Παρουσιάστηκε το ιστορικό λεύκωμα του ΚΚΕ στο ΠΠΙΕΔ

Δημοσιεύτηκε στις 07/03/2016 στην κατηγορία Πολιτική  |  16 σχόλια

Λάβαμε από τη Λαϊκή Συσπείρωση Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας την παρακάτω ενημέρωση:

*****

 

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και υπερηφάνειας για την ηρωική 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Βόρειου Τομέα Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και των τοπικών παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ χθες το απόγευμα στη Ν. Φιλαδέλφεια. Παρουσία πλήθους κόσμου, όλων των ηλικιών, παρουσιάστηκε η επανέκδοση του ιστορικού λευκώματος που είχε κυκλοφορήσει ο 8ος Τομέας του ΕΑΜ μετά το Δεκέμβρη του 1944. Το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι της θρυλικής «δρακογενιάς» της δεκαετίας του 1940 που σήκωσαν τρεις φορές τα όπλα ενάντια στο φασισμό, την ελληνική αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της.

 

Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή βίντεο με ιστορικό υλικό από τη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ στην περιοχή των βόρειων συνοικιών στο οποίο ξεχώριζαν οι μαρτυρίες του αντιστασιακού Γιώργου Κατημερτζή (δείτε ολόκληρο το ενδιαφέρον video ΕΔΩ). Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ζωντανό 

καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια και αφήγηση.

 

Τους συγκεντρωμένους καλωσόρισε η Μαίρη Σταθάκου, πρόεδρος του παραρτήματος Ν. Φιλαδέλφειας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που στο χαιρετισμό της σημείωσε μεταξύ άλλων ότι με αυτή την εκδήλωση τιμής στους αγώνες του λαού μας, σκοπός είναι να γνωρίσουν ο νεότερες γενιές ότι με την πρωτοβουλία και την καθοδήγηση του ΚΚΕ δημιουργήθηκε το ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ, ο ΕΛΑΣ, με ραχοκοκκαλιά τους κομμουνιστές και άλλους λαϊκούς αγωνιστές, που γι' αυτή τους τη δράση διώχθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Στάθηκε επίσης, στην αναγκαιότητα να γίνουν γνωστοί οι μεγαλειώδεις αυτοί αγώνες αντιπαλεύοντας την παραχάραξη της Ιστορίας που σήμερα προωθείται ακόμα πιο έντονα με στόχο να ξεχάσουν οι παλιοί και να μη μάθουν ποτέ οι νεότεροι την ιστορική αλήθεια.

 

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναφερόμενη στο πολύτιμο περιεχόμενο του λευκώματος που επανεκδόθηκε, είπε πως μέσα στις σελίδες του υπάρχουν οι αδιάσειστες αποδείξεις ότι όταν ο λαός θέλει, μπορεί να τα βάλει και με έναν υπέρτερο εχθρό, εσωτερικό και εξωτερικό. Η Μ. Λαμπρινού αναφέρθηκε στις συνθήκες μέσα στις οποίες έδρασαν οι κομμουνιστές όλη τη δεκαετία του 1940, στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στα πλούσια διδάγματα που προκύπτουν για τη στρατηγική του Κόμματος στις σημερινές συνθήκες. Για παράδειγμα, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει αναγνωρίσει την ευθύνη του, καθώς κατά τη διάρκεια της κατοχής δε συνέδεσε την πάλη κατά του κατακτητή, που ήταν ηρωική και απαράμιλλη, με την πάλη για την ήττα της αστικής τάξης και των συμμάχων της.

 

 

Η Μ. Λαμπρινού, με αφορμή την επικαιρότητα στάθηκε ανάμεσα σε άλλα στην όξυνση του προσφυγικού προβλήματος, τονίζοντας ότι με τις αποφάσεις της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης εγκλωβίζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Σημείωσε επίσης, τους κινδύνους που εγκυμονεί για όλους τους λαούς της περιοχής η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας ότι η πείρα δείχνει ότι οι λυκοσυμμαχίες δεν είναι παράγοντας ειρήνης, αλλά επεμβάσεων και εμπλοκής, επομένως μονόδρομος για το λαό είναι η πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

 

