Ιδεολογική η μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε στις 23/12/2015 στην κατηγορία Παρεμβάσεις  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Του Εμ. Οικονομίδη

 

Την ταινία “V for Vendetta” προφανώς και την έχουν δει, ή έστω έχουν ακούσει για αυτή οι περισσότεροι από εκείνους που… σεργιανίζουν γύρω μας, προσπαθώντας να υπερνικήσουν τη διαρκή ανασφάλεια παρόντος και μέλλοντος, την οποία κινητροδότησε η βαθιά, σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση των τελευταίων ετών.

 

Μια κρίση που… στόχευσε διάνα έναν λαό βαθιά συναισθηματικό, παραδομένο εκ των προτέρων στον ψυχισμό και τα “θέλω” της καρδιάς, όπως είναι ο δικός μας, εύλογα εις βάρος της λογικής και της οργανωμένης σκέψης.

 

Παραφράζοντας άλλωστε τον Γιάνη Βαρουφάκη, θα έλεγε κανείς ότι η κρίση είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ανατροφοδοτούμενη λόγω της εθνικής μελαγχολίας που διερχόμαστε συλλογικά αλλά και ατομικά, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να βρούμε “Ground Zero” για το εθνικά αναγκαίο “restart”.

 

Επιστρέφοντας στη μεγάλη οθόνη… είναι προφανές ότι ο Hugo Weaving ως “V”, στην ομώνυμη ταινία, μας χάρισε μια ατάκα διαχρονικής αντοχής και προσαρμοστικότητας. Το νόημα της οποίας περνάει από γενιά σε γενιά, τουλάχιστον για εκείνους που έχουν το θάρρος να προσπεράσουν τον αδιόρθωτο ρομαντισμό της καρδιάς, και να… ζητήσουν τη βοήθεια της λογικής.

 

“Οι ιδέες είναι αλεξίσφαιρες”… Από την εποχή του Γκάι Φωκς, πολύ… παλαιότερα μάλλον, και στη συνέχεια μέχρι το τρέχον παρόν. Και φυσικά το “σενάριο” θα συνεχιστεί.

 

Γιατί, λίγα πράγματα είναι αντίστοιχα συναρπαστικά με τη σελίδα της μονότονης καθημερινότητας που γυρίζει μια ιδέα ο καιρός της οποίας έχει έρθει. Η δύναμη αυτής της ιδέας.

 

Στην Ελλάδα της κρίσης, όπως επιβεβαιώθηκε από την προσέλευση περίπου 400.000 πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, η κοινωνική βάση της Κεντροδεξιάς παραμένει μια από τις πιο συνεπείς συνισταμένες. Έστω και με την προσθήκη “περαστικών”, δηλαδή ψηφοφόρων άλλων κομμάτων, που για τους δικούς τους λόγους θέλησαν να συμμετάσχουν και να επηρεάσουν την εκλογή αρχηγού σε μια πολιτική παράταξη την οποία… δεν θα ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τα υπόλοιπα… χαριτωμένα είναι για ρομαντικούς και αφελείς.

 

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν οδηγείται σε δεύτερο ημίχρονο για την ανάδειξη του νέου προέδρου της, σε μια αναμέτρηση η οποία έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά: Είναι ιδεολογική και ταξική. Όποιος από τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη ή Κυριάκο Μητσοτάκη εκλεγεί, θα είναι το “μέσο-μήνυμα” του πολιτικού προσανατολισμού που θα αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία ως ηγέτιδα παράταξη της Κεντροδεξιάς. Και στο δικό του πολιτικό, ιδεολογικό και ταξικό αποτύπωμα, θα σχηματίζεται η σκιά της “επιθετικής” ή άνευρης προσπάθειας συγκρότησης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας, αντίστοιχης με εκείνης που έφερε το 2004 στην εξουσία τον Κώστα Καραμανλή.

 

Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι οι πολιτικές μάχες και η συγκρότηση μεγάλων πλειοψηφιών, κερδίζονται με αφετηρία τον χώρο που, ιστορικά προσδιορίζεται ως Κέντρο, και τις τελευταίες δεκαετίες, πιο συγκεκριμένα μετά την Πτώση του Τείχους, προσέλαβε το αποτύπωμα ταυτότητας του μεσαίου χώρου.

