Αλληλεγγύη στην πράξη, στις γειτονιές της Αττικής

Δημοσιεύτηκε στις 27/09/2016 στην κατηγορία Κοινωνία  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Η κοινωνική προσφορά της Τράπεζας Αγάπης που έχει οργανωθεί γύρω από την εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγίτσα) είναι γνωστή σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Φιλαδελφειώτες και Χαλκηδονιώτες αλλά και άνθρωποι εκτός δήμου, που έχουν πραγματική ανάγκη βοηθείας, βρίσκουν στην τραπεζαρία της "Παναγίτσας" ένα πιάτο φαΐ, καθημερινά. Αυτη η πολύτιμη προσφορά, σε συνδυασμό με το κοινωνικό παντοπωλείο και άλλες, μεμονωμένες αλλά εξίσου απαραίτητες πρωτοβουλίες, δείχνουν ότι και στη δική μας πόλη, η Αλληλεγγύη γίνεται καθημερινή πράξη. 

 

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΑΠΕ κι η συνάδελφος Μαργαρίτα Κιάου, πραγματοποίησε επιτόπια ρεπορτάζ σε άλλες εστίες αλληλεγγύης: Κοινωνικές κουζίνες, ενοριακά ή δημοτικά συσσίτια, διανομές τροφίμων συναντά κανείς σε κάθε δήμο της Αττικής, ακόμα και στις λεγόμενες «οικονομικά εύπορες» περιοχές.

 

Αν και είναι δύσκολο να καταγράψει κανείς τον ακριβή αριθμό τους, οι διάφορες δομές υπολογίζονται σε πάνω από 200 σε όλη την Περιφέρεια του λεκανοπεδίου.

 

Ως επί το πλείστον δωρεάν γεύματα προσφέρονται από τις εκκλησίες, τους δήμους, αλλά και από διάφορες αυτοοργανωμένες δομές. Όμως, οι τελευταίες διαφέρουν τόσο σε τρόπο οργάνωσης, διαχείρισης και φιλοσοφίας, από τα συσσίτια των δήμων και των ενοριών. Κάποιοι δήμοι, επίσης, μέσω της «Σπιτικής Κουζίνας», παρέχουν καθημερινά γεύματα σε χαμηλές τιμές.

 

Στο Παλαιό Φάληρο, το κοινωνικό συσσίτιο του δήμου προσφέρει κάθε μέρα περίπου 130 μερίδες σε τέσσερα σημεία της περιοχής, ενώ για τα άτομα που έχουν κάποια αναπηρία ή δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα προβλέπεται και διανομή κατ' οίκον, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός Μαργαρίτα Χαμηλοθώρου. «Κάθε μήνα έχουμε τέσσερις νέες αιτήσεις ή και παραπάνω, ενώ μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για το κοινωνικό παντοπωλείο».

 

Οι ωφελούμενοι προσκομίζουν κάποια δικαιολογητικά και, εφόσον εγκριθούν, εντάσσονται στο πρόγραμμα του κοινωνικού συσσιτίου, αλλά, όπως εξηγεί η κ. Χαμηλοθώρου, συνήθως όλοι γίνονται δεκτοί. Στο δήμο Νέας Σμύρνης διανέμονται περίπου 120 μερίδες φαγητού την ημέρα, ενώ 1.200 οικογένειες λαμβάνουν δωρεάν είδη από το κοινωνικό παντοπωλείο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Κλεοπάτρα Δεληγιάννη. «Οι αριθμοί σταδιακά μεγαλώνουν, συχνά έρχεται ένας άνθρωπος και παίρνει τέσσερις μερίδες για την τετραμελή του οικογένεια». Στο δήμο Νέας Σμύρνης κατά 90% το συσσίτιο καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του δήμου, ενώ στο Παλαιό Φάληρο το συσσίτιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση «Άνοδος».

 

Στα συσσίτια των ενοριών, επίσης, οι άνθρωποι έρχονται πρώτα σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της εκκλησίας, δηλώνουν τα ονόματά τους και εφόσον διαπιστωθεί πως η ανάγκη είναι πραγματική, μπορούν να συμμετάσχουν. Ο πάτερ Κωνσταντίνος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κάθε μέρα στις 12.30 ογδόντα άνθρωποι τρώνε στο συσσίτιο της Αγίας Παρασκευής, κάποιοι εκ των οποίων είναι άστεγοι από το Χαλάνδρι ή το Χολαργό. Στο Χαλάνδρι και στην Αγία Παρασκευή λειτουργούν επίσης τα κοινωνικά συσσίτια των αντίστοιχων δήμων, ενώ στο Χολαργό, στου Παπάγου και στο Χαλάνδρι ενοριακά συσσίτια.

