Ιδεολογική η μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε στις 23/12/2015 στην κατηγορία Παρεμβάσεις  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Του Εμ. Οικονομίδη

 

Την ταινία “V for Vendetta” προφανώς και την έχουν δει, ή έστω έχουν ακούσει για αυτή οι περισσότεροι από εκείνους που… σεργιανίζουν γύρω μας, προσπαθώντας να υπερνικήσουν τη διαρκή ανασφάλεια παρόντος και μέλλοντος, την οποία κινητροδότησε η βαθιά, σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση των τελευταίων ετών.

 

Μια κρίση που… στόχευσε διάνα έναν λαό βαθιά συναισθηματικό, παραδομένο εκ των προτέρων στον ψυχισμό και τα “θέλω” της καρδιάς, όπως είναι ο δικός μας, εύλογα εις βάρος της λογικής και της οργανωμένης σκέψης.

 

Παραφράζοντας άλλωστε τον Γιάνη Βαρουφάκη, θα έλεγε κανείς ότι η κρίση είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ανατροφοδοτούμενη λόγω της εθνικής μελαγχολίας που διερχόμαστε συλλογικά αλλά και ατομικά, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να βρούμε “Ground Zero” για το εθνικά αναγκαίο “restart”.

 

Επιστρέφοντας στη μεγάλη οθόνη… είναι προφανές ότι ο Hugo Weaving ως “V”, στην ομώνυμη ταινία, μας χάρισε μια ατάκα διαχρονικής αντοχής και προσαρμοστικότητας. Το νόημα της οποίας περνάει από γενιά σε γενιά, τουλάχιστον για εκείνους που έχουν το θάρρος να προσπεράσουν τον αδιόρθωτο ρομαντισμό της καρδιάς, και να… ζητήσουν τη βοήθεια της λογικής.

 

“Οι ιδέες είναι αλεξίσφαιρες”… Από την εποχή του Γκάι Φωκς, πολύ… παλαιότερα μάλλον, και στη συνέχεια μέχρι το τρέχον παρόν. Και φυσικά το “σενάριο” θα συνεχιστεί.

 

Γιατί, λίγα πράγματα είναι αντίστοιχα συναρπαστικά με τη σελίδα της μονότονης καθημερινότητας που γυρίζει μια ιδέα ο καιρός της οποίας έχει έρθει. Η δύναμη αυτής της ιδέας.

 

Στην Ελλάδα της κρίσης, όπως επιβεβαιώθηκε από την προσέλευση περίπου 400.000 πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, η κοινωνική βάση της Κεντροδεξιάς παραμένει μια από τις πιο συνεπείς συνισταμένες. Έστω και με την προσθήκη “περαστικών”, δηλαδή ψηφοφόρων άλλων κομμάτων, που για τους δικούς τους λόγους θέλησαν να συμμετάσχουν και να επηρεάσουν την εκλογή αρχηγού σε μια πολιτική παράταξη την οποία… δεν θα ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τα υπόλοιπα… χαριτωμένα είναι για ρομαντικούς και αφελείς.

 

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν οδηγείται σε δεύτερο ημίχρονο για την ανάδειξη του νέου προέδρου της, σε μια αναμέτρηση η οποία έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά: Είναι ιδεολογική και ταξική. Όποιος από τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη ή Κυριάκο Μητσοτάκη εκλεγεί, θα είναι το “μέσο-μήνυμα” του πολιτικού προσανατολισμού που θα αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία ως ηγέτιδα παράταξη της Κεντροδεξιάς. Και στο δικό του πολιτικό, ιδεολογικό και ταξικό αποτύπωμα, θα σχηματίζεται η σκιά της “επιθετικής” ή άνευρης προσπάθειας συγκρότησης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας, αντίστοιχης με εκείνης που έφερε το 2004 στην εξουσία τον Κώστα Καραμανλή.

