Αλληλεγγύη στην πράξη, στις γειτονιές της Αττικής

Δημοσιεύτηκε στις 27/09/2016 στην κατηγορία Κοινωνία  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Η κοινωνική προσφορά της Τράπεζας Αγάπης που έχει οργανωθεί γύρω από την εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγίτσα) είναι γνωστή σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Φιλαδελφειώτες και Χαλκηδονιώτες αλλά και άνθρωποι εκτός δήμου, που έχουν πραγματική ανάγκη βοηθείας, βρίσκουν στην τραπεζαρία της "Παναγίτσας" ένα πιάτο φαΐ, καθημερινά. Αυτη η πολύτιμη προσφορά, σε συνδυασμό με το κοινωνικό παντοπωλείο και άλλες, μεμονωμένες αλλά εξίσου απαραίτητες πρωτοβουλίες, δείχνουν ότι και στη δική μας πόλη, η Αλληλεγγύη γίνεται καθημερινή πράξη. 

 

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΑΠΕ κι η συνάδελφος Μαργαρίτα Κιάου, πραγματοποίησε επιτόπια ρεπορτάζ σε άλλες εστίες αλληλεγγύης: Κοινωνικές κουζίνες, ενοριακά ή δημοτικά συσσίτια, διανομές τροφίμων συναντά κανείς σε κάθε δήμο της Αττικής, ακόμα και στις λεγόμενες «οικονομικά εύπορες» περιοχές.

 

Αν και είναι δύσκολο να καταγράψει κανείς τον ακριβή αριθμό τους, οι διάφορες δομές υπολογίζονται σε πάνω από 200 σε όλη την Περιφέρεια του λεκανοπεδίου.

 

Ως επί το πλείστον δωρεάν γεύματα προσφέρονται από τις εκκλησίες, τους δήμους, αλλά και από διάφορες αυτοοργανωμένες δομές. Όμως, οι τελευταίες διαφέρουν τόσο σε τρόπο οργάνωσης, διαχείρισης και φιλοσοφίας, από τα συσσίτια των δήμων και των ενοριών. Κάποιοι δήμοι, επίσης, μέσω της «Σπιτικής Κουζίνας», παρέχουν καθημερινά γεύματα σε χαμηλές τιμές.

 

Στο Παλαιό Φάληρο, το κοινωνικό συσσίτιο του δήμου προσφέρει κάθε μέρα περίπου 130 μερίδες σε τέσσερα σημεία της περιοχής, ενώ για τα άτομα που έχουν κάποια αναπηρία ή δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα προβλέπεται και διανομή κατ' οίκον, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός Μαργαρίτα Χαμηλοθώρου. «Κάθε μήνα έχουμε τέσσερις νέες αιτήσεις ή και παραπάνω, ενώ μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για το κοινωνικό παντοπωλείο».

 

Οι ωφελούμενοι προσκομίζουν κάποια δικαιολογητικά και, εφόσον εγκριθούν, εντάσσονται στο πρόγραμμα του κοινωνικού συσσιτίου, αλλά, όπως εξηγεί η κ. Χαμηλοθώρου, συνήθως όλοι γίνονται δεκτοί. Στο δήμο Νέας Σμύρνης διανέμονται περίπου 120 μερίδες φαγητού την ημέρα, ενώ 1.200 οικογένειες λαμβάνουν δωρεάν είδη από το κοινωνικό παντοπωλείο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Κλεοπάτρα Δεληγιάννη. «Οι αριθμοί σταδιακά μεγαλώνουν, συχνά έρχεται ένας άνθρωπος και παίρνει τέσσερις μερίδες για την τετραμελή του οικογένεια». Στο δήμο Νέας Σμύρνης κατά 90% το συσσίτιο καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του δήμου, ενώ στο Παλαιό Φάληρο το συσσίτιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση «Άνοδος».

 

Στα συσσίτια των ενοριών, επίσης, οι άνθρωποι έρχονται πρώτα σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της εκκλησίας, δηλώνουν τα ονόματά τους και εφόσον διαπιστωθεί πως η ανάγκη είναι πραγματική, μπορούν να συμμετάσχουν. Ο πάτερ Κωνσταντίνος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κάθε μέρα στις 12.30 ογδόντα άνθρωποι τρώνε στο συσσίτιο της Αγίας Παρασκευής, κάποιοι εκ των οποίων είναι άστεγοι από το Χαλάνδρι ή το Χολαργό. Στο Χαλάνδρι και στην Αγία Παρασκευή λειτουργούν επίσης τα κοινωνικά συσσίτια των αντίστοιχων δήμων, ενώ στο Χολαργό, στου Παπάγου και στο Χαλάνδρι ενοριακά συσσίτια.