 

Το κεντρικό συσσίτιο της εκκλησίας πραγματοποιείται όλες τις ημέρες της εβδομάδας από τη ΜΚΟ «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δυο φορές την ημέρα, στις 12.00 και στις 16.00 στο κτίριο του «Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων» (ΚΥΑΔΑ), στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Πειραιώς. Εξυπηρετεί 1.000 με 1.200 άτομα την ημέρα και καθένας που προσέρχεται δεν χρειάζεται να έχει κάποια κάρτα, νομιμοποιητικό έγγραφο ή δικαιολογητικά, είναι ανοιχτό σε όλους και όλες.

 

Στην ενορία του Αγίου Γερασίμου στα Ιλίσια, αναφέρει ο πάτερ Γεώργιος Κλατζής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσφέρεται γεύμα σε σαράντα ανθρώπους κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, οπότε οι παρόντες λαμβάνουν δυο γεύματα, κι ένα για το σπίτι τους για την Κυριακή.

 

Αυτοδιαχειριζόμενες δομές για την τροφή έχουν συσταθεί σε πολλές περιοχές της Αττικής, διαφέρουν όμως από αυτά των δήμων και των ενοριών. «Ζητούμενο για μας είναι να συνδιαμορφώνουμε όλοι μαζί τη λειτουργία, τις αποφάσεις και ό,τι αφορά στη δομή», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ασημάκης Παλαπάνης από τη Λέσχη Αλληλεγγύης Νέου Κόσμου.

 

«Δεν κάνουμε φιλανθρωπία, έρχεται κάποιος παίρνει το φαγητό και φεύγει, αλλά συμμετέχουμε ενεργά όλοι. Αυτή είναι και η διαφορά της αλληλεγγύης από την φιλανθρωπία, στην αλληλεγγύη είμαστε όλοι ένα, ο ένας βοηθάει τον άλλο, στη φιλανθρωπία υπάρχει απόσταση, είναι οι ωφελούμενοι και οι παρέχοντες αγαθά. Επίσης, η "λέσχη" έχει πολύπλευρες δράσεις, όπως τμήμα δικηγόρων και λογιστών, ενισχυτικής διδασκαλίας και άλλα».

 

Ενενήντα πέντε οικογένειες προμηθεύονται δωρεάν σακούλες με τρόφιμα κάθε 15 μέρες, συμπεριλαμβανομένων λάδι και κρέας. Η συλλογή γίνεται από προσφορές του κόσμου, εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ, όπου τα μέλη της λέσχης διανέμουν ένα φυλλάδιο εξηγώντας τους σκοπούς τους. Στη βάση της αυτοοργάνωσης λειτουργεί και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα, στο οποίο είναι καταγεγραμμένες 700 οικογένειες. «Κάθε μέρα μοιράζουμε 30 ως 40 τσάντες με τρόφιμα σε ανθρώπους της γειτονιάς που έχουν ανάγκη», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Σχίζας, ενώ ο βασικός τρόπος συγκέντρωσης τροφίμων είναι η προσφορά των πελατών των σούπερ μάρκετ και επτά φούρνων της περιοχής με ψωμιά και αρτοσκευάσματα. «Καταστήματα και οργανισμοί της περιοχής κάνουν δωρεές σε είδος, ενώ βοηθάει και ο δήμος Βύρωνα και η περιφέρεια», συμπληρώνει ο κ. Σχίζας.

 

Επιπλέον, λειτουργούν και συλλογικές κουζίνες από διάφορες ομάδες και στέκια γειτονιών, συνήθως μια ή δυο φορές το μήνα.

 

Σε μια ξεχωριστή κατηγορία ανήκουν οι «Σπιτικές κουζίνες», που λειτουργούν σαν δημοτικά εστιατόρια σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους. Εκεί παρέχεται ένα πλήρες γεύμα για 2,70 ευρώ. Περίπου 3.000 άνθρωποι καθημερινά σιτίζονται στην Κηφισιά, τη Γλυφάδα, τον Χολαργός, το Ίλιον, τον Άλιμο, τη Δάφνη, τον Υμηττό, το Νέο Ηράκλειο, το Χαλάνδρι, τη Νέα Σμύρνη και το Μαρούσι, ενώ αναμένεται να ανοίξουν «Σπιτικές Κουζίνες» στη Νέα Ερυθραία, την Ηλιούπολη, τον Ταύρο και δεύτερο εστιατόριο στο Μαρούσι, επισημαίνει ο Νίκος Σαλαπάτας, υπεύθυνος του Ομίλου Σάλας, της εταιρίας στην οποία ανήκουν οι «Σπιτικές Κουζίνες».

