Ιδεολογική η μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε στις 23/12/2015 στην κατηγορία Παρεμβάσεις  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Του Εμ. Οικονομίδη

 

Την ταινία “V for Vendetta” προφανώς και την έχουν δει, ή έστω έχουν ακούσει για αυτή οι περισσότεροι από εκείνους που… σεργιανίζουν γύρω μας, προσπαθώντας να υπερνικήσουν τη διαρκή ανασφάλεια παρόντος και μέλλοντος, την οποία κινητροδότησε η βαθιά, σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση των τελευταίων ετών.

 

Μια κρίση που… στόχευσε διάνα έναν λαό βαθιά συναισθηματικό, παραδομένο εκ των προτέρων στον ψυχισμό και τα “θέλω” της καρδιάς, όπως είναι ο δικός μας, εύλογα εις βάρος της λογικής και της οργανωμένης σκέψης.

 

Παραφράζοντας άλλωστε τον Γιάνη Βαρουφάκη, θα έλεγε κανείς ότι η κρίση είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ανατροφοδοτούμενη λόγω της εθνικής μελαγχολίας που διερχόμαστε συλλογικά αλλά και ατομικά, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να βρούμε “Ground Zero” για το εθνικά αναγκαίο “restart”.

 

Επιστρέφοντας στη μεγάλη οθόνη… είναι προφανές ότι ο Hugo Weaving ως “V”, στην ομώνυμη ταινία, μας χάρισε μια ατάκα διαχρονικής αντοχής και προσαρμοστικότητας. Το νόημα της οποίας περνάει από γενιά σε γενιά, τουλάχιστον για εκείνους που έχουν το θάρρος να προσπεράσουν τον αδιόρθωτο ρομαντισμό της καρδιάς, και να… ζητήσουν τη βοήθεια της λογικής.

 

“Οι ιδέες είναι αλεξίσφαιρες”… Από την εποχή του Γκάι Φωκς, πολύ… παλαιότερα μάλλον, και στη συνέχεια μέχρι το τρέχον παρόν. Και φυσικά το “σενάριο” θα συνεχιστεί.

 

Γιατί, λίγα πράγματα είναι αντίστοιχα συναρπαστικά με τη σελίδα της μονότονης καθημερινότητας που γυρίζει μια ιδέα ο καιρός της οποίας έχει έρθει. Η δύναμη αυτής της ιδέας.

 

Στην Ελλάδα της κρίσης, όπως επιβεβαιώθηκε από την προσέλευση περίπου 400.000 πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, η κοινωνική βάση της Κεντροδεξιάς παραμένει μια από τις πιο συνεπείς συνισταμένες. Έστω και με την προσθήκη “περαστικών”, δηλαδή ψηφοφόρων άλλων κομμάτων, που για τους δικούς τους λόγους θέλησαν να συμμετάσχουν και να επηρεάσουν την εκλογή αρχηγού σε μια πολιτική παράταξη την οποία… δεν θα ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τα υπόλοιπα… χαριτωμένα είναι για ρομαντικούς και αφελείς.

 

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν οδηγείται σε δεύτερο ημίχρονο για την ανάδειξη του νέου προέδρου της, σε μια αναμέτρηση η οποία έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά: Είναι ιδεολογική και ταξική. Όποιος από τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη ή Κυριάκο Μητσοτάκη εκλεγεί, θα είναι το “μέσο-μήνυμα” του πολιτικού προσανατολισμού που θα αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία ως ηγέτιδα παράταξη της Κεντροδεξιάς. Και στο δικό του πολιτικό, ιδεολογικό και ταξικό αποτύπωμα, θα σχηματίζεται η σκιά της “επιθετικής” ή άνευρης προσπάθειας συγκρότησης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας, αντίστοιχης με εκείνης που έφερε το 2004 στην εξουσία τον Κώστα Καραμανλή.

