Τα παιδιά ζωγραφίζουν τη ζωή που ονειρεύονται

Δημοσιεύτηκε στις 24/10/2015 στην κατηγορία προς το Αύριο  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Τον Φεβρουάριο του 2015 μία από τις ομάδες συνοδείας ασυνόδευτων ανηλίκων της οργάνωσης «ΜΕΤΑδραση» συνόδευσε 26 παιδιά από την Αμυγδαλέζα σε δομές φιλοξενίας στο Βόλο και την Κόνιτσα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ένα από τα παιδιά πήρε χαρτί και μπογιές και ζωγράφισε τον εαυτό του με έντονα χρώματα και ένα πουλί να το συνοδεύει. Και πριν ολοκληρώσει τη ζωγραφιά, έγραψε «Εγώ ελεύθερος».

 

Το 15χρονο παιδί είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ασυνόδευτου ανηλίκου που επέλεξε τη ζωγραφική για να εκφράσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα όνειρα και τα βιώματά του. Όπως θυμάται ο Αλέξανδρος, επικεφαλής της ομάδας συνοδείας, «ξεκινήσαμε τη συνοδεία στις 6.30 το πρωί και την ολοκληρώσαμε στις 7.20 το βράδυ. Τα παιδιά ήταν φανερά καταβεβλημένα, αφού είχαν παραμείνει στην Αμυγδαλέζα για δύο έως οκτώ μήνες. Η διαδρομή ήταν μεγάλη και κουραστική, αλλά δεν ακούστηκε ούτε ένα παράπονο. Μας έκαναν πολλές ερωτήσεις για να μάθουν πού τα πηγαίνουμε. Μόλις κατάλαβαν και αισθάνθηκαν επιτέλους ελεύθερα αναπτερώθηκε το ηθικό τους. Όταν φτάσαμε μας αποχαιρέτησαν εγκάρδια. Το συγκεκριμένο παιδί προσπάθησε να μας γράψει ότι είναι επιτέλους ελεύθερο».

 

Τη ζωγραφική για να εκφράσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρά της επέλεξε και μια 15χρονη που ξεκίνησε από το Αφγανιστάν το μακρύ ταξίδι της προς την Ευρώπη και βρέθηκε ασυνόδευτη στην Αθήνα.

 

Όταν πήρε χρωματιστά μολύβια στα χέρια της, ζωγράφισε ένα κορίτσι, «Μπεχιστά» το ονόμασε, ένα σπίτι και έναν καλό φίλο. Το κορίτσι είχε ένα διάπλατο χαμόγελο και τότε η 15χρονη εξήγησε στην ψυχολόγο που ήταν δίπλα της ότι η Μπεχιστά είναι ευτυχισμένη γιατί έχει τρία πράγματα: ζει σε ειρήνη, μένει με τους γονείς της και ονειρεύεται ότι μπορεί να σπουδάσει.

 

Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά συναντά η ψυχολόγος, Εύα Μυλωνά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», που υλοποιεί η «ΜΕΤΑδραση».

 

Η ζωγραφική, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι για τα παιδιά αυτά μέσο έκφρασης και ένας τρόπος για να ομορφύνουν τη ζωή τους. Για τους ψυχολόγους, από την άλλη πλευρά, η ζωγραφική είναι ένα μέσο για να προσεγγίσουν τα παιδιά και να κατανοήσουν τις σκέψεις και τα βιώματά τους.

 

«Αυτά τα παιδιά χρειάζονται στήριξη γιατί έχουν ζήσει τραυματικές εμπειρίες: πολέμους, ένα μακρύ ταξίδι, τη ζωή σε μια ξένη χώρα χωρίς την οικογένειά τους. Συχνά δεν κοιμούνται το βράδυ, έχουν άγχος, βλέπουν εφιάλτη, δεν τρώνε. Δεν τους είναι εύκολο όμως να περιγράψουν αυτό που νιώθουν ή σκέφτονται ή είδαν και τους είναι πιο εύκολο να το ζωγραφίσουν. Μέσα από τη ζωγραφική εκφράζονται πιο εύκολα» επισημαίνει η κ. Μυλωνά.