 

Το κεντρικό συσσίτιο της εκκλησίας πραγματοποιείται όλες τις ημέρες της εβδομάδας από τη ΜΚΟ «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δυο φορές την ημέρα, στις 12.00 και στις 16.00 στο κτίριο του «Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων» (ΚΥΑΔΑ), στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Πειραιώς. Εξυπηρετεί 1.000 με 1.200 άτομα την ημέρα και καθένας που προσέρχεται δεν χρειάζεται να έχει κάποια κάρτα, νομιμοποιητικό έγγραφο ή δικαιολογητικά, είναι ανοιχτό σε όλους και όλες.

 

Στην ενορία του Αγίου Γερασίμου στα Ιλίσια, αναφέρει ο πάτερ Γεώργιος Κλατζής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσφέρεται γεύμα σε σαράντα ανθρώπους κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, οπότε οι παρόντες λαμβάνουν δυο γεύματα, κι ένα για το σπίτι τους για την Κυριακή.

 

Αυτοδιαχειριζόμενες δομές για την τροφή έχουν συσταθεί σε πολλές περιοχές της Αττικής, διαφέρουν όμως από αυτά των δήμων και των ενοριών. «Ζητούμενο για μας είναι να συνδιαμορφώνουμε όλοι μαζί τη λειτουργία, τις αποφάσεις και ό,τι αφορά στη δομή», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ασημάκης Παλαπάνης από τη Λέσχη Αλληλεγγύης Νέου Κόσμου.

 

«Δεν κάνουμε φιλανθρωπία, έρχεται κάποιος παίρνει το φαγητό και φεύγει, αλλά συμμετέχουμε ενεργά όλοι. Αυτή είναι και η διαφορά της αλληλεγγύης από την φιλανθρωπία, στην αλληλεγγύη είμαστε όλοι ένα, ο ένας βοηθάει τον άλλο, στη φιλανθρωπία υπάρχει απόσταση, είναι οι ωφελούμενοι και οι παρέχοντες αγαθά. Επίσης, η "λέσχη" έχει πολύπλευρες δράσεις, όπως τμήμα δικηγόρων και λογιστών, ενισχυτικής διδασκαλίας και άλλα».

 

Ενενήντα πέντε οικογένειες προμηθεύονται δωρεάν σακούλες με τρόφιμα κάθε 15 μέρες, συμπεριλαμβανομένων λάδι και κρέας. Η συλλογή γίνεται από προσφορές του κόσμου, εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ, όπου τα μέλη της λέσχης διανέμουν ένα φυλλάδιο εξηγώντας τους σκοπούς τους. Στη βάση της αυτοοργάνωσης λειτουργεί και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα, στο οποίο είναι καταγεγραμμένες 700 οικογένειες. «Κάθε μέρα μοιράζουμε 30 ως 40 τσάντες με τρόφιμα σε ανθρώπους της γειτονιάς που έχουν ανάγκη», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Σχίζας, ενώ ο βασικός τρόπος συγκέντρωσης τροφίμων είναι η προσφορά των πελατών των σούπερ μάρκετ και επτά φούρνων της περιοχής με ψωμιά και αρτοσκευάσματα. «Καταστήματα και οργανισμοί της περιοχής κάνουν δωρεές σε είδος, ενώ βοηθάει και ο δήμος Βύρωνα και η περιφέρεια», συμπληρώνει ο κ. Σχίζας.

 

Επιπλέον, λειτουργούν και συλλογικές κουζίνες από διάφορες ομάδες και στέκια γειτονιών, συνήθως μια ή δυο φορές το μήνα.

 

Σε μια ξεχωριστή κατηγορία ανήκουν οι «Σπιτικές κουζίνες», που λειτουργούν σαν δημοτικά εστιατόρια σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους. Εκεί παρέχεται ένα πλήρες γεύμα για 2,70 ευρώ. Περίπου 3.000 άνθρωποι καθημερινά σιτίζονται στην Κηφισιά, τη Γλυφάδα, τον Χολαργός, το Ίλιον, τον Άλιμο, τη Δάφνη, τον Υμηττό, το Νέο Ηράκλειο, το Χαλάνδρι, τη Νέα Σμύρνη και το Μαρούσι, ενώ αναμένεται να ανοίξουν «Σπιτικές Κουζίνες» στη Νέα Ερυθραία, την Ηλιούπολη, τον Ταύρο και δεύτερο εστιατόριο στο Μαρούσι, επισημαίνει ο Νίκος Σαλαπάτας, υπεύθυνος του Ομίλου Σάλας, της εταιρίας στην οποία ανήκουν οι «Σπιτικές Κουζίνες».