 

«Συνήθως στις "Σπιτικές Κουζίνες" έρχονται άνθρωποι μοναχικοί, που δεν μπορούν να μαγειρεύουν κάθε μέρα, ηλικιωμένοι, φοιτητές κλπ. Παρέχονται πέντε διαφορετικά γεύματα κάθε μέρα και υπάρχει εβδομαδιαίο πρόγραμμα με το μενού», περιγράφει η αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Δεληγιάννη και διευκρινίζει πως για τις «Σπιτικές Κουζίνες» δε χρειάζεται να δείξει κάποιος δικαιολογητικά, είναι κουζίνα ανοιχτή προς όλους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην τελική ευθεία το γήπεδο;

Η ποιητική συλλογή «70 μείον 3» της Καίτης Καρβούνη- Γκατζή στο ΠΠΙΕΔ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έρχεται στη Νέα Φιλαδέλφεια

Μέτρα ασφαλείας στη MAVA παίρνει ο δήμος

Τριήμερο εκδηλώσεων του Συνδέσμου Μικρασιατών

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

«Διπλό» της ΦΕΑ μέσα στου Παπάγου

Αυτή είναι η εισήγηση των ανεξάρτητων για δωρεάν μετακίνηση φοιτητών της πόλης

Ο κορονοϊός είναι παντού: Κρούσμα και στο 8ο δημοτικό- Σε ύπνο βαθύ ο δήμος για τα τεστ

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου

Μετά τον Πορτοσάλτε, τα έψαλαν στη διοίκηση Βούρου και οι μαθητές

Η Μητρόπολη Ιωνίας- Φιλαδελφείας δίπλα στους πληγέντες του Νέου Ηρακλείου

Μαυρογιαλούρος με βήτα...

Οι «κουδουνάτοι»

Άτταλος- Ολυμπιακός Λιοσίων 1-0

Νίκη για τη ΦΕΑ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος

Πορτοσάλτε για Βούρο: «Άχρηστoς δήμος»-«Φταίει ο δήμαρχος»-«Να ψηφίζετε σοβαρούς»-«Τον κουδούναγαν»

Καλοκαιρινές δράσεις των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας

Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε σχολεία της πόλης

Μια πρωτοβουλία με πολλαπλή σημασία...

Απίστευτο! Σχεδόν τριπλάσια φέτος τα έξοδα για καύσιμα του δήμου, και κανείς δεν δίνει εξηγήσεις!

Δημοφιλέστερα άρθρα

Η απάντηση της Ευτυχίας Παπαλουκά στη διαγραφή της

Πορτοσάλτε για Βούρο: «Άχρηστoς δήμος»-«Φταίει ο δήμαρχος»-«Να ψηφίζετε σοβαρούς»-«Τον κουδούναγαν»

Αγράμματοι κομματάνθρωποι πίσω από τις καταλήψεις σχολείων

Δημοτικό Συμβούλιο: Άλλη μια συνεδρίαση χωρίς νόημα και ειρμό...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου

Μετά τον Πορτοσάλτε, τα έψαλαν στη διοίκηση Βούρου και οι μαθητές

Η Δύναμη Πολιτών διαγράφει την Ευτυχία Παπαλουκά

Σοβαρότης, μηδέν...

Ο κορονοϊός είναι παντού: Κρούσμα και στο 8ο δημοτικό- Σε ύπνο βαθύ ο δήμος για τα τεστ

Ανεξάρτητος κι ο Αλέκος Γούλας - Υπό διάλυση η «συμμαχία» της διοίκησης

Η Μητρόπολη Ιωνίας- Φιλαδελφείας δίπλα στους πληγέντες του Νέου Ηρακλείου

Με τις ευχές μας

Διαγωνισμό για το λογότυπο του δήμου ζητεί η Παπαλουκά

Μια πρωτοβουλία με πολλαπλή σημασία...