 

Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι οι πολιτικές μάχες και η συγκρότηση μεγάλων πλειοψηφιών, κερδίζονται με αφετηρία τον χώρο που, ιστορικά προσδιορίζεται ως Κέντρο, και τις τελευταίες δεκαετίες, πιο συγκεκριμένα μετά την Πτώση του Τείχους, προσέλαβε το αποτύπωμα ταυτότητας του μεσαίου χώρου.

 

Με αφετηρία τον μεσαίο χώρο, είναι περισσότερο εύκολη και αποτελεσματική η αμφίπλευρη διεύρυνση, τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Κάθε άλλη αφετηρία, λειτουργεί στρεβλωτικά, αλλοιώνει το μήνυμα που εκπέμπεται και περιορίζει το ακροατήριο στόχευσης.

 

Αφήστε που διευκολύνει τις… πιρουέτες, δηλαδή το ξεστράτισμα από την κεντρική ιδεολογική και πολιτική γραμμή, με προφανή επίπτωση την αναίρεση της αξιοπιστίας προς τους πολίτες.

 

Μια πρόχειρη περιγραφή της αναμέτρησης Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη, κοντοστέκεται και εστιάζει στη διαχρονική “διαφορετικότητα” καραμανλικών και μητσοτακικών. Πολλοί πιστεύουν ότι στη σημερινή εποχή τέτοιοι διαχωρισμοί είναι αναχρονιστικοί και ξεπερασμένοι.

 

Φυσικά κάνουν λάθος. Επειδή υποτιμούν ότι η διαχρονικότητα ενός πολιτικού “brand”, εξαρτάται και επηρεάζεται από τη σπονδυλική στήλη των ιδεών που πρεσβεύει, και από το πόσο συμβατές με την κοινωνία είναι οι ιδέες αυτές.

 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκίνησε από την πολιτική οικογένεια του μητσοτακισμού, και έφτασε να εκφράζει σήμερα όσους ασπάζονται τον καραμανλισμό ως αξιακό κώδικα και πολιτική αισθητική.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί την πιο μοντέρνα εκδοχή του πολιτικού μοντέλου και της κιβωτού ιδεών του μητσοτακισμού, διανθισμένα τα παραπάνω με δράσεις συμβατές με την ψηφιακή εποχή.

 

Με το συγκεκριμένο δίδυμο, είναι διασφαλισμένη η αποτροπή διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η δεξιά πλατφόρμα, μειοψηφική αλλά θορυβώδης, βρήκε ήδη στέγη ή σπεύδει να φλερτάρει ανοιχτά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Η πολιτική ενότητα της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο, δεν συνεπάγεται και αντίστοιχη κοινωνική δυναμική. Την τελευταία θα την… υιοθετήσει, μονάχα στην περίπτωση που βρει το θάρρος να διεκδικήσει την κοινωνική πλειοψηφία δίνοντας τη μάχη των ιδεών απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο… δια ταύτα: Ποιών ιδεών; Ποιές ιδέες μπορούν να προσφέρουν σε μια κοινωνία σε βαθιά κρίση και ψυχολογική ανασφάλεια, το φιλικό ισοδύναμο που θα πείσει τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα (στον ΣΥΡΙΖΑ το έχουν κάνει… προ πολλού);

 

Ποιές ιδέες δεν θα προκαλέσουν “σοκ και δέος”, δεν θα τρομάξουν, δεν θα προσφέρουν στον διαχρονικό λαϊκισμό της Κεντροαριστεράς το βολικό άλλοθι της “αναλγησίας του φιλευθερισμού”;

 

Ποιές ιδέες θα επιτρέψουν στους πολίτες να δουν πρακτική βελτίωση στη ζώσα καθημερινότητά τους, αντί να χάνονται στη μετάφραση… εγχειριδίων για ιδεολογικά ρεύματα, και να περιμένουν σε ένα αβέβαιο, μακρινό μέλλον, τη θετική αύρα που θα κινητροδοτήσουν οι αναγκαίες για την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις;