 

Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι οι πολιτικές μάχες και η συγκρότηση μεγάλων πλειοψηφιών, κερδίζονται με αφετηρία τον χώρο που, ιστορικά προσδιορίζεται ως Κέντρο, και τις τελευταίες δεκαετίες, πιο συγκεκριμένα μετά την Πτώση του Τείχους, προσέλαβε το αποτύπωμα ταυτότητας του μεσαίου χώρου.

 

Με αφετηρία τον μεσαίο χώρο, είναι περισσότερο εύκολη και αποτελεσματική η αμφίπλευρη διεύρυνση, τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Κάθε άλλη αφετηρία, λειτουργεί στρεβλωτικά, αλλοιώνει το μήνυμα που εκπέμπεται και περιορίζει το ακροατήριο στόχευσης.

 

Αφήστε που διευκολύνει τις… πιρουέτες, δηλαδή το ξεστράτισμα από την κεντρική ιδεολογική και πολιτική γραμμή, με προφανή επίπτωση την αναίρεση της αξιοπιστίας προς τους πολίτες.

 

Μια πρόχειρη περιγραφή της αναμέτρησης Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη, κοντοστέκεται και εστιάζει στη διαχρονική “διαφορετικότητα” καραμανλικών και μητσοτακικών. Πολλοί πιστεύουν ότι στη σημερινή εποχή τέτοιοι διαχωρισμοί είναι αναχρονιστικοί και ξεπερασμένοι.

 

Φυσικά κάνουν λάθος. Επειδή υποτιμούν ότι η διαχρονικότητα ενός πολιτικού “brand”, εξαρτάται και επηρεάζεται από τη σπονδυλική στήλη των ιδεών που πρεσβεύει, και από το πόσο συμβατές με την κοινωνία είναι οι ιδέες αυτές.

 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκίνησε από την πολιτική οικογένεια του μητσοτακισμού, και έφτασε να εκφράζει σήμερα όσους ασπάζονται τον καραμανλισμό ως αξιακό κώδικα και πολιτική αισθητική.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί την πιο μοντέρνα εκδοχή του πολιτικού μοντέλου και της κιβωτού ιδεών του μητσοτακισμού, διανθισμένα τα παραπάνω με δράσεις συμβατές με την ψηφιακή εποχή.

 

Με το συγκεκριμένο δίδυμο, είναι διασφαλισμένη η αποτροπή διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η δεξιά πλατφόρμα, μειοψηφική αλλά θορυβώδης, βρήκε ήδη στέγη ή σπεύδει να φλερτάρει ανοιχτά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Η πολιτική ενότητα της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο, δεν συνεπάγεται και αντίστοιχη κοινωνική δυναμική. Την τελευταία θα την… υιοθετήσει, μονάχα στην περίπτωση που βρει το θάρρος να διεκδικήσει την κοινωνική πλειοψηφία δίνοντας τη μάχη των ιδεών απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο… δια ταύτα: Ποιών ιδεών; Ποιές ιδέες μπορούν να προσφέρουν σε μια κοινωνία σε βαθιά κρίση και ψυχολογική ανασφάλεια, το φιλικό ισοδύναμο που θα πείσει τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα (στον ΣΥΡΙΖΑ το έχουν κάνει… προ πολλού);

 

Ποιές ιδέες δεν θα προκαλέσουν “σοκ και δέος”, δεν θα τρομάξουν, δεν θα προσφέρουν στον διαχρονικό λαϊκισμό της Κεντροαριστεράς το βολικό άλλοθι της “αναλγησίας του φιλευθερισμού”;

 

Ποιές ιδέες θα επιτρέψουν στους πολίτες να δουν πρακτική βελτίωση στη ζώσα καθημερινότητά τους, αντί να χάνονται στη μετάφραση… εγχειριδίων για ιδεολογικά ρεύματα, και να περιμένουν σε ένα αβέβαιο, μακρινό μέλλον, τη θετική αύρα που θα κινητροδοτήσουν οι αναγκαίες για την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις;

 