Οι «κουδουνάτοι»

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Πολίτης
Δεν με νοιάζει αν είναι πρόταση του δημάρχου, του πρώην του νυν, των ανεξάρτητων και εξαρτημένων. Ελπίζω και εύχομαι να γίνει γιατί πράγματ...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: @Δ. Κ.
"Ανεδαφικά πράγματα" αυτά που ΗΔΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ σε όλους σχεδόν τους γύρω δήμους; Βρείτε τουλάχιστον κάτι άλλο να λέτε. ...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Γεωργίου speaking
Να προσέχουν μην καούν στο ζέσταμα μιας και είναι κινητικοί και ορεξάτοι. Η πρώτη τους δημόσια πάντως, ως ομάδα των 4, δεν ήταν και τόσο επι...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Δ. Κ.
@17/10/2020 20:04 που την είδες τη θετική αντιπολίτευση? Θόρυβο κάνουν για την ωρα γύρω από το όνομα τους λέγοντας ανεδαφικα πράγματα....

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης:
@20:04 Κι οι αντιδήμαρχοι της Γαϊτανά που τώρα είναι στο βουροτιγρεϊκο ασχολούνται χρόνια. Ειδικά οι χαλκηδονιωτες. Όπου και όπως και αν ασχ...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του
Συνήθως οι λαγοί εμφανίζονται ένα χρόνο πριν τις δημοτικές. Τώρα εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα. ...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Ανώνυμοσ
@Anonymos (17/10/2020 20:04) Σύμφωνα με τη λογική σου θα πρέπει να ψηφίζουμε μόνο Τομπούλογλου και Γρετζελιά. Είναι οι πιο παλιοί στα τοπι...

Ο κορονοϊός είναι παντού: Κρούσμα και στο 8ο δημοτικό- Σε ύπνο βαθύ ο δήμος για τα τεστ
Xρήστης: Γερακίνα
Ποιος έδωσε την άδεια να λειτουργήσουν τα τμήματα χορού, που όπως γνωρίζετε πηγαίνουν στην πλειοψηφία τους πολίτες μεγάλης ηλικίας. Ποιος ελ...

Ο κορονοϊός είναι παντού: Κρούσμα και στο 8ο δημοτικό- Σε ύπνο βαθύ ο δήμος για τα τεστ
Xρήστης: Κακια
Γινομαι κακια. Δεν εχω παιδια στο σχολειο. Οσοι εχετε, ας προσεχατε. Μονο η ΑΕΚ σας ενδιαφερει και ψηφισατε τους πρωην με προβληματικο παρελ...

Ο κορονοϊός είναι παντού: Κρούσμα και στο 8ο δημοτικό- Σε ύπνο βαθύ ο δήμος για τα τεστ
Xρήστης: ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ
Μα τι λέτε τώρα .Η είδηση της ημέρας είναι ότι για πρώτη φορά είδαμε τον κο Λέκκα να χαμογελάει ,δίπλα στον ''ηθοποιός σημαίνει φώς'' .Ποιός...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Anonymos
@;;; Ακριβώς επειδή ασχολούνται με τα κοινά της πόλης χρόνια γνωρίζουν και τα προβλήματα. Δεν είναι από μόνο του κακό αυτό, εκτός κι αν προτ...

Μετά τον Πορτοσάλτε, τα έψαλαν στη διοίκηση Βούρου και οι μαθητές
Xρήστης: Ανωνυμος
Είστε βαθιά νυχτωμένοι όσοι βλέπετε οργανώσεις ΚΚΕ συριζεους ρουβικωνες η δε ξέρω κι εγώ τι άλλο πίσω από τις καταλήψεις. Αυτή η γενιά δεν α...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: ;;;
Δηλαδή αυτά τα πρόσωπα που βρίσκονται τόσα χρόνια στα κοινά της πόλης τι νέο και διαφορετικό θα φέρουν τώρα;;; και γιατί δεν το έφεραν τόσα ...

Μετά τον Πορτοσάλτε, τα έψαλαν στη διοίκηση Βούρου και οι μαθητές
Xρήστης: Υποκινούμενα τα παιδιά μας; Σαν πολύ τα υποτιμάτε!
Ένα και μόνο πράγμα υποκινεί τους μαθητές: ο θυμός. Γιατί στα σχολεία ισχύει καθεστώς αντίθετο με κάθε μέτρο προστασίας που ισχύει στην υπόλ...

Μετά τον Πορτοσάλτε, τα έψαλαν στη διοίκηση Βούρου και οι μαθητές
Xρήστης: Ant;vnhw
Δηλαδή δεν σας περνάει από το μυαλό ότι μπορεί τα παιδιά να ψηφίζουν υπέρ της κατάληψης, επειδή πιστεύουν ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©