 

Με αφετηρία τον μεσαίο χώρο, είναι περισσότερο εύκολη και αποτελεσματική η αμφίπλευρη διεύρυνση, τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Κάθε άλλη αφετηρία, λειτουργεί στρεβλωτικά, αλλοιώνει το μήνυμα που εκπέμπεται και περιορίζει το ακροατήριο στόχευσης.

 

Αφήστε που διευκολύνει τις… πιρουέτες, δηλαδή το ξεστράτισμα από την κεντρική ιδεολογική και πολιτική γραμμή, με προφανή επίπτωση την αναίρεση της αξιοπιστίας προς τους πολίτες.

 

Μια πρόχειρη περιγραφή της αναμέτρησης Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη, κοντοστέκεται και εστιάζει στη διαχρονική “διαφορετικότητα” καραμανλικών και μητσοτακικών. Πολλοί πιστεύουν ότι στη σημερινή εποχή τέτοιοι διαχωρισμοί είναι αναχρονιστικοί και ξεπερασμένοι.

 

Φυσικά κάνουν λάθος. Επειδή υποτιμούν ότι η διαχρονικότητα ενός πολιτικού “brand”, εξαρτάται και επηρεάζεται από τη σπονδυλική στήλη των ιδεών που πρεσβεύει, και από το πόσο συμβατές με την κοινωνία είναι οι ιδέες αυτές.

 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκίνησε από την πολιτική οικογένεια του μητσοτακισμού, και έφτασε να εκφράζει σήμερα όσους ασπάζονται τον καραμανλισμό ως αξιακό κώδικα και πολιτική αισθητική.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί την πιο μοντέρνα εκδοχή του πολιτικού μοντέλου και της κιβωτού ιδεών του μητσοτακισμού, διανθισμένα τα παραπάνω με δράσεις συμβατές με την ψηφιακή εποχή.

 

Με το συγκεκριμένο δίδυμο, είναι διασφαλισμένη η αποτροπή διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η δεξιά πλατφόρμα, μειοψηφική αλλά θορυβώδης, βρήκε ήδη στέγη ή σπεύδει να φλερτάρει ανοιχτά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Η πολιτική ενότητα της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο, δεν συνεπάγεται και αντίστοιχη κοινωνική δυναμική. Την τελευταία θα την… υιοθετήσει, μονάχα στην περίπτωση που βρει το θάρρος να διεκδικήσει την κοινωνική πλειοψηφία δίνοντας τη μάχη των ιδεών απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο… δια ταύτα: Ποιών ιδεών; Ποιές ιδέες μπορούν να προσφέρουν σε μια κοινωνία σε βαθιά κρίση και ψυχολογική ανασφάλεια, το φιλικό ισοδύναμο που θα πείσει τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα (στον ΣΥΡΙΖΑ το έχουν κάνει… προ πολλού);

 

Ποιές ιδέες δεν θα προκαλέσουν “σοκ και δέος”, δεν θα τρομάξουν, δεν θα προσφέρουν στον διαχρονικό λαϊκισμό της Κεντροαριστεράς το βολικό άλλοθι της “αναλγησίας του φιλευθερισμού”;

 

Ποιές ιδέες θα επιτρέψουν στους πολίτες να δουν πρακτική βελτίωση στη ζώσα καθημερινότητά τους, αντί να χάνονται στη μετάφραση… εγχειριδίων για ιδεολογικά ρεύματα, και να περιμένουν σε ένα αβέβαιο, μακρινό μέλλον, τη θετική αύρα που θα κινητροδοτήσουν οι αναγκαίες για την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις;

 

Ποιές ιδέες θα επιτρέψουν στη μεσαία τάξη και… κάτω, να αισθάνεται τη Νέα Δημοκρατία και ευρύτερα την Κεντροδεξιά ως φιλόξενο λιμάνι; Ως το σπίτι αυτών των ανθρώπων που δοκιμάζονται από την κρίση περισσότερο από κάθε άλλον;