 

«Συνήθως στις "Σπιτικές Κουζίνες" έρχονται άνθρωποι μοναχικοί, που δεν μπορούν να μαγειρεύουν κάθε μέρα, ηλικιωμένοι, φοιτητές κλπ. Παρέχονται πέντε διαφορετικά γεύματα κάθε μέρα και υπάρχει εβδομαδιαίο πρόγραμμα με το μενού», περιγράφει η αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Δεληγιάννη και διευκρινίζει πως για τις «Σπιτικές Κουζίνες» δε χρειάζεται να δείξει κάποιος δικαιολογητικά, είναι κουζίνα ανοιχτή προς όλους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην τελική ευθεία το γήπεδο;

Η ποιητική συλλογή «70 μείον 3» της Καίτης Καρβούνη- Γκατζή στο ΠΠΙΕΔ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έρχεται στη Νέα Φιλαδέλφεια

Μέτρα ασφαλείας στη MAVA παίρνει ο δήμος

Τριήμερο εκδηλώσεων του Συνδέσμου Μικρασιατών

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Τέλος κι ο Γεωργαμλής- Φιλοφρονήσεις με Βούρο αλλά... αντίπαλοι στις εκλογές! Θα μας τρελάνουν!

"Κοινωνίας Βήμα" ο νέος συνδυασμός υπό τον Γιάννη Τζέλη

Παρέμβαση Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών στο 1ο Δημοτικό Νέας Χαλκηδόνας και η γνώμη της "Α"

Δύναμη Πολιτών: Σφοδρή επίθεση σε Βούρο- κάλεσμα για ενωτικό μέτωπο

Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών, η νέα δημοτική πρωτοβουλία από τους Αλέκο Γούλα κι Ευτυχία Παπαλουκά

Γούλας- Παπαλουκά ζητούν προετοιμασία για αντιμετώπιση της Εύας

Ακέφαλη πόλη...

Παπαλουκά: Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας- Πτυχές και διαχείριση του προβλήματος

Μόνο για την παρέλαση ενδιαφέρεται ο Βούρος, όχι για την πόλη- Μαρτυρία κατοίκου

Δημήτρης Κανταρέλης και Γιάννης Βούρος ενδιαφέρονται για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ

Με τις κόρες των κολλητών του κάνει ότι διοικεί ο Βούρος

Απανωτές γκάφες Βούρου- Χαμός στην Κοινωφελή μετά την παραίτηση Καραβία

Μόνο φανατικός οπαδός, τίποτε άλλο...

Βούρος για γέλια: Ο άνθρωπος που στηρίζεται σε αποστάτες, ζητά από τον Καραβία να παραδώσει την έδρα

Τέλος κι ο Καραβίας- Βάρεσε διάλυση το Βουρέικο…

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Δύναμη Πολιτών: Σφοδρή επίθεση σε Βούρο- κάλεσμα για ενωτικό μέτωπο
Xρήστης: 420
Ανωνυμε τα τυπικά απομένουν για να στηριχτεί κι επίσημα ο Τζελης. Έχει ήδη παράταξη με εξήντα άτομα, ελέγχει τα 2\3 της τοπικης, δεν είναι α...

Δύναμη Πολιτών: Σφοδρή επίθεση σε Βούρο- κάλεσμα για ενωτικό μέτωπο
Xρήστης: Ανωνυμος
(συνέχεια) Αν θεωρήσουμε ότι είσαι μέλος του τοπικου ΣΥΡΙΖΑ αφού αποχωρεί ο Βασιλόπουλος ποιος θα σε βολεύει να ηγηθεί της παράταξης εκτός ...

Δύναμη Πολιτών: Σφοδρή επίθεση σε Βούρο- κάλεσμα για ενωτικό μέτωπο
Xρήστης: Ανώνυμος
@11.52 Η φρασεολογία που χρησιμοποιείς είναι της "σκέψης" Τζελη! Ο Ρουλης όπως τον αναφέρεις απαξιωτικά "εδωσε το δαχτυλίδι" στο ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέ...