Για το ιστορικό λεύκωμα

 

Το λεύκωμα που επανεκδόθηκε από την Τ.Ο. Βορείων Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, είχε κυκλοφορήσει σε 1500 αντίτυπα και το πρωτότυπό του βρίσκεται στο αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκτός από φόρο τιμής στα θύματα της ηρωικής πάλης των 33 ημερών του Δεκέμβρη του '44, αποτελεί και ένα αυθεντικό υλικό που συμβάλλει στη γνωριμία με το μεγαλείο του λαϊκού ηρωισμού στις γειτονιές που κάλυπτε ο 8ος Τομέας του ΕΑΜ (Ν.Ιωνία, Ν.Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο Αττικής). Στις σελίδες του καταγράφεται η πάλη, με λιγοστά μέσα, του εξοπλισμένου λαού. Με στοιχεία και φωτογραφίες που δόθηκαν από φωτορεπόρτερ και φιλοτεχνήθηκε από καλλιτέχνες της περιοχής, παρουσιάζοενται πλευρές της λαϊκής δράσης, όπως η οργάνωση και η συλλογικότητα, η πρωτοβουλία, η αυτενέργεια, η πολιτική επαγρύπνηση, σε έναν αγώνα που πρωταγωνιστή είχε τα πιο διαλεχτά παιδιά της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ.

 

Μέσα στις σελίδες του γίνεται αναφορά στη δράση των Λαϊκών Επιτροπών, το στήσιμο των νοσοκομείων και γενικά το πώς εο λαός έλυνε τα προβλήματά του: Από το επισιτιστικό μέχρι τον εξοπλισμό του δικού του στρατού, του ΕΛΑΣ. Καταγράφεται επίσης, η αγριότητα και η λυσσαλέα αντίδραση της ντόπιας αστικής τάξης και των συμμάχων της για να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα καθώς ήξερε καλά ότι δεν μπορεί να βάλει το ΚΚΕ στο χέρι, ότι το Κόμμα δεν ήταν απλά μια πρωτοπόρα αντιστασιακή δύναμη, αλλά είχε κερδίσει την πλειοψηφία των μαζών.-

Γράψτε την άποψή σας

Άννα (07/03/2016 15:14)

Το ιστορικό λεύκωμα είναι του 8ου Τομέα του ΕΑΜ. Απορώ ποιός φτιάχνει τους τίτλους στο site

Διαμαντής Σεϊτανίδης (07/03/2016 16:30)

@15.14

Αντιγράφω από το δελτίο τύπου που στείλατε: "Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και υπερηφάνειας για την ηρωική 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση...".

Εγώ πάλι απορώ γιατί δεν ζητάτε να τους ελέγχετε πρώτα τους τίτλους του site...

ΥΓ. Μια πιο ευγενική υπόδειξη, ασφαλώς θα με οδηγούσε στο να αλλάξω τον τίτλο. Ούτε τους "παντρεύομαι" τους τίτλους, ούτε διεκδικώ το αλάθητο. Αλλά αφού απορείτε, ε... ας μείνετε με την απορία.

Κι ο Θεός βοηθός... (09/03/2016 16:11)

...σήκωσαν 3 φορές τα όπλα...
Ρε τι άλλο θα δουν τα ματάκια μας!!! Δεν φτάνει που το λένε, το καυχιούνται κιόλας που αιματοκύλισαν την Ελλάδα ολόκληρη... Ζωντανή ντροπή της Ιστορίας, είμαστε άξιοι της τύχης μας!

Κι ο Θεός βοηθός... (09/03/2016 18:11)

Ότι και να κάνουν οι αριστεροί είτε καλό είτε κακό το θεωρούν ιστορικό επίτευγμα. Κάποτε θα καυχιούνται και για το αριστερό μνημόνιο που έσωσε την Ελλάδα.

Υπαρκτός (09/03/2016 23:33)

@Κι ο Θεός βοηθός. Γιά να σε βοηθήσει κάποιος, πρέπει να υπάρχει.

