Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα, ο νέος τρόπος ανάπτυξης της υπαίθρου

Δημοσιεύτηκε στις 24/03/2017 στην κατηγορία Οικονομία  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Νέο μοχλό ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας της υπαίθρου, μπορεί να αποτελέσει ο θεσμός των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων. Ένας θεσμός, ο οποίος ξεφεύγει από το απλό αγροτουριστικό μοντέλο, όπως τουλάχιστον ισχύει σήμερα, καθώς συνδυάζει δράσεις και υπηρεσίες που αναδεικνύουν την αγροτική ζωή, τα προϊόντα, τις ντόπιες μεθόδους παραγωγής, τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων κα.

 

Τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης και θεσπίστηκαν με το νόμο 4235/2014. Ως πολυλειτουργικό αγρόκτημα ορίζεται εκείνη η αγροτική εκμετάλλευση, η οποία διαθέτει: καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο, υπηρεσίες εστίασης-φιλοξενίας, δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής μεταποίησης.

 

Λειτουργεί, δε, δίνοντας έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής, ενώ κατοχυρώνεται με ειδικό σήμα προκειμένου να διακρίνεται από άλλες επιχειρήσεις.

 

Παράλληλα, μπορεί να αναπτύσσει και άλλες δραστηριότητες, όπως αυτές της εκπαίδευσης, πρόληψης και προάσπισης της υγείας, αθλητισμού, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργεί και δράσεις συνεργασίας. Με άλλα λόγια, τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα δραστηριοποιούνται απαρέγκλιτα και στους τρεις οικονομικούς παραγωγικούς τομείς, δηλαδή γεωργική παραγωγή, μεταποίηση και παροχή υπηρεσιών.

 

Στόχοι του πολυλειτουργικού αγροκτήματος είναι:

 

* Η επιστροφή στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας.

 

* Η γνωριμία με παραδοσιακά επαγγέλματα, ντόπιες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής και παραγωγικές διαδικασίες, οι οποίες σπανίζουν ή έχουν εκλείψει.

 

* Η γνωριμία με τις ασχολίες και τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων μιας περιοχής, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και τη ζεστή ανθρώπινη ελληνική φιλοξενία.

 

* Η ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αυτόχθονης χλωρίδας και πανίδας.

 

* Η γνωριμία με τα πολιτισμικά στοιχεία μιας περιοχής, μέσα από την οργάνωση επισκέψεων σε ιστορικά και λοιπά τοπικά αξιοθέατα, καθώς και τη συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής.

 

«Το πολυλειτουργικό αγρόκτημα μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην αγροτική παραγωγή», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, και επισημαίνει: «Συνδέει μεταξύ τους και τα τρία επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας και μάλιστα μπορεί να αποτελέσει το νέο αναπτυξιακό όχημα στον αγροτοδιατροφικό τομέα».

 

«Αναγνωρίζοντας», συνεχίζει, «αυτήν την αναπτυξιακή δυναμική και λαμβάνοντας πολλαπλά ερεθίσματα από την πλευρά των πρωτοπόρων της δημιουργίας τέτοιων αγροκτημάτων στον Ελλαδικό χώρο, το υπουργείο προχώρησε στη σύνταξη Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Ως σκοπό έχει τη διαμόρφωση και τον καθορισμό λεπτομερειών που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο δημιουργίας τους και στο πλαίσιο κατοχύρωσης και απονομής Ειδικού Σήματος Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος. Δηλαδή, της πιστοποίησης του αγροκτήματος ως πολυλειτουργικό».

 

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Αποστόλου, δεδομένου ότι το πολυλειτουργικό αγρόκτημα είναι συνδυασμός ποικίλων δραστηριοτήτων, επιμέρους χρηματοδοτήσεις των δραστηριοτήτων αυτών, μπορούν να εξευρεθούν είτε μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε μέσω των γενικότερων αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα είναι ο βασικός ομιλητής του πρώτου συνεδρίου που διοργανώνεται για τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα. Το συνέδριο, το οποίο έχει ως θέμα «Συνδυασμένες δράσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου», θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Μαρτίου στην Αμφίκλεια.

 

«Στόχος του συνεδρίου είναι να γίνει γνωστός ο θεσμός των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, διότι είναι μια δραστηριότητα, η οποία διαφοροποιείται σημαντικά από τον αγροτουρισμό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Μώρος, υπεύθυνος του Κτήματος Αμφίκαια και εκ των πρωτοπόρων του χώρου.

 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, όπως ανέφερε ο κ. Μώρος, θα παρουσιαστεί η προσωρινή επιτροπή του Δικτύου Συνεργασίας Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων, το σχέδιο καταστατικού ίδρυσής του, αλλά και ο οδικός χάρτης της δράσης του.

 

«Τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα είναι κατά βάση οικογενειακές επιχειρήσεις και η πρόκληση είναι να φέρουμε κοντά μας τον κόσμο, προβάλλοντας τον ξεχωριστό χαρακτήρα που αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας, αλλά και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης», τονίζει ο κ. Μώρος.

