Μεϊμαράκης- Μητσοτάκης, επιχείρηση αποδόμησης

Δημοσιεύτηκε στις 03/01/2016 στην κατηγορία Πολιτική  |  1 σχόλιο

Της Κατερίνας Τζαβάρα

 

Η φράση του Ομήρου «πάντα ο θεός τον όμοιο κοντά στον όμοιο φέρνει» ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της επαναληπτικής εκλογής στη Νέα Δημοκρατία, αν στη θέση του ομηρικού θεού βάλουμε την κάλπη.

 

Δύο υποψήφιοι που κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι ένας: Μετριοπαθή στελέχη της φιλελεύθερης πτέρυγας της ΝΔ, μπήκαν και οι δύο στην πολιτική κι αναρριχήθηκαν στις κορυφαίες θέσεις του κόμματος χάρη στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Κρητικοί αμφότεροι, συμμαχητές στις περισσότερες μάχες της γαλάζιας παράταξης, με κοινό προσανατολισμό, κοινή ιδεολογική αντίληψη και κοινές αναφορές στο αξιακό σύστημα της ΝΔ. Στον πρώτο γύρο, οι όποιες αντιπαραθέσεις μεταξύ τους αφορούσαν σε δευτερεύοντα ή τριτεύοντα θέματα: αν θα παραιτηθούν από τις θεσμικές τους θέσεις, αν θα μετάσχουν σε ντιμπέιτ...

 

Συνεπώς, η μάχη αναφορικά με την αυριανή φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας κρίθηκε στον πρώτο γύρο. Η επαναληπτική εκλογή δεν αφορά σε στρατηγικές επιλογές της ελληνικής κεντροδεξιάς. Από την άλλη μεριά, ζούμε στην εποχή που οι ιδεολογίες υποχωρούν και η αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση αναγορεύεται σε μείζονα παράγοντα.

 

Κάθε στρατόπεδο επιχειρεί να «κτίσει» μια εικόνα διακριτή, έναντι του «όμαιμου κι ομογάλακτου» ανθυποψηφίου. Παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι μονομάχοι τηρούν ως τώρα μια στάση ευπρέπειας (παράδειγμα η ανακωχή λόγω του θανάτου της Βάσως Μεϊμαράκη), ωστόσο οι εκατέρωθεν «πραιτοριανοί» δημιουργούν, είτε σε συνεννόηση με τα γραφεία των υποψηφίων είτε με δική τους πρωτοβουλία, ένα φορτισμένο κλίμα για τον αντίπαλο, προκειμένου να προκύψουν οφέλη για τον υποψήφιο της προτίμησής τους.

 

Αυτός ο νέας κοπής πόλεμος τακτικής και στρατηγικής μεταξύ δυο πολιτικών προσωπικοτήτων που ιδεολογικά και πολιτικά είναι πολύ κοντά, αν δεν ταυτίζονται πλήρως, έχει τη δική του πρωτοτυπία, αλλά και τη δική του άγρια πλευρά.

 

ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟΟ νεοφιλελεύθερος με δυσκολίες στη συνεννόηση

 

Για αποξένωση από τα λαϊκά στρώματα, που παραδοσιακά στηρίζουν την ελληνική κεντροδεξιά. «Ο Κυριάκος», λένε κάποια στελέχη του Μεϊμαράκη, «εκφράζει τους μεγαλοαστούς των βορείων προαστίων, όχι τους απλούς πολίτες που δίνουν καθημερινά μάχη για να επιβιώσουν μέσα στην κρίση». Οι επιθέσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την κατηγορία του «νεοφιλελεύθερου» εκτιμάται ότι αποδίδουν, καθώς «πατούν» πάνω σε μια ιδεολογικοπολιτική δουλειά που έχει κάνει με μεγάλη επιτυχία η Αριστερά επί δεκαετίες. Ο Μητσοτάκης απαντά ότι αυτήν την κριτική περίμενε να την ακούσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι από στελέχη της ΝΔ.