"Κοινωνίας Βήμα" ο νέος συνδυασμός υπό τον Γιάννη Τζέλη
Xρήστης: Απασφαλισμένη Χειροβομβίδα
Το νου σας ρεμάλια από εδώ και πέρα στις εφορευτικές επιτροπές και σε όσους κρατάνε τα κλειδιά και τα λουκέτα. Όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν τι ...

"Κοινωνίας Βήμα" ο νέος συνδυασμός υπό τον Γιάννη Τζέλη
Xρήστης: ΔΗΜΑΡ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΚΟΥΛΗ ΠΑΡΑ ΤΟ ΛΑΜΠΡΑΚΟΥΛΗ...

"Κοινωνίας Βήμα" ο νέος συνδυασμός υπό τον Γιάννη Τζέλη
Xρήστης: @(02/12/2022 15:32)
Μάγκας θα ήταν αν εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους διαφοροποιείται από τη παράταξη που έχει επικεφαλής άλλο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάγκας θα...

Δύναμη Πολιτών: Σφοδρή επίθεση σε Βούρο- κάλεσμα για ενωτικό μέτωπο
Xρήστης: Λάκων
Ακόμα να το κλείσετε το μαγαζάκι; Θα ξεφτιλιστείτε κι είναι κρίμα. Κάντε ηρωική έξοδο όσο είναι καιρός....

"Κοινωνίας Βήμα" ο νέος συνδυασμός υπό τον Γιάννη Τζέλη
Xρήστης: Ανώνυμος
@Φράξια στη φράξια (02/12/2022 00:15) Μην ανησυχείς. Θα ανακοινωθεί με τα μεγάλα ονόματα. Τις βεντέτες....

"Κοινωνίας Βήμα" ο νέος συνδυασμός υπό τον Γιάννη Τζέλη
Xρήστης: Όχι άλλα πισωγυρίσματα
Ψηφίζεις Τζέλη και ας πούμε ότι γίνεται δήμαρχος παίρνεις αντιδημάρχους ή σε άλλες θέσεις ευθύνης Μαργαριτοπούλου και Ευαγγελινό. Αμφότεροι ...

"Κοινωνίας Βήμα" ο νέος συνδυασμός υπό τον Γιάννη Τζέλη
Xρήστης: @Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα (29/11/2022 18:55)
Προτάσεις κάνουν αυτοί που ζητούν ψήφο. Έχετε ή τσάμπα καίει η λάμπα;...

Η Δύναμη Πολιτών διαγράφει την Ευτυχία Παπαλουκά
Xρήστης: Να πούμε και καμιά αλήθεια.
Η "διαγραφή" της Παπαλουκά έγινε με ΠΡΟΦΑΣΗ πολιτικές διαφωνίες. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευτυχία ήταν επικίνδυνη για τις φιλοδοξίες επ...

"Κοινωνίας Βήμα" ο νέος συνδυασμός υπό τον Γιάννη Τζέλη
Xρήστης: Ανωνυμοεπώνυμος
Αν έλειπαν τρία, τέσσερα ονόματα με όχι και τόσο διαφανές παρελθόν και κάποιες γλάστρες, θα ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία και μια σοβαρή α...

Η Δύναμη Πολιτών διαγράφει την Ευτυχία Παπαλουκά
Xρήστης: Μαρκ
Με επικεφαλής την Παπαλουκά, έχει ελπίδες η δύναμη πολιτών να ξαναδιοικήσει το δήμο. Ίσως το μέτωπο είναι επιστροφή της και αλλαγή αρχηγίας ...

Δύναμη Πολιτών: Σφοδρή επίθεση σε Βούρο- κάλεσμα για ενωτικό μέτωπο
Xρήστης: Anonymous
@(29/11/2022 14:43) @(29/11/2022 14:54) Η πολιτική δεν είναι χώρος θεραπείας συμπλεγμάτων και αυτοϊκανοποίησης της ματαιοδοξίας κάθε πικραμέ...

Η Δύναμη Πολιτών διαγράφει την Ευτυχία Παπαλουκά
Xρήστης: @02/12/2022 15:47
Τη μια λ@λ@κια μετά την άλλη ο γραφικός ηγετίσκος από τα Λίντλ. ούτε στο τοπικό δσ του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να επανεκλεγεί....

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©