 

Το Συντηρητικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας κατάφερε να κλείσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τον μπλερισμό, και να κυριαρχήσει πολιτικά, όταν βρήκε έναν “Τόρι Μπλερ”, σαν τον Ντέιβιντ Κάμερον, και όταν ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν παραμέρισε τις ιαχές για την “οικονομία της αγοράς”, ώστε να βρει χώρο για μέτρα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

 

Η γερμανική Κεντροδεξιά, ακόμη και στη βαριά σκιά της λιτότητας που επέβαλαν στην (υπόλοιπη) Ευρώπη η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει μπολιάσει τα “παραδοτέα” των κυβερνητικών πεπραγμένων της με επαρκείς δόσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

 

Η Κεντροδεξιά στη Γαλλία, η Κεντροδεξιά του Σαρκοζί, του Ζιπέ και του Φιγιόν, δεν σταμάτησε ποτέ να επιχειρεί να προσαρμόσει τους κανόνες της αγοράς στις ανάγκες των ανθρώπων. Όχι το αντίθετο.

 

Ο “συμπονετικός φιλελευθερισμός”, ως επικρατούσα στρατηγική των Βρετανών συντηρητικών, εξελίχτηκε στην πολιτική πρακτική που επέτρεψε στη συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια να κυριαρχήσει στην Ευρώπη, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης.

 

Η… άλλη ανάγνωση του φιλελευθερισμού, όσο ορθή κι αν είναι στη θεωρητική προσέγγισή της, αδυνατεί πολλές φορές να χαράξει την κοινωνικά αναγκαία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον κυνισμό.

 

Δεν μπορεί λοιπόν εκ των πραγμάτων να κερδίσει την πλειοψηφία της κοινωνίας, επειδή η κοινωνία αισθάνεται ότι δεν την ακούει. Επειδή, η συγκεκριμένη ανάγνωση του φιλελευθερισμού έχει συνηθίσει να κινείται σε ένα “ανεξάρτητο πλαίσιο”, επιδεικνύοντας πολλές φορές… βαρηκοϊα σε σχέση με το τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία.

 

Μια βαρηκοϊα που εξελίσσεται σε κώφωση, λόγω ταξικής… χωροταξίας. Όταν δηλαδή η μεσαία και κατώτερη τάξη, κοιτάζει δίπλα, γύρω και πίσω της, και δεν βλέπει εκπροσώπους της συγκεκριμένης προσέγγισης του φιλελευθερισμού. Διαπιστώνει ότι την κοιτάζουν… αφ’ υψηλού. Και κάπου εκεί, το παιχνίδι χάνεται. Όπως και οι εκλογές…

ysterografa

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Κωνσταντίνος

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ της πόλης για τις ελλείψεις σχολικών κτιρίων

Στις 12 Φεβρουαρίου η βασιλόπιτα της τοπικής Νέας Δημοκρατίας

«Βαβέλ» η διοίκηση:«Σύγκρουση» Κωνσταντινίδη-Κουτσάκη - Άγνοια για το πετρέλαιο σε σχολεία

Επανεκλογή Μαναράκη στη θέση του Προέδρου Παλαιών Προσκόπων Ελλάδας

Αγνώστου προέλευσης δυνάμεις κατοχής, κλείνουν σχολεία της πόλης - Τι θα κάνει ο δήμαρχος;

Απίστευτο! Κατάληψη στο 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας επειδή «δυσλειτουργούν τα καζανάκια»

Το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο των ΟΤΑ θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών

Οικονόμου στο ΑΠΕ: Με 1500 νέους ειδικούς φρουρούς στην Αττική, κτυπάμε την εγκληματικότητα

Οι πολίτες συμμετέχουν στη διαμόρφωση των φυσικών χώρων της πόλης. Όχι εδώ, βέβαια! Αλλού!

Κινδύνεψαν παιδιά στο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας- Οι γονείς καταγγέλλουν τη δημοτική Αρχή για εγκατάλειψη

Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα

Στις 27 Ιανουαρίου η πίτα της Πολιτών Πολιτείας και Πόλη της καρδιάς, στις 19 της Δύναμης Πολιτών

Μπουλούκι! Αχταρμάς!