 

Για αδυναμία συνεννόησης με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Οπως υποστηρίζουν στελέχη του Μεϊμαράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όσον αφορά στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. «Μιλούν άλλη γλώσσα», υπογραμμίζουν, σε αντίθεση με τη λαϊκότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η οποία έχει εξελιχθεί σε καλή χημεία με τον πρωθυπουργό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποχωρούν οι πολιτικές διαφορές των δύο κομμάτων. Με δυο λόγια ο Κυριάκος δεν έχει δυνατότητα να συνομιλήσει επί της ουσίας με τον Τσίπρα, όπως έκανε πετυχημένα ο πατέρας του με την ηγεσία της Αριστεράς στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν είχαν απομονώσει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Από την άλλη, ο Βαγγέλης έχει και την εμπειρία και τη δυνατότητα της συνεννόησης σε κρίσιμες περιστάσεις.

 

Για «έκτυπο του Τσίπρα». Η πλευρά Μεϊμαράκη θεωρεί ότι ο Κυριάκος προβάλλει την εικόνα του «αντι-Τσίπρα». Ωστόσο υποστηρίζει ότι αυτή η εικόνα δεν έχει θετικά πολιτικά αποτελέσματα, όπως δεν είχε και η εικόνα του Κων. Μητσοτάκη, που εξελέγη το 1984 ως «αντι-Ανδρέας». «Ετσι και τώρα», λένε οι προσκείμενοι στον Μεϊμαράκη: «Οι πολίτες δεν χρειάζονται αντίγραφα. Προτιμούν πάντα το πρωτότυπο. Γι' αυτό ο Κυριάκος δεν μπορεί να κερδίσει τον Τσίπρα. Γιατί λέει ότι είναι το ακριβώς αντίθετο από τον σημερινό πρωθυπουργό, αλλά ο κόσμος έχει δείξει τρεις φορές μέσα στο 2015 ότι προτιμά τα χαρακτηριστικά του Τσίπρα, κυρίως το λαϊκό του προφίλ».

 

Για εκπόρευση από τους «βαρόνους». Απαντώντας στις μομφές περί «βαρονίας» στελέχη που στηρίζουν τον Μεϊμαράκη υπενθυμίζουν ότι ο Μητσοτάκης είναι γιος πρώην πρωθυπουργού, κι έχει ομολογήσει δημόσια ότι στην πρώτη φάση της πολιτικής του καριέρας ευνοήθηκε από αυτήν του την ιδιότητα. «Συνεπώς», προσθέτουν, «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Αντίστοιχα, στελέχη που δεν κρύβουν την προτίμησή τους στο πρόσωπο του Μητσοτάκη, υπενθυμίζουν με τη σειρά τους ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι γιος βουλευτή της ΕΡΕ, είχε γαμπρό τον Γιώργο Πέτσο (πρώτο σύζυγο της αδελφής του, Βάσως, που απεβίωσε πρόσφατα) και πολιτικό στέλεχος που ανδρώθηκε μέσα στον κομματικό μηχανισμό, συνεπώς ισχύουν τα περί «βαρονίας».

 

Για κυβερνητική αναποτελεσματικότητα. Στην υπουργική του θητεία, λένε μεϊμαρακικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θεωρήθηκε πετυχημένος, καθώς προσπάθησε να κάνει πράγματα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά χωρίς αποτελέσματα. Συναφής με τη διοικητική ανεπάρκεια είναι και η κριτική που ασκεί το στρατόπεδο Μεϊμαράκη στον Κυριάκο, για το ότι λέει, μεν, πως η διαχείριση των οικονομικών του κόμματος με τον Μητσοτάκη πρόεδρο δεν θα παράγει ελλείμματα, αποφεύγει όμως να κάνει σαφές με ποιον τρόπο θα αποπληρώνει τα υπέρογκα δάνεια που ήδη βαρύνουν τη Νέα Δημοκρατία.