Ποιές ιδέες θα επιτρέψουν στη μεσαία τάξη και… κάτω, να αισθάνεται τη Νέα Δημοκρατία και ευρύτερα την Κεντροδεξιά ως φιλόξενο λιμάνι; Ως το σπίτι αυτών των ανθρώπων που δοκιμάζονται από την κρίση περισσότερο από κάθε άλλον;

 

Το Συντηρητικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας κατάφερε να κλείσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τον μπλερισμό, και να κυριαρχήσει πολιτικά, όταν βρήκε έναν “Τόρι Μπλερ”, σαν τον Ντέιβιντ Κάμερον, και όταν ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν παραμέρισε τις ιαχές για την “οικονομία της αγοράς”, ώστε να βρει χώρο για μέτρα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

 

Η γερμανική Κεντροδεξιά, ακόμη και στη βαριά σκιά της λιτότητας που επέβαλαν στην (υπόλοιπη) Ευρώπη η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει μπολιάσει τα “παραδοτέα” των κυβερνητικών πεπραγμένων της με επαρκείς δόσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

 

Η Κεντροδεξιά στη Γαλλία, η Κεντροδεξιά του Σαρκοζί, του Ζιπέ και του Φιγιόν, δεν σταμάτησε ποτέ να επιχειρεί να προσαρμόσει τους κανόνες της αγοράς στις ανάγκες των ανθρώπων. Όχι το αντίθετο.

 

Ο “συμπονετικός φιλελευθερισμός”, ως επικρατούσα στρατηγική των Βρετανών συντηρητικών, εξελίχτηκε στην πολιτική πρακτική που επέτρεψε στη συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια να κυριαρχήσει στην Ευρώπη, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης.

 

Η… άλλη ανάγνωση του φιλελευθερισμού, όσο ορθή κι αν είναι στη θεωρητική προσέγγισή της, αδυνατεί πολλές φορές να χαράξει την κοινωνικά αναγκαία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον κυνισμό.

 

Δεν μπορεί λοιπόν εκ των πραγμάτων να κερδίσει την πλειοψηφία της κοινωνίας, επειδή η κοινωνία αισθάνεται ότι δεν την ακούει. Επειδή, η συγκεκριμένη ανάγνωση του φιλελευθερισμού έχει συνηθίσει να κινείται σε ένα “ανεξάρτητο πλαίσιο”, επιδεικνύοντας πολλές φορές… βαρηκοϊα σε σχέση με το τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία.

 

Μια βαρηκοϊα που εξελίσσεται σε κώφωση, λόγω ταξικής… χωροταξίας. Όταν δηλαδή η μεσαία και κατώτερη τάξη, κοιτάζει δίπλα, γύρω και πίσω της, και δεν βλέπει εκπροσώπους της συγκεκριμένης προσέγγισης του φιλελευθερισμού. Διαπιστώνει ότι την κοιτάζουν… αφ’ υψηλού. Και κάπου εκεί, το παιχνίδι χάνεται. Όπως και οι εκλογές…

ysterografa

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Την Παρασκευή το νέο rapid του ΣΟΝΦ

Οι «Ονειρωδοί» μας παρουσιάζουν την «Αυλή των Θαυμάτων» στο ΠΠΙΕΔ

Εκδήλωση του ΚΚΕ την Τετάρτη στην Αγία Μαρίνα

Κωνσταντινούπολη: Η οικονομική υπερδύναμη που παράγει ηγέτες στην Τουρκία

Ο Μπάμπης Καραηλίδης, υποψήφιος με τον Π. Γρετζελιά, παίρνει θέση...