 

Όταν η ίδια πηγαίνει να συναντήσει ασυνόδευτα παιδιά έχει πάντα μαζί της χαρτιά και χρώματα. Πολλά ζωγραφίζουν μαζί της για πρώτη φορά, παίρνοντας μέρος σε ένα παιχνίδι με μουτζούρες, γραμμές και σχέδια. 'Αλλα αγαπούν τη ζωγραφική και ξεκινούν μόνα τους να φτιάχνουν μια εικόνα. Όλα πάντως χαίρονται να ζωγραφίζουν σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται. «Τα παιδιά αυτά δεν έχουν ζήσει παιδικά χρόνια, δεν έχουν ζήσει την παιδικότητα και την ανεμελιά και αναζητούν το παιχνίδι. Έχουν ανάγκη να ζήσουν παιδικά», μας εξηγεί.

 

Τα περισσότερα επιλέγουν έντονα και ζωηρά χρώματα για να φτιάξουν τη ζωγραφιά τους. «Βάζουν πολύ χρώμα στις ζωγραφιές τους, έχουν ανάγκη το χρώμα στη ζωή τους», λέει η κ. Μυλωνά.

 

Το θέμα που επιλέγουν είναι συχνά ένα ονειρεμένο μέρος. Ένας τόπος ιδανικός για να ζήσουν με δέντρα, λουλούδια και ποτάμια. Ή άλλες φορές ζωγραφίζουν ένα μέρος, όπου κυριαρχεί η ίδια θλίψη με αυτή που βιώνουν. Όπως η ζωγραφιά με ένα μεγάλο τριαντάφυλλο που κλαίει ή ένα δέντρο και έναν ήλιο, αλλά τριγύρω τους παντού βροχή.

 

Πολλές φορές αποτυπώνουν την οικογένειά τους και το σπίτι τους, που τόσο τους λείπουν. Συχνά ζωγραφίζουν τα όνειρα που βλέπουν, που είναι συνήθως όνειρα άγχους, όπως πολύς κόσμος σε ένα σπίτι ή ένα φίδι να τα κυνηγάει. Και άλλοτε οι ζωγραφιές τους είναι συμβολικές, όπως στην περίπτωση της 15χρονης Αφγανής που δημιούργησε το χαρούμενο κοριτσάκι αλλά του έδωσε ένα όνομα διαφορετικό από το δικό της.

 

Λίγες είναι οι φορές που η ψυχολόγος της οργάνωσης «ΜΕΤΑδραση» είδε άσχημες ζωγραφιές. Μία από αυτές ήταν η αποτύπωση ενός άγριου σπιτιού με χέρια σαν τέρας και άσχημα δέντρα. Τότε κατάλαβε ότι πρόκειται για περίπτωση κακοποίησης. «Σε τέτοιες περιπτώσεις όμως χρειάζεται χρόνος για να αναλύσεις μια τέτοια τραυματική εμπειρία και πρέπει να είμαι σίγουρη ότι έχω χρόνο με το παιδί και δεν θα φύγει άμεσα», επισημαίνει.

 

Στην περίπτωση των ασυνόδευτων που παραμένουν για μικρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, προτεραιότητα για την κ. Μυλωνά είναι να τα βοηθήσει να χαλαρώσουν και να εκφραστούν και όχι να τα ψυχαναλύσει. «Στα παιδιά αυτά θεραπεία είναι να τα αγκαλιάσεις, να τους χαμογελάσεις, να τα ρωτήσεις αν είναι καλά. Γιατί δεν έχουν τη φροντίδα της μαμάς και του μπαμπά και έχουν αγωνία για το τι να κάνουν. Ακόμα και το πιο ασήμαντο, γι' αυτά τα παιδιά είναι σπουδαίο».