ΝΦ ΝΧ (10/03/2016 10:53)

Μιχαλάκι, εδώ τί φαρμάκι θα ρίξεις γίγαντα;

ΑΝΩΝΥΜΟΣ (10/03/2016 13:14)

(Αν)υπαρκτός (23:33)
Ναι ρε! Θρησκεία το όποιο του λαού. Θεός μπορεί να υπάρχει, μπορεί και όχι, ο υπαρκτός όμως είναι ανύπαρκτος οπωσδήποτε.

Ανώνυμος (10/03/2016 21:51)

@ Κι ο Θεός βοηθός... (09/03/2016 18:11)

Εσύ ή τα έχεις λίγο μπερδεμένα στο μυαλό σου ή έχεις μείνει στο (βρώμικο) '89 ή προβοκάρεις (ανεπιτυχώς).
Επειδή όμως δεν σε έχω και τόσο ικανό για να προβοκάρεις, ας σε βοηθήσω λίγο.
Tο 3ο (και μακρύτερο) μνημόνιο το υπέγραψε η νεοδεξιά των Συριζανέλ.
Επίσης άλλο κομμουνιστής άλλο αριστερός. Βέβαια θα μου πεις κομμουνιστής δηλώνει κι ο Κατρούγκαλος, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Υπαρκτός (10/03/2016 22:14)

Είσαι τόσο παραμυθιασμένος με το ανύπαρκτο "ανώτερο" σου όν, που σου είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι ΥΠΑΡΚΤΟΣ είμαι έγω γιατί υπάρχω και όχι αυτό που βιαστικά υπονοείς.

ανώνυμος (11/03/2016 06:50)

Λογικό το ΚΚΕ να κάνει φλας και να επικαλείται το παρελθόν, αφού το παρόν του δεν έχει καμιά σχέση με εκείνο. Αλλιώς πως να πείσει και πως να κρατήσει τον κόσμο του;

ΑΝΩΝΥΜΟΣ (11/03/2016 21:36)

@ανώνυμος (06:50)
‘Στάθηκε επίσης, στην αναγκαιότητα να γίνουν γνωστοί οι μεγαλειώδεις αυτοί αγώνες αντιπαλεύοντας την παραχάραξη της Ιστορίας που σήμερα προωθείται ακόμα πιο έντονα με στόχο να ξεχάσουν οι παλιοί και να μη μάθουν ποτέ οι νεότεροι την ιστορική αλήθεια.΄
Βρήκα κάτι που ταιριάζει:
‘Αλλ' ότε αφήσας τους ραψωδούς εζήτησα την αλήθειαν υπό την κόνιν των αιώνων, εις τα Τρονικά των συγχρόνων τους νόμους των βασιλέων, τα Πρακτικά των συνόδων και τα διατάγματα των Παπών, ότε αντί του Ερσάρτου ανείλιξα τον Βαρόνιον και Κουρατόρην και είδον γυμνόν ενώπιον μου τον μεσαίωνα, εθρήνησα τότε ουχί ότι παρήλθον, αλλ' ότι ουδέποτε ανέτειλαν επί της οικουμένης της πίστεως και του ηρωισμού αι χρυσαί εκείναι ημέραι’
Εμμανουήλ Ροΐδης «Η Πάπισσα Ιωάννα» Κεφ. Β’

Ανώνυμος (22/11/2017 16:32)

Κ' Λαμπρινού το πήρες το "πτυχίο" του ψυχολόγου? Όταν η κλίκα της ηγεσίας του ΚΚΕ μάθει να λέει την αλήθεια ,θα πει και πως δεν ήθελε να πάρει την εξουσία το 1944 γιατί είχε υπογράψει ο "πατερουλης" στη Γιάλτα. Και σήμερα δεν θέλει γιατί η ηγεσία είναι ανύπαρκτη, αγράμματη, ανίκανη , ανεπαγγελτη κλπ. Ας μας πει η Κα. Λαμπρινού ποιο είναι το επάγγελμα της. Μαρία, μη πεις ψέματα γιατί θα μιλήσω.... Επίσης ας μας πουν τα μέλη του ΠΓ το επάγγελμα καθενός. Ευτυχώς για εσάς που είμαι Κομμουνιστής αλλιώς...... θα τρέχατε να κρύφτηκε..

