Πίσω ολοταχώς για τα μπλοκάκια

Δημοσιεύτηκε στις 09/01/2016 στην κατηγορία Οικονομία  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Ειδική μέριμνα για κατηγορίες, όπως τα μπλοκάκια, θα υπάρξει όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της  συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπεραμυνόμενος των προωθούμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό είπε ότι θα διασφαλίζει ότι για πρώτη φορά θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας.

 

«Αντίθετα με αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, που κάθε φορά ο λογαριασμός στελνόταν στις επόμενες γενιές, με διαφορετικές κατηγορίες συνταξιούχων, εφαρμόζουμε ενιαίους κανόνες για όλους, με όρους, όχι μόνο κοινωνικής, αλλά διαγενεακής δικαιοσύνης. Ακόμα και στους παλιούς συνταξιούχους εγγυόμαστε απολύτως και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η σύνταξή τους θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» σημείωσε κ. Κατρούγκαλος.

 

Για την προσωπική διαφορά

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο σύστημα της προσωπικής διαφοράς, με το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να συγκρατήσει τη μείωση των συντάξεων. «Όταν εξισορροπηθούν, όταν με την άνοδο των νέων συντάξεων που μπορεί να υπολείπονται των παλαιών, φτάσουν και οι νέες και οι παλιές συντάξεις στο ίδιο επίπεδο, για πρώτη φορά από τότε που ο Βενιζέλος σχεδίασε στο μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους σε όλη την Ελλάδα, μιας ταχύτητας, όχι πολλών ταχυτήτων» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας:«Κι επειδή γίνεται πολύ σπέκουλα για την προσωπική διαφορά, πρέπει να διευκρινίσω ότι την προσωπική διαφορά, την εγγυόμαστε για πάντα. Η αναφορά που γίνεται στον νόμο ότι από το 2018 και μετά θα γίνεται η σύγκλιση με τις μελλοντικές συντάξεις, αναφέρεται στο αυτονόητο, ότι κάθε προσωπική διαφορά, θα τείνει να μειώνεται, όταν οι ισοδύναμες με αυτές συντάξεις ανεβαίνουν. Γιατί αυτό θέλουμε να δώσουμε στο ασφαλιστικό, την ελπίδα».

 

Ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε τρεις βασικές προκλήσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, που αποτελούν και τη βασική αιτία για την οποία είναι απαραίτητη η μεταρρύθμισή του. Πρόκειται για το στρεβλό χαρακτήρα του συστήματος, το PSI και τέλος το μνημόνιο, «το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από ρυθμίσεις, που αν εφαρμόζονταν αυτοτελώς, χωρίς διορθωτικά μέτρα, χωρίς ισοδύναμα, χωρίς πρωτοβουλίες που θα αμβλύνουν τις νεοφιλελεύθερες αιχμές τους, ουσιαστικά θα μετέτρεπαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό, σε ένα σύστημα που θα έδινε απλά επιδόματα και μάλιστα με τη λογική της ιδιωτικής ασφάλισης, όχι κοινωνικής» υποστήριξε.

 

"Πάμε για πρώτη φορά σε ενιαίο σύστημα"

 

Ακόμη, έθεσε ακόμα τους τρεις βασικούς στόχους της κυβέρνησης μέσα από αυτή την πρόταση για μεταρρύθμιση. «Επιχειρούμε ταυτόχρονα τρία πράγματα: Να συγκρατήσουμε τη δημοσιονομική δαπάνη με τρόπο, όμως, κοινωνικά και ταξικά, μεροληπτικό υπέρ των πιο αδύναμων, υπέρ των μεσαίων στρωμάτων, υπέρ αυτών που είναι χρόνια έξω από την αγορά εργασίας, όχι γιατί δεν θέλουν να δουλέψουν, αλλά γιατί δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

 

Παράλληλα, προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα που ουσιαστικά αλλάζει τον προσανατολισμό τους. Για παράδειγμα, αν δεν κάναμε τη μεταρρύθμιση θα έπρεπε να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ, χωρίς να έχουμε τίποτα να βάλουμε στη θέση του. Εμείς προχωρούμε στη σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από την Εθνική Σύνταξη, που έχει ακριβώς τον ίδιο σκοπό. Να προστατεύσει τους ηλικιωμένους από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Και τέλος, πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας.