 

ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗΥστερεί έναντι Τσίπρα και είναι πολιτικά ασαφής

 

Για πολιτική υστέρηση έναντι του Τσίπρα. Οι μητσοτακικοί αξιοποιούν τη ρήση του Κυριάκου «εγώ μπορώ να κερδίσω τον Τσίπρα» και υπογραμμίζουν ότι ο Μεϊμαράκης έχει ήδη στο παθητικό του μια καθαρή ήττα από τον σημερινό πρωθυπουργό, σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη, που επιτίθεται στον Τσίπρα με όρους πολιτικής αποδόμησης. Θυμίζουν, για παράδειγμα, την ανάρτηση στα social media του ναυαγίου Τσίπρα στο Ιδρυμα Κλίντον και τη φράση του Μητσοτάκη «ψηφίζουμε πρωθυπουργό». Επιπροσθέτως υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά στην ηγεσία της ΝΔ τον Μεϊμαράκη, που ήδη τον έχει κερδίσει μία φορά και θεωρείται «ευκολότερος αντίπαλος», όπως αναφέρουν, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιλογή Τσίπρα να απαντήσει στον «μεϊμαρακικό» Κουμουτσάκο στη Βουλή για το προσφυγικό αλλά και τη νύξη υπέρ Μεϊμαράκη στις προγραμματικές δηλώσεις.

 

Για έλλειψη κυβερνησιμότητας. Πέραν του ότι δεν ανετέθη στον Μεϊμαράκη κανένα κρίσιμο - παραγωγικό υπουργείο, είναι σαφές, λένε μητσοτακικοί κύκλοι, ότι οι εταίροι μας στην Ευρώπη προτιμούν τον Κυριάκο από τον Βαγγέλη. Θυμίζουν το άρθρο του Πίτερ Σπίγκελ στους «Financial Times», υπογραμμίζουν τη δυσφορία των εταίρων για την απόφαση Μεϊμαράκη να μην ψηφίζει μνημονιακά νομοσχέδια και συνιστούν να μην ξεχνούμε ότι ο τότε πρόεδρος της ΝΔ μίλησε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα ελληνικά, χωρίς καμία μετάφραση σε καμία άλλη γλώσσα.

 

Για καταχρηστική ταύτιση με τον καραμανλισμό. «Αυτό σημαίνει», υποστηρίζουν, «ότι δεν έχει προσδώσει στην υποψηφιότητά του πρωτογενή χαρακτηριστικά, αλλά απλώς επιχειρεί να ανέβει στο άλογο του καραμανλισμού». Προσθέτουν όμως ότι η μοναδική οργανωμένη προσπάθεια αμφισβήτησης του ίδιου του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν η γνωστή «κίνηση της Βόλβης», στην οποία πρωτοστάτης ήταν ο νεαρός τότε Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

 

Για πολιτική ασάφεια. Οι προτάσεις του εκτέθηκαν στη ΔΕΘ και αφορούσαν κυρίως στην οικονομία, όχι σε όλο το φάσμα της πολιτικής. Δεν έχει δώσει παρά σποραδικές θέσεις για το κόμμα, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει παρουσιάσει πλήρως τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα επανίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης ασαφής είναι η θέση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το μνημόνιο, όπως προκύπτει από την περίφημη δήλωσή του «εμείς δεν είμαστε ούτε μνημονιακοί ούτε αντιμνημονιακοί». Είναι προφανές, προσθέτουν στελέχη της πλευράς Μητσοτάκη, ότι αυτή η ασάφεια επιχειρεί περισσότερο να εγκλωβίσει εκλογείς παρά να τους πείσει για την ψήφο τους.

 

Για πολιτικό αναχρονισμό. Οπως λένε υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στηρίζουν εκείνα τα στελέχη που έχουν ταυτιστεί με την πορεία παρακμής της ΝΔ, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Θύμιος Λυμπερόπουλος κ.λπ. Ο πολιτικός αναχρονισμός εμποδίζει τον Μεϊμαράκη να αποδεχθεί ένα debate με τον Μητσοτάκη, αν και δεν το αρνήθηκε στον Τσίπρα.