 

Αρωγός στην προσπάθεια προβολής και εδραίωσης του θεσμού των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων θα είναι το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

«Το Πρακτορείο, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του, συνδράμει κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας», δηλώνει ο πρόεδρος και γενικός του διευθυντής, Μιχάλης Ψύλος, και προσθέτει: «Ως βασικός εθνικός πυλώνας ενημέρωσης, θεωρούμε ότι οφείλουμε μεταξύ άλλων να υποστηρίζουμε προσπάθειες που συμβάλουν στην ανάπτυξη και προβάλουν την άλλη Ελλάδα. Αυτή τής δημιουργίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο αγροτουρισμός που μπορεί να αποτελέσει έναν νέο σταθμό στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

 

Σημειώνεται ότι στο Δίκτυο Συνεργασίας Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων συμμετέχουν σε πρώτη φάση 30 επιχειρήσεις απ' όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα: ΕΥΡΩΘΗΡΑΜΑ (Έβρος), ΠΛΑΤΑΝΟΡΕΜΑ (Ιερισσός Χαλκιδικής), ΠΕΤΑΛΟ(Δράμα), ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Καβάλα), ΚΕΡΑΜΑΡΙΟ (Δρακότρυπα Μουζακίου), ΚΤΗΜΑ ΜΠΕΛΛΟΥ (Πιερία), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΜΦΙΚΑΙΑ (Αμφίκλεια), ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΒΑΤΕΡΗ (Λίμνη Ευβοίας), ΕΛΑΙΩΝΑΣ (Ροβιές Ευβοίας), ΚΤΗΜΑ ΜΟΝΤΟΦΩΛΙ (Παλαιά Χώρα Καρύστου), ΜΑΚIS INN (Ερμιόνη Αργολίδας), ΕΥΜΕΛΕΙΑ (Γούβες Λακωνίας), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΑΡΙΝΗ (Μεγάλη Μαντινεία Καλαμάτα), ΜΗΛΙΑ (Βλάτος Βαθύ-Χανιά), ΒΑΜΟΣ (Βάμος Χανιά), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΕΤΟΧΙ (Χανιά), ΜΕΤΟΧΙ (Χωριό Μετόχι Χανίων), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΔΑΛΑΜΠΕΛΛΟΣ (Ρέθυμνο), ΚΤΗΜΑ ΒΕΛΑΝΙ (Ηράκλειο), ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΝΑΛΗ (Σίκινος), ΚΤΗΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΡΙΜΑΛΗ (Ικαρία), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΡΑΚΤΕΡ (Κέα), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΠΕΡΛΕΑΣ (Κάμπος Χίου), ΚΤΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ (Ζάκυνθος), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΛΙΘΙΕΣ (Ζάκυνθος), ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΕΡΙΑΝΟΥ (Ζάκυνθος), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΡΙΤΟΝΟΥ (Κεφαλονιά), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Κεφαλονιά), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΙΟΠΟΡΟΣ (Κέρκυρα) και ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΡΟΓΓΙΑ (Κέρκυρα).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Μεγάλη η ευθύνη των οπαδών της ΑΕΚ

 

Μη διχάζετε άλλο την πόλη κύριε δήμαρχε. Πάρτε ενωτικές πρωτοβουλίες, τώρα!

 

Μια ανακοίνωση του δήμου, που θα μείνει στην ιστορία

 

Μην το περιμένετε το γήπεδο...

 

Εσείς, ποια παρανομία υποστηρίζετε;

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Για τον Άρη Βασιλόπουλο

Η Δύση της... Ανατολής και η ανάδυση της Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας- Μια φιλόδοξη προσπάθεια

Ο Γιώργος Ανεμογιάννης νέος επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών και υποψήφιος δήμαρχος

Η πόλη χρειάζεται συνεννόηση, όχι φτηνιάρικο οπαδηλίκι

Να πάμε...

Στις 20 Ιουνίου η κρίσιμη Ολομέλεια της Δύναμης Πολιτών

Όταν δεν ξέρεις την πόλη σου και δεν έχεις τίποτα να πεις γι αυτήν, τότε θυμάσαι τα παλιά...

Απίστευτες ύβρεις Βούρου στους εργαζομένους- Αυτή είναι η γλώσσα των... ανθρώπων του πολιτισμού;

Νέα δεδομένα...

Η τοπική ΝΔ γιορτάζει τρία χρόνια διακυβέρνησης

Εσείς διαβάσατε τον eπαλΜΟΓΡ@ΦΟ;

Τίμησαν τη μνήμη των Ποντίων

Νέοι τραγικοί χειρισμοί Βούρου δημιουργούν κοινωνική ένταση στο Κάτω Κουκλάκι και σε όλη την πόλη

Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ: Μόνο μπράβο και συγχαρητήρια...

Άγριος ξυλοδαρμός για ασήμαντη αφορμή...