«Καλό Καλοκαίρι» μας εύχεται η Πολιτιστική Αναγέννηση

Χαμός στο «Ξανά Μαζί» - Γενικεύεται η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Γρετζελιά

Νικητής και τροπαιούχος ο Άτταλος

Πρώτη συνάντηση Βασιλόπουλου- Βούρου για ενημέρωση

Ο Τσακαλώτος στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας

Επίσκεψη του υπουργού Ανδρέα Μαυρογιαλλούρου στη Νέα Φιλαδέλφεια

Η Φώφη Γεννηματά στην πλατεία Πατριάρχου - Εκδήλωση του ΚΚΕ στα «σκαλάκια»

Δημήτρης Γεωργίου

«Πρωϊνή Σιωπή» - Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Χάρη Κανάκη

Ηπειρώτικο πανηγύρι το Σάββατο στη λίμνη του Άλσους

Δημοφιλέστερα άρθρα

O Γιάννης Βούρος, νέος δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας- ΑΥΤΟ είναι το τελικό αποτέλεσμα

Οι ισορροπίες στο νέο δημοτικό συμβούλιο - Κινούμενη άμμος είναι το σώμα από τον Σεπτέμβριο

Μαλλιά- κουβάρια: Γρετζελιάς- Κοπελούσος υπέρ Βούρου, προς Βασιλόπουλο το περιβάλλον Τομπούλογλου

Όρθιος, μπροστά στην κάλπη

Εξέγερση στο «Ξανά Μαζί»: Υποψήφιοι του Γρετζελιά τάσσονται υπέρ Βασιλόπουλου

Επαναληπτική εκλογή: Πρώτη επίθεση Βασιλόπουλου σε Βούρο

Κι άλλος δημοτικός σύμβουλος του ΜΑΖΙ ΞΑΝΑ διαχωρίζει τη θέση του από τον Γρετζελιά

Παρακολουθήστε LIVE την τελική ομιλία του Άρη Βασιλόπουλου στην πλατεία Πατριάρχου

Άρχισε πάλι τα δικά του ο Χάρης...

Άρχισε από τώρα η σύγκρουση Βούρου- Βασιλόπουλου. Πρώτο επεισόδιο: Το Άλσος!

Τι θα ψηφίσω την δεύτερη Κυριακή

Θα ανεχθούμε το «ό,τι αντιστέκεται, θα κατεδαφίζεται»;

Ανακοινώσεις Βασιλόπουλου- Τομπούλογλου για το αποτέλεσμα των εκλογών

Η «Πολιτών Πολιτεία» ευχαριστεί, η «Πόλης Ενότητα» ξεκαθαρίζει τη θέση της

Χαμός στο «Ξανά Μαζί» - Γενικεύεται η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Γρετζελιά

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Το δεύτερο δημοτικό Χαλκηδόνας, μας καλεί...
Xρήστης: Giannisneafil
Ένα μπάχαλο. Από δήθεν οπαδούς, σκουπίδια κατά βάση, αμόρφωτος και απαίδευτος κόσμος που δεν έχει τι να κάνει και σχολιάζει στις παιδικές εκ...

Ο Μπάμπης Καραηλίδης, υποψήφιος με τον Π. Γρετζελιά, παίρνει θέση...
Xρήστης: Giannisneafil
Ο Γρετζελιάς ήθελε να ξαναβγεί μόνο για προσωπικό του όφελος και όχι για τον δήμο. Αυτό ηταν γνωστό τοις πάσι....

Το δεύτερο δημοτικό Χαλκηδόνας, μας καλεί...
Xρήστης: @Άναυδος (24/06/2019 12:37)
Εσύ πάλι τι ζόρι τραβάς; Την είδαμε την πρόσκληση για μια σχολική γιορτή που έγινε πριν 2 εβδομάδες και αφορούσε μόνο τους γονείς των συγκεκ...

Το δεύτερο δημοτικό Χαλκηδόνας, μας καλεί...
Xρήστης: Ανωνυμος
Ο αλλος γραφει για δεκα ατομα που κραζουν. Ποια δεκα; ο γνωστος ενας και μοναδικος αεκολες δηλαδη (Νικ, Τζωρτζ, Δημοτης κλπ)...