Ανωνυμος (22/11/2017 23:02)

@16.32
Κατρουγκαλε ,εσυ;

@ Κι ο Θεός βοηθός... (09/03/2016 18:11) (23/11/2017 01:50)

Είσαι ηλίθιος ή προβοκάτορας? Διάλεξε.
Τι σχέση έχει βρε πολιτικά αγράμματε το ΚΚΕ με τα μουσολίνια των συριζανέλ?

Ανώνυμος (23/11/2017 02:00)

Ποιοι θα ξεράσουν χολή σε ειδήσεις που αφορούν το ΚΚΕ ;
Μα ποιοι άλλοι ;
Κάνα δυο κολλημένοι ακροδεξιούληδες παρέα με κάτι παρκετέζες των ΣυΡιζΑΝΕΛ (βλέπε Ανταρσύα).

OYΓΚΑΝΟΣ (23/11/2017 12:51)

@23/11/2017 02:00
Σαν τον Φιλιππίδη στο "Λούφα και Παραλλαγή"
εκεί που λέει εντός παρένθεσης (βλέπε Ανταρσύα) να πρ:οστεθεί (βλέπε Ανταρσύα-ΛΑ.Ε.).
Είδα τον Λα(φα)ζάνη σε μια φωτό με κάτι σελέμπριτις...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Δύναμη Πολιτών: Στον αέρα το αντιπλημμυρικό έργο στη βόρεια Φιλαδέλφεια- Ευθύνες σε Βούρο-Πατούλη

Κώστας Παντελόγλου

Γούλας- Παπαλουκά ρωτούν τη διοίκηση για το Άλσος...

Συγκροτήθηκε σε σώμα η τοπική του ΠΑΣΟΚ- Ποιος ανέλαβε συντονιστής

Πόλη της Καρδιάς μας: Πανικός και ανεπάρκεια Βούρου

Δύναμη Πολιτών: Τα ΕΠΑΛ καταρρέουν και ο Βούρος τα… μοιράζει για γήπεδα

Γιουσουφάκια και ευνούχοι...

Για τον Άρη Βασιλόπουλο

Η Δύση της... Ανατολής και η ανάδυση της Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας- Μια φιλόδοξη προσπάθεια

Ο Γιώργος Ανεμογιάννης νέος επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών και υποψήφιος δήμαρχος

Η πόλη χρειάζεται συνεννόηση, όχι φτηνιάρικο οπαδηλίκι

Να πάμε...

Στις 20 Ιουνίου η κρίσιμη Ολομέλεια της Δύναμης Πολιτών

Όταν δεν ξέρεις την πόλη σου και δεν έχεις τίποτα να πεις γι αυτήν, τότε θυμάσαι τα παλιά...

Απίστευτες ύβρεις Βούρου στους εργαζομένους- Αυτή είναι η γλώσσα των... ανθρώπων του πολιτισμού;

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Δύναμη Πολιτών: Στον αέρα το αντιπλημμυρικό έργο στη βόρεια Φιλαδέλφεια- Ευθύνες σε Βούρο-Πατούλη
Xρήστης: ανώνυμος
Υποτίθεται ότι στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ η ΔΠ αλλά το δσ της τοπική οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πολυσυμμετέχει. Άμα έκοβε καμιά πίτα ο ...

Δύναμη Πολιτών: Στον αέρα το αντιπλημμυρικό έργο στη βόρεια Φιλαδέλφεια- Ευθύνες σε Βούρο-Πατούλη
Xρήστης: Ντίνος
@ An On ym OS (22/07/2022 13:22) Είναι αρκετά περίεργο (έως λογικό) μετά από μια παύση κάποιων ετών η ΔΠ να επανέρχεται με καινούριο επικεφα...

Δύναμη Πολιτών: Στον αέρα το αντιπλημμυρικό έργο στη βόρεια Φιλαδέλφεια- Ευθύνες σε Βούρο-Πατούλη
Xρήστης: An On ym OS
@Ντίνος (20/07/2022 21:23) από τη μία καταδικάζεις (και σωστά) σε άλλες αναρτήσεις, το διχασμό και τη δημιουργία τοξικού κλίματος, που επιχε...