 

Ποιές ιδέες θα επιτρέψουν στη μεσαία τάξη και… κάτω, να αισθάνεται τη Νέα Δημοκρατία και ευρύτερα την Κεντροδεξιά ως φιλόξενο λιμάνι; Ως το σπίτι αυτών των ανθρώπων που δοκιμάζονται από την κρίση περισσότερο από κάθε άλλον;

 

Το Συντηρητικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας κατάφερε να κλείσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τον μπλερισμό, και να κυριαρχήσει πολιτικά, όταν βρήκε έναν “Τόρι Μπλερ”, σαν τον Ντέιβιντ Κάμερον, και όταν ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν παραμέρισε τις ιαχές για την “οικονομία της αγοράς”, ώστε να βρει χώρο για μέτρα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

 

Η γερμανική Κεντροδεξιά, ακόμη και στη βαριά σκιά της λιτότητας που επέβαλαν στην (υπόλοιπη) Ευρώπη η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει μπολιάσει τα “παραδοτέα” των κυβερνητικών πεπραγμένων της με επαρκείς δόσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

 

Η Κεντροδεξιά στη Γαλλία, η Κεντροδεξιά του Σαρκοζί, του Ζιπέ και του Φιγιόν, δεν σταμάτησε ποτέ να επιχειρεί να προσαρμόσει τους κανόνες της αγοράς στις ανάγκες των ανθρώπων. Όχι το αντίθετο.

 

Ο “συμπονετικός φιλελευθερισμός”, ως επικρατούσα στρατηγική των Βρετανών συντηρητικών, εξελίχτηκε στην πολιτική πρακτική που επέτρεψε στη συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια να κυριαρχήσει στην Ευρώπη, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης.

 

Η… άλλη ανάγνωση του φιλελευθερισμού, όσο ορθή κι αν είναι στη θεωρητική προσέγγισή της, αδυνατεί πολλές φορές να χαράξει την κοινωνικά αναγκαία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον κυνισμό.

 

Δεν μπορεί λοιπόν εκ των πραγμάτων να κερδίσει την πλειοψηφία της κοινωνίας, επειδή η κοινωνία αισθάνεται ότι δεν την ακούει. Επειδή, η συγκεκριμένη ανάγνωση του φιλελευθερισμού έχει συνηθίσει να κινείται σε ένα “ανεξάρτητο πλαίσιο”, επιδεικνύοντας πολλές φορές… βαρηκοϊα σε σχέση με το τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία.

 

Μια βαρηκοϊα που εξελίσσεται σε κώφωση, λόγω ταξικής… χωροταξίας. Όταν δηλαδή η μεσαία και κατώτερη τάξη, κοιτάζει δίπλα, γύρω και πίσω της, και δεν βλέπει εκπροσώπους της συγκεκριμένης προσέγγισης του φιλελευθερισμού. Διαπιστώνει ότι την κοιτάζουν… αφ’ υψηλού. Και κάπου εκεί, το παιχνίδι χάνεται. Όπως και οι εκλογές…

ysterografa

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»

Στις 28 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου

Έτσι θα διοικούνται οι δήμοι από τον Σεπτέμβριο

Οι τελικές αποφάσεις τη κυβέρνησης προσδιορίζουν το εύρος της συνεργασίας Βούρου- Γρετζελιά

Ο Βούρος παίζει «κατενάτσιο» και περιμένει τον Θεοδωρικάκο

Γκρίνιες, παράπονα και τριβές στην «Πολιτών Πολιτεία» για την κατανομή των αρμοδιοτήτων

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστεί και δεσμεύεται

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα

Σαββατοκύριακο στο ΠΠΙΕΔ με «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»

Καταστροφή του περιπτέρου της στην πλατεία Πατριάρχου καταγγέλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Την Πέμπτη η εκδήλωση του ΚΚΕ στο Α' ΚΑΠΗ