Συνεχίζει ακάθεκτος ο Άτταλος

Δημοφιλέστερα άρθρα

Ο Γιάννης Ουσταμπασίδης ενώνει -για πρώτη φορά- όλη την αντιπολίτευση εναντίον του Βούρου

Θερμοκέφαλοι έβαλαν φωτιά σε κάδο της Δεκελείας χθες. Ο δήμαρχος... Ποιος δήμαρχος;

Ερωτήματα για το πρόγραμμα των προσφύγων

Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ: Βατερλό Βούρου- Στα εξ ων συνετέθη η «συμμαχία» της διοίκησης

Απίστευτο! Κατάληψη στο 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας επειδή «δυσλειτουργούν τα καζανάκια»

Μοιράζει αξιώματα για να σταθεί ο Βούρος- Νέος αντιδήμαρχος ο Γραμμένος- «Ψαλίδι» στον Κουτσάκη

Άβε, Καίσαρ! Ιδού ο στρατός σου!

Η πόλη μας χωρίς δήμαρχο (και πάλι) έως τις 26 Ιανουαρίου!

ΕΣΤΙΑ- Βόμβα Βούρου: Ό,τι και να λέει το δημοτικό συμβούλιο, θα γίνει αυτό που θέλει αυτός

Αγνώστου προέλευσης δυνάμεις κατοχής, κλείνουν σχολεία της πόλης - Τι θα κάνει ο δήμαρχος;

Νόμος: Τα δημόσια πρόσωπα που επιβάλλονται μαφιόζικα, λειτουργούν και μαφιόζικα...

ΕΣΤΙΑ- Ολόκληρη η σημαντική τοποθέτηση του Γιώργου Καραβία για το πρόγραμμα

Γούλας: Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και οι χειρισμοί που εγείρουν ερωτήματα και προβληματισμούς!

Ο θαυμαστός κόσμος της δυσωδίας

Κινδύνεψαν παιδιά στο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας- Οι γονείς καταγγέλλουν τη δημοτική Αρχή για εγκατάλειψη

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

«Βαβέλ» η διοίκηση:«Σύγκρουση» Κωνσταντινίδη-Κουτσάκη - Άγνοια για το πετρέλαιο σε σχολεία
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@17.14 Από μένα και τις θεωρίες μου νομίζεις ότι είναι η ζαλάδα σου; από άλλο είναι......

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ της πόλης για τις ελλείψεις σχολικών κτιρίων
Xρήστης: Γονέας
Είστε ανημέρωτοι κύριοι, η κατάληψη φαρσοκωμωδία του 2ου ΓΕΛ Ν Φ έληξε και τη σκυτάλη πήρε το 1ο ΓΕΛ και ξεκίνησε και το 1ο Γυμνάσιο ΝΦ και...

Απίστευτο! Κατάληψη στο 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας επειδή «δυσλειτουργούν τα καζανάκια»
Xρήστης: @Ε ρε Πολάκης που σας χρειάζεται
Σε ποια κράτη αναφέρεσαι; Σε αυτά που δίνουν ακόμα και τη ζωή τους οι μετανάστες για να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους; Μην χαίρεστε επαναστάτ...

«Βαβέλ» η διοίκηση:«Σύγκρουση» Κωνσταντινίδη-Κουτσάκη - Άγνοια για το πετρέλαιο σε σχολεία
Xρήστης: ΑΝΤΙΓΑΥΡΟΣ
Θα γελάσουμε πολύ στις επόμενες εκλογές! Μα πιο πολύ θα γελάμε από του χρόνου (2021) που θα λειτουργεί ο ναός της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ! Διαμαντή κατ...

Στις 12 Φεβρουαρίου η βασιλόπιτα της τοπικής Νέας Δημοκρατίας
Xρήστης: Παρατηρητήριο "το-κοπή-τη-πίτα" (*)
Έχει κάτι αξιόλογο ως αντίκρισμα όποιος κερδίσει το φλουρί; Ένα διορισμό στο επιτελικό κράτος; Κάποια θέση συμβούλου; Έστω ένα «πιστοποιητικ...