 

Για τους ψυχολόγους οι ζωγραφιές, αλλά και η ίδια η διαδικασία της ζωγραφικής δείχνουν πολλά. Ακόμα και το πόσο πιέζει ένα παιδί το μαρκαδόρο του είναι σημάδι πίεσης και έντασης. Το τι μέγεθος επιλέγει να φτιάξει τους ανθρώπους ή το πόσο κοντά είναι μεταξύ τους οι άνθρωποι που θα ζωγραφίσει δείχνουν τη θέση που έχει η οικογένειά του στο μυαλό του. Και το αν το τοπίο έχει έδαφος, φανερώνει το αν αυτά τα παιδιά νιώθουν σταθερότητα ή όχι.

Ζωγραφιές ασυνόδευτων ανήλικων θα παρουσιάσει η «ΜΕΤΑδραση» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Break the chain», που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.

 

Σημειώνεται ότι το έργο «Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων» χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες», που είναι μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 

Οι συνοδείες ασυνόδευτων ανηλίκων της «ΜΕΤΑδρασης» χρηματοδοτούνται κυρίως από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συμπληρωματικά με χορηγία της Avaaz και δωρεές πολιτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Παρέμβαση Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών στο 1ο Δημοτικό Νέας Χαλκηδόνας και η γνώμη της "Α"

Δύναμη Πολιτών: Σφοδρή επίθεση σε Βούρο- κάλεσμα για ενωτικό μέτωπο

Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών, η νέα δημοτική πρωτοβουλία από τους Αλέκο Γούλα κι Ευτυχία Παπαλουκά

Γούλας- Παπαλουκά ζητούν προετοιμασία για αντιμετώπιση της Εύας

Ακέφαλη πόλη...

Παπαλουκά: Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας- Πτυχές και διαχείριση του προβλήματος

Μόνο για την παρέλαση ενδιαφέρεται ο Βούρος, όχι για την πόλη- Μαρτυρία κατοίκου

Δημήτρης Κανταρέλης και Γιάννης Βούρος ενδιαφέρονται για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ

Με τις κόρες των κολλητών του κάνει ότι διοικεί ο Βούρος

Απανωτές γκάφες Βούρου- Χαμός στην Κοινωφελή μετά την παραίτηση Καραβία

Μόνο φανατικός οπαδός, τίποτε άλλο...

Βούρος για γέλια: Ο άνθρωπος που στηρίζεται σε αποστάτες, ζητά από τον Καραβία να παραδώσει την έδρα

Τέλος κι ο Καραβίας- Βάρεσε διάλυση το Βουρέικο…

Πώς θα προλάβουμε τον κίνδυνο...

Στην πόλη, τίποτα δεν σκίζει «τη θολή γραμμή των οριζόντων»

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Δύναμη Πολιτών: Σφοδρή επίθεση σε Βούρο- κάλεσμα για ενωτικό μέτωπο
Xρήστης: Ντινος
Η ΔΠ έχει δοκιμαστεί κ απέτυχε πλήρως όπως και ο Βούρος φυσικά! Εφόσον το γήπεδο τελείωσε και οι «επιδοτήσεις» του Βαγγέλα έπαυσαν έχει λόγ...

Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών, η νέα δημοτική πρωτοβουλία από τους Αλέκο Γούλα κι Ευτυχία Παπαλουκά
Xρήστης: Ανωνυμος
@19.36 Και γιατί δεν τους κάνεις ένα τηλεφώνημα να τους πεις δηλαδή ότι συμμετέχεις και εσύ και ας μην γνωρίζεις τις απόψεις τους για συγκεκ...

Δύναμη Πολιτών: Σφοδρή επίθεση σε Βούρο- κάλεσμα για ενωτικό μέτωπο
Xρήστης: Ανωνυμος
@Ιφιγενεια Δεν είσαι ευχαριστημένη από την Δύναμη πολιτών; Μπορείς να αναφέρεις 2-3 ονόματα προοδευτικών αυτοδιοικητικών πολιτών και κινήσεω...

Παπαλουκά: Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας- Πτυχές και διαχείριση του προβλήματος
Xρήστης: @(23/11/2022 11:37)
Δεν είναι το θέμα αν ήταν μέλος της ΕΑΜ ή όχι γιατί πέθανε πολύ νωρίς για να κριθεί. Κανείς δεν μπορεί να τον βάλει με το έτσι θέλω στην ίδι...

Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών, η νέα δημοτική πρωτοβουλία από τους Αλέκο Γούλα κι Ευτυχία Παπαλουκά
Xρήστης: Γιώργος Κωνσταντόπουλος
Επιθυμώ να συμμετέχω με οποίον τρόπο μπορώ στο ενεργό Σχήμα σας ! Ευχαριστώ ! ...

Δύναμη Πολιτών: Σφοδρή επίθεση σε Βούρο- κάλεσμα για ενωτικό μέτωπο
Xρήστης: Ιφιγένεια
Όχι νέο ενωτικό μέτωπο. Η πόλη χρειάζεται μια καινούργια παράταξη.Προοδευτική - Ενωτική, με όλους τους προοδευτικούς , αυτοδιοικητικούς παρά...

Παπαλουκά: Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας- Πτυχές και διαχείριση του προβλήματος
Xρήστης: @George (21/11/2022 21:38)
Δεν επιβεβαιώνεται καν ότι ο Κοντούλης ήταν μέλος του ΕΑΜ. Ότι θέλει υποστηρίζει ο καθένας για να εξυπηρετήσει την προπαγάνδα του ...

Παπαλουκά: Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας- Πτυχές και διαχείριση του προβλήματος
Xρήστης: Ντινος
@Ανωνυμος (17/11/2022 01:22) Βρωμιάρη με νοητικό θεματάκι συνέχισε να γράφεις μας διασκεδάζεις! ΑΕΚ θα βλέπεις θα κρύβεσαι σίχαμα! ...

Παπαλουκά: Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας- Πτυχές και διαχείριση του προβλήματος
Xρήστης: Ανώνυμος
Πιο άκυρη και αποτυχημενη εκδήλωση δεν έχει ξανακάνει το κκε. Και οι αεκτζηδες και οι κουκουέδες ψηφοφοροι δυσαρεστημένοι....

Παπαλουκά: Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας- Πτυχές και διαχείριση του προβλήματος
Xρήστης: @Ανωνυμος (17/11/2022 01:22)
Διαπιστώνω ότι σε πονάει πολύ περισσότερο απο ότι πίστευα η γηπεδάρα. Εφιάλτης σου έχει γίνει. Καλή μετακόμιση στα αποβράσματα του είδους σο...

Παπαλουκά: Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας- Πτυχές και διαχείριση του προβλήματος
Xρήστης: George
Να ξέρετε επίσης σιχάματα αριστεροφασίστες ότι το βρωμοσήμα του ΚΚΕ στην ταμπέλα που τοποθετήσατε δήθεν για να τιμήσετε τον ποδοσφαιριστή τη...

Παπαλουκά: Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας- Πτυχές και διαχείριση του προβλήματος
Xρήστης: Ανωνυμος
@19. 58 Ένα άγχος το είχα αν οι βλαμμένοι που δεν έχουν καταλάβει τι διαβάζουν είναι ένας η δύο! Είσαι μοναδικός βλαμμενος και το ξέρεις! Τ...

Παπαλουκά: Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας- Πτυχές και διαχείριση του προβλήματος
Xρήστης: Ντινος
@ Σταλινολάγνο - φιλοΑπολλωνιστη Για να καταλάβεις πόσο ηλίθιος είσαι μετά από 3 χρόνια δεν έχεις καταλάβει οτι σε κράζουν πολλοί… Στις 03:...

Παπαλουκά: Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας- Πτυχές και διαχείριση του προβλήματος
Xρήστης: Ηθελα να ξερα που τα βρηκατε αυτα τα φυντανια
@ ΝτίνοGeorgeTasos πολύ ωρα'ια τα λες για τους "αριστεροφασίστες"! Να εδώ https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/kke-aek-simainei-...

Παπαλουκά: Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας- Πτυχές και διαχείριση του προβλήματος
Xρήστης: @Ανωνυμος (12/11/2022 02:47)
Ρε ανεγκεφαλε ναι εγώ έγραψα και τα 2 σχόλια. Ποιος σου είπε ότι ήθελα να φαίνεται ότι είμαστε 2; Πόσο ηλίθιος πρέπει να είσαι ώστε να πιστε...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©