Εθνος

Γράψτε την άποψή σας

ΚΑΛΛΙΞΕΝΟΣ (04/01/2016 13:17)

Με άλλα λόγια οι υποψήφιοι πρόεδροι της Ν.Δ. και οι υποτιθέμενοι υποστηρικτές τους ξεκατινιάζονται καθημερινά και δημόσια δίνοντας την ευκαιρία στους αντιπάλους να τους αποδομούν και παράλληλα να αποδομούν και τον κομματικό οργανισμό που επιδιώκουν να ηγηθούν. Η διάσπαση προ των πυλών, διότι για παράδειγμα πως θα μπορούσε κάποιος που κατηγορεί τον όποιον απ αυτούς για οτιδήποτε τούρθει στο κεφάλι θα μπορέσει να «λειτουργήσει» σε ένα κόμμα του οποίου θα ηγείται ο «άλλος»; Το ξέραμε τι είστε αλλά δεν περιμέναμε ότι θάσαστε τόσο πολύ.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

«Διπλό» της ΦΕΑ μέσα στου Παπάγου

Αυτή είναι η εισήγηση των ανεξάρτητων για δωρεάν μετακίνηση φοιτητών της πόλης

Ο κορονοϊός είναι παντού: Κρούσμα και στο 8ο δημοτικό- Σε ύπνο βαθύ ο δήμος για τα τεστ

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου

Μετά τον Πορτοσάλτε, τα έψαλαν στη διοίκηση Βούρου και οι μαθητές

Η Μητρόπολη Ιωνίας- Φιλαδελφείας δίπλα στους πληγέντες του Νέου Ηρακλείου

Μαυρογιαλούρος με βήτα...

Οι «κουδουνάτοι»

Άτταλος- Ολυμπιακός Λιοσίων 1-0

Νίκη για τη ΦΕΑ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος

Πορτοσάλτε για Βούρο: «Άχρηστoς δήμος»-«Φταίει ο δήμαρχος»-«Να ψηφίζετε σοβαρούς»-«Τον κουδούναγαν»

Καλοκαιρινές δράσεις των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας

Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε σχολεία της πόλης

Μια πρωτοβουλία με πολλαπλή σημασία...

Απίστευτο! Σχεδόν τριπλάσια φέτος τα έξοδα για καύσιμα του δήμου, και κανείς δεν δίνει εξηγήσεις!

Δημοφιλέστερα άρθρα

Η απάντηση της Ευτυχίας Παπαλουκά στη διαγραφή της

Πορτοσάλτε για Βούρο: «Άχρηστoς δήμος»-«Φταίει ο δήμαρχος»-«Να ψηφίζετε σοβαρούς»-«Τον κουδούναγαν»

Αγράμματοι κομματάνθρωποι πίσω από τις καταλήψεις σχολείων

Δημοτικό Συμβούλιο: Άλλη μια συνεδρίαση χωρίς νόημα και ειρμό...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου

Μετά τον Πορτοσάλτε, τα έψαλαν στη διοίκηση Βούρου και οι μαθητές

Η Δύναμη Πολιτών διαγράφει την Ευτυχία Παπαλουκά

Σοβαρότης, μηδέν...

Ο κορονοϊός είναι παντού: Κρούσμα και στο 8ο δημοτικό- Σε ύπνο βαθύ ο δήμος για τα τεστ

Ανεξάρτητος κι ο Αλέκος Γούλας - Υπό διάλυση η «συμμαχία» της διοίκησης

Η Μητρόπολη Ιωνίας- Φιλαδελφείας δίπλα στους πληγέντες του Νέου Ηρακλείου

Με τις ευχές μας

Διαγωνισμό για το λογότυπο του δήμου ζητεί η Παπαλουκά

Μια νέα αντιπολίτευση δημιουργείται στον δήμο

Μια πρωτοβουλία με πολλαπλή σημασία...

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Πολίτης
Δεν με νοιάζει αν είναι πρόταση του δημάρχου, του πρώην του νυν, των ανεξάρτητων και εξαρτημένων. Ελπίζω και εύχομαι να γίνει γιατί πράγματ...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: @Δ. Κ.
"Ανεδαφικά πράγματα" αυτά που ΗΔΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ σε όλους σχεδόν τους γύρω δήμους; Βρείτε τουλάχιστον κάτι άλλο να λέτε. ...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Γεωργίου speaking
Να προσέχουν μην καούν στο ζέσταμα μιας και είναι κινητικοί και ορεξάτοι. Η πρώτη τους δημόσια πάντως, ως ομάδα των 4, δεν ήταν και τόσο επι...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Δ. Κ.
@17/10/2020 20:04 που την είδες τη θετική αντιπολίτευση? Θόρυβο κάνουν για την ωρα γύρω από το όνομα τους λέγοντας ανεδαφικα πράγματα....