Εάν ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ, σταυρώνεις και τη Φιλαδελφειώτισσα Ειρήνη Γκαμάτση

Ο Γιάννης Χλωρός αναλαμβάνει τον Άτταλο

Βούρος: «Ματαιοπονεί και αποδεικνύεται ολίγιστη» η ομάδα Βασιλόπουλου

Οι γονείς έχουν κρίση

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Διαμαντής
@09.14 Έχω την απαραίτητη υπομονή να γράφω τα ίδια και τα ίδια όσο πιο απλά, μονοεπίπεδα, ασπρόμαυρα γίνεται για να τα καταλάβουν και άτομα ...

Χαμός στο «Ξανά Μαζί» - Γενικεύεται η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Γρετζελιά
Xρήστης: PAROIKOS
KATANTIA ! Ο Γρετζελιάς, που είναι Γρετζελιάς να είναι μέσα στα πράγματα........

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: @Διαμαντής (19/08/2019 09:14)
Συγνώμη Διαμαντή που δεν είμαστε εισαγγελείς για να διερευνήσουμε όσα αποκάλυψες. Σε ότι αφορά την αντιπολίτευση απλά δεν ήθελαν να δώσουν τ...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Διαμαντής
@12.06 Ήμουν ο μόνος που τον πολέμησα και ο κύριος λόγος της πτώσης του, όταν εσύ κι οι όμοιοί σου λουφάζατε έντρομοι στα σπίτια σας ή κάνατ...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: @ρο (11/08/2019 22:58)
Ούτε ο Μελισσανίδης το φτιάχνει για να παίζει ο ίδιος μέσα ούτε σας δέρνει και σας απειλεί κανείς. Απο κει και πέρα φτιάχνουμε το γήπεδο μας...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Ουγκανος
Πάρτε το 166. Ανακοινώθηκαν οι αντιδήμαρχοι. .....

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Γ.Π.
Εσύ Διαμαντή μην ξεχάσεις να ξαναψηφίσεις Αρούλη στις επόμενες εκλογές....

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: @ρο (11/08/2019 22:58)
Το γήπεδο ανήκει στην ΑΕΚ. Και όσοι αγαπάμε την ΑΕΚ έχουμε σαν όνειρο να ξαναπαίξουμε στο δικό μας γήπεδο. Ασε το παραμύθι ότι θα κερδίζει ...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: αεκτζης κατοικος
100.000 οπαδοι;Μαλλον ξεχασες να βαλεις ενα μηδενικο ακομα θελω να πιστευω κατα λαθος.Ο ποδοσφαιρικος ναος και το μνημειο μικρασιατικου ελλη...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Τρέμει
ο Δρακουμέλ, έρχεται ο μπαρμπα Στρουμφ....

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Ανώνυμος
Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό. Ο Γιάννης ο Βούρος δήμαρχος. Σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Τέσσερα χρόνια και τέσσερεις μήνες θα το υποστο...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Ροντρίγκεζ
@11:55 Επαναλαμβάνω: Στάθηκε τυχερός που είχε απέναντί του έναν Βασιλόπουλο ο οποίος έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο στην προεκλογική περίο...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Διαμαντής
Αν δεν καταλαβαίνεις, τότε δεν ζεις σε αυτή την πόλη. Αν καταλαβαίνεις πολύ καλά κι ενοχλείσαι, μάλλον είσαι ο ... Γ.Π....

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: ρο
@Αεκτζης κατοικος (08/08/2019 18:56) και τι θα κερδισετε απο το κατασκευασμα του μελισσανιδη; απορω γιατι εσυ και οι αλλοι 100.000 συνοπαδοι...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Γ.Π.
Διαμαντή η γράψε αυτό που θέλεις να πεις ή αλλιώς μην γράφεις τίποτα. Το να γράφεις κάτι που δεν το καταλαβαίνει κανείς δεν έχει νόημα. Χάνε...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©