Το δεύτερο δημοτικό Χαλκηδόνας, μας καλεί...
Xρήστης: @Άναυδος
Τον μισθό μας τον βγάζουμε με κόπο και σκληρή εργασία, αντίθετα με εσένα που είσαι χρηματοδοτούμενος γαύρος και υπαλληλάκος του χοντρού Βαγγ...

Ο Μπάμπης Καραηλίδης, υποψήφιος με τον Π. Γρετζελιά, παίρνει θέση...
Xρήστης: Πόσο αφελείς?
Μα πόσο αφελείς? Χθες ήρθατε στην πόλη κε Καραηλίδη? Εντελώς ανίδεος είστε? Κι αν ναι, δεν ρωτούσατε να μάθετε? Δυστυχώς για εσάς, και γι...

Το δεύτερο δημοτικό Χαλκηδόνας, μας καλεί...
Xρήστης: Άναυδος
Συνεχίζετε βλέπω να κάνετε μπάχαλο ένα θέμα άσχετο με την ΑΕΚ και να μην σέβεστε μια σχολική γιορτή. Άξιος ο μισθός σας....

Ο Μπάμπης Καραηλίδης, υποψήφιος με τον Π. Γρετζελιά, παίρνει θέση...
Xρήστης: Ανωνυμος
ο ΑΒ έλεγε οτι τα ειχαν βρει με Παντελη και Κοπελουσο. Και καναν κωλοτουμπα, ειπε ο ΑΒ. Και λεει οταν τα μαθουμε θα κανουμε εμετο. Να μας πε...

Ο Τσακαλώτος στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας
Xρήστης: Ανώνυμος
Δύναμη Πολιτών και ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τράμπα υποψηφίους, εκλογικά περίπτερα και καταγέλουν τους άλλους ότι ήταν ψευτοανεξάρτητοι. Αν πηγαινε καλά...

Το δεύτερο δημοτικό Χαλκηδόνας, μας καλεί...
Xρήστης: @Grakxos
Tι θέλεις και γράφεις κοτσάνες; Σε κράζουν 10 άτομα τώρα! Περίγελος έγινες! Με τον Ούγκανο Γνωρίζεστε; Άντε βλάξ σου βρήκα και παρέα της ...

Το δεύτερο δημοτικό Χαλκηδόνας, μας καλεί...
Xρήστης: Δημοτης
Ο γαυρος προσπαθει να το παιξει αριστερος και μας έμαθε και την λεξη λουμπεναριο.Ποσα χρονια εχεις να δουλεψεις φουκαρα που ζεις απο την πα...

Το δεύτερο δημοτικό Χαλκηδόνας, μας καλεί...
Xρήστης: @Ανώνυμος (23/06/2019 11:30)
Ναι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα. Όπως το να βρεις σπίτι στο βοθρολίμανο που θα μετακομίσεις για να έχεις κοντά σου και την γαυροπαράγκα ...

Το δεύτερο δημοτικό Χαλκηδόνας, μας καλεί...
Xρήστης: @Ανώνυμος (23/06/2019 11:30)
Ναι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα. Όπως το να βρεις σπίτι στο βοθρολίμανο που θα μετακομίσεις για να έχεις κοντά σου και την γαυροπαράγκα ...

Ο Μπάμπης Καραηλίδης, υποψήφιος με τον Π. Γρετζελιά, παίρνει θέση...
Xρήστης: τρεφομαι με σανό
στους δημοτικους συνδυασμους οι αποφασεις στηριξης ή μη για τον β γυρο λαμβάνονται κατά πλειοψηφία! μπορεί να μας πει ο κ καραηλίδης κατι ...

Οι ισορροπίες στο νέο δημοτικό συμβούλιο - Κινούμενη άμμος είναι το σώμα από τον Σεπτέμβριο
Xρήστης: tasos
Καρπαζοεισπράκτορα ο μεγάλος πόνος είναι ακόμα μπροστά. Άραξε κι απολαυσέ την ΑΕΚΑΡΑ και το γήπεδο γιατι θα πάθεις κανά εγκεφαλικό....

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©