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Για τον Άρη Βασιλόπουλο
Xρήστης: Ανώνυμος*
@8.30 Αν είχες διαβάσεις την εξέλιξη του διαλόγου σε αυτό το άρθρο θα έβλεπες ότι δεν είμαι εγώ υπεύθυνος που ξέφυγε η συζήτηση! Είσαι απλά ...

Για τον Άρη Βασιλόπουλο
Xρήστης: Ανώνυμος
@9.37 Την βοήθεια από την δεξιά και το ΠΑΣΟΚ την είδαμε και από τους συμβούλου που κατέβηκαν με τον Βούρο. Από το ΚΚΕ δεν φαντάζομαι ότι είχ...

Η πόλη χρειάζεται συνεννόηση, όχι φτηνιάρικο οπαδηλίκι
Xρήστης: Ανώνυμος
Τον έχετε ακούσει ποτέ τον... "άνθρωπο του πολιτισμού" (λέμε τώρα), να καταδικάζει τα εμετικά συνθήματα των λουμπεναριών, κάθε φορά που πεθα...

Για τον Άρη Βασιλόπουλο
Xρήστης: Ντίνος
Ο μοναδικός σκοπός και στόχος του ΑΒ ήταν να καθυστερήσει ή να αναβάλλει την κατασκευή του γηπέδου. Εφόσον το γήπεδο ολοκληρώνεται δεν έχει ...

Για τον Άρη Βασιλόπουλο
Xρήστης: Exit poll nf-nx
@Giannisnf ούτε τα αποτελέσματα του 19 δεν μπήκες στον κόπο να κοιτάξεις. Βούρος 30%, Βασιλόπουλος 23% ήταν το αποτέλεσμα του Α' γύρου. 55 ...

Ο Γιώργος Ανεμογιάννης νέος επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών και υποψήφιος δήμαρχος
Xρήστης: Άπατος....
Άπατος θα πάει ο Ανεμογιάννης. Δεν έχει ερείσματα στην πόλη, αλλά ούτε και στον τοπικό Συριζα. Που τα δίνεις τα δαχτυλίδια ρε Άρη!...

Για τον Άρη Βασιλόπουλο
Xρήστης: Giannisnf
Να μην ξεχάσουμε τον πόλεμο που έφαγε ο Αρης από την αεκτζίδικη τρομοκρατία και τελικά ήταν πάλι πρώτος στον πρώτο γύρο των εκλογών το 19. Α...

Για τον Άρη Βασιλόπουλο
Xρήστης: Τριχες
Με τουτα και με κεινα, φορτωθηκαμε βουρκους και γαιτανακια. Σκαστε και πληρωνετε. Τουλαχιστον ο Αρης εκανε πραγματα για την πολη και δεν μας...

Για τον Άρη Βασιλόπουλο
Xρήστης: Λάκων
@Ανώνυμος* κλασσική περίπτωση κακόβουλου τρολ που τη λέει σε όλους και για όλα μπαχαλεύοντας συζητήσεις. Ήθελα να 'ξερα πότε κοιμάσαι. Ούτε ...

Για τον Άρη Βασιλόπουλο
Xρήστης: Ανώνυμος*
@20.08 Το ότι καταφέρνεις συγχρόνως και να αυτόσαρκαζεσαι και να τρολαρεις δείχνει υψηλό δείκτη νοημοσύνης!...

Για τον Άρη Βασιλόπουλο
Xρήστης: Μόνο SLAYER
Α(ρι)στερίσκε σε είχα για εξυπνότερο. Ούτε πέρασε απ' το μυαλό σου ότι σε τρολάρω και αυτοσαρκάζομαι συγχρόνως. Έλλειψη αίσθησης του χιούμορ...

Για τον Άρη Βασιλόπουλο
Xρήστης: Ανώνυμος*
@14.15 Εύστοχα και σωστά διέκρινε την διαφορά μου με τον Σεϊτανίδη! Χάνει λίγο στο ότι εγώ δεν έχω σάιτ για να δεις πως θα λειτουργούσαν! @1...

Για τον Άρη Βασιλόπουλο
Xρήστης: Ασε μας κουκλιτσα μου
@11:39 Δημοκρατικός συγκεντρωτισμό Τι μου θύμισες! Όταν ήμουν στο ΚΚ έπρεπε να ψηφίσουμε για κα΄τι. Ερχεται η εισήγηση από το κόμμα αλλά έλα...

Για τον Άρη Βασιλόπουλο
Xρήστης: @Ανωνυμος* (25/06/2022 11:14)
Απ' όλες τις μάντολες που έχεις γράψει εδώ κι αλλού κρατώ τη μόνη σωστή φράση που διάβασα: "Ποιος στη θέση του Βασιλόπουλου θα διακινδυνευεω...

Για τον Άρη Βασιλόπουλο
Xρήστης: Ανωνυμος*
@12.46 Δεν φαντάζομαι ότι η Μοσάντ και οι υπόλοιποι συνεργάζονται με άτομα του επιπέδου σου! Απλά η πρεμουρα σου να μάθεις ( δεν ξέρω γιατί)...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©