο κι αν ρίξεις στο παρά ένα ο αποτυχημένος γαυροδήμαρχος έχει τελειώσει. Θα παραμείνει στην μνήμη σαν ο άνθρωπος που ήρθε εξυπηρετ...

Η υποψηφιότητα Βούρου αποτελεί προσβολή για τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα
Xρήστης: @Κλείνει ο ΟΑΕΔ της περιοχής. Άχρηστος θα ειναι πια
Ακόμα και 1 νέα θέση εργασίας είναι όφελος. Αλλά τι σε ενδιαφέρει εσένα βολεμένε;...

Η υποψηφιότητα Βούρου αποτελεί προσβολή για τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα
Xρήστης: Ανώνυμ
@17:08. Παίζει και σε "καφέ" (κυρίως για το μουσείο με τη βάρκα του Καζαντζίδη). Έχει γεμίσει η πόλη υποψήφιους κυλικειάρχες που μοιράζουν φ...

Η υποψηφιότητα Βούρου αποτελεί προσβολή για τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα
Xρήστης: @Τι δεν καταλαβαίνεις ; (24/05/2019 13:43)
Κι εγώ σε καταλαβαίνω. Όταν δεν μπορείς πλέον να αμφισβητήσεις τα οφέλη για την πόλη και τους πολίτες και όχι για την ΑΕΚ απο τα περιφερειακ...

Η υποψηφιότητα Βούρου αποτελεί προσβολή για τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα
Xρήστης: Κλείνει ο ΟΑΕΔ της περιοχής. Άχρηστος θα ειναι πια.
Μιλάμε για χιλιααααααδες θέσεις εργασίας. Δεν θα μείνει κανείς χωρίς δουλειά. Θα διοριστούν όχι μόνο όλοι οι Φιλαδελφειώτες αλλά και όλη η Ν...

Μαίνεται ο εμφύλιος μεταξύ των συνυπεύθυνων- Κολλητοί Βασιλόπουλου, εναντίον Βασιλόπουλου!
Xρήστης: Σας πηραμε ολους χαμπαρι τι ρολο βαρατε
@ 24/05/2019 12:09 Ετσι ακριβως! Γι αυτο και το ποσοστο που θα παρει θα ειναι υπερανω των προσδοκιων και του πιο φανατικου του υποστηρικτη. ...

Αν δε μας πουν τίποτα, θα υποθέσουμε τα πάντα...
Xρήστης: Ανωνυμος
@13:29 Aυτο με τις... "θεσεις εργασιας" ειναι οντως παραμυθι. Ποτε δημιουργηθηκαν "θεσεις εργασιας" οταν υπηρχε το γηπεδο για να δημιουργηθο...

Η υποψηφιότητα Βούρου αποτελεί προσβολή για τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα
Xρήστης: @(24/05/2019 13:02)
Δεν σε έχει ανάγκη για να εκλεγεί ο Βούρος πελάτη γαυροπαράγκα. Και μη μιλάς και πολύ ιδιαίτερα για το κύπελλο. Μόνο μια φορά κατάφερες να ...

Η υποψηφιότητα Βούρου αποτελεί προσβολή για τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα
Xρήστης: Τι δεν καταλαβαίνεις ;
@ 09:24 Αν εισαι ένας από αυτούς που τους έχουν τάξει θέση στο project θα το σεβαστώ. Έχω περάσει στην ζωή μου κάποιο χρονικό διάστημα ανεργ...

Η υποψηφιότητα Βούρου αποτελεί προσβολή για τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα
Xρήστης: @Ανωνυμος (24/05/2019 12:29)
Εμείς γαυράκο καρπαζοεισπράκτορα που απαντάς στον εαυτό σου θα σε αντιμετωπίσουμε όπως εδώ και 4 χρόνια. Συνέχισε την κλάψα. Δεν σου έφτανε ...

Αν δε μας πουν τίποτα, θα υποθέσουμε τα πάντα...
Xρήστης: @Ανωνυμος (24/05/2019 12:40)
Η περιοχή θα γνωρίσει πρωτόγνωρη ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας. Αυτός που θα καταστραφεί και δεν σώζεται με τίποτα είσαι εσύ και οι όμοιο...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©