 

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πετύχει αυτούς τους στόχους μέσα από δύο βασικές τομές, την Εθνική Σύνταξη, «που θα είναι ίδια για όλους, γιατί θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι απο τις ασφαλιστικές εισφορές, αγκυροβολημένη εκεί που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση το όριο της φτώχειας για να προστατεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και τη θέσπιση ίδιων κανόνων για όλους, σχετικά με τις εισφορές και τις παροχές, «έτσι ώστε να μην υπάρχουν πια ούτε αδικημένοι, ούτε προνομιούχοι».

 

Στο 6,5% η εισφορά των εργαζομένων με μπλοκάκια

 

Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, και ιδιαίτερα αυτούς που πληρώνονται με μπλοκάκι, τόνισε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο για ειδικές κατηγορίες. Όπως σημείωσε ο υπουργός «το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι νέοι, συνήθως, αυτοί επαγγελματίες, θα δώσουν εισφορές όπως οι μισθωτοί. Οι ίδιοι θα πληρώσουν επομένως το 6,5% των εισφορών και το υπόλοιπο θα το πληρώσει ο εργοδότης τους». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε ότι στην περίπτωση πολλαπλών εργοδοτών είναι τεχνικά εφικτό να επιμεριστούν οι εργοδοτικές εισφορές. Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι με τη νέα μεταρρύθμιση πληρώνονται εισφορές με βάση το εισόδημα και όχι με κλίμακες που ανά διαστήματα αυξάνονται ανεξάρτητα από το εισόδημα. Ωστόσο, άφησε και ανοιχτό παράθυρο σε αλλαγές, μετά από προτάσεις που θα γίνουν από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν στο πλαίσιο της ισονομίας, χωρίς να αναιρείται αυτή η βασική αρχή. Ανέφερε, μάλιστα, προτάσεις που έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος, οι οποίες θα εξεταστούν.

 

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι έχει ζητήσει κατ' αντιπαράσταση ακρόαση με τον Ντ. Κοστέλο, στο Ευρωκοινοβούλιο, για το ασφαλιστικό. Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, δήλωσε αισιόδοξος, ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, αλλά με θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, τονίζοντας: «Κάποιοι δεν έχουν συνηθίσει ότι μερικά νομοσχέδια γράφονται εδώ και δεν έρχονται μεταφρασμένα, ούτε ότι εμείς διαπραγματεύομαστε σοβαρά και δεν είμαστε yes men σε ό,τι μας λένε οι απέξω. Και πρέπει να σας πω ότι εξαιτίας αυτής της στάσης μας έχουμε τον σεβασμό τους, που δεν τον είχε η παλιά πολιτική ηγεσία και το παλιό πολιτικό σύστημα. Και ακριβώς επειδή εμείς δεν περιοριζόμαστε στο να κλέβουμε και να κάνουμε μικροαπάτες στον τρόπο εφαρμογής των πραγμάτων για τα οποία δεσμευόμαστε, αλλά αντιθέτως τους είπαμε ότι όλες τις δεσμεύσεις μας, θα τις σεβαστούμε, αλλά ενταγμένα στο πλαίσιο της δικής μας λογικής, έχουν ήδη δεχθεί τον πυρήνα της μεταρρύθμισης, τις βασικές αρχές της».

 

Κοινή είσπραξη φόρων και εισφορών

 

Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας, «την Τετάρτη θα γίνει μεικτή επιτροπή με εκπροσώπους των επιστημόνων για να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν στην κοινή είσπραξη φόρων και εισφορών», καθώς όπως ανέφερε από το καλοκαίρι θα εισπράττονται μαζί εισφορές και φόροι από την πηγή.

 

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως 20% εισφορές δεν είναι πολύ, ενώ αντίθετα είπε, αναφερόμενος στους δικηγόρους, πως το 38% είναι πολύ. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι επαγγελματίες δεν έχουν πρόβλημα με το 20% εισφορών, όπως είπε το 70% θα είναι ωφελημένοι, ενώ παραδέχτηκε ότι στα πολύ υψηλά εισοδήματα θα υπάρξουν αυξήσεις.