Δύναμη Πολιτών: Στον αέρα το αντιπλημμυρικό έργο στη βόρεια Φιλαδέλφεια- Ευθύνες σε Βούρο-Πατούλη
Xρήστης: @Φιλαδελφειώτης (21/07/2022 18:55)
Χαχαχαχα γελάει το σύμπαν. Έχετε το θράσος να μιλάτε μετά την πιο αποτυχημένη θητεία του αιώνα. Τρέμουμε την επιστροφή των αχρήστων. Χαχαχαχ...

Γιουσουφάκια και ευνούχοι...
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@09.02 Ό,τι είχα να πω επί του θέματος, το είπα. Έτερον, ουδέν...

Γιουσουφάκια και ευνούχοι...
Xρήστης: ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ
Το ΄΄ΣΙΩΠΗ΄' κύριε σημαίνει > και για τα οποία κάποιοι αναγνώστες σας θα αντιδράσουν .Άρα το πρόβλημα σας το προκαλέσατε εσείς ο ίδιος .Και...

Ο Γιώργος Ανεμογιάννης νέος επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών και υποψήφιος δήμαρχος
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@Αδημοσίευτον Πες μου τώρα εσύ αν υπάρχει μισός λόγος να ανεβάσω ένα σχόλιο που γράφει το όνομα ενός συμπολίτη μας, ο οποίος ασχολείται με ...

Δύναμη Πολιτών: Στον αέρα το αντιπλημμυρικό έργο στη βόρεια Φιλαδέλφεια- Ευθύνες σε Βούρο-Πατούλη
Xρήστης: Φιλαδελφειώτης
Τρολάκια στεναχωριέστε που δεν ξεμπερδεψατε με τη Δύναμη πολιτών. Δεν πειράζει, ξυδάκι ...

Κώστας Παντελόγλου
Xρήστης: "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ"
Σε σειρά: 1. Μικρασιάτης, Ίωνας με ό,τι κουβαλάει η λέξη, πολυμαθής, αγωνιστής, εγωιστής, περήφανος για την καταγωγή του, προοδευτικός. 2. Δ...

Ο Γιώργος Ανεμογιάννης νέος επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών και υποψήφιος δήμαρχος
Xρήστης: Μπεν
@ ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ (20/07/2022 19:52) Μάλλον δεν έχει ούτε 1 ένσημο το παλικάρι σαν τον Άρη Άρα δεν υπάρχει λόγος εμφάνισης «λευκού» βιογραφικού...

Συγκροτήθηκε σε σώμα η τοπική του ΠΑΣΟΚ- Ποιος ανέλαβε συντονιστής
Xρήστης: Τριτος δρομος
Ολόκληρη αίθουσα για να "συνεδριάσουν" 5 άτομα; Ας το κανανε σε κάποιο καφε όπως στη φωτο...άλλωστε τόσοι μείνανε!...

Πόλη της Καρδιάς μας: Πανικός και ανεπάρκεια Βούρου
Xρήστης: Ντίνος
@ Μπεν (21/07/2022 13:23) Έχεις μπερδέψει τη βούρτσα με το πληκτρολόγιο, μην πω τπτ άλλο κ κοπεί από το διαχειριστή! Υπάρχει μαγαζί στη Νέα...

Συγκροτήθηκε σε σώμα η τοπική του ΠΑΣΟΚ- Ποιος ανέλαβε συντονιστής
Xρήστης: ΠΑΣΟΚ ή ΤΕΦΡΑ
https://www.youtube.com/watch?v=3YK4biAUUFA...

Ο Γιώργος Ανεμογιάννης νέος επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών και υποψήφιος δήμαρχος
Xρήστης: Χρ. Ψωμ.
@ ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ (20/07/2022 19:52) Πέστα ντε! Τα ίδια ρωτάω κι εγώ εδώ.............. http://e-alitheia.gr/pub/36715/dynamh-politwn-epal-ghp...

Πόλη της Καρδιάς μας: Πανικός και ανεπάρκεια Βούρου
Xρήστης: Μπεν
@Ντίνος (19/07/2022 22:00) Γιατί όχι; Γνωρίζεστε καλά οι επαγγελματίες ολελέδες όλων των ομάδων μεταξύ σας. Για την ακρίβεια είστε κατά κά...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©