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης:
@20:04 Κι οι αντιδήμαρχοι της Γαϊτανά που τώρα είναι στο βουροτιγρεϊκο ασχολούνται χρόνια. Ειδικά οι χαλκηδονιωτες. Όπου και όπως και αν ασχ...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του
Συνήθως οι λαγοί εμφανίζονται ένα χρόνο πριν τις δημοτικές. Τώρα εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα. ...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Ανώνυμοσ
@Anonymos (17/10/2020 20:04) Σύμφωνα με τη λογική σου θα πρέπει να ψηφίζουμε μόνο Τομπούλογλου και Γρετζελιά. Είναι οι πιο παλιοί στα τοπι...

Ο κορονοϊός είναι παντού: Κρούσμα και στο 8ο δημοτικό- Σε ύπνο βαθύ ο δήμος για τα τεστ
Xρήστης: Γερακίνα
Ποιος έδωσε την άδεια να λειτουργήσουν τα τμήματα χορού, που όπως γνωρίζετε πηγαίνουν στην πλειοψηφία τους πολίτες μεγάλης ηλικίας. Ποιος ελ...

Ο κορονοϊός είναι παντού: Κρούσμα και στο 8ο δημοτικό- Σε ύπνο βαθύ ο δήμος για τα τεστ
Xρήστης: Κακια
Γινομαι κακια. Δεν εχω παιδια στο σχολειο. Οσοι εχετε, ας προσεχατε. Μονο η ΑΕΚ σας ενδιαφερει και ψηφισατε τους πρωην με προβληματικο παρελ...

Ο κορονοϊός είναι παντού: Κρούσμα και στο 8ο δημοτικό- Σε ύπνο βαθύ ο δήμος για τα τεστ
Xρήστης: ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ
Μα τι λέτε τώρα .Η είδηση της ημέρας είναι ότι για πρώτη φορά είδαμε τον κο Λέκκα να χαμογελάει ,δίπλα στον ''ηθοποιός σημαίνει φώς'' .Ποιός...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: Anonymos
@;;; Ακριβώς επειδή ασχολούνται με τα κοινά της πόλης χρόνια γνωρίζουν και τα προβλήματα. Δεν είναι από μόνο του κακό αυτό, εκτός κι αν προτ...

Μετά τον Πορτοσάλτε, τα έψαλαν στη διοίκηση Βούρου και οι μαθητές
Xρήστης: Ανωνυμος
Είστε βαθιά νυχτωμένοι όσοι βλέπετε οργανώσεις ΚΚΕ συριζεους ρουβικωνες η δε ξέρω κι εγώ τι άλλο πίσω από τις καταλήψεις. Αυτή η γενιά δεν α...

Σε πολλά ταμπλό παίζουν οι ανεξάρτητοι του δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: ;;;
Δηλαδή αυτά τα πρόσωπα που βρίσκονται τόσα χρόνια στα κοινά της πόλης τι νέο και διαφορετικό θα φέρουν τώρα;;; και γιατί δεν το έφεραν τόσα ...

Μετά τον Πορτοσάλτε, τα έψαλαν στη διοίκηση Βούρου και οι μαθητές
Xρήστης: Υποκινούμενα τα παιδιά μας; Σαν πολύ τα υποτιμάτε!
Ένα και μόνο πράγμα υποκινεί τους μαθητές: ο θυμός. Γιατί στα σχολεία ισχύει καθεστώς αντίθετο με κάθε μέτρο προστασίας που ισχύει στην υπόλ...

Μετά τον Πορτοσάλτε, τα έψαλαν στη διοίκηση Βούρου και οι μαθητές
Xρήστης: Ant;vnhw
Δηλαδή δεν σας περνάει από το μυαλό ότι μπορεί τα παιδιά να ψηφίζουν υπέρ της κατάληψης, επειδή πιστεύουν ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©