 

Σημείωσε ακόμα πως «όταν κάνεις μία μεταρρύθμιση κάποιους πλήττεις αλλά πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα», αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, ότι δηλαδή κάποιοι έχουν δουλέψει 35 και 40 χρόνια παίρνουν σύνταξη 500 ευρώ και με το ΕΚΑΣ ενισχύονται τα εισοδήματά τους.- 

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Ναυάγιο η διοίκηση Βούρου- AMBER ALERT για Κουτσάκη που «εξαφανίστηκε» για να μη δώσει απαντήσεις

Μεγάλος κίνδυνος από τον κορονοϊό στην περιοχή- Προειδοποίηση Χαρδαλιά

Αυτή είναι η «καθαρή πόλη» των Βούρου- Κουτσάκη που κουνάνε το δάκτυλο...

«Διπλό» της ΦΕΑ μέσα στου Παπάγου

Αυτή είναι η εισήγηση των ανεξάρτητων για δωρεάν μετακίνηση φοιτητών της πόλης

Ο κορονοϊός είναι παντού: Κρούσμα και στο 8ο δημοτικό- Σε ύπνο βαθύ ο δήμος για τα τεστ

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου

Μετά τον Πορτοσάλτε, τα έψαλαν στη διοίκηση Βούρου και οι μαθητές

Η Μητρόπολη Ιωνίας- Φιλαδελφείας δίπλα στους πληγέντες του Νέου Ηρακλείου

Μαυρογιαλούρος με βήτα...

Οι «κουδουνάτοι»

Άτταλος- Ολυμπιακός Λιοσίων 1-0

Νίκη για τη ΦΕΑ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος

Πορτοσάλτε για Βούρο: «Άχρηστoς δήμος»-«Φταίει ο δήμαρχος»-«Να ψηφίζετε σοβαρούς»-«Τον κουδούναγαν»

Καλοκαιρινές δράσεις των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Πορτοσάλτε για Βούρο: «Άχρηστoς δήμος»-«Φταίει ο δήμαρχος»-«Να ψηφίζετε σοβαρούς»-«Τον κουδούναγαν»

Η απάντηση της Ευτυχίας Παπαλουκά στη διαγραφή της

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου

Μετά τον Πορτοσάλτε, τα έψαλαν στη διοίκηση Βούρου και οι μαθητές

Η Δύναμη Πολιτών διαγράφει την Ευτυχία Παπαλουκά

Ο κορονοϊός είναι παντού: Κρούσμα και στο 8ο δημοτικό- Σε ύπνο βαθύ ο δήμος για τα τεστ

Ναυάγιο η διοίκηση Βούρου- AMBER ALERT για Κουτσάκη που «εξαφανίστηκε» για να μη δώσει απαντήσεις

Ανεξάρτητος κι ο Αλέκος Γούλας - Υπό διάλυση η «συμμαχία» της διοίκησης

Η Μητρόπολη Ιωνίας- Φιλαδελφείας δίπλα στους πληγέντες του Νέου Ηρακλείου

Μια πρωτοβουλία με πολλαπλή σημασία...

Οι «κουδουνάτοι»

Τις εγκαταστάσεις του Άτταλου επισκέφθηκε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλος κίνδυνος από τον κορονοϊό στην περιοχή- Προειδοποίηση Χαρδαλιά

Ανακατασκευάζεται το παρκέ του γηπέδου μπάσκετ «Απόστολος Κόντος»

Μαυρογιαλούρος με βήτα...

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Ναυάγιο η διοίκηση Βούρου- AMBER ALERT για Κουτσάκη που «εξαφανίστηκε» για να μη δώσει απαντήσεις
Xρήστης: ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ
Σοβαρά, μου κάνει εντύπωση η έκπληξή σας και η σχετική σας αγανάκτηση .Δηλαδή τι περιμένατε ?Και απο΄ποιούς ? Να αντιμετωπίσετε σθεναρά όλου...

Ναυάγιο η διοίκηση Βούρου- AMBER ALERT για Κουτσάκη που «εξαφανίστηκε» για να μη δώσει απαντήσεις
Xρήστης: ΑΜΠΕΛΑΛΕ
@09:56 ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ. TROL PARTY VIRAL ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ SOCIAL MEDIA ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ....