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Κωνσταντίνος
Xρήστης: N⊙N SERViAM
ΠΡΟΣΔΟΚΩ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΖΩΝΤΑΝΩΝ...

«Βαβέλ» η διοίκηση:«Σύγκρουση» Κωνσταντινίδη-Κουτσάκη - Άγνοια για το πετρέλαιο σε σχολεία
Xρήστης: Ανώνυμος
@11:00 & 12:42 "Περαστικά" στον εαυτό σου πρέπει να εύχεσαι για το κακό που σε βρήκε κι έμπλεξες με τόσο βαριά ναρκωτικά. Τι είδους ουσία πα...

«Βαβέλ» η διοίκηση:«Σύγκρουση» Κωνσταντινίδη-Κουτσάκη - Άγνοια για το πετρέλαιο σε σχολεία
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@12.42 Το ποιος μας έκανε ανθρώπους δεν είναι δουλειά κανενός αλητάμπουρα. Κόψε τα ληγμένα, αν και δεν με νοιάζει τι παίρνεις. Πήγες -προφαν...

«Βαβέλ» η διοίκηση:«Σύγκρουση» Κωνσταντινίδη-Κουτσάκη - Άγνοια για το πετρέλαιο σε σχολεία
Xρήστης: @Διαμαντής Σεϊτανίδης (23/01/2020 12:16)
Ανθρώπους σας έκανε η ΑΕΚ γιατί για δεκαετίες σφυρίζατε αδιάφορα για τα σκουπίδια στο Άλσος ΟΛΟΙ σας και απομακρυνθηκαν μόνο με τη δική της ...

«Βαβέλ» η διοίκηση:«Σύγκρουση» Κωνσταντινίδη-Κουτσάκη - Άγνοια για το πετρέλαιο σε σχολεία
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@11.00 Ανεβάζω αυτό το χυδαίο σχόλιο, μόνο και μόνο για να πω ότι η ΑΕΚ δεν είναι τέτοια ανθρωποειδή, όπως ο @11.00. Πρώτον είναι φανερό ό...

Απίστευτο! Κατάληψη στο 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας επειδή «δυσλειτουργούν τα καζανάκια»
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@11.17 Πάλι λάθος νόμιζες. Θα πρέπει να αναρωτηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που νόμιζες σωστά......

Απίστευτο! Κατάληψη στο 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας επειδή «δυσλειτουργούν τα καζανάκια»
Xρήστης: Φανατικός Κουκουες
Είχα καιρό να μπω στην Ιστοσελίδα. Διάβασα το άρθρο και νόμιζα ότι κουρσεψε την ιστοσελίδα Ο Μπαμμπης Παπαδημητρίου. ...

Θερμοκέφαλοι έβαλαν φωτιά σε κάδο της Δεκελείας χθες. Ο δήμαρχος... Ποιος δήμαρχος;
Xρήστης: @ (22/01/2020 19:21)
Μεγάλη αγωνιά βλέπω μήπως δεν δικαιολογηθεί η κινδυνολογία σου για επεισόδια και προβλήματα με τα νέα έργα. Όταν ολοκληρωθούν τα έργα και ο ...

«Βαβέλ» η διοίκηση:«Σύγκρουση» Κωνσταντινίδη-Κουτσάκη - Άγνοια για το πετρέλαιο σε σχολεία
Xρήστης: Περαστικά
Τέτοιο γλέντι στους αντιπάλους του απο τον Βούρο δεν το περίμενε κανείς. Δημιουργεί πανικό και κλάψα ακόμα και όταν λείπει. Πόσο μάλλον όταν...

Θερμοκέφαλοι έβαλαν φωτιά σε κάδο της Δεκελείας χθες. Ο δήμαρχος... Ποιος δήμαρχος;
Xρήστης: @(22/01/2020 19:21)
Συνεχίζεις να γελοιοποιείσαι. Δεν περίμενα βέβαια και τίποτα καλύτερο απο ενα γαύροτρολ. Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει όπως έχουν γίνει εκατοντ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©