Ναυάγιο η διοίκηση Βούρου- AMBER ALERT για Κουτσάκη που «εξαφανίστηκε» για να μη δώσει απαντήσεις
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@09.56 Από εδώ το θέμα αυτό το έχω θέσει πολλές φορές. Απάντηση δεν έχω λάβει. Αυτή είναι η «δημοκρατία» Βούρου... Δεν μεταδίδουν το δημοτικ...

Ναυάγιο η διοίκηση Βούρου- AMBER ALERT για Κουτσάκη που «εξαφανίστηκε» για να μη δώσει απαντήσεις
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@09.50 Δεν νομίζω ότι μπορώ να σε τρελάνω, είναι φως φανάρι ότι πρόλαβαν άλλοι. Εδώ και πολλά χρόνια δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, αυτά που γρά...

Ναυάγιο η διοίκηση Βούρου- AMBER ALERT για Κουτσάκη που «εξαφανίστηκε» για να μη δώσει απαντήσεις
Xρήστης: Livestreaming λέγεται και είναι απλό.
Υπάρχει κάποιο youtube κανάλι του δήμου που να μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται να το παρακολουθεί ; Είτε live είτε on demand. Αυτό που συμβ...

Ναυάγιο η διοίκηση Βούρου- AMBER ALERT για Κουτσάκη που «εξαφανίστηκε» για να μη δώσει απαντήσεις
Xρήστης: Θα μας τρελάνεις;
Από όσο θυμάμαι τον νόμο αυτόν που λέει παραπάνω ο κ. Σεϊτανίδης τον ψήφισε η ΝΔ για να διοικούνται οι Δήμοι λόγω της απλής αναλογικής και ...

Ναυάγιο η διοίκηση Βούρου- AMBER ALERT για Κουτσάκη που «εξαφανίστηκε» για να μη δώσει απαντήσεις
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ
ΒΟΥΡΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΝ ΑΝΘΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ....

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Ανώνυμος
@4Κ (18/10/2020 11:42) Δύο λάθη έκανε ο μακαρίτης στη Χαλκηδόνα: 1) "Ξέπλυνε" την ακροδεξιά, που βολόδερνε στο ημιγραφικό τηλεάστυ (τότε)...

Ναυάγιο η διοίκηση Βούρου- AMBER ALERT για Κουτσάκη που «εξαφανίστηκε» για να μη δώσει απαντήσεις
Xρήστης: Ανώνυμος
Αληθεύει ότι ένας νεοφώτιστος αντιδήμαρχος δεν ήξερε τι να απαντήσει σε ερώτηση που του έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση; Αληθεύει ότι πιάστηκε εντε...

Ναυάγιο η διοίκηση Βούρου- AMBER ALERT για Κουτσάκη που «εξαφανίστηκε» για να μη δώσει απαντήσεις
Xρήστης: Ανωνυμος
Έπεσα από τα σύννεφα όταν ο Διαμαντής μίλησε για..... καφενέ! Εγώ μέχρι τώρα νόμιζα ότι ο συγκεκριμένος ήταν ταβερνιάρης!ν( Συγγνώμη από του...

Αυτή είναι η «καθαρή πόλη» των Βούρου- Κουτσάκη που κουνάνε το δάκτυλο...
Xρήστης: «Σε αυτά τα χέρια έχει πέσει η πόλη»...
ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Πολίτης
Δεν με νοιάζει αν είναι πρόταση του δημάρχου, του πρώην του νυν, των ανεξάρτητων και εξαρτημένων. Ελπίζω και εύχομαι να γίνει γιατί πράγματ...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: @Δ. Κ.
"Ανεδαφικά πράγματα" αυτά που ΗΔΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ σε όλους σχεδόν τους γύρω δήμους; Βρείτε τουλάχιστον κάτι άλλο να λέτε. ...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Γεωργίου speaking
Να προσέχουν μην καούν στο ζέσταμα μιας και είναι κινητικοί και ορεξάτοι. Η πρώτη τους δημόσια πάντως, ως ομάδα των 4, δεν ήταν και τόσο επι...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Δ. Κ.
@17/10/2020 20:04 που την είδες τη θετική αντιπολίτευση? Θόρυβο κάνουν για την ωρα γύρω από το όνομα τους λέγοντας ανεδαφικα πράγματα....

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©